Autor Wątek: System bezkluczykowy w wersjach powyżej standardu.  (Przeczytany 41884 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RobsonHSD

• Toyot Leżący
  • *
Odp: System bezkluczykowy w wersjach powyżej standardu.
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Lutego 2017, 08:06:33 »
Ok rozumiem, ale głównie chodzi o ten dokładnie system zastosowany.

Mówię dokładnie o tym zamontowanym systemie. W instrukcji jest mowa o tym, iż posiada on jakąś funkcję antyporwaniową ale jest ona nieaktywna ze względu na obostrzenia w przepisach na terenie UE.
Czy były wprowadzone te przepisy 14 lat temu kiedy był montowany system ODIS przez Toyotę, którego przykład przytoczyłem nie wiem.
Również nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie działa funkcja antyporwaniowa, którą posiadają nasze alarmy. Mogę jedynie przypuszczać, że zasada może być podobna czyli odłączenie zapłonu w momencie utraty kontaktu z kartą.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Lutego 2017, 08:33:51 »
Czekaj kolego...o jaki alarmie Ty piszesz montowanym seryjnie? Alarm jest, ale opcjonalny...chyba, że w Polsce montowali seryjnie  :o
Ja piszę o samej obsłudze otwierania drzwi i uruchamiania silnika. Mój samochód nie jest fabrycznie wyposażony w alarm i dlatego nie rozumiem Ciebie, od najniższej do najwyższej wersji, alarm jest jako opcja dodatkowa. Kosztuje 250 Euro zdaje się.
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2017, 09:02:02 wysłana przez F_20.0 »

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Lutego 2017, 08:58:11 »
@RobsonHSD, małe sprostowanie, cytowałeś kolegę F_20.0, a nie mnie :)

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Lutego 2017, 09:09:58 »
Co do zabezpieczeń to zawsze jest kompromis między wygodą/prostotą a bezpieczeństwem.  Zwykły kluczyk też nie zabezpieczy samochodu jeśli będzie skradziony przez kieszonkowca. Aby system był bezpieczny trzeba czegoś więcej, jakiś pin czy ukryty włącznik i jest lepiej a i tak samochód wciągną na lawetę :-). Na złodzieja nie ma sposobu. Kompromitację systemów bez-kluczykowych wykonano sprzętem w cenie samochodu, nie jest to takie proste jak się wydaje. Pewnie można zbudować coś dedykowanego za mniejszą cenę.
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2017, 09:12:19 wysłana przez Dobi »

Offline RobsonHSD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Lutego 2017, 09:11:42 »
@coolicz, racja ;) ale to tak system podpowiedział i nie sprawdziłem tego.
Oczywiście chodziło o cytat kolegi F_20.0 ;)

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Lutego 2017, 10:25:34 »
Przykład z instrukcji przytoczony przez kolegę Zbig ( dziękuję serdecznie ) działa i jest znacznie bardziej przyjazny niż wkładanie kluczy do puszek czy folii aluminiowych - ech gdyby się chciało czytać instrukcje obsługi...ale od tego też jest forum co nie?  :-P
Ja sprawdziłem, mi nie piszczy jak podejdę po raz drugi do auta bez klucza (muszą być otwarte drzwi auta-ale to na swojej posesji jest częstym zjawiskiem), a mam zasilanie włączone i napęd gotowy do jazdy. Jedynie wykrzyknik i krótka informacja o braku kluczyka...analizując, można strzelić sobie gola, a małżonka odjedzie, byle nie 800 km  :cry:

Czyli w kluczami w miejscu publicznym lub w domu, a autko na ulicy tylko za włączoną funkcją oszczędzania baterii, a żonę,kochankę,przyjaciółkę uczulić na kontrolki   :laugh:

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Lutego 2017, 15:05:36 »
BTW
Ile trzyma Wam bateria w systemie KeyLess?

Ja mam auto 1,5 roku i jeszcze baterii w kluczyku nie zmieniałem.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Lutego 2017, 15:35:35 »
Mój jest z 08.2015 ( wersja prezentacyjna Auris po liftingu na wrześniową premierę 2015 czyli pomieszane części z II i FL 16) i nadal bateryjki w obu pilotach działają.

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Lutego 2017, 00:52:10 »
To ja tylko mam takie pytanie czy jak przez wspomniane roztargnienie ktoś siadając za kierownicę nie zauważy migającej na czerwono kontrolki od poziomu oleju, odjedzie a po kilku(nastu) kilometrach zatrze silnik to będzie to wina:

- samochodu?
- użytkownika?
- producenta?

Jazda nawet kilkadziesiąt kilometrów po kluczyki przez roztargnienie to i tak mała nauczka. Szczerze mówiąc za "głowę w chmurach" często płaci się wyższą cenę. Wsiadam do samochodu sprawdzam czy mam kwity, kluczyk i jadę a nie wsiadam do odpalonego samochodu i odjeżdżam bez namysłu. Żeby nie było to wiem o czym mówię bo jeździłem kilka lat jako przedstawiciel handlowy i wiem jak to w firmach wygląda, a jedyny mój incydent z kluczykiem w tamtym okresie to było zatrzaśnięcie ich w środku, co z systemem keyless jest dużo dużo trudniejsze.

Ciągle nie przemawia do mnie ani jeden argument z pierwszego posta. To, że samochody trzeba zabezpieczać dodatkowo to fakt. System keyless nie ma za zadanie zabezpieczyć samochodu przed złodziejem, ma pomagać w obsłudze zamka, a nie dodawać problemów użytkownikom. Czy jest furtką dla złodziei? Nie większą niż pilot, nie znam nikogo komu ukradziono samochód z tym systemem, za to znam kilka przykładów z otoczenia osób których samochody były na zwykłego pilota a samochody ginęły owszem. Co raz słychać że system keyless kolejnego producenta samochodów da się łatwo oszukać, czy spędza mi to sen z oczu? Ano w ogóle się nie przejmuję bo jednak zadbałem o dodatkowe zabezpieczenia pojazdu, ani przez chwilę nie pomyślałem o systemie keyless jako zabezpieczeniu przed złodziejem.

Był film Zachara o tym jak ukradli nową Mazdę jego znajomego i na filmiku z monitoringu widać, że złodziej otwiera samochód "mechanicznie", a nie korzysta z jakiegoś wzmacniacza sygnału. Chyba, że używanie takiego wzmacniacza wymaga od niego żeby się jeszcze siłować z zamkiem chwilę. Problemem w Mazdach było brak zabezpieczonego gniazda OBD, to powodowało zwiększone zainteresowanie złodziei tym modelem. Otworzenie samochodu to najmniejszy problem dla złodzieja, problemem dla złodzieja są niestandardowe zabezpieczenia. No więc wnioskuję, że jednak system keyless w samochodzie nie zwiększa zainteresowania złodziei danym egzemplarzem.

To użytkownicy sprawiają problemy, a nie systemy w samochodach. Kiedyś w samochodach nie było GPSów, ludzie korzystali z map i wszędzie trafiali. Teraz są GPSy i niektórzy wjeżdżają na zakazy albo do jeziora twierdząc, że GPS tak poprowadził. Przykładów jest mnóstwo, ale ciągle śmiem twierdzić że najsłabszym ogniwem w tej układance jest użytkownik, a nie producent. Toyota wymieniała pedały gazu jak był tylko cień podejrzeń, że to ich konstrukcja powodowała wypadki, a jak się okazało to użytkownicy nie ogarniali jego obsługi ale tego to już tak szeroko nie komentowano -> https://en.wikipedia.org/wiki/2009%E2%80%9311_Toyota_vehicle_recalls

Jeśli boisz się złodziei to zabezpiecz samochód, jeśli wsiadasz do samochodu roztargniony z głową w chmurach to lepiej korzystaj z komunikacji publicznej bo tak jak napisałem wcześniej to roztargnienie może cię kosztować dużo dużo więcej niż tylko droga taksówka po kluczyki.

Acha no i żeby nie było, że taki bezkrytyczny jestem. Widzę tylko jedną wadę tego systemu, otóż w przeciągu półtora roku posiadania Aurisa zdarzyło mi się pojechać na myjnię samoobsługową taką z Karcherem i wkurzał mnie fakt, że kluczyk w kieszeni powodował, że przepływającą przez klamkę wodę, samochód interpretował jako otwieranie, jednocześnie zamykając go, gdy polałem klamkę w miejscu gdzie się dotykowo zamyka. Co szczególnie było irytujące, gdy jednocześnie składały się i rozkładały lusterka. No więc myślę sobie ale szajs, ale nie. Po całej akcji doczytałem w instrukcji, że właśnie do takich sytuacji umożliwiono wyłączenie systemu keyless. No więc kogo wina? Producenta? Samochodu? Czy to ja nie doczytałem? A wracając do krytyki no to fajnie by było jakby keyless działał tak, żeby nawet w takiej sytuacji nie trzeba było go wyłączać. Do tych co wyłączacie keyless na parkingach marketów. Robicie to źle! Ciekawe czy zupę też jecie widelcem  :cool:

Swoją drogą to ciekawa dyskusja, nie tylko o systemie keyless, ale też o ludzkiej naturze, że zamiast cieszyć się super wyposażeniem samochodu i czerpać przyjemność z korzystania z systemu keyless to człowiek szuka problemów. Woli wyłączać keyless w kluczyku, pakować  kluczyk w folie/puszke/etui z allegro etc. :) Dodatkowo szuka usprawiedliwień swoich niedoskonałości u producenta samochodu, pięknie...  :cool:

Offline J

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Lutego 2017, 10:26:12 »
Cześć,
Ja dodam od siebie następujące kwestie.
1. Tzw oszczędzanie baterii w kluczyku to nic innego jak wyłączenie nadawania sygnału - osobiście zawsze to stosuje, odblokowuje dopiero jak auto widzę wtedy za klamkę i jazda
2. Dodatkowo, zapytajcie w serwisie o zmiane kodu dostępowego do obd, problem znany w wszystkich markach z systemem bezkluczykowy. Chodzi o to iż jak gniazdo obd jest zabezpieczone hasłem to są to generyczne hasła i złodzieje je znają, wtedy wpinają się pod obd dodają swój nowy kluczyk i jazda.
3. Ja poprosiłem serwis aby zablokował możliwość dodawania nowych kluczyków do komputera auta, oraz zmianę hasła dostępowego do obd -> tego drugiego nie jestem pewien czy to wykonali czy toyota ma to zabezpieczenie, ogólnie dostałem osobna kartkę z 6 cyfrowym kodem.

W moim przypadku gdyby była tylko możliwość to nie brałbym systemu bezkluczykowego, niestety w wersji prestige jest to gratis :/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Lutego 2017, 11:21:25 »
1. Tzw oszczędzanie baterii w kluczyku to nic innego jak wyłączenie nadawania sygnału - osobiście zawsze to stosuje, odblokowuje dopiero jak auto widzę wtedy za klamkę i jazda
Masz chyba na myśli odbieranie sygnału, to samochód inicjuje komunikację z kluczykiem, ale może się mylę, albo różne implementacje tego systemu różnie działają. Jakby to kluczyk cały czas coś nadawał to powodowałby że bateria drenowana by była w kilka tygodni. Jeszcze jeden szczegół przemawia za tym, że to jednak samochód próbkuje czy w pobliżu znajduje się kluczyk otóż żeby zapobiec rozładowaniu się akumulatora przez keyless, komputer wyłącza system po chyba dwóch tygodniach nieużywania samochodu. W instrukcji jest to wyraźnie napisane że po tym okresie samochód będzie potrzebował więcej czasu na otworzenie niż pociągnięcie za klamkę.

2. Dodatkowo, zapytajcie w serwisie o zmiane kodu dostępowego do obd, problem znany w wszystkich markach z systemem bezkluczykowy. Chodzi o to iż jak gniazdo obd jest zabezpieczone hasłem to są to generyczne hasła i złodzieje je znają, wtedy wpinają się pod obd dodają swój nowy kluczyk i jazda.
Tzn, że bez keyless na OBD zabezpieczenie nie ma generycznego hasła? Bzdura Takie samo zabezpieczenie  jest oferowane dla samochodów z i bez keyless. Złodzieje nie dodaja kluczyka przez OBD. Złodziej podłącza się pod OBD, żeby wyłączyć immmobiliser i odpalić samochód.

3. Ja poprosiłem serwis aby zablokował możliwość dodawania nowych kluczyków do komputera auta, oraz zmianę hasła dostępowego do obd -> tego drugiego nie jestem pewien czy to wykonali czy toyota ma to zabezpieczenie, ogólnie dostałem osobna kartkę z 6 cyfrowym kodem.
Lepiej zabezpiecz OBD robiąc przejściówkę. Zamieniasz w gnieździe kabelek DATA z V+. Przejściówkę masz po to aby ciągle mieć możliwość podłączenia się do OBD, czyli przejściówka odwraca zamienione piny na prawidłowe. Ktoś jak podłączy się bez przejściówki to może uszkodzić swój komputerek. Złodziejowi nie zadziała od razu wierz mi że nie będzie się bawił w szukanie prawidłowej kombinacji pinów. Przejściówki będziesz potrzebował przy przeglądach w ASO no i zawsze kiedy dodatkowo będziesz chciał sobie bawić się w diagnostykę. Dużo wygodniejsze niż "wyłączanie" kluczyka za każdym razem będąc w oddaleniu od auta. Ten keyless traci sens przy takim użytkowaniu.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Lutego 2017, 12:25:07 »
Super sprawa co opisujesz, ale takiej operacji nie sugeruj właścicielom aut na gwarancji 😏
Dalej błądzimy po omacku, mamy system, ale trzeba go zabezpieczyć 😜 To po diabła on jest, żeby mieć więcej do roboty lub większe wydatki na inne systemy zabezpieczające system zabezpieczający samochód ??? Nie rozumiem 😂😂😂

Offline J

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 23 Lutego 2017, 12:34:10 »
@god107,

Dodawanie kluczyka nie jest bzdura,
https://youtu.be/ENbdAAF1bmo
Tutaj jest prezentowane to na BMW x6

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Lutego 2017, 13:08:35 »
No właśnie sugerowałem we wcześniejszym poście, że ten keyless nie jest zabezpieczeniem antykradzieżowym. Centralny zamek na pilota czy bez pilota, też nie jest zabezpeczeniem antykradzieżowym. A doszukiwanie się furtki w tym systemie to na prawdę szukanie dziury w całym.

A co z komunikacją prze internet? Skoro Touch Go Plus łączy się z internetem to ma IP jak ma IP to można próbować sie połączyć. A może tam są dziury większe niż w działaniu keylessa. A co z odczytem danych z czujników ciśnienia w kołach? Może jak podamy odpowiedni sygnał na tej samej częstotliwości to będę w stanie wyłączyć zabezpieczenia. A co z czujnikiem światła. Może odpowiednia sekwencja migania latarką w czujnik też rozbroi immobiliser?  <zalamka>

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Lutego 2017, 13:10:44 »
Fatalny przykład: W Toyocie tak niepewno jest nie możliwe 😂
Musisz pokazać to na przykładzie Toyoty a nie jakiegoś BMW i tak fanboye pojada jak po burej suce

god107 to czym jest kluczyk w samochodzie??? Breloczkiem ozdobnym???
Radio łączy się bezpośrednio z netem czy przez hotspot ... wiec masz inne słabe ogniwo w postaci OS telefonu.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2017, 13:21:21 wysłana przez F_20.0 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl