Autor Wątek: 12 letnia gwarancja ma perforacje nadwozia - fakt czy mit  (Przeczytany 16250 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

F_20.0

• Gość
12 letnia gwarancja ma perforacje nadwozia - fakt czy mit
« dnia: 20 Lutego 2017, 18:58:56 »
Jak w temacie: zapraszam do dyskusji.
Wiecie już, że zgłaszałem Wam o marnej jakości powłoki lakierniczej ( raczej bardziej jej brak niż jej obecność ) u spodu drzwi (modele 2015/16)
Od czasu wybucha mała pyskówka odnośnie 12 letniej gwarancji i nie powinno mnie obchodzić czy jest tam lakier czy nie, bo mam przecież gwarancję. Macie rację i jej nie macie.
Zacznijmy od gwarancji na lakier - 3 lata, potem ubytki i uszkodzenia należy naprawiać na swój koszt pod rygorem utraty gwarancji na perforację elementów nadwozia. Nie którzy na forum nie rozumieją o co w tym chodzi.
Jeżeli nic się nie dzieje, masz 12 lat na blachę. Jeżeli w czasie 3 lat nastąpi uszkodzenie powłoki lakierniczej wraz ze strukturą powierzchni metalowej ( korozja) naprawa będzie w ramach gwarancji, ale ... no właśnie jest ale: po tej naprawie na wspomniany element masz już tylko 24 mieś  gwarancji na usługę i wspomnianą perforację!!!
Jeżeli nastąpi korozja po trzech latach, wykonasz naprawę na swój koszt, ale nadal pozostanie Ci 24 mieś - nie jak co niektórzy myślą, że będzie to nadal 12 lat.
Reasumując: prawnicy rewelacyjnie stworzyli warunki gwarancji, aby chronić interesy producenta, a nie konsumenta i w sumie to mamy tą gwarancję, ale zarazem jej nie mamy  :shock:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: 12 letnia gwarancja ma perforacje nadwozia - fakt czy mit
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2017, 19:11:41 »
To teraz poproszę dosłowne cytaty z  oryginalnej treści gwarancji na poparcie ww. rewelacji.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2017, 19:23:08 »
Opisuję to doświadczenia środowiska prawniczego. Co do warunków gwarancji, przeczytam i przytoczę bezpośrednie fakty lub nie. Po to jest dyskusja, aby rozwiać nieścisłości i niedomówienia. Może się okazać, że to Ja i prawnicy się mylą, z którymi utrzymuję kontakt. Proszę o cierpliwość.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lutego 2017, 19:36:59 »
Aż dokładnie przeczytałem warunki gwarancji :D

Widzę dwa miejsca, które dają pewne pole do popisu prawnikom Toyoty - jak już miałbym się czepiać :)

Pierwszy jest w punkcie 3. Szczegóły oferty gwarancyjnej Toyoty.

Wszystko jest niby ok, ale na dole strony jest określenie "Nadwozie pojazdu". I czytamy w nim, że jest to każdy "oryginalny" element poszycia.... Oryginalny, może być rozumiany jako taki, który wyjechał z fabryki, a nie koniecznie taki, który był np. wymieniony w wyniku uszkodzenia. Ale to tak wersja siłowa czepiania się.

Ale mamy też drugie miejsce, które mówi o wygaśnięciu gwarancji w punkcie 6.3. I tu już mamy tekst wprost:
Uszkodzenie pojazdu wskutek wypadku może spowodować wygaśnięcie gwarancji w całości lub części, jeżeli według oceny Gwaranta, uszkodzenie mogło mieć wpływ na zachowanie walorów pojazdu.

Czyli pewna dowolność jest.

Ale trzeba też przyznać, że napisane też jest wprost: Elementy nie objęte gwarancją: - naprawy przeprowadzone poza ASO Toyota. I ja osobiście tego bym się trzymał. Naprawiasz w ASO Toyota, to zachowujesz pełną gwarancję fabryczną. Tak to rozumiem.

To, że jakiś Pan Kazio w ASO Toyoty twierdzi, że gwarancja jest 24-mc na naprawiany element, nie oznacza, że tak właśnie będzie. Ważne jest wydaje mi się dokładne opisanie wykonanej naprawy, żeby nie było jakiś wątpliwości co było zrobione i przez kogo.

Powiem, że po przestudiowaniu warunków gwarancji Toyoty, którą otrzymałem wraz z samochodem, jestem mile zaskoczony jej treścią i nie przewiduję jakichkolwiek problemów z jej realizacją :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lutego 2017, 19:54:09 »
24 miesięczna gwarancja jest na usługę płatną w serwisie.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lutego 2017, 22:00:44 »
A o czym ja pisałem: o naprawie na koszt klienta.
Może zle opisałem naprawy gwarancyjne w czasie 3 lat. Jeżeli natomiast będą to naprawy powypadkowe wykonane przez ubezpieczyciela czyli typowany warsztat niekoniecznie ASO (rabat składek na ich warsztaty)  to wracamy do 24 mieś.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2017, 22:18:10 wysłana przez F_20.0 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lutego 2017, 22:33:28 »
A o czym ja pisałem: o naprawie na koszt klienta. Może zle opisałem naprawy gwarancyjne w czasie 3 lat. Jeżeli natomiast będą to naprawy powypadkowe wykonane przez ubezpieczyciela czyli typowany warsztat niekoniecznie ASO (rabat składek na ich warsztaty)  to wracamy do 24 mieś.

No i prawidłowo.  Jedno nie wyklucza drugiego.  Miałem lakierowane drzwi po kolizji. Po kilku latach gdy wyszła rdza na spodzie od wewnątrz, zostały naprawione w ramach gwarancji bez żadnych opłat.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lutego 2017, 00:09:36 »
Ja miałem lakierowany cały bok oczywiście w ASO w Toyocie wykonane zgodnie z certyfikatem i gwarancje dostałem na papierze i się pod tym podpisali. I nie na okres 3 lat tylko wtedy już na pozostałe 6 lat jak reszta. W każdym salonie ASO powinni się tego trzymać. Element ma zostać naprawiony w dokładnie taki sposób jak przyjmuje Toyota. Jeśli naprawisz go na własną rękę to po gwarancji.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lutego 2017, 14:04:19 »
Ja 2 razy kożystałem z gwarancji na perforację (chyba w 10 i 11 roku) - w obu przypadkach naprawa była bliska wartości całego samochodu.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lutego 2017, 17:26:52 »
No i sprawa jasna. Dalej można kupować Toyotki  <taniec>
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lutego 2017, 17:37:42 »
Mnie Pan ze serwisu stwierdził, że nie rozumie dlaczego zlazła farba, bo on na zdjęciach z lutego 2016 nie ma tych uszkodzeń i prawdopodobnie będzie cofnięta gwarancja na przednie-lewe drzwi.
Niestety odnalazł w dokumentacji zdjęcia tylko lewych przednich jako zgłoszenie reklamacyjne - reszta nie była zrobiona, bo nie było potrzeby. Niestety na reklamacji było zgłoszenie wszystkich i już się zagotował, bo mu powiedziałem, że się ma walnąć w ścianę z takimi tekstami. Jak nie zrobił zdjęć wszystkich lub pogubił, a potem przesłał to jedno do centrali to już jego problem. Jego zdaniem to ja za mocno myłem auto  :laugh:
Znowu sobie poczekam na bzdurną odpowiedź centrali.

Wysłał to do centrali: najlepszym stanie

a to mu się zgubiło i jest pretekstem do procedury cofnięcia gwarancji na ten element :

Offline grs

• Początkujący
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Września 2019, 20:34:16 »
Dzień dobry,
posiadam Yarisa z 2012r, samochodem od nowości opiekuje się jeden dealer Toyoty. Podczas badania technicznego, diagnosta przekazał uwagi co do korozji podwozia (zakwity rdzy na zgrzewach budy do podwozia, skorodowane zwrotnice itd). Samochód tydzień przed badaniem w SKP przeszedł przegląd gwarancyjny  wspomnianego dealera. O tym, że wspominaną korozję należałoby "zrobić" dealer poinformował dopiero przy kolejnej wizycie, krótko po przeglądzie w SKP.

Czy tego typu korozja podlega gwarancji na perforację korozyjną elementów nadowozia? Czy ktoś próbował tego typu korozję likwidować gwarancyjnie? Z jakim skutkiem?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Września 2019, 20:59:28 »
Gwarancja na perforację nadwozia to praktycznie fikcja, ponieważ obowiązkiem właściciela jest taka pielęgnacja samochodu. żeby do niej nie dopuścić. A w samochodzie z 2012 roku to nie bardzo wiem co chcesz reklamować.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Września 2019, 13:46:12 »
Czy tego typu korozja podlega gwarancji na perforację korozyjną elementów nadowozia?
Korozja to jeszcze nie perforacja - jesli zauważono to musisz zadbać.
Gwarancja 12lat to nie fikcja - kożystałem w aucie 10 i 11 letnim

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Września 2019, 14:21:31 »
Kiedy zatem korozja staje się perforacją?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl