Autor Wątek: Wysokie spalanie paliwa  (Przeczytany 3747 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wiesiek

• Toyot Leżący
  • *
Wysokie spalanie paliwa
« dnia: 24 Lutego 2017, 17:50:18 »
Cześć
Ostatnio mam problem z moją Toyotą, mianowicie skoczyło jej spalanie paliwa. Pokazuje na mieście ponad 10 litrów co się wcześniej nie zdarzało. Sprawdzałem ją komputerem u 2 mechaników ale nie wykryli błędów. Co może być przyczyną ?
A jeśli to Sonda Lambda, którą podejrzewam, to co sądzicie o zamiennikach ?

Offline seler25

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wysokie spalanie paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2017, 18:25:07 »
Poszukaj na forum jak sprawdzić sondę, ja osobiście kupiłem używkę ale przymierzałem się do zamiennika.

Meizu M2 Note

Yaris '01 1.0

Offline saymon

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Marca 2017, 11:45:21 »
Podłączę się do wątku bo mam podobny problem.
Toyota Yaris 2009 1,33 benzyna, przebieg 49tys - jazda tylko po mieście i spalanie 10,5.
Jazda po mieście wygląda codziennie dokładnie tak - rano 6 km, prawie bez korków, po południu 8 km i tutaj już korki. Tak więc trasa bardzo krótka, pewnie silnik w połowie trasy się dopiero nagrzewa, ale czy spalanie nie powinno być jednak trochę niższe?
Samochód mamy od 5 miesięcy. W październiku, kiedy nie było jeszcze tak zimno, spalanie też było ok. 10.
W sumie nie było okazji robić dłuższych tras, jedynie 2 razy jechałem 15km w jedną stronę, kilka godzin postoju i potem 15km w drugą - też po mieście, ale bez korków, trasami "przelotowymi", mało świateł - wtedy spalanie wyszło ok. 6,8.
Nie byłem z tym jeszcze u żadnego mechanika, ale chyba spalanie nie jest do końca normalne. Te 10l trochę dużo, a co myślicie o tym 6,8? Czy przy takiej 15km trasie z płynną jazdą nie powinno być mimo wszystko trochę mniej?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Marca 2017, 15:38:46 »
Powinno być mniej - ja takim w krkach palilem ok 7.
Niedzielny wypad na miasto to okolice 5L

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Marca 2017, 19:09:05 »
Za dużo Ci pali, Verso-S (większa buda niż yaris) z tym silnikiem (1.33) po mieście w korkach nie przekracza 7,3L

Offline saymon

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Marca 2017, 14:14:06 »
Wiesiek, a jaki masz silnik i która wersja Yariski? Jaki przebieg?

Offline Wiesiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Marca 2017, 21:33:20 »
Toyota yaris 2004r 48KW 1l benzyna wersja France.Wymieniłem ostatnio sondę lambda,żadnej poprawy,dalej wysokie spalanie,

Offline Wiesiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Marca 2017, 10:36:37 »
Dodatkowym problemem,jaki ostatnio zauważyłem są niskie obroty na biegu jałowym.

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Marca 2017, 18:43:42 »
Dodatkowym problemem,jaki ostatnio zauważyłem są niskie obroty na biegu jałowym.
To nie jest jest problem - tak ma być.
Ten silnik (1SZ-FE) ma fabrycznie bardzo niskie wolne obroty (550 +/- 50), w moim egzemplarzu ~590.

Offline jq35

• Początkujący
  • Samochód:: audi i8
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Marca 2025, 18:17:16 »
Cześć wszystkim! @Wiesiek, skoro sonda lambda nie pomogła, a teraz jeszcze obroty na jałowym są niskie, może warto sprawdzić przepustnicę albo filtr paliwa – u mnie w Yarisie (1.0, 2003) brudny filtr podniósł spalanie o 2 litry. @saymon, Twoje 10,5l w mieście na krótkich trasach nie brzmi aż tak źle, zwłaszcza zimą i w korkach, ale 6,8l na 15 km bez korków faktycznie mogłoby być niższe – może styl jazdy albo ciśnienie w oponach?

Przy okazji, jak chcecie dokładniej śledzić spalanie i zobaczyć, co się opłaca, znalazłem kiedyś fajne narzędzie online – przelicznik spalania. Wpisujecie dane z tankowania i trasy, a liczy wszystko za Was. U mnie pomogło ogarnąć, czy problem jest w aucie, czy w mojej jeździe. Dajcie znać, co u Was słychać z tymi spalaniem!

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Marca 2025, 16:15:53 »
Sprawdz, czy tam jest jedna sonda lambda, czy dwie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl