Autor Wątek: podlaczenie wzmacniacza  (Przeczytany 30968 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Janooop

• Gość
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Lipca 2004, 12:12:05 »
Panowie to może wróćmy do tematu  :P

Kwieczor

• Gość
laik
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Lipca 2004, 07:39:12 »
w CA jestem totalnym laikiem, ale mam seeryjnego CD (bodajże Fujitsu) w swoim Yarku, jeżdżępo łódzkich drogach, torowiskach i koleinach i jeszcze ANI RAZU CD mi nie przeskoczył
ccuda ???
czy może mimo wszystko jest bufor...

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Grudnia 2004, 00:25:49 »
A ja prosiłbym o konkrety - mówicie ze radio seryjne można przerobić na wyjscie RCA wiec mam pytanie czy ktos faktycznie to zrobił/gdzie/za ile? Sam jestem tym zainteresowany. Na chłopski rozum faktycznie poziom zniekształceń powinien być niższy niż przy konwerterze, bo omijamy w ten sposób jeden stopień wzmacniania sygnału (a jak wiadomo każdy z nich wprowadza zakłócenia). Tylko powstaje pytanie czy gra warta jest świeczki... Obawiam sięże jeśli ktoś to zrobi niefachowo, nie dbając np o dopasowanie impedancyjne wyjścia, poziomy napięć itp to zysk z takiej przeróbki może być niewielki...

Nie można zrobić tak że używamy konwertera, ustawiamy wysoki stopień wzmocnienia na wzmacniaczu (chyba jest pokretlo glosnosci na wzmacniaczach samochodowych?) a na radyjku niski? W ten sposób zniekształcenia z radyjka beda pomijalne... Niebezpieczeństwo jest takie że to może szumieć...

Co do dyskusji to zgodze sie z Redpointem ze seryjne radyjko nie zagra nigdy tak jak "prawdziwe" powiedzmy za 1000 zł, no ale za 1000 zł można już kupić nienajgorszy wzmacniacz - więc pytanie co przyniesie wieksze korzysci zdublowanie cd-ka czy dokupienie do niego wzmaka. Natomiast nie zgodze sie z argumentem o regulacjach.... Wg mnie wszelakie regulacje, efekty, systemy podbicia tych i innych czestotliwosci to poza oczywistym chwytem marketingowym raczej zbedny bullshit (za przeproszeniem :) ). może i przyda sie podgłośnić sobie basy jak mamy firmowe papierowe głośniczki, ale jak mowa już o poważnym sprzęcie zasilanym wzmacniaczem to już raczej nic nie powinno się"poprawiać" w brzmieniu. No chyba że np poprawiać w sensie wymiany kabli na lepsze itp. :)

Tak wiec ponawiam pytanie - czy ktos robil moze takie przerobki zeby sie obiektywnie wypowiedziec? Ja chyba bede probowal z konwerterem. W koncu w najgorszym razie można zawsze radyjko dokupic w przyszłości. Aaa - jeszcze pytanko - jest może coś takiego jak sam odtwarzacz CD bez końcówek mocy, radia itp tylko z wyjściami RCA pod wzmacniacz (regulacje głośności chyba można by załatwić pilotem do wzmaka...)?
Seat Leon Cupra :D

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Grudnia 2004, 00:58:22 »
Cytuj (zaznaczone)
mówicie ze radio seryjne można przerobić na wyjscie RCA

nozna oczywiscie - koszta nie sa duze - zalezy gdzie robisz - ok 100 zl - jednak takie rozwiazanie daje raczej bardzo niskie napiecie na wyjsciach z tego radyjka........ a im nizsze napiecie tym wiecej znieksztalcen w nim sie znajduje! dlatego producenci uzywaja 4V (kiedys bylo to 2V)a nawet 'lepsi' 6V!

Cytuj (zaznaczone)
chyba jest pokretlo glosnosci na wzmacniaczach samochodowych

jeden z najczestrzych bledow..... GAIN (jak to nazwales pokretlo glosnosci) to tak naprawde nei pokretlo glosnosci! sluzy ono do tego aby odpowiednio wysterowac wzmacniacz!! - wysterownaie to nie to samo co ustawienie glosnosci!!!!!!!!

Cytuj (zaznaczone)
Co do dyskusji to zgodze sie z Redpointem ze seryjne radyjko nie zagra nigdy tak jak "prawdziwe" powiedzmy za 1000

za ta kase seryjne moze zagrac bardzo podobnie.........:(

Cytuj (zaznaczone)
Natomiast nie zgodze sie z argumentem o regulacjach....

no ja tez sie nie zgodze - bo sprzetu sie nie reguluje, ale w domu - gdzie wszystko jest proste itd!!!
tak naprawde w aucie zestrojenie (porzadne) systemu bz procesora jest NIE MOZLIWE!!! - czyli radio musi miec DUUUZO regulacji!;)
nie wspomne juz o podziale - gdize najlepiej wszystko jest ustawiac na jednostce glownej - bo wtedy siedzisz na miejscu odsluchu caly czas a nie biegasz od fotela do bagaznika!:D
co innego to kwestia EQ............ - chodz wedlug mnie rowniez jest on nie zbedeny w sprzecie samochodowym!!!
i nie mowie tu o jakis SONY'owatych wynalaskach D-bass itp tylko o EQ a to zupelnie co innego! jedna znieksztalca naturalny dziwiek, a drugi poprostu wyostrza dane czestotliwosci........ - w zaleznoscie od ustawien-upodoban kierowcy!!

Cytuj (zaznaczone)
Aaa - jeszcze pytanko - jest może coś takiego jak sam odtwarzacz CD bez końcówek mocy, radia itp

sa - ale raczej sa to topowe modele danych firm - nazywaja sie wtedy DECK'ami!!!
niektore radia np alpina i niektore modele jvc -maja w sobie opcje ktora pozwala na wylaczenie koncowki mocy w radiu - co NAPRAWDE ma wplyw na jakosc koncowa dzwieku!!
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Grudnia 2004, 10:57:14 »
Cytat: Red_Point
Cytuj (zaznaczone)
mówicie ze radio seryjne można przerobić na wyjscie RCA

nozna oczywiscie - koszta nie sa duze - zalezy gdzie robisz - ok 100 zl - jednak takie rozwiazanie daje raczej bardzo niskie napiecie na wyjsciach z tego radyjka........ a im nizsze napiecie tym wiecej znieksztalcen w nim sie znajduje! dlatego producenci uzywaja 4V (kiedys bylo to 2V)a nawet 'lepsi' 6V!

No w porządku, pewnie będzie niższe... Prawdopodobnie straci na tym stosunek S/N... ale ogolnie pojete brzmienie i dynamika chyba nie powinny na tym stracic...Zreszta sam napisales ze to i tak lepsza opcja niz konwerter?

Cytuj (zaznaczone)
chyba jest pokretlo glosnosci na wzmacniaczach samochodowych

jeden z najczestrzych bledow..... GAIN (jak to nazwales pokretlo glosnosci) to tak naprawde nei pokretlo glosnosci! sluzy ono do tego aby odpowiednio wysterowac wzmacniacz!! - wysterownaie to nie to samo co ustawienie glosnosci!!!!!!!!

No niech będzie gain czyli wzmocnienie. Wiec radyjko by sie ustawilo cicho a na wzmacniaczu stosunkowo duzy gain i nie powinno byc problemow z kiepska charakterystyką końcówki "mocy" ;-) przy duzych poziomach w seryjnym radiu... To chyba lepsze niz ustawianie duzego wzmocnienia na przedwzmacniaczu z radyjka seryjnego. Mysle analogia tutaj to ustawienie duzego wzmocnienia na pierwszym stopniu pieca do gitary - dostajemy wtedy sympatyczne przesterowane brzmienie :D

w zaleznoscie od ustawien-upodoban kierowcy!!

No wlasnie o to mi chodzilo ze jesli mowa o sprzecie hi-fi to ma to wiernie odtwarzać dzwiek (hi-fi to wysoka wierność) a nie brzmiec zgodnie z upodobaniami (cokolwiek to znaczy) :)

W kazdym razie dzieki za info i niech czysta moc bedzie z wami :)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Grudnia 2004, 12:06:20 »
Cytuj (zaznaczone)
No w porządku, pewnie będzie niższe... Prawdopodobnie straci na tym stosunek S/N... ale ogolnie pojete brzmienie i dynamika chyba nie powinny na tym stracic...Zreszta sam napisales ze to i tak lepsza opcja niz konwerter?

na 100% jest to leprze rozwiazanie...... a jesli juz konwerter to moze warto poszukac wzmacniacza ktory poprosu ma wejscia HI

Cytuj (zaznaczone)
ma to wiernie odtwarzać dzwiek (hi-fi to wysoka wierność)

co do tego to juz nie bede dyskutowal - powiem Ci na koniec tylko tyle ze w domu mozemy porozmawaic o 'czystej mocy' gdzie sluchacz najduje sie w centrum, a glosniki na wysokoscie jego uszu itd
w aucie kazdy glosnik jest w innej odleglosci, wysokosci i kierunku do sluchacza i dlatego niezbedene jest radiao z BARDZO duza iloscia regulacji....:)

ale jak napisales ty chcesz cos co poprostu bedzie gralo....... - dlatego tym bardziej potrzebane bylyby EQ itp

proponuje posluchac kilku radyjek - wszystkie w odpowiedni dla siebie sposob barwia dzwiek!! sony, pioner, jvc - jedyne naturalne radyjko to alpina - ale to rowniez tylko wyzsza polka! - takie jest moje zdanie...... tego mialem okazje sluchac!

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Grudnia 2004, 00:08:11 »
Cytuj (zaznaczone)

na 100% jest to leprze rozwiazanie...... a jesli juz konwerter to moze warto poszukac wzmacniacza ktory poprosu ma wejscia HI

Dowiedzialem sie w 2 firmach caraudio w Krakowie - przerobka odtwarzacza to koszt 150-200 zł :/ Troche duzo... (tym bardziej ze to dla nich pewnie robota na 30 minut) i do tego pewna strata gwarancji na radio. Tak wiec teraz mam myslenice ;-) a co do wzmacniaczy z wejsciem HI to to chyba po prostu wbudowany konwerter transformatorowy, wiec zysk jedynie taki ze sie mniej kabelkow placze ;-)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Lutego 2005, 10:58:46 »
Radio przerobione, jak juz pisalem w innym topicu spokojnie mozna polecic takie rozwiazanie! Gra bardzo sympatycznie i mozliwe ze nie byloby roznicy po zainstalowaniu normalnego radia z wyjsciem na wzmacniacz. Normalnego w sensie z tych powiedzmy do 1000 zeta. Jedynie przy wysokich ustawieniach GAIN na wzmacniaczu slychac lekki szum w glosnikach. Ale slychac to tylko na postoju i gdy nie gra muzyka. Cóż S/N pewnie nie jest idealny przy takim rozwiazaniu.

W jakiej pozycji zwykle ustawia siępokretlo GAIN na wzmaku i od czego to zalezy?

PS: Jak juz tez gdzies pisalem unikajcie firmy MSE przy wielickiej w Krakowie - straszni naciągacze.

MaLy_RaDeK

• Gość
podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #38 dnia: 14 Lutego 2005, 20:48:03 »
Jakby ktos chcial, to mam konwerter Dietz High Power Adaptor 901 do podlaczenia wzmaka pod radyjko bez wyjsc czincz...

* pasmo przenoszenia = 20 Hz - 38 kHz
* wzmocnienie / kanał = 10 - 80 dB
* regulowany poziom na wyjściu = 0 - 2 V
* maksymalna moc wejściowa = 30 W / kanał

Uzywalem go w Yarisie zanim zalozylem "normalne radio".
Co do ceny, to mozna sie dogadac...  ;)

Wiem, ze to powinno byc w "Sprzedam", ale tam chyba nie kazdy zaglada...

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: podlaczenie wzmacniacza
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Maja 2010, 11:06:50 »
podpinam się pod wątek...
Panowie - wiecie może czy radyjko w YII (2006-2009) bez mp3 ma wyjście na wzmacniacz?

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Maja 2010, 11:10:47 »
nie ma...
żadne radio toyoty nie ma wyjścia na wzmacniacz...
bardzo rzadko zdarza sie aby wogóle jakikolwiek producent oferował coś takiego...
tylko przeróbka radia, zakup modułu lub podłączanie po wysokiej wchodzi w gre...

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 06 Maja 2010, 14:04:36 »
dzięki Red - na Ciebie można liczyć :)
Powiedz mi jeszcze proszę - czy "coś takiego" nada się?
http://www.allegro.pl/item993021045_konwerter_syg_glosnikowego_do_rca_stinger_sgn12.html
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2010, 14:07:56 wysłana przez herkules »

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Maja 2010, 14:07:23 »
staram się, w miarę możliwości...;)

GAK

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Maja 2010, 19:27:39 »
Powiedz mi jeszcze proszę - czy "coś takiego" nada się?
http://www.allegro.pl/item993021045_konwerter_syg_glosnikowego_do_rca_stinger_sgn12.html

sie powinno nadac, ale podlaczenie przez "hi volt" albo po przejsciowce zawsze bedzie mialo wplyw na jakosc dzwieku. Najlepszym rozwiazaniem zawsze jest wstawienie innego "zwyklego" radia, ale jak chcesz miec oryginal to ten stinger powinien dac rade ;) ale zauwaz ze ma tylko 2 wyjscia, wiec nie bedzie sterowania sub'em np. przez regulacje "przod<-->tyl"

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 07 Maja 2010, 07:45:04 »
czyli Gak - ile powinno być wyjść żeby taki konwerter był dobry? może masz jakąś propozycję?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl