Autor Wątek: Wskaźnik temperatury zewnętrznej- opóźnienie działania  (Przeczytany 4458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bartek1972

• Gość
Wskaźnik temperatury zewnętrznej- opóźnienie działania
« dnia: 23 Kwietnia 2005, 00:53:55 »
Kochani- zastanawiając sięod dłuższego czasu, czy komputer w mojej Rolce `98 jest sprawny ( spalania stukowe, buczenie silnika ) zwróciłem uwagęna jedną ciekawą rzecz: wskazanie temperatury zewnętrznej ma olbrzymią zwłokęw przypadku gwałtownego ocieplenia. Wygląda to tak, że wieczorem, kiedy jest np. 0 stopni wjeżdżam do garazu, ide spać, rano uruchamiam silnik ..a komputer dalej pokazuje temperaturę0. Wyjeżdżam, załóżmy, że na dworze jest + 20, a wskaźnik nadal pokazuje 0. Dopiero po 4-5 godzinach stania na dworze zaczyna pokazywać prawidłowo + 20. Chyba, że wyzeruje komputer przez odłączenie na chwilęakumulatora - wówczas po ponownym podłączeniu natychmiast pokaże + 20.
Czy i Wy - uzytkownicy Rolek obecnej i poprzedniej generacji zauważyliście coś podobnego ?

A propos mojego tematu "4EFE Głośny silnik " wymiana układu wydechowego na ten z poprzedniego modelu oprócz minimalnego wyciszenia auta zdecydowanie poprawiła też elastyczność - np.  60-100 na 4 było 14-15 s, teraz jest 12-13; 80-120 na 5 było 21 sek, teraz jest ok.19- 20
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2008, 21:13:48 wysłana przez Janmor »

serwisSJ

• Gość
Tak działa i tak ma działać ten czujnik, poniewaz jak to sobiwe wyobrazasz ze temp. pokazywana na wyświetlaczu zmieniałaby sie w ciągu kazdej seksundy...?  Wszystko jest ok.

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
A ja uwazam ze cos masz nie tak.U mnie w tym samym aucie wskaznik dziala z czuloscia co kilka sekund.Nawet jak wjezdzam w tunel lub z otwartej trasy w chlodzik lesny to zmienia wskazania po paru sekundach.Nie mam az takich opoznien.Cos Ci nie lapie na czas.I nawet czasem w trakcie jazdy widzejak przypadkiem zobacze zmiany we wskazaniach.Inna sprawa ze nie mam pojecia gdzie on jest- czujnik na zew..ale jak cos padnie to poszukam.

lifeson

• Gość
Cytat: serwisSJ
Tak działa i tak ma działać ten czujnik, poniewaz jak to sobiwe wyobrazasz ze temp. pokazywana na wyświetlaczu zmieniałaby sie w ciągu kazdej seksundy...?  Wszystko jest ok.

wg ciebie opoznienie 4-5 godzin jest ok?!

Bartek1972

• Gość
No właśnie - to opóźnienie to nie minuta czy dwie, ale kilka godzin. Jeśli np. wyjeżdżam z garażu na 3-4 godziny to potrafi przez kilka dni ani razu nie pokazać prawidłowej temperatury zapamiętując tą najzimniejszą z któregoś wieczoru. Ale z drugiej strony przy ochłodzeniu reaguje natychmiast. Np . Jest ciepły dzień, + 20, wstawiam do ciepłego garażu , rano na dworze + 5 ; wyjeżdżam z garazu i co ok. 2-3 sekundy spada o stopień i szybko dochodzi do tych + 5.  
Wydaje mi sięto idiotyczne - ale kto wie, może taki "mądry" jest komputer toyoty.
Po prostu usiłuje ustalic, czy mój komputer nie jest trzepnięty.
I dlatego pytam, czy ktoś też zauważył coś podobnego.

Po zmianie układu wydechowego na zimnym i średnio rozgrzanym silniku pracuje czysto i cicho , przy gorącym zaczyna buczeć przy ok. 3500 obr. Przed zmianą cichy był wtedy, gdy na dworze było ponad 15 stopni, przy zimniejszych dniach zawsze był głośny i bucząco - huczący. Obłędu można dostać z tym autem ...
To musi być kwestia składu mieszanki czy momentu wtrysku - może tak "mądrze" wyliczanego jak ta temperatura zewnętrzna ...
POza tym spalania stukowe ma nawet na paliwie 99

lifeson

• Gość
zazwyczaj jest tak, ze spadek temperatury jest rejestrowany natychmiast (inaczej istnienie termometrow w samochodach w ogole byloby bez sensu - lod) a wzrost z pewnym opoznieniem, ale nie kilkugodzinnym, cos jest nie tak.
pzdr!

lifeson

• Gość
Cytat: Bartek1972
...zdecydowanie poprawiła też elastyczność - np.  60-100 na 4 było 14-15 s, teraz jest 12-13; 80-120 na 5 było 21 sek, teraz jest ok.19- 20

ZDECYDOWANIE?! a jak zarejestrowales te 1-2 sekundowe zmiany?

Bartek1972

• Gość
Masz rację, "zdecydowanie" to może nieco przesadzone słowo.
Ale różnica jest istotna - robiłem po 10 pomiarów w tym samym miejscu i mniej więcej z tą samą iloscią paliwa w środku. Potem obliczyłem sobie średnią.
Różnicęszczególnie można wyczuć na 4 biegu - auto jest wyczuwalnie żwawsze.

kermolo

• Gość
Siema Bartek 1972
jakie masz dokladnie auto??? Wiem ze w rolkach po face lifcie byly jakies problemy z ECU, te buczenie oraz wolno dzialajaca temperatura zew moze byc wlasnie tego przyczyna(pierwszym objawem).
Ja mam rolke z konca 97 japan (owad) i u mnie temperatura przy budzikach zmienia sie co kilka-kilkanascie sekund np: wjezdzam w zacienione miejsce i zaraz temperatura spada.

Bartek1972

• Gość
Mam Corolkęz grudnia 1998. A zatem przed liftingiem. Mamy ten sam model, tylko moja jest z Anglii ( niestety )
Czy wjeżdżałeś kiedyś do garażu ? Co wtedy pokazywał czujnik ?
Bo, co ciekawe, na zmiany na drodze reaguje prawidłowo. Głupieje dopiero przy nagłym ociepleniu, np. o 20 stopni. Byłoby ok. tylko dlaczego "zorientowanie" sięw temperaturze zajmuje mu aż pół dnia jazdy ?
A jeszcze ciekawsze jest to, że dobrze reaguje na gwałtowne ochłodzenie.

Co do hałasu - czy też zauważyłeś, że auto po przekroczeniu 3100 obr ( u mnie na 5 to jest ok. 110 km/h ) gwałtownie staje sięgłośniejsze ? Poniżej ciche jak elektryczne, potem nagle olbrzymi wzrost hałasu. Jeśli tak, to jakbyś opisał ten hałas?

Aha, i jeszcze jedno pytanie - czy na paliwie 95 przy gwałtownym pzryspieszaniu, przy ok 4000 też masz spalania stukowe ? U mnie pojawiają sie nawet na paliwie 99.

pozdrawiam

jackminer

• Gość
To samo z czujnikiem temperatury u mnie
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Maja 2005, 11:21:40 »
Cześć Bartek.
Mam Corolke z 2001-oryginał Japan. I te same reakcje. Ochłodzenie-zmiana temperatury OK! Ocieplenie-zmiana do niczego. Dopiero po ok. godzinie (nieraz dłużej) wartość zaczyna sięzmieniać. Pytasz dlaczego-niestety nie wiem. Mam nadzieję, że w końcu jakiś mądrzejszy pracownik serwisu Toyoty nam to wytłumaczy, bo jak dzwoniłem do nich w Opolu-to robili oczy.Jak coś będziesz wiedział pierwszy, daj znać.Pozdrawiam.

Jackminer - nie używaj proszępogrubienia i koloru do treści całego posta, to powinno służyć do wyróżnienia jakichś istotnych fragmentów tekstu.

Pigletto

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl