mała spokojna wycieczka Corollką do sąsiedniego miasta (40 km) na obiad ( 4 osoby dorosłe) - przy powrocie do domu wskazała średnie zużycie paliwa 6,9 litra - czyli jak dla mnie bardzo dobrze.
Moim zdaniem tak sobie.
Ja w piątek (wyjazd) i sobotę (powrót) zrobiłem "wycieczkę" (Aurisem 1,6) w dwie osoby, po ok. 110-120 km w każdą stronę (ok. 30 km droga krajowa z prędkością 100 km/h na tempomacie + ok. 80 km pustą autostradą z tempomatem na 135 km/h , z tym że przez parę (naście) km żeby przewietrzyć rurę

ciągnąłem 180 km/h) i wskazania zużycia z całej trasy miałem w okolicach 6,7-6,8 l/100 km przy średniej prędkości 92 km/h po obu odcinkach (z całej trasy).
miałem ustawione wskazywanie średniego zużycia od chwili po resecie czyli od chwili jak zatankowałem (wtedy wyzerowałem wskazania). Teraz zmieniłem to wskazanie na "po rozruchu" czyli będę miał wskazania liczone każdorazowo od momentu uruchomienia silnika - tak myślę
Wskazanie zużycia od zatankowania (po wyzerowaniu po zatankowaniu) moim zdaniem lepiej oddaje realne spalanie.
Nie wiem jaką masz Corolle (który rok) ale w Aurisie z 2016 roku po dojechaniu na miejsce i zgaszeniu silnika pokazuje mi zużycie (na wyświetlaczu między zegarami) od ostatniego uruchomienia silnika do wyłączenia silnika.
Nie ździw się jak ci pokaże przy takim ustawieniu, po przejechaniu np. 4 km zużycie od od ostatniego uruchomienia np. 30 l/100 km