Autor Wątek: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+  (Przeczytany 358752 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+
« Odpowiedź #180 dnia: 20 Marca 2018, 17:54:50 »
Działa z pewnością, przytrzymaj dłużej sprysk szyby, to i na reflektory pryśnie.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #181 dnia: 20 Marca 2018, 18:42:32 »
przytrzymaj dłużej sprysk szyby, to i na reflektory pryśnie.
co piąte psikanie uruchamiają się spryskiwacze reflektorów
E18_Prestige_MultidriveS

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #182 dnia: 22 Marca 2018, 08:17:50 »
przytrzymaj dłużej sprysk szyby, to i na reflektory pryśnie.
co piąte psikanie uruchamiają się spryskiwacze reflektorów
O, bardzo możliwe.
Pytanie - kiedy skasujecie średnie spalanie i przejedziecie np. 10 kilometrów po mieście, jakie wówczas "nowe" średnie Wam wyświetla? U mnie to ciągle są jakieś chore wartości rzędu 12-13 litrów, a biorąc pod uwagę tankowania, nie wydaje mi się żeby aż tyle palił.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #183 dnia: 22 Marca 2018, 09:28:03 »
U mnie to ciągle są jakieś chore wartości rzędu 12-13 litrów
Przestań tak mierzyć, licz po pełnych bakach benzyny.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #184 dnia: 22 Marca 2018, 09:39:46 »
Spalanie: Aktualnie tylko turlam się po mieście i to niejednokrotnie bardzo krótkie odcinki to spalanie nieraz jest spore.

- na pierwszej tablicy ustawiłem sobie średnie spalanie od rozruchu - heh to po to aby to wskazanie mnie temperowało jako po 
   rozruchu pokazuje prawie 90 l/100km to zaraz mam nogę lżejszą, ( dzisiaj zjechałem z miasta go garażu ze wskazaniem 9,0,
- na drugiej tablicy ustawiłem sobie średnie od chwili wyzerowania ( u mnie to jest od chwili tankowania) to aktualnie ta średnia
   wskazuje mi 7,9 l/100 km.

Jak jadę dłużej w korkach to mam niejednokrotnie średnią około 11,5 l/100 km.  Spalanie rzędu 13 l/100 km to pokazuje mi gdzieś ta średnia na liczniku od rozruchu  na odległości do 1,5 km od startu z garażu.

Niedługo będę bak tankował od nowa pod korek to zobaczymy fizycznie co wyjdzie. No ale idzie wiosna to czekam z utęsknieniem na jakąś dalszą trasę.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #185 dnia: 22 Marca 2018, 10:01:26 »
Pytanie - kiedy skasujecie średnie spalanie i przejedziecie np. 10 kilometrów po mieście, jakie wówczas "nowe" średnie Wam wyświetla?
nie patrz tak, bo to nie miarodajne.
Z rocznego użytkowania tego modelu samochodu najlepiej sprawdzają mi się ustawienia - średnie od momentu rozruchu i średnie od tankowania (samo się zeruje - nie muszę nic naciskać i za to m.in. lubię ten samochód)
Co do spalania po mieście - wyjeżdżając np z pracy (wólczańska) w godzinach szczytu i dojeżdżając do rogatek miasta średnie mam około 9-12 litrów (w zależności od korków), ale np. w swoim mieście, jak mam rozgrzany silnik i stanę gdzies w markecie i potem jadę do domu w stylu jak pisał czp to spalanie średnie jest od 6,9 do 7,5.
Generalnie to duże auto i w cyklu mieszanym na kropelce nie pojedzie. Owszem można jechać 20-30 km poza miastem 60km/h bo akurat jest sznur samochodów lub mamy taką ochotę to średnie potrafi spaść do 4,9 ale to już extremum. Po zakupie auta postanowiłem sobie, że będę przyglądał się pewnym wartościom i mogę powiedzieć, że po roku użytkowania (od 04/2017) średnie spalanie mam na poziomie 7,7, ale średnie obliczone tylko dla 2018 to już 8,2. Tak więc ta zima znacząco wpłynęła na zużycie paliwa
E18_Prestige_MultidriveS

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #186 dnia: 22 Marca 2018, 10:40:48 »
Dzięki za opinie, już miałam obawy, ze wskazania u mnie są jakies kosmiczne.
YogiBabo - co należy zrobic aby po tankowaniu spalanie kasowało sie samoczynnie? U mnie chyba tak sie nie dzieje :>

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #187 dnia: 22 Marca 2018, 11:55:52 »
Dzięki za opinie, już miałam obawy, ze wskazania u mnie są jakies kosmiczne.
YogiBabo - co należy zrobic aby po tankowaniu spalanie kasowało sie samoczynnie? U mnie chyba tak sie nie dzieje :>
nie mam przed oczami zegarów, ale :
 na włączonym zapłonie odszukujesz zakładkę ustawienia i tam podświetlają się opcje m.in. te dotyczące spalania. Trzeba po prostu wybrać te które cię interesują, czasami metodą prób i błędów. Można to poukładać na kolejnych ekranach wg uznania. ja np na drugim mam zasięg i poniżej średnie od dystrybutora, a na pierwszym chwilowe i średnie od momentu zapłonu. wszędzie tam gdzie nie ma białej kulki przy wartości to oznacza że dane same się resetują - jak jest kulka to reset robimy ręcznie przyciskiem na kierownicy
E18_Prestige_MultidriveS

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #188 dnia: 22 Marca 2018, 12:17:56 »
Tego jeszcze nie odkryłam. Wielkie dzięki, zaraz sie pobawię :)
Edit: zrobione, super.
Nie rozumiem jedynie jak samodzielnie ?poukładać? ekrany po swojemu, jeśli chodzi o kolejność.
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2018, 12:32:24 wysłana przez patkrz »

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #189 dnia: 22 Marca 2018, 16:43:36 »
Jak macie zrobione, że kasuje wam po tankowaniu śrenie spalanie? Ja zawsze muszę to robić ręcznie.
Rozumiem, że jeśli podniesie się po tankowaniu wskazówka, to sterownik wtedy automatycznie zeruje wskazanie?
Spalanie - Motostat.pl

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #190 dnia: 22 Marca 2018, 18:28:57 »
Przyciskami lewo-prawo na kierownicy przejdź do zakładki ustawienia, następnie w ?informacje o trasie 1? lub ?informacje o trasie 2? jest opcja zaznaczenia czy średnie spalanie ma być kasowane ręcznie, po tankowaniu czy po rozruchu.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #191 dnia: 22 Marca 2018, 19:05:07 »
Nie rozumiem jedynie jak samodzielnie ?poukładać? ekrany po swojemu, jeśli chodzi o kolejność.
może źle się wyraziłem. można poukładać opcje spalania i zasięg na dwóch pierwszych ekranach - jak się chce, totalny mix w stosunku do tego co było domyślnie. Pozostałe ekrany są na stałe. Trzeci to cyfrowy prędkościomierz, czwarty to liść (ale ten chyba można ukryć), piąty pusty, ale na nim nic nie da się wbić  :-(
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Zetka01

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC Exe AWDi
« Odpowiedź #192 dnia: 22 Marca 2018, 20:14:02 »
czwarty to liść
Liścia to chyba mają tylko wersje z MultidriveS, bo go u siebie nie stwierdziłem.
Co do spalania, to bawiłem się w szczegółowe oglądanie podczas niedawnych dużych mrozów, na trasie do pracy i z powrotem - po ok. 5,5km.
Zauważyłem, że nie ważne jak mam ustawione ekrany, to zawsze po wyłączeniu silnika pojawia mi się dystans od ostatniego uruchomienia i średnie spalanie na tym odcinku.
Wyszło, że przy takich warunkach pogodowych (duuuuży mróz) na tym krótkim dystansie samochód był bardzo czuły na dawanie po gazie i spalanie wychodziło od 8,3 do 12,0.
Przy wyższych temperaturach lub już rozgrzanym silniku takich dużych różnic nie zauważam.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #193 dnia: 22 Marca 2018, 21:09:35 »
Jest jakiś sposób aby bezinwazyjnie i bez szkody dla szyby usunąć tą super naklejkę z tylnej szyby. Jakoś nie przepadam za jakimikolwiek hasełkami.

Jak to  usuwaliście ???

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #194 dnia: 22 Marca 2018, 21:14:55 »
Po prostu zerwać, a resztkę przemyć jakims alkoholem?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl