Autor Wątek: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+  (Przeczytany 359242 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lennox

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+
« Odpowiedź #825 dnia: 13 Lipca 2019, 15:23:05 »
U mnie też dolewka była potrzebna po 17 tys.
Można rzucić okiem dla spokoju w okolice pompy wody, zbiorniczka płynu, węży, chłodnicy.

W nówce miałeś dolewkę po 17 tys ? Duża ta dolewka ?
Kurczę niby jest ok bo w połowie skali. Ale płynu było na bank więcej. Nie wiem... może jestem dziwny ale się stresuje...

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #826 dnia: 13 Lipca 2019, 21:23:51 »
W nówce miałeś dolewkę po 17 tys ? Duża ta dolewka ?
To samochód z salonu, te 17 tys. wypadło w 3 roku eksploatacji.
Dolewka 500ml , przynajmniej tak z faktury wynika. Teraz mam 30 tys. przejechane i raczej nic nie ubyło.

Ale płynu było na bank więcej. Nie wiem... może jestem dziwny ale się stresuje...
Może sprawdzasz raz na gorącym raz na zimnym silniku, to i poziom może być trochę różny.
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2019, 21:31:13 wysłana przez bazi »

Offline misiek6mps

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #827 dnia: 10 Września 2019, 19:01:57 »
Skrzynia wyje w zakresie 70-100 km/h. Wyje w moim aucie, wyje w aucie do jazd testowych którym jeździłem w salonie oraz wyła w aucie zastępczym. W salonie powiedziano mi że to standard i skrzynie w 1.6 tak pracują
Jakoś nikt nie potwierdza tego wycia.
Mam od 4 lat Aurisa 1.6 manual, jeździłem zastępczą Corollą z identycznym napędem. Nie potwierdzam. Jedynie stwierdziłem, że Corolla jest zauważalnie lepiej wyciszona od Aurisa kombi, w którym nieznośne są szumy powietrza (być może od relingów) i opon.

Ja natomiast również mam zastrzeżenia do głośności pracy skrzyni w Auris TS 1.6.
Bylem z tym w ASO, po około 2,5 miesiącach oddzwonili, że jest decyzja i że wymiana skrzyni.
Zrobiłem rozeznanie i doszedłem do wniosku, że na razie nie warto. Po pierwsze sam kierownik w ASO ostrzegł mnie, że może to nic nie dać albo i może być gorzej ( podobno mieli taki przypadek ), po drugie mam jeszcze 2 lata gwarancji. Zresztą zaufany mechanik stwierdził, że wygląda to na dźwięk zazębiania się kół zębatych i nie powinno to spowodować awarii. U mnie objawia się to irytującym dźwiękiem przy prędkościach 50, 70, 90 km/h i w pewnych warunkach. Przy innych prędkościach tego nie słychać albo już w ogóle jest tak głośno, że tego nie słyszę :). Generalnie słabo to wygląda i nie spodziewałem się tego po Toyocie.
Jak przejrzałem dokładnie kilka filmów POV na YouTubie miałem wrażenie, że w innych egzemplarzach też to słyszałem. No i dodatkowo sam potwierdziłeś, ze  słyszałeś to też w innych, których sam jechałeś. Widocznie taka dokładność wykonania tych skrzyń. Mam w tej chwili przejechane prawie 9tys. km i nic się to nie zmieniło.
Pzdr.

Odnośnie wycia skrzyni biegów

Ja mam Corolle kupioną w styczniu.
Wyje w przedziale 90 - 95. I tylko w tym przedziale. Dziwne to, bo początkowo nic się nie działo. Zaczęło wyć po przejechaniu 3,5 tys.
Ja powiem tak ... słyszę to i to już jest wystarczające by być w...nym. Zwłaszcza, że zapłaciłem za to auto tyle kasy. To jest TOYOTA a nie jakiś VW TSI i to się nie powinno zdarzyć.
Tak czy siak na przyszły tydzień jestem umówiony w serwisie. Zobaczymy co zrobią.

Witam. ASO wymieniło przekładnie na nową.  Problem ustał.  Wycia nie słychać.  Przebieg auta 50 kkm.  Hałas był od nowości.  Także rada dla tych co myślą że tak musi być- zgłaszać zgłaszać i wymieniać.  Nieoficjalna informacja jest taka ze wiele osób wróciła z tym problemem.  Wycie skrzynki przekladniowej to usterka a nie cecha.

Offline lennox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #828 dnia: 10 Września 2019, 19:06:40 »
Zmartwie Cię. Mi wymienili, chwilę było cicho i znowu się zaczęło. W między czasie jeździłem zastępczą Corollą z przebiegiem 5000 km. Też już wyło....

Offline misiek6mps

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #829 dnia: 10 Września 2019, 19:07:36 »
Może i tak będzie.  Narazie mam nową.  Może kadencję u mnie przeżyje.

Offline lennox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #830 dnia: 10 Września 2019, 19:09:18 »
Bardzo Ci tego życzę. Ja się poddałem i nawet trochę już przyzwyczaiłem bo ta wyje ciszej

Offline misiek6mps

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #831 dnia: 10 Września 2019, 19:17:50 »
Wałbrzych zna problem ale nikt tego nie nagłaśnia.

Offline Fantomas

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #832 dnia: 21 Września 2019, 14:13:17 »
Witam wszystkich. Jako że idzie zima a moja Corolla jest na fabrycznych Michelinach 17cali 215/45 R17 87W to mam pytanie do Was. Czy korzystacie w swoich Corollach z opon wielosezonowych? Czy wtedy rozmiar opony kupuje się identyczny jaki jest teraz nałożony na aktualnie posiadaną felgę? To wydaje mi się dobre rozwiązanie tzn. nie trzeba latać dwa razy w sezonie do wulkanizatora i tracić kasy i czasu. No i czujniki TPMS zostaną te same które mam teraz. Patrzyłem w necie to takie oponki 17 calowe michellin czy goodyear można kupić za ok 2tyś.
Druga opcja to kupno felg stalowych 16 calowych plus opony zimowe. No ale wtedy chyba trzeba dokupić czujniki TPMS (czy się mylę?) bo będzie wyświetlała się ikona błędu ciśnienia.  Przed chwilą dzwoniłem do swojego ASO to taki komplet kosztuje w promocji:) jedyne 4tyś. Można to oczywiście samemu kupić w internecie ale co wtedy z kalibracją czujników TPMS? Czy tylko ASO Toyoty może dodać/poustawiać czujniki TPMS? 
Jak to u Was wygląda?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #833 dnia: 21 Września 2019, 14:35:08 »
Jak kupiłem do swojej Corollki w ASO komplet zimówek 16" Nokiany na felgach aluminiowych z czujnikami i założeniem, za 3990 zł.

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,44594.0.html

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #834 dnia: 23 Września 2019, 14:50:40 »
Czy korzystacie w swoich Corollach z opon wielosezonowych?
korzystacie
Czy wtedy rozmiar opony kupuje się identyczny jaki jest teraz nałożony na aktualnie posiadaną felgę?
tak
17 calowe michellin
cross climate+
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Fantomas

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #835 dnia: 23 Września 2019, 22:43:58 »
Ok dzięki. Też myślałem właśnie o Michelin CrossClimate+ 215/45 R17 91 W XL

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #836 dnia: 07 Października 2019, 08:15:50 »
Czesc,
czy ktoś ma nagrany filmik jak ta skrzynia wyje? Na którym biegu się to dzieje i jakich dźwięków nasłuchiwać? Czy na luzie tak samo wyje?
Kiedys zgłaszałem problem wycia w ASO, ale stwierdzili że to koła. Takie wycie było już słyszalne od  20km/h i nie narastało ze wzrostem prędkości.
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2019, 08:17:55 wysłana przez ojciecmajster »
Spalanie - Motostat.pl

Offline zbyszko61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #837 dnia: 07 Października 2019, 14:23:58 »
Cytuj (zaznaczone)
Druga opcja to kupno felg stalowych 16 calowych plus opony zimowe. No ale wtedy chyba trzeba dokupić czujniki TPMS (czy się mylę?) bo będzie wyświetlała się ikona błędu ciśnienia.

Ja tak mam, zakupiłem drugi komplet kół i tyle. Po przejechaniu ok 15 km zapala się kontrolka ciśnienia w kołach. Wogóle mi to nie przeszadza  :-) Po wjechaniu do garażu, gdzie są letnie koła kontrolka gaśnie. No nie dam kilkaset zł za to tylko żeby nie świciła mi się kontrolka  :-)
Bo na uśmiech zawsze mnie stać :)

Offline Koczis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #838 dnia: 20 Października 2019, 01:07:38 »
Cześć. Jestem nowy na tym forum i wszystkich serdecznie witam.
Wkrótce będę posiadzaczem Corolli clasic plus 2019,
zaliczka poszła i teraz z żoną czekamy na dalsze kroki ze strony dilera.
Pierwszy raz w życiu będę posiadaczem Toyoty a zarazem pierwszy raz bedzie to auto nowe z salonu.
Jako kompletny laik mam prośbę o poradę na co zwrócić uwagę przy finalizowaniu kupna. Mam na myśli stronę techniczną auta jak również ubezpieczenie ewentualnie jakieś gratisy czy moze jeszcze coś innego. Za wszelkie rady z gory dziękuję. Zdecydowałem się na dokupienie czujników parkowania przód i tył mimo że z tyłu jest kamera cofania a ponieważ duzo jezdzimy z żoną rowerami mam pytanie czy z tymi czujnikami nie bedzie problemu jesli zamontuje hak pod platformę  rowerową.  Czy jest mozliwosc dezaktywacji czujnikow w dowolnym momencie? Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #839 dnia: 20 Października 2019, 06:36:46 »
Sprawa z czujnikami wyglada tak, będziesz miał przycisk do ich wyłączania. Natomiast jeśli chodzi o sam zakup, to targuj się na maksa. Ja dostałem opony zimowe 16? Dunlop Winter Sport 5, czujniki przód tył, z alarmu zrezygnowałem (jest AC) i z tego powodu urwałem 999zł.,  dwa komplety dywaników (materiałowe i gumowe), koło dojazdowe, kompresor z zestawem naprawczym, oryginalna matę bagażnika. Zapomniałem, ze w wersjach benzynowych nie ma wygłuszenia pokrywy silnika a oficjalna cena tej pierdoly ze spinkami do montazu to jest ok. 550 zł. Jak dla mnie mega dużo, do Audi w ASO płaciłem ok 130 zł. Ja na twoim miejscu zerknąłbym jeszcze do katalogu akcesoriów do Corolli i poprosił o jakiś rabat na wybrane elementy, no chyba, ze nic cię nie zainteresuje.
Powodzenia w zakupie.
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2019, 06:40:21 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl