Nie widziałem tego drugiego wątku i chyba nikt oprócz Ciebie go nie widział...
A o to I on, jego ?narodziny??
Cytat: mariuszs w 14-01-2019, 22:28:39
Biorąc pod uwagę że Toyota i VW (Skoda, Seat) to najpopularniejsze marki to rzeczywiście jest ich jak na lekarstwo A w tych popularnych markach ciężko spotkać hydrokinetyka.
DSG to nie jest jakiś nowy model skrzyni biegów, podobnie jak CVT w Toyotach (Mazdach i innych japońcach)
No to może uściślę parę faktów...
W Polsce - wg danych CEPiK (stan na 8.6.2017) jeździ 22 005 578 aut osobowych.
W 2017 roku zarejestrowano 483 000 nowych aut - co stanowi 2,19% WSZYSTKICH nowych aut (automaty + ręczne)
Póki co nikt nie przyznał racji

Tworzysz kolejny, niepotrzebny wątek...
Poprawię więc moją wypowiedź: JA NIE ZAUWAŻAM RÓŻNICY CZY AUTO SPALA 4,0 CZY 4,3? ale za to zauważam różnicę 4 a 6?
Dodam jeszcze że zawsze tankuję na orlenie, od nowości tylko 1 raz zatankowałem na jakiejś innej stacji, i mój styl jazdy jest ZAWSZE taki sam, okazało się że po zatankowaniu na tej dziwnej stacji do baku weszło mi 37 litrów a zawsze wchodziło 34, a różnica w spalaniu była większa niż 0,3. Chcę przez to powiedzieć że nawet tankując na różnych stacjach nie wiedział odczuwał byś tych zaoszczędzonych 0,3 litra? ja nie odczuwam.
Tylko co to ma do rzeczy ???
To ma że miałem rację. Zamiast pytać, co to ma do rzeczy wystarczyło Doktor masz rację, tych aut jeździ tyle co nic?
Auta ze skrzynią bezstopniową jeździły po ulicach zanim niektórzy z dyskutantów na forum urodzili się...
Zgadza się, ale te skrzynie nie były oszczędniejsze od swoich alternatywnych jednostek ze skrzyniami ręcznymi? DSG można było kupić od 2003 roku kiedy w Polsce sprzedawało się jakieś 13% aut z automatami? w latach 70 tych też były automaty (w stanach) a w Polsce ? 1% ? Jeśli się mylę to proszę pokaż mi dane techniczne z katalogu?
2 litry. Tak piszą... Ale co za różnica.... Dla jednych nie ważne 0,3l dla innych 2l....
No to jeszcze raz przykład TOYOTY COROLLI:
Z automatem // ręczną skrzynią:
Średnie: 5,6 ? 6,1 // 6,0 ? 6,3 -?>> Różnica od 0,2 do 0,4 litra na korzyść automatu
Miasto: 7,3 ? 7,8 // 8,0 ? 8,1 -?>> Różnica od 0,3 do 0,7 litra na korzyść automatu
Poza miastem: 4,6 ? 5,2 // 4,9 ? 5,2-?>> Różnica od 0,0 do 0,3 litra na korzyść automatu
Ten automat spala KOSMICZNIE mniej paliwa od swojego ręcznego konkurenta (ironia)? TAK, spala mniej, ale gdzie te wspomniane 2 litry ?
A co ciekawe Toyota w katalogu corolli podaje tylko średnie spalanie i wcale się nie chwali AŻ takimi jak kolega twierdzi oszczędnościami.

średnie spalanie skrzyni ręcznej [6M/T] to 6,0, a skrzyni [Multidrive S] to 5,9 -> a to 0,1 litra różnicy? dodatkowo automat do setki ma 11,1 a ręczna 10,0 (zdecydowanie odczuwalna różnica).