Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)  (Przeczytany 319781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)
« Odpowiedź #465 dnia: 18 Stycznia 2019, 16:35:52 »
Dobije parę osób z tego wątku ale przyznam się Wam,że kupując auto za 100kola miałem kompletnie wyj....ane ile on pali i od jakiegoś czasu mnie to kompletnie nie interesuje,wsiadam,jadę, tankuje...

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #466 dnia: 18 Stycznia 2019, 17:12:00 »
Dobije parę osób z tego wątku ale przyznam się Wam,że kupując auto za 100kola miałem kompletnie wyj....ane ile on pali i od jakiegoś czasu mnie to kompletnie nie interesuje,wsiadam,jadę, tankuje...

<kawusia> hmm... a czemu ta informacja miała by kogoś dobić ?
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #467 dnia: 18 Stycznia 2019, 17:16:37 »
Gdybyś się nie pytał w salonie ile kosztuje to ładne auto, tylko powiedział proszę zapakować, to co innego ;)

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #468 dnia: 18 Stycznia 2019, 17:31:51 »
Gdybyś się nie pytał w salonie ile kosztuje to ładne auto, tylko powiedział proszę zapakować, to co innego

Dalej nic  <kawusia> nie wiem co kolega do mnie mówi. Że co, niby "bogaty" nie pyta po ile, tylko bierze co mu sie podoba ? I ma wy... ile spali bo przecież bogaty ?  <kawusia>

Oj, oj jaka dobra ta kawa... kolego bogaty nie kupuje auta za ponad 100 ka :) bogaty kupi coś za 400 ka... i ten faktycznie ma wy... ile jego ferrari spali...

Nie żartuj sobie że taki bogaty bo kupił auto za 100ka  <kawusia>... można tym zaimponować ale w gronie osób kupujących używane do 10tyś  <kawusia> ale nie wśród właścicieli hybrydowego CH-R'a...

No chyba że swoim autem wozisz gnoj, i rozrzutnikiem rozrzucasz go po polu... to jeśli zrobiłeś to z autem za 100ka, yo tak, jesteś bogaty i rozumie dlaczego nie interesuje Cie spalanie :)

Aha... i  <kawusia> cieszę się że o tym napisałeś na forum w temacie spalania. Ciekaw jestem czy kogos z forumowiczów FAKTYCZNIE dobiła ta informacja.
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #469 dnia: 18 Stycznia 2019, 17:48:17 »
Koledzy jaki ja bogaty? Dajcie spokój,po prostu chciałem Wam dogryźć,że kupujecie tak drogie auta,które szybko tracą na wartości a kłócicie się o setne litrów,dobra nie kłócicie,dyskutujecie

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #470 dnia: 18 Stycznia 2019, 18:02:47 »
dibo75 mi się wydaje że tu bardziej jak o te dziesiąte części spalania chodzi o racje albo raczej pewnego rodzaju meski honor, pewnie każdy z nas ma w nosie czy auto spali 4 czy 4.7 :) a nawet jak spali 5.5 to co z tego :)

To jak rozmowa przy flaszce wódki o polityce... lewica kradnie, prawica kradnie.... ale rozmowy trwają w najlepsze  :grin: kto kradnie "mniej" lub kto kradnie bardziej "uczciwie" :cheesy: a pewnie i tak, jeden jak i drugi co by nie powiedział kraść będą jak kradli...

I wcale sie nie dziwię że tego typu dyskusie (o 0.3 litra) obserwatora mogą doprowadzić do irytacji. A tu wojna o honor... a nie 0.3 litra

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #471 dnia: 18 Stycznia 2019, 18:35:58 »
I wcale sie nie dziwię że tego typu dyskusie (o 0.3 litra) obserwatora mogą doprowadzić do irytacji. A tu wojna o honor... a nie 0.3 litra

No i właśnie tacy są faceci - właśnie tacy jesteśmy  <taniec> i bądźmy z tego dumni   :song: 

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #472 dnia: 18 Stycznia 2019, 19:41:55 »
Maciej Loret, nie brnę. Były dwa wątki, jeden o różnicy w spalaniu (u tu przyznałem Wam rację, choć okazało się że nie wszystkie produkowane dziś automaty są oszczędniejsze) a drugi to ilość aut z takimi skrzyniami, i w tej kwestii mam rację co uważam dość jasno opisałem.

Nie widziałem tego drugiego wątku i chyba nikt oprócz Ciebie go nie widział... ;)

Proszę Cię... uważasz że odczujesz zaoszczędzone 0,3 litra :) ??

Tworzysz kolejny, niepotrzebny wątek...

Rozumie doskonale i już pisałem że tak macie racje. Ale Wy nie potraficie przyznać mi racji że takich aut jest w Polsce znikoma ilość.

A różowych w niebieskie słoniki, gdzie sześcian ilości słoników jest liczbą nieparzystą jeszcze mniej. Tylko co to ma do rzeczy ???

Dziś z głupoty wszedłem na OLX, znalazłem 280284 ofert aut osobowych

Wejdź do salonu marki, o jakiej traktuje forum i zapytaj jakiego rodzaju "automat" możesz tam kupić...

darek60chyba się zgubiłeś... po co zaglądasz w temat który Cie nie interesuje... won.

A Kultura wyszedł ?

bijecie pianę o zużyciu paliwa manual vs auto w aucie które ma tylko opcje automatu?

Jeszcze w salonach są resztki Corolli z manualem i CVT...

W sumie to kolega ma rację... moje stwierdzenie że "automaty przecież nico więcej palą" było zbędne, i błędne, bo powinno brzmieć "niektóre automaty przecież nieco więcej palą" -  [...]

Mniej więcej...

Ale spoko, dzięki za informację bo byłem święcie przekonany że jeszcze takich nie wymyślili

Auta ze skrzynią bezstopniową jeździły po ulicach zanim niektórzy z dyskutantów na forum urodzili się...

a swoją drogą ta różnica 0,3 litra na korzyść automatu i to tylko w warunkach miejskich nie zrobiła na mnie wrażenia :P dla mnie czy auto pali 4,4 czy 4,7- to tyle samo :) Jak porównamy spalanie CH-R`a 1.8 hybrydy do 1.2 (wiem że nie do końca trafne porównanie) ale różnica w spalaniu jest już konkretna, nie jakieś pitu pitu.

2 litry. Tak piszą... Ale co za różnica.... Dla jednych nie ważne 0,3l dla innych 2l....

Proszę Cię... uważasz że odczujesz zaoszczędzone 0,3 litra :) ??

Proszę Cię, nie brnij dalej...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #473 dnia: 18 Stycznia 2019, 20:46:12 »
Nie widziałem tego drugiego wątku i chyba nikt oprócz Ciebie go nie widział...

A o to I on, jego ?narodziny??

Cytat: mariuszs w 14-01-2019, 22:28:39
Biorąc pod uwagę że Toyota i VW (Skoda, Seat) to najpopularniejsze marki to rzeczywiście jest ich jak na lekarstwo  A w tych popularnych markach ciężko spotkać hydrokinetyka.
DSG to nie jest jakiś nowy model skrzyni biegów, podobnie jak CVT w Toyotach (Mazdach i innych japońcach)
No to może uściślę parę faktów... 
W Polsce - wg danych CEPiK (stan na 8.6.2017) jeździ 22 005 578 aut osobowych.
W 2017 roku zarejestrowano 483 000 nowych aut - co stanowi 2,19% WSZYSTKICH nowych aut (automaty + ręczne)

Póki co nikt nie przyznał racji  :thumbdown:

Tworzysz kolejny, niepotrzebny wątek...

Poprawię więc moją wypowiedź: JA NIE ZAUWAŻAM RÓŻNICY CZY AUTO SPALA 4,0 CZY 4,3? ale za to zauważam różnicę 4 a 6?
Dodam jeszcze że zawsze tankuję na orlenie, od nowości tylko 1 raz zatankowałem na jakiejś innej stacji, i mój styl jazdy jest ZAWSZE taki sam, okazało się że po zatankowaniu na tej dziwnej stacji do baku weszło mi 37 litrów a zawsze wchodziło 34, a różnica w spalaniu była większa niż 0,3. Chcę przez to powiedzieć że nawet tankując na różnych stacjach nie wiedział odczuwał byś tych zaoszczędzonych 0,3 litra? ja nie odczuwam.

Tylko co to ma do rzeczy ???

To ma że miałem rację. Zamiast pytać, co to ma do rzeczy wystarczyło Doktor masz rację, tych aut jeździ tyle co nic?

Auta ze skrzynią bezstopniową jeździły po ulicach zanim niektórzy z dyskutantów na forum urodzili się...

Zgadza się, ale te skrzynie nie były oszczędniejsze od swoich alternatywnych jednostek ze skrzyniami ręcznymi? DSG można było kupić od 2003 roku kiedy w Polsce sprzedawało się jakieś 13% aut z automatami? w latach 70 tych też były automaty (w stanach) a w Polsce ? 1% ? Jeśli się mylę to proszę pokaż mi dane techniczne z katalogu?

2 litry. Tak piszą... Ale co za różnica.... Dla jednych nie ważne 0,3l dla innych 2l....

No to jeszcze raz przykład TOYOTY COROLLI:
Z automatem // ręczną skrzynią:
Średnie: 5,6 ? 6,1 // 6,0 ? 6,3 -?>> Różnica od 0,2 do 0,4 litra na korzyść automatu
Miasto: 7,3 ? 7,8 // 8,0 ? 8,1 -?>> Różnica od 0,3 do 0,7 litra na korzyść automatu
Poza miastem: 4,6 ? 5,2 // 4,9 ? 5,2-?>> Różnica od 0,0 do 0,3 litra na korzyść automatu

Ten automat spala KOSMICZNIE mniej paliwa od swojego ręcznego konkurenta (ironia)? TAK, spala mniej, ale gdzie te wspomniane 2 litry ?
A co ciekawe Toyota w katalogu corolli podaje tylko średnie spalanie i wcale się nie chwali AŻ takimi jak kolega twierdzi oszczędnościami.

średnie spalanie skrzyni ręcznej [6M/T] to 6,0, a skrzyni [Multidrive S] to 5,9 -> a to 0,1 litra różnicy? dodatkowo automat do setki ma 11,1 a ręczna 10,0 (zdecydowanie odczuwalna różnica).

Offline MaciekS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #474 dnia: 22 Stycznia 2019, 06:43:36 »
Może nie w tym miejscu ale zapytam . Czy
I jaki kalkulator spalania i zarazem rejestrator tankowań polecilibyście. Jakaś aplikacja do obsługi kosztów eksploatacji.
CH-R z bateryjką-wściekła biel. Teraz Corolla Cross.

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2019, 09:23:08 wysłana przez sanchez »

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #476 dnia: 22 Stycznia 2019, 09:23:13 »
Exel  <kawusia>

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #477 dnia: 22 Stycznia 2019, 10:34:41 »
Exel  <kawusia>
Co to takiego? Jakiś link?

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #479 dnia: 22 Stycznia 2019, 10:57:33 »
No tak, to zmienia postać rzeczy  :cheesy:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl