Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)  (Przeczytany 319861 razy)

Offline Emigracja

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)
« Odpowiedź #45 dnia: 29 Kwietnia 2017, 14:04:15 »
Narazie po paru tysiącach kilometrów wychodzi, że ta oszczędna hybryda pali za 25,96 zł/100 km. (5,64 l/100 km). Gdzie ta oszczędność?

Dla oszczędnych proponuję założyć LPG podobno silnik idealnie się do tego nadaje . Jak założysz będziesz jeździł  12 zł/100km
 :good:

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Kwietnia 2017, 11:37:15 »
Dla oszczędnych proponuję założyć LPG podobno silnik idealnie się do tego nadaje . Jak założysz będziesz jeździł  12 zł/100km

No i będziemy mieć pierwszego CH-Ra z korkiem wstydu  :laugh:

Offline micronik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 01 Maja 2017, 07:42:00 »
Postaw samochód w garażu będzie jeszcze taniej  :laugh:

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 02 Maja 2017, 11:54:17 »
Narazie po paru tysiącach kilometrów wychodzi, że ta oszczędna hybryda pali za 25,96 zł/100 km. (5,64 l/100 km). Gdzie ta oszczędność? Dla oszczędnych proponuję założyć LPG podobno silnik idealnie się do tego nadaje . Jak założysz będziesz jeździł  12 zł/100km :good:

To jest ciężki SUV takie 5 lat temu paliły jakieś 14 litrów i każdy SUV tak Palił a teraz macie tutaj niektórzy oczekiwania ze ma palic 4?? no sorry ale na miescie tyle pali ..    0.31 współczynnik oporu  ,samochody sedan z lepszym opływowym kształcie maja 7.5 8 na 100 Benzyny

To jest BENZYNA i Hybryda a  nie DIESEL i Hybryda wiec take it easy!

Offline wilkq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 02 Maja 2017, 13:15:53 »
Ja jeździłem wcześniej IX 35 2.0 benzyna automat - głównie po mieście - tam wynik 11 litrów był dobry i trzeba było się starać żeby tyle wyszło. W trasie można było zejść do 9 litrów jak jechało się poniżej 100 km/h. le przy 140 km/h już było ponad 11 litrów.
Hybryda spala w granicach 5 litrów przy takich samych trasach i dynamice porównywanej do 2.0 benzyna. Dla mnie C-HR to oszczędność na paliwie 50% ;) przy mojej jeździe jest więc oszczędność. Jak ktoś się przesiadł z klekota i jeździł głównie w trasy to oszczędności będzie miał niewiele. Trzeba sobie uzmysłowić do jakiej jazdy jest hybryda - do miejskiej jazdy.
Jak ktoś jeździ głównie w trasy to na hybrydę będzie tylko psioczył że wyje itp - a ja jestem bardzo zadowolony - świadomie ją kupiłem. Wiedziałem jak jeżdżę i ile - następny samochód do elektryk albo hybryda :)
A jak ktoś lata autostradą po 300 km dziennie to duży diesel i jazda :) hybryda nie jest dla niego.
Jest duży wybór samochodów na rynku w tym przedziale cenowy. Jak komuś podoba się Tiguan w 2.0 TDi to też dobrze - BMW X1 też ładne. Audi Q3 czy Mercedes GLA też fajne ale daleko im do wyposażenia C-HRa w porównywalnej cenie. Wersja max kosztuje przecież poniżej 140k. Skonfigurujcie sobie inne w max wersjach :) i zobaczcie czy Toyota jest taka droga... Pod względem multimediów Toyota ma lekcje do odrobienia - a reszta jest ok i sprawia radość z jazdy :) Materiały też są całkiem, całkiem - zawieszenie dobre, wygląd - super. Życzę dobrych wyborów :) i zadowolenia z jazdy
P.S. 200 km za 50 pln uważam za dobry wynik - a gazowanie hybryd to raczej dla taksówkarzy - im to się naprawdę opłaca
« Ostatnia zmiana: 02 Maja 2017, 13:31:17 wysłana przez wilkq »
wilkq

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Maja 2017, 20:47:05 »
No właśnie.. mam wrażenie że niektórzy najpierw kupują a potem myślą ... albo chcą wierzyc w dane z katalogów ;)
Przyslowiowe "każde dziecko" wie że hybryda to auto na miasto i tam tak naprawdę są oszczędności - a nie w trasie ( choć z katalogów moze i wynika coś innego). Ja tam doskonale wiedziałem że kupuję auto "krótkiego i sredniego zasięgu" a w dalsze trasy - mam diesla.
Zastanawiałem się czy benzyna czy hybryda, porównałem dane katalogowe spalania benzyny i hybrydy ( akurat zrobiłem to dla aurisa, yarisa i Rav4 - bo CHR danych nie bylo ), zobaczyłem jak ludzie raportują spalanie, dla hybryd i porównywalnych benzyn, porównałem to z katalogowymi danymi, wyciągnąłem bład procentowy i ten sam zastosowalem do CHR - wyszło że po ok 150 tyś dopłata do hybrydy powinna się wrócić ( nie licząc wartości pieniadza w czasie), poza tym ciekawość jazdy hybrydą + prawdopodobne mniejsze koszty serwisowe i decyzja była jasna.
 Notuję każde tankowanie (jest sobie taka aplikacja jak fuelio) i porównuję koszty eksploatacji  dwóch aut: C-HR oraz Mondeo TDCI ( oba używane w mieście i w średnich trasach, a mondeo też i w dalekich - autostradowych - ponad 500km) i .. 100 km jazdy c-hr wychodzi mi 28 zł, a 100km jazdy mondeo to 38,4 zł (licząc tylko po paliwie). To jest dla mnie zgodne z oczekiwaniami, pomijając fakt że kupując auto nie patrzę tylko na "business case" a na to co mi się podoba i co chcę mieć ( gdybym patrzył tylko pod kątem kasy - kupiłbym fiata tipo albo dacię logan - bo analiza kosztowa nieubłaganie wskazuje właśnie na te auta)

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Maja 2017, 09:17:29 »
Właśnie dlatego nie kupiłem hybrydy bo będę miał w prawdzie większość miasto ale małe przebiegi . To się da łatwo policzyć jak choćby sens wkładania lpg czy zakupu diesla .

Gdybym robił duże przebiegi , policzyłbym to i zdecydował . Proste

Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 05 Maja 2017, 01:15:06 »
Mi srednie z fuelio wychodzi 6.34 i jestem zadowolony😀 na trasie udaje mi sie zejsc do 3.3 - 3.7 jadac wmiare normalnie  ale srednia z tras wychodzi kolo 5.. wiec mysle jest to niezly wynik  jak na taki samochod... czytajac katalogi mozna byc niezadowolonym.... ja schodzac ponizej 6 l juz jestem zadowolony zwlaszhcza przesiadajac sie z samochodu ktory potrafi spalic powyzej 30😀
Jak mialbym kupowac c-hr sciagac lotke i zakladac 15 (ktore i tak nie wejda na zacisk) to jeszcze bym zalozyl kołpaki z tesco. Zdemontowal klime i radio😀

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Maja 2017, 09:38:21 »
  Zdemontowal klime😀 
klima i tak nie przeszkadza jak jest wyłączona a mi jest potrzebna tam gdzie jeżdżę .... w obecnym samochodzie rok (2012) nie było klimy niestety ... Chr ma i dobrze bo mi potrzebna

Offline soprano21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Maja 2017, 10:24:06 »
Po przejechaniu 1200 km    80 % miasto  4,8.

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 05 Maja 2017, 14:51:58 »
C-HRem jeżdżę głównie po mieście stojąc dość często w gigantycznych korkach. Spala 5,2 l/100km i uważam to za bardzo dobry wynik. Dla porównania przy takich samych korkach duży SUV - 18 l/100. Opel 1,6 i Hyundai 1,6 w automatach 12 l/100.

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 05 Maja 2017, 20:43:30 »
Dziś rekord ;) na dystansie 20km po Warszawie - i przy 10km przejechanych po S2/S8 - ekran samochodu pokazał na koniec 3.8l/100 ( a hybrid assistance 4.2). Na dość długim dystansie i sporym udziale S-ki (czego hybryda nie lubi) to moim zdaniem niezły wynik ;)

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 09 Maja 2017, 10:40:37 »
                                                                  *****  OFICJALNE DANE TOYOTA *****
                                                          3.6 L/100km     felgi 215/65/ 16
                                                          3.8 L/100km      felgi 215/60/17
                                                          3.9 L/100km      felgi   18

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 09 Maja 2017, 15:35:17 »
Nie słyszałem o żadnym samochodzie (jakiejkolwiek marki), aby dane katalogowe dotyczące zużycia paliwa zgadzały się z faktycznym zużyciem w normalnej eksploatacji. Testy fabryczne są robione w specyficzny sposób i w specjalnych warunkach, i są dalekie od warunków, z jakimi w większości przypadków spotykamy się na drogach. Jest to swego rodzaju oszustwo, ale wszyscy producenci samochodów tak robią, żeby zdobyć klienta. Być może gdybym się uparł i jechał jak łamaga nie zważając na trąbienie innych, to zszedłbym do 3,9 l/100 km.
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2017, 15:39:24 wysłana przez Macallan »

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Maja 2017, 07:44:27 »
Inna sprawa , że nie wiem po jaką cholerę to podają ...

Kiedyś zauważyłem jakoś tak mniej więcej , że któryś z moich włoskich podawał dane i wyszło to tak , że to co podawali średnie to miałem przy spokojnej jeździe trasą a to co podawali w mieście miałem średnie  :grin: Może tak to trzeba czytać  :o
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl