Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)  (Przeczytany 319728 razy)

Remek

• Gość
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)
« Odpowiedź #240 dnia: 08 Marca 2018, 18:58:53 »
@Marek08

Bo widzisz, z tego co zdążyłem już zaobserwować to "minusy" C-HR hybrid najbardziej przeszkadzają osobom które tego samochodu nie mają i pewnie mieć nigdy nie będą  :wallbash:

Pół biedy jeśli mieli wcześniej jakiś kontakt z tym samochodem i opisują swoje subiektywne odczucia, gorzej jeśli powtarzają tylko mundrości po innych, którzy gdzieś je wyczytali  :czerwona:

Trudno by ktoś kupił jakieś auto jeśli przeprowadził analizę i okazało się, że nie spełnia jego wymagań. Każdym autem można się przejechać a dodatkowo niektórzy dilerzy oferują możliwość bezpłatnego wypożyczenia na weekend. Moim zdaniem naiwne jest wmawianie sobie, że kupiło się hybrydę z ekonomicznych pobudek ponieważ cena startowa auta jest dużo wyższa niż porównywalnych aut z silnikiem benzynowym a ewentualna różnica w spalaniu może nigdy się nie zwrócić.

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #241 dnia: 08 Marca 2018, 19:12:24 »
Pan doktor to chyba nie jest doktorem filologii polskiej ???
Bez urazy

Nie nie jestem, jeśli to komuś przeszkadza - przepraszam jeszcze się uczę języka Polskiego.

CHR waży pewnie z 1300-1400 kg (poprawcie mnie) a UP 800-900 kg (poprawcie mnie).

C-HR HYBRYDA 1.8 waży 1450 kg
UP! 1.0 60KM waży 929 kg

O "legendarnym" hałasie hybrydy nawet nie wspominam bo taki UP lecący 150 km/h to dopiero musi być odrzutowiec

Nieprawda? zainstalowałem w moim telefonie aplikacje do pomiaru dźwięku i UP! Przy 150km/h jest cichszy. Może to dzięki temu że jest mniejszy i ma mniejsze opory toczenia ? może dla tego że nie ma spoilera (bo zdaniem niektórych do właśnie ten spoiler w C-HR`ce tak huczy?)?
Jeszcze chciałbym się odnieść do części wypowiedzi Marek08:

...Twierdzenie że autko nie nadaje się na autostradę jak dla mnie jest totalną bzdurą. Autostrady po to są budowane aby po nich jeżdzić, przy okazji omijać zatłoczone miasta skracając tym samym czas podróży. Każdy zarejestrowany i sprawny technicznie samochód ma prawo się po nich poruszać , nigdzie nie jest napisane że po niej trzeba jechać z maksymalna dozwolona prędkością , niektórym wystarczy prawy pas i 120 km/godz - nie jest żadną zawalidrogą , a kto twierdzi inaczej chyba boi się lewego pasa i ma problemy z wyprzedzaniem. Kupujący hybrydy zazwyczaj już są na etapie gdzie nie kręci ich już przekraczanie "dżwięku" swoimi "furami" - bynajmniej ja do nich należę , nie należę też do zwolenników przesadnie ekonomicznej jazdy - jeżdżę po prostu normalnie , nikt za mną nie trąbi i ja nie muszę mu się odwdzięczać środkowym palcem. Reasumując, spalanie Toyota C-HR Hybrid jest na przyzwoitym poziomie , mogę też stwierdzić że przejechanie 100 km w porównaniu z moim poprzednim autkiem zasilanym LPG - sekwencja nie będą zbytnio różnić się finansowo , a wręcz będzie taniej w mieście , co w rozliczeniu na wszystkie przejechane kilometry w stosunku 70% miasto do 30% reszta wyjdzie na porównywalne koszty.  :beer:
.

Kolego, większość z tego co napisałeś zgadzam się z Tobą ponieważ przy zakupie C-HR`a miałem podobnie. I też wcześniej jeździłem autem z LPG? i też w przeliczeniu na złotówki C-HR spala mniej? Ale chyba wiem o co chodzi z osobami które twierdzą że na autostradzie wcale nie trzeba jechać 140, można przecież 120 ? ?dostojnie?. Albo że ?kupujący hybrydy są już na etapie gdzie nie kręci ich przekraczanie dźwięku? (swoją drogą tym stwierdzeniem przyznałeś mi rację). Te auto nie jest tanie, w Polskich realiach faktycznie 95% klientów jest grubo po 40 (poprawcie mnie jeśli się mylę). Ja jestem grubo przed 40 i jeszcze kręci mnie ?przekraczanie dźwięku? na autostradzie? I dla takich klientów jak ja te auto zwyczajnie nie nadaje się na autostradę ? Kupiłem bo na autostradę wyjadę 1x w roku (tym autem). Kupiłem ze świadomością że na autostradzie ?nie przekroczę dźwięku? kupiłem bo mi się podoba ? poza tym zawsze chciałem jeździć automatem :P Więc koledzy w średnim wieku rozumie że lubicie pyrkać 120km/h, błagam tylko nie jeździcie 60km/h poza terenem zabudowanym czy 30km/h w mieście bo tam Was ciężko wyprzedzić :/

Dorzucę kilka fotek z mojego spalania jako FAKT:

SPALANIE 4.1, ŚR. PRĘDKOŚĆ 50km/h

SPALANIE 3.9, ŚR. PRĘDKOŚĆ 51km/h

SPALANIE 3.9, ŚR. PRĘDKOŚĆ 50km/h

REKORD SPALANIE 3.7, ŚR. PRĘDKOŚĆ 49km/h

Odnosząc się do zdjęć oraz ceny 4,7zł za lite, spalanie oscyluje w okolicy 18,8zł za 100km. Moja Astra G Kombi paliła 9 litrów gazu + 1 litr benzyny co dawało około (9x2+1x4,7) 23zł. I nie muszę robić przeglądów przez 5 lat (chyba w trzecim roku muszę zrobić 1) i nie musze robić przeglądów LPG?

Hybrydy mają przywileje w niektórych miastach i można zaoszczędzić na parkowaniu (np. Kraków).

Uważam że hybryda jest tańsza w trzymaniu od dizla i od benzyny. Wszystkie auta tracą na wartości, wszystkie auta w cenie około 100tyś zł będą miały podobne składki za ubezpieczenie pozostaje spalanie i awaryjność? Hybryda jest droga w zakupie i to wszystko. Ale jeśli ktoś ma wyrzucić 120tyś na dizla to po 10 latach dizel wyjdzie drożej?
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #242 dnia: 08 Marca 2018, 19:21:44 »
Moim zdaniem naiwne jest wmawianie sobie, że kupiło się hybrydę z ekonomicznych pobudek ponieważ cena startowa auta jest dużo wyższa niż porównywalnych aut z silnikiem benzynowym a ewentualna różnica w spalaniu może nigdy się nie zwrócić.
... to też prawda ... auto które miałem kupić zamiast C-HR`a wyjdzie drożej dopiero jak C-HR`em przejadę 200 000 km... a przez ten okres wiele może się wydarzyć (odpukać, np kradzież auta) i wtedy będę w plecy... Ale staram się nie myśleć pesymistycznie :)
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #243 dnia: 08 Marca 2018, 19:23:52 »
Wg ASO na hybrydy stawka ubezpieczenia jest niższa niż na auta konwencjonalne.

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #244 dnia: 08 Marca 2018, 19:29:35 »
Mi powiedzieli że statystycznie hybryd nikt nie kradnie, bo niema "geniusza" który umiał by to rozebrać na części i kolejnego GENIUSZA który auto za 100tyś naprawia u Henia w warsztacie korzystając z części niewiadomego pochodzenia... Więc może dla tego, że jeśli nikt nie chce kraść, to i stawka niska.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #245 dnia: 08 Marca 2018, 19:46:20 »
Mi powiedzieli że statystycznie hybryd nikt nie kradnie, bo niema "geniusza" który umiał by to rozebrać na części

Uwierz mi, znajdzie się paru takich artystów :)
Są już nawet tacy którzy potrafią rozebrać akumulator i wymieniać w nim pojedyncze cele.
Stąd popyt na bateryjki będzie niesłabnący :)
Resztę "gratów" opchnie się przy okazji.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #246 dnia: 08 Marca 2018, 19:48:12 »
Dorzucę kilka fotek z mojego spalania jako FAKT:

Znacznie bardziej wiarygodne byłoby jednak zużycie paliwa zatankowanie do pełna i policzenie średniego zużycia paliwa. Najlepiej kilkukrotne...

Odnosząc się do zdjęć oraz ceny 4,7zł za lite, spalanie oscyluje w okolicy 18,8zł za 100km. Moja Astra G Kombi paliła 9 litrów gazu + 1 litr benzyny co dawało około (9x2+1x4,7) 23zł. I nie muszę robić przeglądów przez 5 lat (chyba w trzecim roku muszę zrobić 1) i nie musze robić przeglądów LPG?

Hybrydy mają przywileje w niektórych miastach i można zaoszczędzić na parkowaniu (np. Kraków).

To wszystko prawda tylko ile CH-R jest razy droższy od Astry G?
Sam mam stare, małe i proste auto benzynowe segmentu B. 5,5l/100km x 4,50zł/l = blisko 25zł/100km. Czyli przy moich przebiegach do paliwa w stosunku do hybrydy muszę dołożyć jakiś 1000zł, naprawy drugie tyle a eksploatacja trzecie tyle (a co, niech ma...). Koszt zakupu pewnie 8-10 razy mniejszy niż CH-R. Oczywiście auto stare, dużo gorzej wyposażone, komfortowe, itd...
Tym nie mniej nie ma co czarować, że nowe auto kupuje się dla oszczędności.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #247 dnia: 08 Marca 2018, 20:43:44 »
Znacznie bardziej wiarygodne byłoby jednak zużycie paliwa zatankowanie do pełna i policzenie średniego zużycia paliwa. Najlepiej kilkukrotne...

Liczę średnie i wychodzi 5 l. Ale ja dopiero 2 tankowania miałem :) chciałem pokazać że na odcinku spalanie moze być niskie...

Cytuj (zaznaczone)
To wszystko prawda tylko ile CH-R jest razy droższy od Astry G?
Sam mam stare, małe i proste auto benzynowe segmentu B. 5,5l/100km x 4,50zł/l = blisko 25zł/100km. Czyli przy moich przebiegach do paliwa w stosunku do hybrydy muszę dołożyć jakiś 1000zł, naprawy drugie tyle a eksploatacja trzecie tyle (a co, niech ma...). Koszt zakupu pewnie 8-10 razy mniejszy niż CH-R. Oczywiście auto stare, dużo gorzej wyposażone, komfortowe, itd...
Tym nie mniej nie ma co czarować, że nowe auto kupuje się dla oszczędności.

Ja mówię o sytuacji gdy ktoś ma 100tys na nowe auto i myśli co kupić a nie które auto będzie najtańsze pod każdym względem, bo idąc tym tokiem myślenia wszyscy jeździli by rowerem albo jakimś tico za 500zl na gaz :)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #248 dnia: 08 Marca 2018, 20:59:19 »
Liczę średnie i wychodzi 5 l. Ale ja dopiero 2 tankowania miałem :) chciałem pokazać że na odcinku spalanie moze być niskie...

Zrób jak mówię, a będziesz miał znacznie bardziej wiarygodny wynik.
Pod warunkiem jeżdżenia z grubsza tą samą trasą o podobnej porze, itd...

Ja mówię o sytuacji gdy ktoś ma 100tys na nowe auto i myśli co kupić a nie które auto będzie najtańsze pod każdym względem, bo idąc tym tokiem myślenia wszyscy jeździli by rowerem albo jakimś tico za 500zl na gaz :)

Zgoda. Choć rowerem ciężko zrobić większą liczbę kilometrów poza miastem z rozwiezieniem dzieciaków do szkół... :) Tico jak najbardziej można...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
« Odpowiedź #249 dnia: 09 Marca 2018, 08:29:39 »
Kolego, większość z tego co napisałeś zgadzam się z Tobą ponieważ przy zakupie C-HR`a miałem podobnie. I też wcześniej jeździłem autem z LPG? i też w przeliczeniu na złotówki C-HR spala mniej? Ale chyba wiem o co chodzi z osobami które twierdzą że na autostradzie wcale nie trzeba jechać 140, można przecież 120 ? ?dostojnie?. Albo że ?kupujący hybrydy są już na etapie gdzie nie kręci ich przekraczanie dźwięku? (swoją drogą tym stwierdzeniem przyznałeś mi rację). Te auto nie jest tanie, w Polskich realiach faktycznie 95% klientów jest grubo po 40 (poprawcie mnie jeśli się mylę). Ja jestem grubo przed 40 i jeszcze kręci mnie ?przekraczanie dźwięku? na autostradzie? I dla takich klientów jak ja te auto zwyczajnie nie nadaje się na autostradę ? Kupiłem bo na autostradę wyjadę 1x w roku (tym autem). Kupiłem ze świadomością że na autostradzie ?nie przekroczę dźwięku? kupiłem bo mi się podoba ? poza tym zawsze chciałem jeździć automatem :P Więc koledzy w średnim wieku rozumie że lubicie pyrkać 120km/h, błagam tylko nie jeździcie 60km/h poza terenem zabudowanym czy 30km/h w mieście bo tam Was ciężko wyprzedzić :/

Owszem , jestem po czterdziestce , może i grubo , więc mam od Ciebie znacznie większy bagaż doświadczeń życiowych - tych związanych z motoryzacją także. W swoim życiu miałem kilka samochodów różnych marek począwszy od malucha na mercedesie kończąc. Jednak ten C-HR jest dopiero moim drugim fabrycznie nowym autem. Ktoś kto nie miał fabrycznie nowego auta może nawet nie zrozumieć powodów dlaczego tacy ludzie jak ja kupili to autko. Dla mnie liczy się przede wszystkim wygoda i spokój ducha. Mam już dość naprawiania starych gratów - od tego jest w pierwszych latach gwarancja i serwis. Co do przekraczania "dżwięku" - w naszym kraju maksymalna prędkość to 140 km/godz, więc to pryszcz dla tej hybrydy. A jeżeli ktoś chce łamać nagminnie przepisy o ruchu drogowym , to na pewno nie raz się przekona że to nie popłaca i nie piszę tu o skutkach finansowych (mandaty), ale i o bardziej tragicznych - szczególnie gdy się jeżdzi starym autem. Mam kalendarz od czterdziestu lat i to na wszystkie kategorie, przez ponad dwadzieścia lat jeżdziłem zawodowo nie tylko po naszym kraju więc widziałem różne tragedie na drodze powodowane prze ludzi którzy wyłączyli myślenie. Nikomu nie życzę spotkania z takim ....... - bo ja takiego doznałem. Miałem poważny uraz kręgosłupa . Po kilku latach musiałem mieć operacje - kilka wstawionych śrub. Jak pisałem wcześniej jednym z powodów zakupu tej Toyoty była wygodna pozycja za kierownicą. Ktoś już tu wcześniej pisał że to autko ma najwięcej krytyków wśród osób nie posiadających tego samochodu jak i tych których nie stać na nie. Faktycznie coś w tym jest. Ja wydałem na swoje 99900 zł i nie żałuje ani jednej zainwestowanej złotówki. Każdy kupuje to co mu najlepiej odpowiada i innym nic do tego. A opinie ludzi którzy nie mają czy też nie mieli tego autka są dla mnie nie warte funta kłaków. Na tym forum jest wielu co swoje wypowiedzi maja wyssane z palca bo gdzieś przeczytali, gdzieś usłyszeli itp itd. Pozdrawiam wszystkich <narka>

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #250 dnia: 09 Marca 2018, 10:37:32 »
Wczoraj niechcacy przetestowalem pewna zalete hybrydy. Podczas dojazdu do stacji benzynowej skonczylo mi sie paliwo w baku, mniej wiecej kilometr od stacji. Dojechalem na pradzie ale przy wjezdzie na stacje prad sie skonczyl, dotoczylem sie pod dystrybutor sila rozpedu. Pokazcie mi diesla albo benzyniaka, ktory tak potrafi :)
Co do porownywania cen zakupu to porownujcie auta tak samo wyposazone czyli benzyna z automatem a nie manualem, w przypadku Aurisa z klimatronikiem i elektrycznymi wszystkimi szybami oraz alufelgami 16" bo to Auris HSD mial w standardzie. Roznica w cenie znaaaacznie sie zmniejszy. Mysle, ze w przypadku CH-R bedzie podobnie.

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #251 dnia: 09 Marca 2018, 10:43:55 »
Co do porownywania cen zakupu to porownujcie auta tak samo wyposazone czyli benzyna z automatem a nie manualem, w przypadku Aurisa z klimatronikiem i elektrycznymi wszystkimi szybami oraz alufelgami 16" bo to Auris HSD mial w standardzie. Roznica w cenie znaaaacznie sie zmniejszy. Mysle, ze w przypadku CH-R bedzie podobnie.

Gdy ja kupowałem różnica w przypadku C-HR wynosiła 7500 zł (automat był absolutnym must have).

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #252 dnia: 10 Marca 2018, 13:32:59 »
Owszem , jestem po czterdziestce , może i grubo , więc mam od Ciebie znacznie większy bagaż doświadczeń życiowych - tych związanych z motoryzacją także. ... Pozdrawiam wszystkich <narka>

Ale poleciałeś, a właściwie nie wiem czy nie powinienem napisać "ale Pan poleciał". Chciałbym przypomnieć że temat brzmi "jakie zużycie paliwa w C-HR", a nie "życiorys właściciela C-HR`a"... Każdy na forum na pewno ma ciekawy życiorys. Drogi kolego jazda C-HR`em HYBRYDĄ z prędkością 150 km/h (licznikowe) jest ANI NIEBEZPIECZNA, ANIE NIE ZGODNA Z PRZEPISAMI ! Ba, jadąc 170 km/h C-HR`em czuje się BARDZO BEZPIECZNIE (czego oczywiście nie mogę powiedzieć jadąc z taką prędkością VW UP!`em). Cały czas wałkuje że moim zdaniem jazda C-HR`em z prędkością licznikowych 150 km/h jest NIE KOMFORTOWA ze względu na hałas, szum oraz brak mocy a w dodatku jadąc ze stałą prędkością 150 km/h (ale nie mniejszą, oczywiście jeśli są na to warunki) jest zwyczajnie nie ekonomiczna... Uważam że np. C-HR 1.2 się bardziej nadaje W TAKICH KONKRETNYCH WARUNKACH na autostradę bo spali tyle samo a kosztuje 15 tyś zł mniej.

Po co to wałkować w nieskończoność ? że można jechać 120... że średnia wychodzi spoko, bo przed wjazdem na autostradę spalał 4... Po co się oszukiwać...

Nie interesuje mnie prędkość 120... Napiszcie jakie są Waszym zdaniem odczucia z jazdy 150km/h (licznikowe) - i taką prędkość utrzymać przez 100 - 200 km na autostradzie (oczywiście jeśli to możliwe). Chodzi o to że jeśli trzeba to zwalniamy do nawet 90km/h, ale kiedy znowu mamy "czystą drogę" odrazu rozpędzamy się do 150 i jedziemy z tą prędkością aż znowu nie trzeba będzie zwalniać... Czy wtedy jest komfortowo ? czy wtedy spalanie dalej jest takie fajne ? I nie chodzi o to żeby się rozpędzić z 90 do 150 aż będzie z górki, albo wciskając pedał do połowy...

I jak widzicie nie piszę tu o jechaniu z prędkością 170... maksymalną... tylko o prędkości zgodnej z przepisami - w tych warunkach C-HR hybryda wypada bardzo słabo (owszem, jest to możliwe - ale skoro jest to wogóle możliwe to należy to uznać za PLUS ?)

A może to chodzi o opony :D bo np. ja mam wersję Dynamik w której są 18 calowe 225... a wiem że w PREMIUM są chyba 17 calowe i 215 :) to może te opony robią mi taką GIGANTYCZNĄ różnicę akustyczną :P

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #253 dnia: 10 Marca 2018, 14:34:50 »
Jakie obroty ma silnik 1,2 przy predkosci 150km/h z licznika?

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #254 dnia: 10 Marca 2018, 14:49:33 »
@doktor7:
Ja posiadacz C-HR hybrid oświadczam iż nie jest to najlepszy samochód do jazdy 150 km/h. Nie jest to też najlepszy samochód do wożenia gruzu, 4 pasażerów i worków z wylewką samopoziomującą.
Lepiej?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl