Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)  (Przeczytany 319734 razy)

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)
« Odpowiedź #585 dnia: 10 Marca 2019, 20:20:47 »
Cytat: zdenek2007 w Dzisiaj o 14:45:13

Ja już dawno wyciągnąłem z tego wniosek 

No to podziel się, śmiało!

Napisałem już wcześniej! Są tacy którzy twierdzą że hybrdowy C-HR nie nadaje się na autostradę bo: jest głośny, powolny i dużo spala!
To ja twierdzę że samochód z silnikiem diesla (podobnej klasy co C-HR) nie nadaje się do miasta bo dużo spala, kopci i truje a żywotność osprzętu jest tragiczna nie powiem o kosztach serwisowania i naprawy!  :wallbash:
Jeśli ktoś tu stwierdzi że nowoczesne diesle nie kopcą i nie trują to widać to na drogach! Usuwanie filtrów DPF/FAP jest nagminne a nawet jak filtr jest w aucie to podczas wypalania często kopci i z tłumika wydostaje się cała tablica mendelejewa! O starszych dieslach już nie powiem. <zalamka>
Jeśli ktoś tu stwierdzi że dużo nie pali to gratuluję poczucia humoru! <kucharz>
Miałem dwa auta z silnikami diesla i w mieście komfort kończył się przy zmianie biegów, tankowaniu, obserwowaniu działania zaworu EGR, filtra DPF, turbiny akumulatora czy rozrusznika a w zimie dochodziło jeszcze do niedogrzania silnika i zalewania oleju nie spaloną ropą!  :thumbdown:
To wszystko kosztuje, takich problemów nie ma w C-HR!  Nawet w C-HR jeżdżącym po autostradzie! :hug:
To są moje wyciągnięte wnioski. :beer:

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #586 dnia: 10 Marca 2019, 22:21:36 »
To wszystko kosztuje, takich problemów nie ma w C-HR
Jeżdżąc fiatem Panda tez nie ma <taniec>

Rozumiem że nie ma diesli z automatem , bez ERG, bez DPF-a  :wallbash:

Jak jeździłeś dieslem to nie byłeś ekologiem ,aż  tu nagle zmiana auta i wszystko co jedzie na ON , to trucizna.

Polecam opinie o hybrydach na forach samochodów elektrycznych :bash: (oczywiście Niemieckich ,bo u nas epoka węgla i hybryd <zalamka>)
RAV4 2.5 hybrid

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #587 dnia: 10 Marca 2019, 22:27:37 »
Miałem dwa auta z silnikami diesla i w mieście komfort kończył się przy zmianie biegów, tankowaniu, obserwowaniu działania zaworu EGR, filtra DPF, turbiny akumulatora czy rozrusznika a w zimie dochodziło jeszcze do niedogrzania silnika i zalewania oleju nie spaloną ropą! 
To wszystko kosztuje, takich problemów nie ma w C-HR!  Nawet w C-HR jeżdżącym po autostradzie!

I to (poza zmianą biegów - świadomie pisałem o multitroniku) ma stwierdzić ktoś po przejechaniu 100 km 150 konnym dieslem po mieście...??? Bo chyba takie kryterium obaj przyjęliśmy:o

Napisałeś kiedyś "Nie wiem czemu drażni niektórych hybryda! Może zazdrość???"
W tym całym biciu piany nie chodzi o innych, ale o Ciebie. Kupiłeś CHR. Ok, fajny samochód. Z pewnością spełnia Twoje oczekiwania. Jaki jest jednak sens upierania się, że jest to zaje...biste auto do jazdy autostradowej...?

Są tacy którzy twierdzą że hybrdowy C-HR nie nadaje się na autostradę bo: jest głośny, powolny i dużo spala!
Są, bo to wszystko prawda - o ile przyjmujemy, że prędkości autostradowe to, jak już z resztą ktoś pisał w tym wątku, około 150 km/h. Do takiej jazdy stworzone są np. mniej garbate niż CHR 150 konne diesle. Przy takiej jeździe problem z DPF, turbo itp. pojawiają się dużo później i pomimo ich wystąpienia nadal ma to ekonomiczny sens. Plus komfort, o jakim przy 150 km/h możesz pomarzyć w CHR. Przecież to jest oczywiste i dawno stwierdzone... 

Czemu w argumentach zaczynasz czepiać się ekologii i z góry zakładasz, że każdy wycina filtry (które swoją drogą przy użytkowaniu ropniaka w warunkach do jakich został stworzony (czyli autostrada) nie sprawiają kłopotu...)- ok, istotny temat, ale nie o tym była mowa. Czyżby problemy z uzasadnieniem (sorry za szczerość, ale niezwykle durnego) rozumowania...?

W mojej ocenie (jako punkt odniesienia biorę Aurisa HSD bo takim jeżdżę) to auto nadaje się do wszystkiego, przy założeniu, że wszytko kończy się na 120, max 130 km/h. Jeśli ktoś z zasady jeździ szybko i dużo po drogach szybkiego ruchu nie powinien patrzeć na HSD (1,5 i 1,8). Za słaby, za głośny i za dużo pali w takich warunkach.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #588 dnia: 11 Marca 2019, 13:49:22 »

To wszystko kosztuje, takich problemów nie ma w C-HR

Jak jeździłeś dieslem to nie byłeś ekologiem ,aż  tu nagle zmiana auta i wszystko co jedzie na ON , to trucizna.

Na tym polega afera dieselgate, producent okłamał klientów że niby ich auta są ekologiczne a nie były. Ty chyba ciągle w to wierzysz... Ciekawe że to właśnie Niemcy dostali z tego tytułu odszkodowanie...

Offline JRA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #589 dnia: 11 Marca 2019, 15:47:04 »
Zużycie z ostatnich 11 miesięcy na dystansie 18500km wynosi 4,9L ( z kompa). 80% miasto / 20% autostrada.
ex. Auris TS HSD '15
ex. Auris TS 1.6 '17
ex. Corolla 1.6 '16
ex. CHR HSD Selection '18
ex.Corolla Comfort 1.6 '17
Corolla Sedan HSD '19
CHR HSD Selection JBL '19

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #590 dnia: 11 Marca 2019, 21:22:19 »
producent okłamał klientów że niby ich auta są ekologiczne a nie były. Ty chyba ciągle w to wierzysz

Rozumiem że PB jest tak czysta i ekologiczna ,że można ją pić, a z rury wydechowej wylatuje woda źródlana . Za 10 lat się dowiesz że PB ,to największa trucizna , bo w obliczu elektryków ,tak to będą widzieli użytkownicy tych aut.

Silnik diesla jest tak długo mało szkodliwy ,jak właściciel dba o stan silnika , nie wycina dpf , a jego silnik nie żłopie oleju silnikowego .
P.S
Polecam wszystkim z podobnym myśleniem ,przykleić nalepkę na swoich hybrydach , że w razie wypadku , nie wzywać karetki na pomoc,bo 99,9% ma silniki diesla , i jadąc ratować życie ,,zatruwa,,powietrze.   :bash: :bash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #591 dnia: 11 Marca 2019, 21:33:23 »
Silnik diesla jest tak długo mało szkodliwy ,jak właściciel dba o stan silnika , nie wycina dpf , a jego silnik nie żłopie oleju silnikowego .
Nie wiem jak będzie PB za 10 lat, ale na dzień dzisiejszy spełnia aktualne normy w odróżnieniu od diesla który miał z tym problem nawet w laboratorium.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #592 dnia: 11 Marca 2019, 22:43:41 »
Jeżdżąc fiatem Panda tez nie ma <taniec>

Rozumiem że nie ma diesli z automatem , bez ERG, bez DPF-a  :wallbash:

Polecam opinie o hybrydach na forach samochodów elektrycznych :bash: (oczywiście Niemieckich ,bo u nas epoka węgla i hybryd <zalamka>

Czytaj całość!!!
ad1) Napisałem "podobnej klasy co C-HR"
ad2) Napisałem "po 2015" czyli nie ma, tym bardziej- patrz ad2)
ad3) Jeśli jesteś uczciwy i dbasz o diesla a ja tak robiłem, to inni nieuczciwi, nie dbający o diesla, są trucicielami!
ad3) Tak Tak! Poczytaj jeszcze co sądzą specjaliści, energetycy!  :song:
Tak dodam jeszcze  :laugh: zaraz zacznie się krytyka samochodów elektrycznych bo te zapewne nadają się zdecydowanie na autostradę  :grin: :grin: :grin:

Napisałeś kiedyś "Nie wiem czemu drażni niektórych hybryda! Może zazdrość???"
W tym całym biciu piany nie chodzi o innych, ale o Ciebie. Kupiłeś CHR. Ok, fajny samochód. Z pewnością spełnia Twoje oczekiwania. Jaki jest jednak sens upierania się, że jest to zaje...biste auto do jazdy autostradowej...?

Jeśli czytasz posty na tym forum! a sądzę że czytasz to pewnie zauważyłeś że jest ciągłe czepianie się hybryd że nie nadają się na autostradę  :wallbash: a czepiają się ci co nie maja hybryd  :o i jeśli ktoś napisze że jazda hybrydą po autostradzie nie sprawia mu kłopotu to;
hmmm jak by ich nazwać!!! hmm o!!! hejterzy naskakują na gościa okrutnie  :wallbash:
A ty piszesz że ja się upieram?  :song:

Ja sarkastycznie napisałem że jeśli hybryda nie nadaje się na autostradę!!! to diesel nie nadaje się do miasta!!!
Ale widzę że są tacy co nie rozumieją sarkazmu.  :hug:
Oba rodzaje napędu daję radę a więc proponuję zakończyć; jak to wcześniej napisałem "szyflatkowanie" aut.  :beer:

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #593 dnia: 11 Marca 2019, 23:53:05 »
Hybryda nadaje się na autostradę jak najbardziej , najłatwiej ją  wyprzedzić <brawo> <brawo>
RAV4 2.5 hybrid

pireus

• Gość
« Odpowiedź #594 dnia: 12 Marca 2019, 07:52:05 »
Jeśli czytasz posty na tym forum! a sądzę że czytasz to pewnie zauważyłeś że jest ciągłe czepianie się hybryd że nie nadają się na autostradę  :wallbash: a czepiają się ci co nie maja hybryd  :o
A nie przyszło Ci do głowy, że nie mają właśnie dlatego, że nie nadają się one dla osób często podróżujących autostradami. Że wypożyczyli takie auto, pojeździli i doszli właśnie do takich wniosków. :o CHR w hybrydzie jest samochodem stworzonym do miasta, i jako taka zawsze bedzie się słabo sprawdzała w długich trasach.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #595 dnia: 12 Marca 2019, 08:21:07 »
Ale widzę że są tacy co nie rozumieją sarkazmu.
A ja widzę, że są tacy, którym błędnie wydaje się, że użyli sarkazmu... Ja podałem prosty przykład porównania dwóch rodzajów aut na 100 kilometrowym odcinku autostrady podczas jazdy z wysokimi prędkościami. Ty zrobiłeś to samo, tyle że w mieście. Nie wyszło. Gdzie tu sarkazm...?

Owo "szufladkowanie" aut, jak najbardziej zasadne i niezbędne z resztą, jest tu właśnie sednem sprawy. Jeździsz swoją CHR głównie autostradami z prędkością 150? Twoja sprawa i twój komfort (a w zasadzie jego brak). W śmigłowcach mają takie fajne słuchawki z mikrofonem, polecam! Po drugie, jak już było stwierdzone, w takich warunkach hybryda pali więcej niż diesel. Dlatego właśnie ktoś wymyślił kiedyś, że nie będzie jednego rodzaju samochodu z jednym rodzajem napędu, ale kilka, o określonym przeznaczeniu. Jeśli niektórzy mają problem z akceptację tego faktu to ich sprawa. Po co jednak zaśmiecają to forum swoimi herezjami? Nie wiem? Na znak protestu przeciw " szufladkowaniu" aut proponuję udać się swoim CHR w ciężki teren skoro jest on tak niesamowicie uniwersalny i wszechstronnie uzdolniony...

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #596 dnia: 12 Marca 2019, 08:56:27 »
..............w takim razie po co wymyślono napęd który sprawdza się tylko w mieście???

Zanim powstały hybrydy najbardziej uniwersalny wydaje się diesel ,jeżeli w mieście spali 7, to na trasie przy 140 , spali również 7 . A dla jazdy ekonomicznych ok 100/h i  pewnie 5 litrów starczy. Ma jeszcze coś o czym każda hybryda może pomarzyć -Moment Obrotowy (Nm)

Ma być czyste powietrze w miastach zamknijmy ruch wszystkich aut spalinowych , i niech każdy ma do jazdy miejskiej np. coś w typie melexa . Jeżeli teraz jest ogólnonarodowe rozdawnictwo kasy ,to może rząd uruchomi nie za darmo ,ale na 1-2% kredyt   , i każdego będzie stać .

A jak nie będzie go stać ,to autobusy i tramwaje.
RAV4 2.5 hybrid

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #597 dnia: 12 Marca 2019, 09:04:39 »
Hybryda nadaje się na autostradę jak najbardziej , najłatwiej ją  wyprzedzić <brawo> <brawo>
Życie pokazuje że umiejętności są ważniejsze ;)

https://www.youtube.com/watch?v=iouUfui0Fm4

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #598 dnia: 12 Marca 2019, 09:12:50 »
Hybryda nadaje się na autostradę jak najbardziej , najłatwiej ją  wyprzedzić 
Kolega jak zwykle, błyskotliwy <zalamka>

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #599 dnia: 12 Marca 2019, 10:08:03 »
Kolega jak zwykle, błyskotliwy

:bash: :bash:
RAV4 2.5 hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl