Autor Wątek: [5S-FE] Jaka prędkość maksymalna oraz klekot wtrysków?  (Przeczytany 2224 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline T. Garwanko

• Toyot Leżący
  • *
Hej :)

Mijają kolejne kilometry za kierownicą zielonej Camry.
Jako, że miała ona ostatnio wymienianą uszczelkę pod głowicą, jeżdżę spokojnie.

Dziś miałem okazję wyskoczyć na autostradę. Co mnie zdziwiło, auto do 130 km/h rozpędza się żwawo, potem niestety wrażenia są takie, jakby z tyłu rozpostarł się żagiel i auto zamula. Osiągnąłem 150 km/h, potem już musiałem zjeżdżać do miasta.
Czy to normalne? Wg. katalogu V max to 205 km/h, u mnie osiągnięcie tej prędkości zajęłoby chyba dwa lata :)

I druga sprawa:

Na wolnych obrotach silnik cichutko szumi. Przy spokojnej jeździe też. Jak depniemy w pedał, odzywa się klekot o bardzo szybkiej częstotliwości, jakby mechanika zaworowa, albo wtryskiwacze.

Na logikę biorąc, zawory klekotałyby na wolnych, a przy obciążeniu nie - ciśnienie oleju wzrasta.
Na jednym z amerykańskich for czytałem, że w naszych autach zdarzają się głośne wtryskiwacze. Prawda to?

Tak samo było przed wymianą uszczelki, więc wykluczam złe poskładanie.

Głowica po obróbce, płyny w normie, dymu brak, zawory (7) ustawione.
Auto zapala bez zająknięcia, szybko się nagrzewa i trzyma temperaturę.

Jutro jadę w trasę 500 km, zamierzam dolać specyfiku STP do czyszczenia wtrysków, może się coś przedmucha na autostradzie :)

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam, Garwanko

« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2017, 23:38:07 wysłana przez T. Garwanko »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: [5S-FE] Jaka prędkość maksymalna oraz klekot wtrysków?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Marca 2017, 23:44:08 »
Demon to to nie jest, ale 150 to dość szybko się robi na trójce. Rozpędzenie do 200 trwa wieki, z tym się musisz pogodzić i lepiej po prostu zaniechać.

Ciśnienie oleju zmierzone ? Głowica na pewno dobrze poskładana (tak, wiem, wykluczasz złe poskładanie, ale może jednak, więc sprawdź jeszcze raz).

2.2 chodzi charakterystycznie ze względu na wałki w misce, ale poza tym nic nie ma prawa klepać ani klekotać, chyba, że zawory za luźno albo panewka wypływa. Ciśnienie oleju nie ma nic wspólnego z zaworami.

O wtryskiwaczach nie słyszałem i nie spotkałem się.
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marca 2017, 08:52:32 »
Załóż gaz z wtryskami barracuda, bo są cichsze niż benzynowe  :cheesy:

2.2 da się jechać utrzymując 150-180km/h, ale złapanie 200 km/h trwa ze dwa dni.
Raz z górki jechałem 215, pewnie w amerykańcu z góry dałoby się zamknąć licznik (oczywiście na niemieckiej autostradzie :cheesy: ).

Offline T. Garwanko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Marca 2017, 00:22:12 »
Auto sprawnie zrobiło ponad 500 km. Przy tankowaniu nalalem STP do czyszczenia wtryskiwaczy. Chyba pomogło, bo klekot ucichl :)
Początkowo jechałem 120-130 km/h, po jakichś 200 kilometrach trzymałem się wartości 140-150.
Toyota tylko mruczala.
Miałem też włączoną nawigację. I tutaj tajemnica zamulania wyjaśniła się lekko. Mam koła 205/65r15. Że wskazań nawigacji wynika, że na tym rozmiarze licznik pokazuje właściwą prędkość (w zasadzie co do kilometra) do prędkości 130 km/h. Potem wskazówka na liczniku mozolnie wspina się do góry, co daje wrażenie zamułki. Prędkość rzeczywista rośnie szybciej, by np. wynosić ok. 160 km/h, podczas gdy na liczniku jest niecałe 150. (jakieś 146). Generalnie Toyotka daje radę, oby tak dalej ;)

Offline T. Garwanko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marca 2017, 12:35:47 »
Camry wróciła do Warszawy równie sprawnie jak zasuwala nad morze. Spalanie wyszło jakieś 9.5/100 - wyższe niż poprzednio, lecz tym razem jechałem 140 non-stop.
Jak auto było w trasie, klekot ustąpił. Teraz, kiedy jeżdżę w mieście, pojawił się znowu. Ciekawe jest to, że kiedy jeżdżę spokojnie, jest cicho. Depnę solidnie - klepie. Ale wystarczy Tak przyspieszyć dwa-trzy trzy razy i klepanie ustaje, przynajmniej na jakiś czas. Hm... pojezdze i poobserwuje co dalej :)

Offline iko01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Marca 2017, 13:45:57 »
Wiesz DK7 jest w miarę równa no może po za tymi remontami :) miedzy Elblągiem a Gdańskiem. Może to coś z zawiasem ? U mnie kiedyś obcierał jakiś plastik o koło a wydawał dźwięk rozpadającego sie łożyska lub czegoś z silnikiem . Też się cuda działy było nie było. Poszukaj może tutaj.

Offline T. Garwanko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2017, 00:47:13 »
Hej,

Dziękuję za odpowiedź. Jechałem A2, więc było równo jak stół :)
Nagram filmik, wtedy będzie dokładnie wiadomo o czym piszę.

Dżwięk ten kojarzy mi się najbardziej z piórkiem/patykiem, które za młodu wtykało się w rowerze tak, aby trykało ono o szprychy roweru ;)

Camry dziś została solidnie umyta, ogarnąłem też trochę chlewik we wnętrzu.
Kolejne kilometry przed nami!

image uploader

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marca 2017, 22:18:23 »
Podoba mnie się. :grin:

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marca 2017, 10:17:02 »
Mam taką samą na podwórku/polu :-P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl