Autor Wątek: Rav4 II 2005 - brak mocy  (Przeczytany 4986 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline camelleon

• Prawie Toyot
Rav4 II 2005 - brak mocy
« dnia: 12 Marca 2017, 03:02:53 »
Witam. Jestem nowym użytkownikiem starego auta ;) Po zakupie miałem problem z turbiną (ok pół roku temu). Auto straciło moc przy wyprzedzaniu. W ASO Toyoty stwierdzili że turbina do czyszczenia, wypiaskowali i powiedzieli że żadnych wycieków nie ma więc jest ok. Po czyszczeniu błąd się powtórzył, pojechałem z reklamacją. "Coś" zrobili i powiedzieli że cośtam za bardzo się otwierało ale założyli jakiś swój patent i powinno być ok. Było przez pół roku. Ostatnio znów miałem nieprzyjemną sytuację na autostradzie przy wyprzedzaniu i ten sam problem - tryb awaryjny, brak mocy, kontrolka CHECK ENGINE. Pojechałem znów do ASO i tam stwierdzili że turbina do wymiany i będzie mnie to kosztowało 6tys. Powiedziałem im że nie stać mnie na takie koszty i poszukam firmy która mi ją zregeneruje. W odpowiedzi usłyszałem że fachowiec stwierdził że regeneracja może nic nie dać i że sytuacja się prawdopodobnie powtórzy..

Zmęczony jestem już tym tematem, dlatego chciałem Was prosić o pomoc. Czytałem trochę o tym błędzie i wiem że przyczyny mogą być przeróżne. Nie chciałbym losowo wymieniać sprawne elementy w nadziei że w końcu trafię na wadliwy. Gdzie we Wrocławiu lub okolicy znajdę naprawdę dobrego specjalistę, który nie zacznie mi po kolei wymieniać elementy tylko zdiagnozuje problem i go usunie?

Auto: RAV4 D-4D 116KM
Błąd: P1251 - przeładowanie turbiny

A swoją drogą, czytałem że problem może wynikać ze zbyt mułowatej jazdy. Fakt, jeżdżę tym autem powoli i dostojnie rzadko przekraczając 3k na obrotomierzu. Myślałem że auta lubią taką jazdę i do tego oszczędności w paliwie. Czy w obecnej sytuacji powinienem dać mu w palnik i przelecieć się po autostradzie na wysokich obrotach czy raczej na to za późno i tylko silnik rozwalę?

« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2017, 03:12:21 wysłana przez camelleon »

Offline zbyh

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rav4 II 2005 - brak mocy
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Marca 2017, 18:05:49 »
Jeżeli to turbina ze zmienną geometrią łopatek, to problem dość powszechny. W turbinie po czasie  robi się nagar i łopatki się zacinają.
Dać turbinę do regeneracji ( czyszczenia ) i będzie git.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Marca 2017, 20:34:05 »
Ja ten temat przerabiałem tu: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39257.0.html

Pomogło czyszczenie turbiny, łopatki (nie zawsze) zacinały się. Fachowiec od turbin powiedział że spowodowane krótkimi i łagodnymi przejazdami. Pojechałem z wykręconą turbiną, koleś ją otworzył, pokazał jak to to wygląda w środku, stwierdził że jest w bardzo dobrym stanie, powiedział że za godzinę będzie gotowa, po 45 minutach już miałem do odbioru, koszt 150zł <taniec>
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2017, 20:36:07 wysłana przez szwagru11 »

Offline camelleon

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2017, 22:57:17 »
No tak, ale czy to możliwe że po tak krótkim czasie (pół roku) turbina się zabrudziła? Tak jak pisałem, pół roku temu była czyszczona i wypiaskowana. Jeśli by się okazało, że znów jest zafajdana, to czy świadczyć to może o jakimś innym uszkodzeniu? Skąd bierze się ten nagar? Wolałbym nie jeździć na czyszczenie co pół roku, tylko usunąć przyczynę problemu.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Marca 2017, 20:04:59 »
Krótkie trasy. Eco-driving lub zbyt łagodna jazda. Słabej jakości/niewłaściwy olej. Przelecenie po autostradzie może już nic nie dać.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2017, 20:16:22 wysłana przez szwagru11 »

Offline Rapcio_Krakow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Marca 2017, 19:43:55 »
U mnie było dokładnie to samo.
Powyżej 3 tysięcy auto zaczynało się dławić, zapalał się check i był właściwie koniec jazdy.
Dopiero restart auta na poboczu kasował błąd i można było dalej jechać.
Czyszczenie turbiny niestety było niezbędne.

A tak offtopiciem: Czy jest sens profilaktycznie czyścić EGR'a?

Offline rafaelo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwietnia 2017, 23:54:08 »
Cześć kolego mogę polecić znajomy mi warsztat we wrocławiu na ul.IRYSOWEJ 31 HYBRYD-SERWIS.PL gość zna sie na żeczy diagnoza kosztuje około 50 pln a w przypadku kiedy nie będzie można rozwiązać problemu koleś nie bierze kaski za nie wykonaną robotę, a na okres swojej naprawy możesz wypożyczyć sobie priusa za grosze około 50/60 pln doba .Pozdro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl