Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470541 razy)

Offline Groszek21

• Prawie Toyot
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #495 dnia: 24 Lutego 2018, 12:58:31 »
Drżenie pedału hamulca przy ładowaniu baterii to normalny objaw pracy układu hybrydowego, jest o tym nawet mowa w instrukcji obsługi samochodu, niestety nie pamiętam która strona. Także nie nerwowo  :good:

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #496 dnia: 04 Marca 2018, 12:44:52 »
Ostatnio podróżowałem po drogach krajowych za 180 konnym vanem w dizlu i CHR bardzo zaskoczył mnie przy wyprzedzaniu, otóż nie czułem, że zostaję za nim "z tyłu". Dynamika 80-120 była bardzo dobra, na tyle, że aż poczytałem na ten temat i okazało się, że elastyczność w naszych hybrydach jest na bardzo przyzwoitym poziomie.

C-HR hybryda: Elastyczność 60-100: 6,7 s; 80-120 km/h 8,8 s
dla porównania:
Passat B8 2.0 TDI 150 km: 60-100 na 4 biegu: 7,1 s; 80-120 na 6 biegu: 13,8 s

Fakt, że ze startu zatrzymanego 0-100 nie jest tak różowo, ale moim zdaniem właśnie dynamika jest ważniejsza.

Hajabryda - bardzo pozytywne zaskoczenie  :good: jednak ten drugi silnik elektryczny coś tam pompuje jak go pocisnąć  :song:

Dane pobrałem ze strony Autoświata, a poniżej podaję takie większe zestawienie:
http://www.wyborkierowcow.pl/wiadomosci/pomiar-elastycznosci-294-modele-ranking/

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #497 dnia: 04 Marca 2018, 14:07:05 »
C-HR hybryda: Elastyczność 60-100: 6,7 s; 80-120 km/h 8,8 s
dla porównania:
Passat B8 2.0 TDI 150 km: 60-100 na 4 biegu: 7,1 s; 80-120 na 6 biegu: 13,8 s

Tyle, że w tym Passacie można zredukować bieg, jak potrzeba... Można też łatwo zwiększyć moc i moment obrotowy i nagle zamiast 13,8 zrobi się 6s, a może nawet 5s...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #498 dnia: 04 Marca 2018, 21:05:34 »
 <taniec> <taniec> <taniec>
Tyle, że w tym Passacie można zredukować bieg, jak potrzeba... Można też łatwo zwiększyć moc i moment obrotowy i nagle zamiast 13,8 zrobi się 6s, a może nawet 5s...

Dobrze prawisz  :good: C-HRa też można zachipować  <zalamka> ale po co?
Nie po to kupiłem hybrydę żeby rywalizować z trującym TDI!
A co do redukcji biegu na niższy! To znowu! Nie po to kupiłem hybrydę w automacie żeby rywalizować z manualem  :cheesy: a mało kto pamięta że w naszych C-HRkach mamy  tzw. kickdown  :hug:

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #499 dnia: 04 Marca 2018, 21:26:05 »
Tyle, że w tym Passacie można zredukować bieg, jak potrzeba... (...)  i nagle zamiast 13,8 zrobi się 6s, a może nawet 5s...

To samo chciałem napisać :)

Hybryd sprzedaje się już tyle, że praktycznie codziennie można je zaobserwować w "akcji".

A moje spostrzeżenia są takie:
- 500 m przed skrzyżowaniem kierowca hajbrida zdejmuje nogę z gazu i się toczy (odzyskuje energię :) )
- na skrzyżowaniu na pasie na którym stoi hajbrid jako pierwszy, po zapaleniu zielonego światła przejeżdżają trzy samochody. Na pasie obok sześć- siedem :)
- na autostradzie hajbridy jadą najczęściej 100-110 km/h. No chyba że to jest jakiś PH któremu za wahę płaci firma - ten wtedy daje ile fabryka dała :)

A wszystko to po to, żeby było spalanie katalogowe 3,9 l/100 km , żeby było mniej smogu, tsunami, etc.  , żeby nie było efektu cieplarnianego , żebyśmy byli zdrowsi , bogatsi i tak w ogóle :)

Generalnie - jadąć za hajbridem czuję się jakbym jechał za L-ką :)

PS
Przepraszam jeśli uraziłem hybrydowców.
Mój wpis jest mocno subiektywny, i oczywiście nie dotyczy użytkowników naszego forum.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2018, 21:43:39 wysłana przez tomery »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #500 dnia: 04 Marca 2018, 21:30:56 »

Google.

Nie po to kupiłem hybrydę żeby rywalizować z trującym TDI!

? Co ma piernik do wiatraka?

A co do redukcji biegu na niższy! To znowu! Nie po to kupiłem hybrydę w automacie żeby rywalizować z manualem  :cheesy: a mało kto pamięta że w naszych C-HRkach mamy  tzw. kickdown  :hug:

Naoglądałeś się reklam albo nie zrozumiałeś mojej odpowiedzi na bezsens podawania przyspieszenia na biegach, ktore nie do tego służą...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #501 dnia: 04 Marca 2018, 21:40:23 »

Dobrze prawisz :)
Daj namiary na takiego zaczipowywacza.
Ile po takim czipie można wycisnąć ???

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #502 dnia: 04 Marca 2018, 22:11:45 »
Do tomery, kazdy obserwuje to co chce zaobserwowac. Ja na przyklad obserwuje kierowcow w TDI, ktorzy bezsensownie przyspieszaja by w ostatniej chwili hamowac przed czerwonym swiatlem, niepotrzebnie zuzywajac najpierw paliwo a potem klocki i tarcze. Kiedy nikogo nie ma przede mna zawsze i bez zbednego wysilku jestem pierwszy po drugiej stronie skrzyzowania. Jesli jest ktos przede mna musze odpuszczac gaz kiedy on zmienia bieg na wyzszy (nie dotyczy hybryd). Czesto jadac czy stojac za TDI musze przelaczac nawiew na obieg wewnetrzny bo smrodu nie da sie wytrzymac. Na autostradzie jade z komfortowa predkoscia, ktora wedlug mnie dla Aurisa II w hybrydzie wynosi 120-130km/h. Nie ma obowiazku jechac szybciej. To moje spostrzezenia jako kierowcy hybrydy.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #504 dnia: 04 Marca 2018, 22:44:47 »
Ja na przyklad obserwuje kierowcow w TDI, ktorzy bezsensownie przyspieszaja by w ostatniej chwili hamowac przed czerwonym swiatlem, niepotrzebnie zuzywajac najpierw paliwo a potem klocki i tarcze.

To, że dla Ciebie jest to bezsensowne, nie znaczy , że dla kogoś innego również.

Jesli jest ktos przede mna musze odpuszczac gaz kiedy on zmienia bieg na wyzszy (nie dotyczy hybryd).

Jassssssne...

#zdenek2007# - podnoszenie mocy wolnossącej benzyny ten sposób, to jak sikanie przed jazdą. To drugie, jeśli chodzi o stosunek przyrostu osiągów do poniesionych kosztów jest znacznie lepsze...
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2018, 22:50:26 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #505 dnia: 04 Marca 2018, 22:59:34 »
Mozesz napisac jaki w takim razie jest sens jazdy na zlamanie karku i ostrego hamowania tuz przed czerwonym swiatlem?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #506 dnia: 04 Marca 2018, 23:00:06 »
Cytat: przmor w Dzisiaj o 22:11:45

Ja na przyklad obserwuje kierowcow w TDI, ktorzy bezsensownie przyspieszaja by w ostatniej chwili hamowac przed czerwonym swiatlem, niepotrzebnie zuzywajac najpierw paliwo a potem klocki i tarcze.

To, że dla Ciebie jest to bezsensowne, nie znaczy , że dla kogoś innego również.
A Ty jaki widzisz w tym sens? Bo na tej zasadzie to dla każdego idiotyzmu można znaleźć jakieś uzasadnienie

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #507 dnia: 04 Marca 2018, 23:09:58 »
Mozesz napisac jaki w takim razie jest sens jazdy na zlamanie karku i ostrego hamowania tuz przed czerwonym swiatlem?

Taki sam sens jak poganianie światłami, kierowcę który jedzie z maksymalną dozwoloną prędkością.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #508 dnia: 05 Marca 2018, 08:03:34 »

Generalnie - jadąć za hajbridem czuję się jakbym jechał za L-ką :)

A ja jak jadę za Passatem w TDI to włączam obieg zamknięty żeby się nie udusić oraz zwiększam odstęp na wypadek gdyby mu jakiś bieg wypadł na jezdnie, każdy ma to co lubi.

PS. Słyszałem że jak w Passacie zredukujesz do pierwszego biegu to osiąga prędkość jednego macha, ale nie można go wtedy zobaczyć bo zasłania go chmura dymu.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #509 dnia: 05 Marca 2018, 08:49:32 »

Mogę.
Niektórzy lubią szybciej jeździć.
To może wręcz sprawiać przyjemność.

Taki sam sens jak poganianie światłami, kierowcę który jedzie z maksymalną dozwoloną prędkością.

Czasem może to nie być poganianie tylko uprzejma prośba - "jeśli mógłbyś pomóc aby dał radę Cię wyprzedzić, to byłoby super".
Chcesz to pomagasz, nie chcesz nie musisz...

PS. Słyszałem że jak w Passacie zredukujesz do pierwszego biegu to osiąga prędkość jednego macha, ale nie można go wtedy zobaczyć bo zasłania go chmura dymu.

Macha piszemy z wielkiej litery.
A brak wiedzy na temat umiejętności jazdy autem nie jest najmniejszym problemem, gdyż zawsze można się podszkolić...
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2018, 09:01:11 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl