Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470277 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #765 dnia: 21 Lutego 2019, 11:54:41 »
bo mocy w tym samochodzie brakuje mi najbardziej - wszystko inne byłbym w stanie mu "wybaczyć" i zostawić je sobie na zawsze. Ale czy to świadczy o tym, że ja dyskwalifikuję ten samochód - no nie :-).

Bo najwiekszym problem tego auta jest niedostatek mocy....jedni z tym zyja ..inni nie..... :-)

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #766 dnia: 21 Lutego 2019, 13:15:38 »
Bo najwiekszym problem tego auta jest niedostatek mocy....jedni z tym zyja ..inni nie.....

Bardzo dobrze powiedziane  :good: ... W zasadzie wątek do zamknięcia ;-)

Offline Mit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #767 dnia: 21 Lutego 2019, 15:42:48 »
Mi do szczęścia wystarcza to co jest. Nie potrzebuję więcej mocy. To kwestia stylu życia

W Toyocie pracujesz...?? :grin: :-) :cheesy:

Nie, ale dobrze wiedziałem na co się decyduje. Przesiadłem się z 180 diesla wiec czuje różnice. Jazda tym samochodem na tyle mnie relaksuje że nie potrzeba mi więcej mocy ;)

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #768 dnia: 21 Lutego 2019, 21:25:23 »
Ludzie! Co wy macie z tą"mocą" !!! Do czego wam potrzebna ta moc!!! Jeśli to Was tak podnieca? to:
1) Niektórzy piszą że hybryda względem 1.2T nie ma mocy  <zalamka> a prawda jest taka że ma o 6KM więcej :song: (dane techniczne) a do tego osiąga tą moc przy niższych obrotach silnika  :good:
2) Dla tych podnieconych to powiem że najważniejszy jest moment obrotowy!!! I tu (na papierze) wygrywa zdecydowanie  silnik 1.2T bo ma go więcej o 43Nm i to już od 1500 obr. silnika. :good:
3) Charakterystyka hybrydy jest taka że komputer dostosowuje optymalne obroty silnika do oszczędności paliwa i trwałości silnika a więc wykorzystanie maksymalnego momentu obrotowego!
4) W 1,2T za to wszystko odpowiada kierowca  :beer:  więc jeśli "napalony" kierowca zacznie wykorzystywać tą max. moc! nie zwracając uwagi na moment obrotowy to okaże się że silnik wyżłopie multum paliwa i w końcu umrze na zawał serca!  <taniec> umrze oczywiście silnik  <zalamka>
5) Jak pewnie wiecie dynamiczne przyspieszanie z niskich prędkości czy gwałtowne ruszanie też daje w kość silnikowi i całemu napędowi!  :o
Co do ostatniego punktu, to tu wygrywa hybryda  :good: bo ruszaniem z miejsca i dynamicznym przyspieszaniem w większym stopniu zajmuje się silnik elektryczny (moc i moment dostępny od zaraz) :smartass:
Zdecydowanie wolę hybrydę! w mieście nie ma bata a na autostradzie do 140km jest ok.

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #769 dnia: 22 Lutego 2019, 07:06:59 »
Ludzie! Co wy macie z tą"mocą" !!! Do czego wam potrzebna ta moc!!! Jeśli to Was tak podnieca? to:

hmm... no moc i moment potrzebna sa np. do bezpieczniejszego wykonania manewru wyprzedzania...

Nie, ale dobrze wiedziałem na co się decyduje. Przesiadłem się z 180 diesla wiec czuje różnice. Jazda tym samochodem na tyle mnie relaksuje że nie potrzeba mi więcej mocy ;)

otoz to....jednym potrzeba ..innym nie.... :-)  milego relaksu...! :good:

W Toyocie pracujesz...?? :grin: :-) :cheesy:

Nie,
:cheesy: :cheesy: :cheesy: :-)

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #770 dnia: 23 Lutego 2019, 12:13:50 »
hmm... no moc i moment potrzebna sa np. do bezpieczniejszego wykonania manewru wyprzedzania...

Moment owszem  :good: ale moc?
Czy na przykład starsze auta z mocą 60/70 czy 90 KM nie były w stanie sprawnie wyprzedzać????
Ciekawe  :beer:

Offline PingNoMore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #771 dnia: 23 Lutego 2019, 16:55:49 »
To ja dorzucę trzy grosze. Przez dwa lata jeździłem Bravo II 1.4 T-JET 120 KM ( na hamowni wyszło 136 KM) W porównaniu do niego CH-R nie jest zbyt wyrywnym samochodem. Z drugiej strony spalanie w Bravo w porównaniu do CH-R jest bez porównania na korzyść Tojki.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #772 dnia: 25 Lutego 2019, 07:31:00 »
Czy na przykład starsze auta z mocą 60/70 czy 90 KM nie były w stanie sprawnie wyprzedzać

oczywiscie, ze beda w stanie...tyle, ze wolniej, mniej sprawnie... :-)

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #773 dnia: 25 Lutego 2019, 10:44:57 »
    Czy na przykład starsze auta z mocą 60/70 czy 90 KM nie były w stanie sprawnie wyprzedzać

oczywiscie, ze beda w stanie...tyle, ze wolniej, mniej sprawnie... :-)

Tak,tak! "wolniej, mniej sprawnie" :grin:
Ale zwróć uwagę że nawet stara zabytkowa astra 1 (taką kiedyś miałem) o tej samej mocy jak c-hr 1,2 położy c-hra na łopaty  <kucharz>
Oczywiście chodzi o przyspieszenie i wyprzedzanie bo spożycie paliwa to inna opcja.

Offline Eryk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #774 dnia: 25 Lutego 2019, 10:55:46 »
a ja mam wrażenie ze CHR z silnikami to był eksperyment Toyoty , samochód był popierdółkom dla kobiet to po co ładowac jakieś mocne silniki , podstawowy starczy a i tak zakładali że na fali eco ludzie polecą w hybrydy .
Tylko myślę ze eksperyment udał się tak sobie bo samochód spodobał się również facetom  :grin: i mamy teraz ożywione dyskusje dwóch stron. Ja osobiście dopisuje się do tych którym tej mocy brakuje, ale nie uważam że w salonie mnie oszukali  :o nie mniej jeżdżąc wcześniej 3,5 litrową 250 konną benznzyną mam brak ale z pełną swiadomoscia się decydowałem na to co mam bo urzekł mnie wygląd tego samochodu , wyposażenia a że nie ma mocy trudno w tych pieniądzach cudów nie ma .

Ale żeby nie było ze CHR ze swoją mocą to taki trend to prosze popatrzcie co teraz Toyota wkłada do coroli nowej czy RAV-ki jezlei te 1,2 czy 1,8 hybr. miały być takie super dlaczego nie dają tego do tych nowych modeli .

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #775 dnia: 25 Lutego 2019, 11:27:34 »
Ale żeby nie było ze CHR ze swoją mocą to taki trend to prosze popatrzcie co teraz Toyota wkłada do coroli nowej czy RAV-ki jezlei te 1,2 czy 1,8 hybr. miały być takie super dlaczego nie dają tego do tych nowych modeli .

no w nowej  Corolli jest 1.2T 116KM....

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #776 dnia: 25 Lutego 2019, 11:48:49 »
Coś od nie użytkownika C-hr-a.
Jak zobaczyłem pierwszy raz to auto to byłem zachwycony , pierwsza toyota JAKAŚ , wyróżniająca się design-em, zrobiona zupełnie nowa ,a nie kontynuacja poprzedniego modelu.
Niestety chęć posiadania tej toyoty zmalała ,do zera równocześnie z czytaniem parametrów silnika ;116KM i  185Nm i 122KM i 142Nm .Mój wiekowy Yaris ma 90KM i 205Nm  !!! Rozumiem że dla koncernu Toyoty ,łatwiej jest produkować na Europę  kilka silników ,a nie naście.

Dla porównania VW Tiguan , silniki 130,150 190 konie ,oraz silniki diesla 150 i 190 koni. Jest w czym wybierać , i można zadowolić wszystkich klientów?
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2019, 11:51:25 wysłana przez darek60 »
RAV4 2.5 hybrid

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #777 dnia: 25 Lutego 2019, 12:20:47 »

Nowa corolla będzie miała 3 silniki:
1.2 Turbo 116 km
1.8 Hybryda 122 km
2.0 Hybryda 180 km

A RAV - no jak mieli włożyć tam coś słabszego niż 150 km - przecież to by już w ogóle nie jechało... Najsłabsza benzyna ma 173 konie, hybryda 218/222 km (4x2/4x4)... I są to jakieś sensowne wartości.

Sensownymi wartościami dla C-HR byłoby:
1.4 - 1.5 benzyna 145-155 km
1.8 hybryda 150-160 km
2.0 hybryda 180 km

I może jeszcze jakaś wersja "R"  :good:
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2019, 12:48:35 wysłana przez Gracol »

Offline Eryk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #778 dnia: 25 Lutego 2019, 12:53:26 »
no w nowej  Corolli jest 1.2T 116KM....

i normalna hybryda 170 KM

Remek

• Gość
« Odpowiedź #779 dnia: 25 Lutego 2019, 19:31:11 »

Dla porównania VW Tiguan , silniki 130,150 190 konie ,oraz silniki diesla 150 i 190 koni. Jest w czym wybierać , i można zadowolić wszystkich klientów?
Pewnie, a przede wszystkim można zadowolić mechanika jak jaki VW zacznie się psuć po gwarancji

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl