Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470217 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #60 dnia: 22 Kwietnia 2017, 20:56:01 »
Jakość dźwięku z tunera fm jest tragiczna - zero dynamiki. 

Widzę, że nie tylko ja mam takie odczucie, o tunerze FM, jak wspomniałem w Suzuki GV II, radio lepiej grało i była zmieniarka na 6 CD.... :embarassed:

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 22 Kwietnia 2017, 21:03:16 »
co najlepsze subwoofer tak daje z tyłu że w lusterku mam skaczący obraz :)

:song: a co u mnie najlepsze, to nie mam zestawu JBL a przy mocniejszych brzmieniach też w lusterku wszystko skacze  <zalamka>
A tak przy okazji, jak zabudują Ci navi to napisz czy zadziałają komendy głosowe.

Offline wilkq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 22 Kwietnia 2017, 21:07:46 »
Właśnie tez czekam żeby się przekonać - możne coś rano się dowiem przed montażem... Miesiąc czekania - może plus będzie :)
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2017, 21:21:33 wysłana przez wilkq »
wilkq

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 24 Kwietnia 2017, 08:46:30 »
Dobra , to małe podsumowanie .

Irytuje mnie w tym aucie parę pierdół . Irytuje mnie to , że rzeczy tak proste do zrobienia są zrąbane . Ale nie przykryją jednego .

To BARDZO przyjemne auto ! Miałem wreszcie okazję przejechać się ciut dalej - Warszawa i powrót .

Fotel jest doskonały . Wspaniale wyciszone i rewelacyjnie zestrojone zawieszenie . Precyzyjny układ hamulcowy i kierowniczy . Choć hamulcowy mógłby być ciut lepiej wspomagany

Cisza i komfort . Ogromna przyjemność z jazdy . Zakochałem się :)

Silnik jak na swoją żartobliwą pojemność jeździ lepiej niż można by się spodziewać . Mocy brakuje mu dopiero na 5 i 6 biegu . Świetnie jeździ się na trybie SPORT , naprawdę jest różnica w stosunku do Eco , które zresztą spokojnie wystarcza do normalnej jazdy .

Przemiłe auto w prowadzeniu
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 24 Kwietnia 2017, 09:41:30 »
Jak dobrze pamiętam to po wyjęciu kluczyka trzeba przełączyć manetką jakby na długie światła
Miłośnik "włoszczyzny"

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 24 Kwietnia 2017, 12:32:36 »
A teraz takie ogólne plus/minus (Minusy są raczej kosmetyczne, można coś poprawić ale nie jest to powód do rezygnacji z auta): Plus: - Aktywny tempomat! - Czujnik martwego pola! - I cała reszta elektroniki wspomagającej kierowcę - Wygląd (subiektywne odczucie) - Mimo przejechania 9-10h w aucie jako kierowca nie czułem się zmęczony, siedzenia bardzo wygodne, pozycja dobra - Spalanie mimo dość kiepsko opływowej bryły na długiej trasie i przy średniej prędkości 113km/h wyszło 5.9-6.2l/100, bardzo zadowalający wynik - Dobra jakość dźwięku z radia FM (wersja z 9 głośnikami JBL) - Jakość wykończeń w środku auta, odczucie klasy premium - Jak na auto miejskie/średnie dystanse to bagażnik jest całkiem pojemny (dwie duże walizki, torba podróżna, plecak podróżny i jakieś rzeczy luzem, wszystko weszło do bagażnika) Minus: - Dziewczyna po przejechaniu 9-10h na przednim siedzeniu pasażera, narzekała na lekki ból głowy spowodowoany niemożliwością odpowiedniego dobrania zagłówka - System multimedialny jest pooooooowooooolny - Brakuje fizycznych przycisków do radia dla pasażera z przodu (przyciszanie i poogłaszanie z poziomu przedniego pasażera to porażka jakaś) - Brak czytnika CD (przez co nie można wykorzystać pełnej mocy głośników   ) - Jakość dźwięku z USB bądź kabla AUX jest co najwyżej zadowalające biorąc pod uwagę możlowości wzmacniacza i głośników (muzyka w formacie bezstratnym) - Brak drugiego gniazda 12V - Przedni schowek nad kolanami pasażera otwiera się totalnie bez sensu. Jako kierowca znalezienie tego głupiego przycisku podczas jazy jest raczej średnie - Pasażerowie na tylnej kanapie nie mają zbyt dobrze, mało schowków, ciemnica i klaustrofobia

W niektórych punktach się zgadzam w niektórych nie. Samochód jak za taką cenę nie powinien mieć takich niedoróbek jak:
- źle działająca nawigacja (nietrzymanie trasy) wymagająca naprawy: zmiany położenia anteny GPS lub wymiany modułu w większości egzemplarzy  :czerwona:
- brak obsługi komend głosowych nawigacji w egzemplarzach sprzedawanych w Polsce ( za granicą jest i to nawet w polskiej wersji językowej do wyboru z 16)  :czerwona:
- brak automatycznego ryglowania zamków po rozpoczęciu jazdy (taka funkcja jest dostępna w samochodach o połowę tańszych)  :czerwona:
- siedzenia nie są wcale takie wygodne  <zolta>
- PCS (ochrona przed zderzeniem) działa tylko w trybie tempomatu  <zolta>

Mimo dobrego układu napędowego (hybrydowego), fajnego wyglądu i działających niektórych funkcji wspomagających bezpieczeństwo jazdy, drugi raz bym raczej tego samochodu nie kupił. A nie kupiłbym przede wszystkim dlatego, że Toyota zaczęła sprzedawać w Polsce samochody "wschodniej jakości", okrojone z niektórych funkcji w stosunku do tych sprzedawanych w innych krajach i być może dlatego bardziej usterkowych, a wszystko to oczywiście w celu oszczędności kosztów.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2017, 12:56:13 wysłana przez Macallan »

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 24 Kwietnia 2017, 13:56:33 »
Kwestia foteli jest oczywiście indywidualna . Mnie bardzo pasują mimo 196 cm wzrostu .

PCS działa i bez tempomatu , sprawdzałem .

Nie bronię Toyoty , ale IMO ogołocenie z funkcji poprawia niezawodność ;)
Miłośnik "włoszczyzny"

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 24 Kwietnia 2017, 15:01:22 »
Nie bronię Toyoty , ale IMO ogołocenie z funkcji poprawia niezawodność

Nie zawsze. Czasami bywa odwrotnie.

Offline odien6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 24 Kwietnia 2017, 17:35:33 »
Macallan
Cytuj (zaznaczone)
PCS (ochrona przed zderzeniem) działa tylko w trybie tempomatu
PCS działa zawsze, niezależnie od tempomatu.
Co do siedzeń odczucia subiektywne :) . Co do reszty Twoich minusów zgadzam się, nie powinny się pojawić w aucie za taką cenę. Ale czy są to powody żeby auta nie kupować? Moim zdaniem nie, ale to już kwestia każdego z osobna.

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 24 Kwietnia 2017, 19:41:22 »
Powinno być jeszcze pokrętło - przełącznik koło gały zmiany biegów Sport/normal/eco..... :thumbdown:, a nie grzebania po kierownicy, bądz nie resetowanie się po wyłączeniu silnika

Offline soulshakin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 24 Kwietnia 2017, 20:23:44 »
Jak narazie po kilku dniach

Pozytywy
-autko super wygodne, zawieszenie super
-silnik do którego byłem sceptycznie nastawiony coraz bardziej mi odpowiada
-aktywny tempomat bardzo fajnie się sprawdza
-wszystko inne co nie jest w negatywach

Negatywy
-dziwna szyba z przodu, strasznie dużo załamań widoku ma. Wygląda jak jakaś drugiej kategorii. Nie wiem czy tylko to mnie spotkało czy to normalna sprawa we wszystkich autach tego modelu.
-trochę zbytnio huczy przy prędkościach ponad 120, ale byłem przygotowany na to
-gniazdko mogło być lepiej umieszczone
-Serwis - niestety po montażu czujników z przodu nie działają, choć 2 czy 3 razy dziwnym trafem się włączyły. Dodatkowo po montażu widać brak zaczepu w silniku oraz jakaś śrubka pod fotelem była luzem. Do tego drobna ryska w środku na plastiku.

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 25 Kwietnia 2017, 07:41:08 »
Nie zawsze. Czasami bywa odwrotnie.

Mało przekonująca odpowiedź ...konkrety ?

Mniej elementów do zepsucia - niższa niezawodność statystycznie .

Soulshakin , czujniki serwisowe nie są doskonałe , szczególnie te z przodu . IMO zahaczają wiązką o tablicę rej . U mnie poprawili , jest lepiej bo piszczały mi cały czas . Teraz w miare ok . ale potrafią jęknąć przy przyhamowaniu . Fabryka to to nie jest . Tylne OK , też serwisowe , mają wyświetlanie dystansu i kierunku na tablecie , bardzo mi to pasuje .
Miłośnik "włoszczyzny"

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 25 Kwietnia 2017, 09:51:26 »
Chciałbym zapytać, czy ktoś ma C-HR, w którym kamera cofania pokazuje zmieniające się linie na obrazie cofania w zależności od skrętu kierownicą? Rzekomo niektóre egzemplarze C-HR to mają, mój tylko pokazuje linie na sztywno, co jest mało przydatne przy skrętnym parkowaniu.

Jeśli chodzi o niektóre wcześniejsze posty mam przypuszczenie, że ogołocenie nawigacji na polski rynek z komend głosowych i WiFi w pogoni Toyoty za obniżką kosztów (albo maksymalizacją zysków), mogło (nie musi) spowodować, że większość, czy nawet wszystkie nawigacje są zwalone. Piszę, że może nawet wszystkie, bo niektórzy mogą sobie nie zdawać sprawy, że mają wadliwą nawigację myśląc, że tak ma być.

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 25 Kwietnia 2017, 10:07:49 »
PCS działa zawsze, niezależnie od tempomatu.

Napisz w jakiej mniej więcej odległości od przeszkody działa ci PCS (bez włączonego tempomatu). U mnie nie działa nawet w odległości ok. 1,5 metra od przeszkody. W tym momencie nie wytrzymuję nerwowo i naciskam hamulec.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 26 Kwietnia 2017, 10:19:25 »
Odległość dość trudno określić  :o ale odniosłem wrażenie że system jest nieco za wrażliwy  :shock: co prawda raz się zagapiłem i PCS ostrzegł dźwiękiem i czerwonym wyświetlaczem pomiędzy zegarami ale parę razy ostrzegał też przy dojeździe do auta skręcającego w poprzeczna prawą drogę, ja wiedziałem że pojazd przede mną się porusza i będę miał miejsce a elektronika widziała to inaczej i przyhamowała auto  :wallbash:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl