Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Patter

• Toyot Leżący
  • *
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #255 dnia: 21 Sierpnia 2017, 20:43:26 »
Dziś przy okazji aktywacji otwierania/domykania szyb z kluczyka w Carolina Toyota Bielsko, serwisant zweryfikował i potwierdził występowanie lekkich szumów na uszczelkach przednich drzwi.
Serwis posiada manuał ze schematem nowych uszczelek, czas wymiany wg instrukcji to około 50 minut.
Uszczelki nowej konstrukcji do mojego C-HR'a zostały zamówione, jestem umówiony na ich wymianę ma 5 września, dam znać po wymianie z jakim efektem.
Wymiana w ramach gwarancji/reklamacji.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #256 dnia: 21 Sierpnia 2017, 21:54:56 »
jakie są efekty,czy to robi serwis, czy szumy ustały?
Jeśli uszczelka lepiej dolega to siła docisku wzrosła więc drzwi zamykasz na dwa razy jak w poldku...
Zrób pomiary sonometrem przed i po w tych samych warunkach bo subiektywnie to zawsze będzie lepiej, nawet jak nic by nie zmienili.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #257 dnia: 23 Sierpnia 2017, 13:18:48 »
Czy czarna alcantara na skórzanych siedzeniach z elementami i podszyciem w kolorze Electric Blue, będzie bardziej podatna na zabrudzenia i trudniejsza w czyszczeniu/konserwacji niż perforowane skórzane fotele w kolorze Deep Black?

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #258 dnia: 23 Sierpnia 2017, 14:59:18 »
Podobno z czasem alcantara lubi się filcować lub mechacić.

mattman

• Gość
« Odpowiedź #259 dnia: 23 Sierpnia 2017, 15:46:02 »
Stosuje się golarkę do odzieży i jest jak nowa.

Ja bym brał deep black.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #260 dnia: 23 Sierpnia 2017, 20:08:13 »
Stosuje się golarkę do odzieży i jest jak nowa.
Golisz raz... dwa... i już dziura, to nie broda że odrośnie. Ten materiał to straszna lipa.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #261 dnia: 23 Sierpnia 2017, 20:29:35 »
Macie wrażenie, że w kolorze Metal Stream na zdjęciach m.in. w folderach reklamowych wygląda dużo lepiej niż w rzeczywistości?
Byłem przekonany, że to najlepszy wybór, ale teraz mam wątpliwości.

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #262 dnia: 23 Sierpnia 2017, 21:35:40 »
Macie wrażenie, że w kolorze Metal Stream na zdjęciach m.in. w folderach reklamowych wygląda dużo lepiej niż w rzeczywistości?
Byłem przekonany, że to najlepszy wybór, ale teraz mam wątpliwości.

To jest zawsze kwestia gustu - jednemu bardziej siew takim kolorze podoba, innemu w innym..
ja na początku też stawiałem na ten metal, ale żona zaprotestowała i wskazała na białą perłę.. Uznałem że jest to mi obojętne i się nie upierałem - ale teraz z perspektywy czasu, gdy widziałem już chra w róznych kolorach - to żona miała rację :hug:

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #263 dnia: 23 Sierpnia 2017, 22:12:41 »
Żona ma rację a prawda była po twojej stronie... Na perły przyszła moda z Azji jakieś 5 lat temu - wiec niebawem przeminie bo u nich już minęła.
Ze statystyk wynika iż i tak różnej maści silvery dominują w Europie...

PS. Dobrze że Toya to nie Ford T, ale z drugiej strony zwykły Opel daje możliwość dowolnej personalizacji koloru z RAL'a

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #264 dnia: 24 Sierpnia 2017, 07:45:15 »
Dobrej jakości prawdziwa alcantara to genialny materiał . Syntetyczny , ale kiedyś mi kolega opowiadał , że zastanawiał się co do zakupu kanapy z Klera i z alcantary była prawie dwa razy droższa niż ze skóry . ( choć jest to inny rodzaj niż do aut )

W Delcie miałem 7 lat boczki skórzane i środki foteli z alcantary . Kocham ją ! Nie brudzi się , mycie jeśli nawet to bajka . Po 7 latach wyglądała jak nowa . Żona miała jasny beż w Ypsilonie też 7 lat . Nawet na podłokietnikach była w idealnym stanie . Uwierzcie , to kwestia jakości materiału . Być może mówicie o "alcantarze" a nie alcantarze tak jak może być "skóra" i skóra .

Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #265 dnia: 24 Sierpnia 2017, 09:20:57 »
Widocznie te auta z alcantarą były mało używane. Ja widziałem wiele aut, gdzie alcantara po kilku latach wyglądała żałośnie. Wymaga ona znacznie więcej zabiegów pielęgnacyjnych niż skóra.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #266 dnia: 24 Sierpnia 2017, 10:39:26 »
Czy czarny dach w wersji Dynamic faktycznie dodaje uroku?
Na pewno wnętrze auta mocniej się nagrzewa, bardziej widoczne są drobne zarysowania, z kurzem po deszczu wiadomo, plamy po wyschniętej wodzie
i chyba ptaki najchętniej wybierają do bombardowania właśnie ten kolor.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2017, 11:37:13 wysłana przez laki »

Offline Milka!

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #267 dnia: 24 Sierpnia 2017, 21:30:17 »
Czy czarny dach w wersji Dynamic faktycznie dodaje uroku?

Biała perła, czarny dach - rewelacja, taki właśnie mam, brud bardziej widać na czarnych plastikach na drzwiach niż na dachu. Długo się zastanawiałam przed zakupem  -  biały czy czarny dach i teraz wiem, że to świetny wybór i na pewno ma coś  w sobie, taki pazur. Nie zauważyłam  żeby się bardziej nagrzewał niż mój poprzedni, cały biały. Na ptaki nic nie poradzimy jaki  by to nie był kolor.

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #268 dnia: 25 Sierpnia 2017, 07:27:06 »
Widocznie te auta z alcantarą były mało używane. Ja widziałem wiele aut, gdzie alcantara po kilku latach wyglądała żałośnie. Wymaga ona znacznie więcej zabiegów pielęgnacyjnych niż skóra.

No a może tamte bardzo intensywnie ?? Co wg Ciebie jest intensywnym użytkowaniem ? Delta faktycznie miała mały przebieg ( ale przeżyła budowę domu i nie zawsze czyste spodnie właściciela ... ;) ) ale Ypsilon robił po 20.000 rocznie więc to chyba normalne użytkowanie ? Do tego jasny beż . No nic - nie licytujmy się . Ja jestem zachwycony alcantarą . Zabiegi polegały na przetarciu mokrą szmatką . I tak mi polecano . Może właśnie zbyt intensywne zabiegi przeszkadzają ?

@Milka! , jeśli chodzi o czarny dach IMO zdecydowanie dodaje uroku , i chyba w każdym kolorze który nie jest bardzo ciemny .

Mam w domu drugie auto białe z czarnym dachem i prezentuje się dużo lepiej niż spotykane białe . Co do wad ? Nie jest to aż tak uciążliwe . Ptaki nie kochają go bardziej niż inny ;) Na pewno po myciu warto zadbać o zdjęciu wody z dachu . Nie mam niestety w mojej C-HR , ale moim zdaniem +20 do zajefajności :)
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2017, 07:29:12 wysłana przez Italo »
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #269 dnia: 26 Sierpnia 2017, 18:46:10 »
Czy w trybie ECO i wskazówce na polu ECO można jechać na spalinowym, gdy akumulator jest naładowany do pełna?
W tym czasie jednostka spalinowa nie jest dodatkowo obciążona ładowaniem i bardziej paliwooszczędna.
W moim Priusie 1.8 z 2009 mam taką możliwość.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl