Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470532 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #285 dnia: 07 Września 2017, 08:41:06 »
Tzn. ze swoich sporych doświadczeń z wielu ostatnich lat powiem Wam tyle :

Jeśli chodzi o awaryjność to mit . Nie mówię tylko o sobie , ale byłem i znałem aktywnie mnóstwo ludzi z takich forów jak to . Niezawodność czy jak ktoś woli awaryjność jest porównywalna jak w innych markach . Statystyka i tyle robi różnice na papierze . Problemy to raczej drobiazgi często wynikające z włoskiej "dokładności" przy montażu .

Poprawa niezawodności a szczególnie materiałów w stosunku do czasów Bravo/Brava starszej generacji czy Alfy 146 ogromna .

Natomiast polityka Marchionne moim zdaniem ciągnie grupę w dół ale to już za duży temat do dyskusji i nie w tym miejscu.

Zmieniłem Włochów na Japonię , bo C-HR mnie urzekł stylistycznie i spodziewałem się niezłej jakości . Nie było po prostu ciekawszej alternatywy u "moich" Włochów . Także mój wybór Toyoty to robota Pana Marchionne ;)
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #286 dnia: 09 Września 2017, 00:59:38 »
Marchionne moim zdaniem ciągnie grupę w dół
Koles w sweterku ma gdzies FCA i czeka tylko końca kadencji, już sobie wydzielil rumaka i tam będzie oczekiwal emerytury. Za chwile wszystko ""odda Chinczykom" procz Alfy bo na nia jest kupiec - ale już nie VW i taki będzie final.
Co do jakości - OK zrobili "jakiś" krok do przodu bo już cofnac bardziej się nie dalo, ale rozwiązania konstrukcyjne z punktu widzenia zywotnosci - nadal daleko w tyle. No wiem maja zdrowe motory o zapłonie iskrowym, jak i samoczynnym, ale to jednak mało.
PS. Przy tej okazji jednak nie ma co Toyki gloryfikować...

ulver

• Gość
« Odpowiedź #287 dnia: 09 Września 2017, 10:12:57 »
Płacimy za auto więcej niż w innych krajach, gdzie zarobki są wielokrotnie wyższe, a do tego mamy wybrakowane choćby o DAB+ i kto wie o co jeszcze i ze zdecydowanie mniejszym wyborem jeśli chodzi o możliwości konfiguracyjne.
W Niemczech można kupić taniej + zniżka 4000 euro: https://www.toyota.de/hybrid/hybridmodelle.json?WT.ac=%2Fhybrid%2Fhybridmodelle.json

Oj nie przesadzaj , mieszkam na Islandii za auto płaciłem na złotówki 155.000 , wersja C-Ult , w wyposażeniu brak rzeczy które Ty dostajesz za darmo , tempomat normalny a nie aktywny , nie ma tych wszystkich opcji opartych na radarze ,asystentów parkowania ,zmiany linii , martwego pola itp. Myślę że z racji warunków pogodowych , mają z tym problem dlatego na ten rynek w żadnej wersji nie ma tego w standardzie. W standardzie jest za to navi i odmrażanie wycieraczek.
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2017, 10:49:48 wysłana przez ulver »

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #288 dnia: 09 Września 2017, 19:31:01 »
Symbolicznie droższy w porównaniu do zarobków. W marketach za pracę po przeliczeniu płacą ok 5000 zł

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #289 dnia: 11 Września 2017, 07:42:13 »
PS. Przy tej okazji jednak nie ma co Toyki gloryfikować...

W dużej mierze się z Tobą zgadzam . Każdy stereotyp zarówno pozytywny jak i negatywny ma jednak swoje źródło . Natomiast legendy w obu tematach żyją długo i słabo się aktualizują . Wystarczy popatrzeć na materiały i stylistykę wnętrza . Tu włosi od jakiegoś czasu nie mają się czego wstydzić ( np. Bravo II ) Ale nie generalizuję , bo w każdym aucie znajdą się jakieś gorsze elementy jak i gorsze modele .
Z tą trwałością to nie do końca tak jest ( choć np. zawieszenia nie należą do trwałych ) bo jednak globalizacja powoduje ogromne ilości wspólnych elementów z tych samych fabryk .
Inna sprawa , że księgowi projektują samochody . Nas wkurza brak jakiegoś elementu za 2 EUR ale razy milion aut już robi to kwotę ...

Szkoda mi FCA bo grupa Fiata od Grande Punto i 500 wydawało się , że pójdzie ostro w górę , a jedyne co na razie im wyszło to ogromna poprawa wizerunkowo - jakościowa ... Jeepa :/

PS - Widzę tylko swój avatar i @erma ... Też tak macie ??  :o
Miłośnik "włoszczyzny"

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #290 dnia: 11 Września 2017, 10:40:40 »
PS - Widzę tylko swój avatar i @erma ... Też tak macie ??  :o

Też ;) widocznie inni nie mają ustawionego

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #291 dnia: 12 Września 2017, 07:43:50 »
Wydawało mi się że w pewnym momencie avatary zniknęły , mój też . Dopiero jak erma się pojawił to zwróciłem uwagę , że tylko on ma . Ustawiłem od nowa i jest .
Miłośnik "włoszczyzny"

Leśny_skoczek

• Gość
« Odpowiedź #292 dnia: 12 Września 2017, 16:53:17 »
Hej,

Ja mam największą uwagę do tej pory na ten cały interface system na środkowym panelu LCD, mało na nim w ogóle informacji, rozumiem, że głównie został stworzony dla wersji z SAT Navem ale mógłby posiadać jakieś dodatkowe info też. Ten ekran gdzie pokazuje zużycie paliwa z kilka poprzednich tras jest totalnie nieczytelny. Skala na nim to 30l a realne spalanie 6-7l, to powinno mieć niższą maksymalną wartość (10l??) albo automatycznie skalować się do najwyższego spalania.

Ciekaw jestem czy ten cały Touch 2 będzie miał jakiś update przy pierwszym serwisie?  Czy jesteśmy skazani na taką kiepską ergonomie?

Jeśli chodzi o resztę auta jesteśmy mega zadowoleni.

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #293 dnia: 13 Września 2017, 09:21:51 »
Zgadza się , wczoraj zerkałem na te statystyki . Są kompletnie bezsensowne .
Miłośnik "włoszczyzny"

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #294 dnia: 21 Września 2017, 14:43:42 »
Taka ciekawostka z belgijskiej toyoty: najwyższe wersje wyposażenia C-show i C-hic (nazwy różnią się od polskich, ale są to mniej więcej odpowiedniki wersji Prestige i Prime) zostały wycofane i nie są już dostępne, teraz nawet po doposażeniu wersji C-ult czyli odpowiednik Dynamic nie ma możliwości otrzymania np. klimy z Nanoe czy systemu automatycznego parkowania. Ciekawe czym jest to spowodowane?
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2017, 14:45:40 wysłana przez sanchez »

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #295 dnia: 21 Września 2017, 23:56:56 »
to co c-hic nie ma nanoe oraz LEdy czy tez nie TT2?????

Co do pytan TT2 to ostatni system toyoty przed android auto i carplay ! 

Nie będą tu żadne updates bo to bez sens , koncentrują się na nowym systemem poza QNX jak dotychczas

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #296 dnia: 22 Września 2017, 08:49:53 »
No to nas załatwili :/
Miłośnik "włoszczyzny"

Leśny_skoczek

• Gość
« Odpowiedź #297 dnia: 22 Września 2017, 12:19:41 »

Co do pytan TT2 to ostatni system toyoty przed android auto i carplay ! 

Nie będą tu żadne updates bo to bez sens , koncentrują się na nowym systemem poza QNX jak dotychczas

Skąd wiesz, że Toyota nie da carplay i android auto? Cały ten system to kwestia oprogramowania zgaduje, że nie hardwarowych powodów dla który by nie można było obecnego system zupgradować do carplay.

Miałem kilka dni nowego Opla Mokka z carplay i dobre to jest ale appki z ktorych można było korzystać to są wyłącznie od apple, np google maps już nie był obsługiwany. Miałem nadzieje, że wyświetlacz będzie kopią telefonu ale tak nie jest tylko część apps jest dostępna

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #298 dnia: 22 Września 2017, 15:59:36 »
Chodzi mi o to że wersje z nanoe i parkowaniem czyli C-hic i C-show zostały chyba wycofane, bo nie ma już ich na stronie toyoty, została tylko wersja C-ult, której ani w nanoe ani w automatyczne parkowanie nie można doposażyć.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #299 dnia: 23 Września 2017, 16:17:22 »
Czy z pakietem Premium Audio JBL jest lepiej wyciszony?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl