Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #630 dnia: 06 Lipca 2018, 13:09:26 »
Czy Wy wszyscy w Bronxie mieszkacie?

No prawie - pod Poznaniem ;)

Czy to w jakimś innym celu?

W celu poczucia bezpieczeństwa? Żeby mnie, ani żonie nikt na światłach nie wlazł, nie dał w dziób i nie podprowadził np. torebki?!

Ja nawet nie wiem ale chyba w żadnym aucie nie miałem tego wynalazku...

Ja miałem to już w passacie B5.

PS. wysłałem zapytanie na FB, bo żadnego sensownego maila nie znalazłem...

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #631 dnia: 06 Lipca 2018, 13:17:58 »
W 15-letniej Camry mam tą funkcję.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #632 dnia: 06 Lipca 2018, 13:23:02 »
W celu poczucia bezpieczeństwa? Żeby mnie, ani żonie nikt na światłach nie wlazł, nie dał w dziób i nie podprowadził np. torebki?!

Ale zdarzyło się to komuś kogo znasz?
Ja nigdy nie zamykam auta w trakcie jazdy... Żona chyba też... Choć muszę ją zapytać bo pewności nie mam...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #633 dnia: 06 Lipca 2018, 13:29:22 »

Panie Macieju - po raz kolejny dochodzę do wniosku, że polemizowanie z Panem jest pozbawione jakiekolwiek sensu.

Ale proszę bardzo, odpowiem: Nie, nie znam, ale nie znam osobiście też nikogo kto ma AIDS, raka płuc, gruźlicę czy też gorączkę krwotoczną, co nie przeszkadza mi w zabezpieczaniu się przed tymi chorobami, czy też po prostu unikaniu miejsc i sytuacji w których mógłbym je złapać.

end.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #634 dnia: 06 Lipca 2018, 13:53:09 »
Ale proszę bardzo, odpowiem: Nie, nie znam, ale nie znam osobiście też nikogo kto ma AIDS, raka płuc, gruźlicę czy też gorączkę krwotoczną, co nie przeszkadza mi w zabezpieczaniu się przed tymi chorobami, czy też po prostu unikaniu miejsc i sytuacji w których mógłbym je złapać.

Ale to trochę nie ten ciężar gatunkowy i prawdopodobieństwo, nieprawdaż?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #635 dnia: 06 Lipca 2018, 19:29:28 »
Po dwóch godzinach otrzymałem taką odpowiedź:

Dziękujemy za przesłanie uwagi odnośnie funkcjonalności Toyoty C-HR, przykro nam, że nie spełnia wszystkich Pana oczekiwań.

Pragniemy podkreślić i zapewnić, że Pana sugestie zostaną przekazane do działu merytorycznego, a tym samym do Producenta (centrala Toyoty w Europie i Japonii). Kaizen jest jedną z kluczowych zasad Toyota Motor Corporation, zawsze staramy się udoskonalać nasze produkty by zapewnić naszym Klientom komfort i poczucie zadowolenia z ich użytkowania.

Pozdrawiamy serdecznie i życzymy miłego weekendu.

Myślę, że im więcej osób napisze do nich w tej sprawie tym większe szanse mamy na aktualizację oprogramowania/odblokowanie tej funkcji...

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #636 dnia: 06 Lipca 2018, 22:10:55 »
W celu poczucia bezpieczeństwa? Żeby mnie, ani żonie nikt na światłach (...) nie podprowadził np. torebki?!
Do tego nie potrzeba zamykanych drzwi od wewnątrz. Widziałem jak na światłach (czerwone się paliło) do volvo podszedł dresiarz, wybił młotkiem szybę i skubnął z przedniego siedzenia kobiecie torebkę. Cała akcja trwała około 3 sekund.

PS. Miałem tę funkcję w E12, była to opcja alarmu challenger
E18_Prestige_MultidriveS

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #637 dnia: 07 Lipca 2018, 09:27:02 »
automatyczne zakluczanie samochodu po ruszeniu !!

https://global.rakuten.com/en/store/share-style/item/ss-parts-chr-autodoorlock/?l-id=rgm_item_en_recommend_widget

video jak działa :
https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=o-hD6JzgUNk
Masz pewność że to zadziała w europejskiej wersji? Kupiłeś? Sprawdzałeś?

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #638 dnia: 07 Lipca 2018, 18:49:44 »
Czytam i czytam, na kiego wała wam to na siłe to zamykanie drzwi, mi to lata jak ktoś będzie chciał to i tak wy....je...bbi szybie i zapitoli lapka, i inne cenne gifty, a np jak ktoś zemdleje straci przytomność to co i tak trzeba walić w szybę, dla mnie to jest bezzzensu. Pozdro...
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2018, 18:57:19 wysłana przez ciapus4 »

Offline RAV73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #639 dnia: 07 Lipca 2018, 20:56:46 »
Dziękujemy za przesłanie uwagi odnośnie funkcjonalności Toyoty C-HR, przykro nam, że nie spełnia wszystkich Pana oczekiwań.

Pragniemy podkreślić i zapewnić, że Pana sugestie zostaną przekazane do działu merytorycznego, a tym samym do Producenta (centrala Toyoty w Europie i Japonii). Kaizen jest jedną z kluczowych zasad Toyota Motor Corporation, zawsze staramy się udoskonalać nasze produkty by zapewnić naszym Klientom komfort i poczucie zadowolenia z ich użytkowania.

Pozdrawiamy serdecznie i życzymy miłego weekendu.
Zakład, że jak napiszę do nich prośbę o rozpatrzenie w przyszłości montażu silnika V8 z instalacją gazową do CH-Ra to dostanę identyczną odpowiedź? :)

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #640 dnia: 10 Lipca 2018, 10:54:48 »
Panie Macieju - po raz kolejny dochodzę do wniosku, że polemizowanie z Panem jest pozbawione jakiekolwiek sensu.

W pełni się zgadzam. Dodam tylko, że moja żona w innym samochodzie miała sytuację, jak stała na czerwonym świetle na mało uczęszczanym skrzyżowaniu (była jedyna) i podbiegł facet, szarpnął za klamkę, ale na szczęście była blokada. Nie wiadomo co mogłoby się zdarzyć, gdyby otworzył drzwi, ale na pewno nic dobrego. Uważam, że brak funkcji automatycznego blokowania drzwi w CH-R to po prostu wstyd. We wszystkich samochodach, które użytkowałem w ostatnich 10 latach była taka funkcja, nawet w Oplu Astra.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #641 dnia: 10 Lipca 2018, 11:24:08 »
Uważam, że brak funkcji automatycznego blokowania drzwi w CH-R to po prostu wstyd. We wszystkich samochodach, które użytkowałem w ostatnich 10 latach była taka funkcja, nawet w Oplu Astra.

Kiedyś koło mnie (5-10 metrów) spadły dachówki z dachu (wysokie III piętro). Mam nie chodzić po ulicach, nosić kask albo ciągle patrzeć w górę?
Myślę, że prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest na tyle małe, że nie warto się tym przejmować.
Z ciekawości sprawdziłem swoje obecne auto (Honda Jazz). Chyba nie miało możliwości blokowania od wewnątrz pilotem (nie mam oryginalnego pilota) ale na nie ma możliwości zablokowania od wewnątrz fizycznie (guzikiem, przyciskiem).
Oczywiście jeśli ktoś jeździ w niebezpiecznych okolicach to będzie szukał auta z taką funkcję, w końcu auta opancerzone również mają swoich nabywców...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #642 dnia: 10 Lipca 2018, 12:50:40 »
Skoro zdania sa podzielone to najlepiej byloby, gdyby taka funkcja istniala i mozna byloby ja wlaczyc lub wylaczyc. Mialem tak w Avensis i bardzo przeszkadzalo mi automatyczne blokowanie drzwi, w Aurisie nie mam i nie tesknie za nia.

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #643 dnia: 10 Lipca 2018, 13:08:22 »
Gównoburza o funkcje która jest używana przez 0,01% kierowców a poza tym naciśnięcie blokady drzwi po ruszeniu to rzeczywiście bardzo skomplikowana i pracochłonna czynność :wallbash:

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #644 dnia: 10 Lipca 2018, 13:09:58 »
Skoro zdania sa podzielone to najlepiej byloby, gdyby taka funkcja istniala i mozna byloby ja wlaczyc lub wylaczyc.

Jasna sprawa.

Gównoburza o funkcje która jest używana przez 0,01% kierowców a poza tym naciśnięcie blokady drzwi po ruszeniu to rzeczywiście bardzo skomplikowana i pracochłonna czynność :wallbash:

W moim aucie nie ma takiej blokady choć na forum dotyczącym tego auta nigdy nie widziałem postów na temat tej blokady. Albo jest ale nie potrafię jej znaleźć na szybko albo nie ma i mało komu ten fakt przeszkadza.
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2018, 13:12:10 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl