Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470615 razy)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #810 dnia: 21 Marca 2019, 20:34:02 »
..............anie można wydawać na paliwo dużo i mieć inne przyjemności  <zalamka>
RAV4 2.5 hybrid

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #811 dnia: 21 Marca 2019, 20:51:13 »
Przecież auto to tylko środek do przemieszczania się ale jednak trochę przyjemności z jazdy musi dawać bo jak nie to biorę taksówkę :) No a kto musi i chce niech oszczędza na paliwie i już a jak dla mnie spalanie to sprawa drugorzędna.  Co do samochodowych przyjemności to najmilej wspominam VW Scirocco 1,8 benzynkę - to autko miało jednak w sobie coś - no a aktualne ma duży plus za to, że jest (było nowe) i zgodnie z założeniami spełnia swoje zadanie i tyle. :)

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #812 dnia: 22 Marca 2019, 07:38:51 »
Ale tutaj wieje sandałem  :thumbdown:

Ciągle przychodzą ci sami ludzie i nie wiadomo po co smucą konia zadowolonym użytkownikom hybryd.

Poprawia Wam to samoocenę? - Aż tak jesteście niedowartościowani w realnym świecie? Idźcie sobie na fora waszych samochodów (jeśli w ogóle jakiekolwiek macie) i tam piszcie sobie o rzeczach z których korzystacie na co dzień.

Toksyczni ludzie.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #813 dnia: 22 Marca 2019, 07:45:08 »
zapewniam cię że są;

http://www.s-klasse-klub.pl/forum/
RAV4 2.5 hybrid

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
« Odpowiedź #814 dnia: 22 Marca 2019, 08:17:54 »
Gracol tak już jest w życiu że najwięcej negatywnych opinii w danym temacie,  maja Ci co tylko widzieli , gdzieś czytali czy tylko słyszeli. A już na pewno nie mieli danego produktu - w naszym przypadku auta hybrydy (CH-R).
Ja na takich forach zastosowałem się do słynnego powiedzenia które kiedyś wypowiedział Mark Twain "Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu , a potem pokona doświadczeniem."
Każdy ma wolny wybór i kupuje to co mu pasuje, i na co go stać. Ja kupiłem akurat hybrydę i z każdym następnym dniem jak i przejechanym kilometrem coraz bardziej to autko mi się podoba. Jeden lubi hybrydy , drugi może lubić zupę pomidorową. To samo może powiedzieć nabywca Fiata, Skody czy każdego innego auta. I wara mi od krytykowania jego decyzji tym bardziej że nie posiadałem i nie posiadam takiego modelu od nowości. Ci co krytykują i obrażają innych za ich wybory zakupu danego auta są chyba ludżmi, albo zawistnymi , albo zakompleksionymi. A ich wylewne krytyczne teksty, w ich mniemaniu mają chyba poprawić im samopoczucie. Ot życie.  :o

Offline Kmicic

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #815 dnia: 22 Marca 2019, 09:04:39 »
 :good: :good: :good:

Offline Stefan1234

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #816 dnia: 22 Marca 2019, 10:18:53 »
Ja po jeździe testowej CHR hybrydą świadomie ją odrzuciłem i wziąłem 1.2 CVT.
Kultura pracy tej hybrydy jest straszna. Działa praktycznie binarnie, jak chcesz przyspieszyć to wyje wkręcając się na wysokie obroty, a potem cisza jak już osiągnie się pożądaną prędkość. W ruchu miejskim non stop wycie, cisza, wycie, cisza...
Jeździłęm Aurisem też 1.8 hybrydą poprzedniej generacji 136KM i pracuje to dużo lepiej. Można w miarę normalnie przyspieszać bez wkręcania silnika na wysokie obroty.

Ta nowa generacja 1.8 hybrydy ze zmniejszoną mocą o 14KM to naprawdę porażka. Może Toyocie chodziło o maksymalną oszczędność na paliwie, ale to co osiągnęli to wg mnie dramat dla kierowcy.
Toyota C-HR 1.2 CVT

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #817 dnia: 22 Marca 2019, 13:00:46 »
Hmm "uderz w stół a nożyce się odezwą"  - przecież forum jest typu otwartego to każdy może się wypowiedzieć.  Wyznawcy jedynie słusznej linii mogą założyć sobie wątek typu zamkniętego i tam  ( po wstępnej weryfikacji użytkowników)  mogą swoje jedynie słuszne poglądy głosić.   

A samochód dalej jaki by nie był służy jedynie do przemieszczania się.   :)

Offline kytna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #818 dnia: 22 Marca 2019, 13:11:18 »
W ruchu miejskim non stop wycie, cisza, wycie, cisza...

Wystarczy, że przyspieszasz do końca zielonego pola eco (można też do 1 kreski na power) i nic nie wyje. Wiadomo, że nie jest wtedy super przyspieszenie, ale w taki sposób jeżdżę po Trójmieście i jadę jak inni użytkownicy. Jeżeli chcę przyspieszyć mocniej to gaz w podłogę i odpuszczam przy osiągniętej prędkości.

Wysłane z mojego Redmi 6A przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2019, 13:16:16 wysłana przez kytna »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #819 dnia: 22 Marca 2019, 13:34:42 »
Kultura pracy tej hybrydy jest straszna. Działa praktycznie binarnie,

Binarnie to może operowałeś nogą, pomiędzy nie wciśniętym pedałem gazu a kick-downem masz jeszcze stany pośrednie ;) Ale rozumiem Twój ból, jeździ się inaczej, trzeba się tego nauczyć :)

W porównaniu do Aurisa to napęd w C-HR zachowuję się w trybie ECO tak jak tam w trybie Standard. Jak w C-HR dasz tryb Standard to tak jak byś jechał na trybie Power w Aurisie. To tyle jeżeli chodzi o różnice...

« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2019, 13:39:39 wysłana przez mariuszs »

Offline Stefan1234

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #820 dnia: 22 Marca 2019, 14:14:58 »
Kultura pracy tej hybrydy jest straszna. Działa praktycznie binarnie,

Binarnie to może operowałeś nogą, pomiędzy nie wciśniętym pedałem gazu a kick-downem masz jeszcze stany pośrednie ;)

Jak w C-HR dasz tryb Standard to tak jak byś jechał na trybie Power w Aurisie.

No właśnie, a co oznacza tryb Power? Wchodzenie na wysokie obroty i wycie silnika.
I właśnie tych stanów pośrednich w CHRze nie ma na pedale gazu, ciśniesz, ciśniesz nic się nie dzieje, wciskasz jeszcze głębiej i jest wycie.
Zupełny brak liniowości w działaniu zespołu - pedał gazu - silnik.

Wiem dlaczego Toyota tak to zestroiła - chodzi o oszczędność paliwa de facto.
Bo to jest najoszczędniejszy sposób jazdy - jak najszybsze przyspieszanie do żądanej prędkości, a potem jazda ze stałą prędkością.

Toyota C-HR 1.2 CVT

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #821 dnia: 22 Marca 2019, 14:18:16 »
Jeździłeś kiedyś autem bez turbiny?

Offline Stefan1234

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #822 dnia: 22 Marca 2019, 14:24:16 »
Tak.

Np. Corollą 1.6 CVT można normalnie się rozpędzać bez wchodzenia na wysokie obroty.
Toyota C-HR 1.2 CVT

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #823 dnia: 22 Marca 2019, 18:08:50 »
Tak.

Np. Corollą 1.6 CVT można normalnie się rozpędzać bez wchodzenia na wysokie obroty.
No to nie wiem co napisać bo nie spotkałem się z tym problemem w hybrydzie oraz nie jeździłem Corollą 1.6 w CVT ;) U mnie auto jedzie ;)

Offline JakubM

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #824 dnia: 22 Marca 2019, 20:12:38 »
Szum powietrza przy wysokich prędkościach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl