Autor Wątek: Lewarek na N + hamulec postojowy - dlaczego ciągle pracuje silnik spalinowy?  (Przeczytany 6287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline racibornio

• Toyot Leżący
  • *
Witam, pierwszy mój post na tym forum. Po ponad roku szukania nowego auta i dwóch jazdach próbnych Auris-H i masie obliczeń zakup/użytkowanie przedwczoraj wyjechaliśmy kombiakiem z perspektywą użytkowania w okresie 5 - 10 lat. Pytanie moje dotyczy trybu pracy na położeniu N: włączam silnik -> daję z P na N -> zaciągam hamulec postojowy -> puszczam hamulec roboczy - dlaczego po kilku sekundach włącza się silnik spalinowy i cały czas chodzi? Ok. 5 minut. W tym czasie monitor spalania przewidujący zasięg zmniejsza wartość o 1km na około minutę - czyli mamy przewidywany zasięg 545 - po minucie 544 i tak++. Skoro nie ma jazdy to czy do podtrzymania nie wystaczy bateria? Była naładowana ponad połowę.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Może miałeś włączone ogrzewanie i silnik musiał się dogrzać.

Na drugi raz wyłącz w ogóle wentylację i wtedy dość szybko powinien osiągnąć wymagane 20 stopni i się wyłączyć.

Offline racibornio

• Toyot Leżący
  • *
Faktycznie mogło tak być - przyjrzę się temu. A teraz tak - czy wbijać na N i tak stać (o ile auto nie zjeżdża) np. zaraz po tym jak złapie mnie czerwone? Szczególnie gdy wiem, że potrwa około półtorej minuty? Jako instruktor zawsze uczyłem kurstantów, że po zatrzymaniu można puścić hamulec roboczy - mniej napięcia dla nogi no i nie walimy światłem stopu komuś z tyłu…automat niestety w trybie D to używanie hamulca roboczego na postoju wymusza. Nie miałem okazji zapytać o to handlowca - z resztą to handlowiec i wszystkiego o aspektach technicznych wiedzieć nie musi...

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
Podczas krótkich postojów, np. na czerwonym świetle, należy pozostawić dźwignię biegów w pozycji D - przełączanie jej na pozycje N lub P prowadzi do przyspieszonego zużycia skrzyni.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Pluto: a co w takiej skrzyni jak eCVT ma się szybciej zużywać w ustawieniu N w porównaniu z D? Skrzynia eCVT jest tak dziwna i jedyna w swoim rodzaju, że mam wątpliwości w tej kwestii.

Racibornio: Twoje argumenty są jak najbardziej słuszne :) Jest to tylko kwestia przyzwyczajenia i stylu jazdy. Osobiście trzymam samochód na hamulcu roboczym, no chyba, że przejazd kolejowy mnie zatrzyma. Ale wtedy wrzucam na P. Nie po to kupiłem automat, żeby majtać co chwilę gajgą od skrzyni :D

Offline blooop

• Toyot Leżący
  • *
Jak wiesz, że czerwone będzie dłużej, możesz zaciągnąć ręczny, jednak mimo wszystko trzymaj na D aż nie zaparkujesz. N w ogóle nie używaj, ten bieg w automatach służy jedynie do holowania lub przepchnięcia samochodu i choć eCVT to faktycznie dość osobliwy twór, to jednak trzymałbym się konwencji, bo kiedyś siądziesz do klasycznego automatu i przez złe nawyki rozwalisz skrzynię :-) Dobrą praktyką jest też zaciąganie ręcznego na postoju, bo na samym P w razie nierównego terenu, samochód może odrobinę się stoczyć i zaklinować blokadę

Tak na marginesie, brakuje mi w toyocie czegoś takiego jak jest np w mercedesach, że mocniejsze dociśnięcie hamulca, 'zatrzymuje' go, a jak chcemy go zwolnić i ruszyć, wystarczy lekko nacisnąć gaz.

A co do silnika, to jest normalne przy tych temperaturach. Żeby po odpaleniu samochód przestawił sie na EV, silnik musi mieć odpowiednią temperaturę, dlatego po włączeniu zapłonu najlepiej jak najszybciej rozpocząc jazdę.

Cytując instrukcję (str. 73):
Cytuj (zaznaczone)
Sytuacje, w których silnik spalinowy może nie przerwać pracy
Silnik spalinowy jest uruchamiany i zatrzymywany automatycznie. Jednak
w następujących sytuacjach samoczynne przerwanie pracy tego silnika może
nie nastąpić:
  • W fazie jego rozgrzewania.
  • W trakcie ładowania akumulatora trakcyjnego.
  • Gdy temperatura akumulatora trakcyjnego jest zbyt niska bądź zbyt wysoka.
  • Gdy włączone jest ogrzewanie.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2017, 08:25:52 wysłana przez blooop »

Offline Kiele

• Początkujący
    • www.zmarszczki-szyi.net.pl
O to nie wiedziałem nawet, że w mercach taki patent zastosowali. W sumie dobry pomysł.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
W położeniu N nie działa ładowanie akumulatora trakcyjnego.  Jeżeli silnik się włączy aby uzyskać lub utrzymać temperaturę pracy, jego energia jest wykorzystana tylko na ogrzewanie.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Oj człowieki. Przy stanięciu na światłach naciśnij hamulec do spodu na sekunde i puść. Auto będzie stało w miejscu... System HAC... Ktoś ostatnio opisywał w moim temacie jak go włączyć na dłużej właśnie na światłach.

Co do pracy silnika. Tak jak koledzy. Wyłącz odbiorniki prądu i zobacz po jakim czasie się załączy spalinowy. Sprawdzałem i działa tak jak koledzy mówią. Silnik spalinowy załącza sie bardzo rzadko a na to nie patrz ile znika po minucie w km. Przez godzine postoju hybryda nie weźmie Ci nawet pół litry na załączonej klimie, radiu i grzaniu pupy.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2017, 19:21:31 wysłana przez Stivo »

Offline racibornio

• Toyot Leżący
  • *
Racja - podczas postoju bez odbiorników i przy czterech kreskach baterii w wehikule cisza;-) No i dzięki, że ładnie rozgrzebali

Offline racibornio

• Toyot Leżący
  • *
Sorry za offtop - co wcisnę alt+s celem napisania ‘ś’ bezpośrednio w komentarzu to FF na OSX wrzuca post…nie mogę natomiast edytować swojego posta a co najwyżej wywalić wątek. Adminie: bądź tak uprzejmy i usuń mój poprzedni niepełny wpis:-D
Racja - podczas postoju bez odbiorników i przy czterech kreskach baterii w wehikule cisza;-) No i dzięki, że ładnie rozgrzebaliście temat tego N - dzisiaj kilka razy go użyłem ale od jutra nie będę kontynuował tego nawyku…;-)

Offline blooop

• Toyot Leżący
  • *
Oj człowieki. Przy stanięciu na światłach naciśnij hamulec do spodu na sekunde i puść. Auto będzie stało w miejscu... System HAC... Ktoś ostatnio opisywał w moim temacie jak go włączyć na dłużej właśnie na światłach.
Śmiem twierdzić, że jednak ruszy. Przejrzałem ten wątek i wybiórczo w jednej odpowiedzi pada stwierdzenie, że działa przed FL, a po już nie, a np. ostatnia odpowiedź sugeruje że po głębokim wciśnięciu, jednak trzeba potem trzymać delikatnie hamulec.
Ze swojego doświadczenia wiem, że nie ważne jak mocno i jak głęboko nacisnę hamulec, po puszczeniu go, samochód zawsze ruszy.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Mój auris przed FL trzyma hamulec przez 2 sekudny po wciśnięciu HACa.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Mój po FL też trzyma dwie sekundy i rusza. Jednak sam nie stoi czały czas. Ale myśle że trzymanie na światłach hamulca to nie jest jakiś ogromny wysiłek... Najwyżej zaciągnij ręczny skoro taka to mordega :D

Offline Matus

• Toyot Pełzający
  • **
Dokładnie już kilka razy sprawdzałem przy dojechaniu do świateł trzeba trzymać na hamulcu nogę bo jednak minimalnie będzie się toczył do przodu. Co innego na wzniesieniu wtedy do tyłu się nie toczy  :good:
Toyota Yaris 1.33 VVT-I 2007
Toyota Auris 1.8 Hybrid 2016 Prestige+Executive+Safety
Nissan Qashqai 2021 Tekna 1.3 165km
Seat Leon III 2016 FR 1.4 TSI 150KM
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37533.180.html

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl