Autor Wątek: Koszty wymiany opon w aso  (Przeczytany 31024 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Koszty wymiany opon w aso
« Odpowiedź #45 dnia: 23 Listopada 2018, 23:52:36 »
ASO Katowice - wymiana opon 105 zł
Jeśli mąż otwiera żonie drzwi samochodu - znaczy, że to nowy samochód albo nowa żona.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 24 Listopada 2018, 00:28:00 »
ciekawie działa ten system jak po 3 dniach samochód nie zorientował się wogole że nie ma czujników
3 dni jeździłeś z kołami w bagażniku?
Sorry Stary ale musze to napisać nie jestem id.. tą i nie woze kół w bagażniku szczególnie że są to 17
Może kontrolka wysiadł.
Kontrolka zapala się podczas włączania zapłonu i gaśnie
wyświetli się błąd po ok 20 minutach ciągłej jazdy
Ciekawa podpowiedź jutro dłużej pojezdze
Co jeszcze zauważyłem podczas wyjazdu na wakacje zwiekszylem ciśnienie w oponach z 2.4 na 2.7 kontrolka też się nie zapaliła i tu moje pytanie o jaką wartość musi zmienić się ciśnienie żeby czujnik wywalił błąd i czy błąd wyskoczy tylko jak ciśnienie spadnie czy jak jest większe to też?
Druga kwestia
Po zmianie opon i przykreceniu kol  przypadkowo na strony i osie też nie wyskoczył błąd
Czy też tak macie i czy to jest prawidłowe działanie?
Próbował ktoś setowac czujniki do ciśnienia atmosferycznego czyli np kół bez powietrza?
bo jeśli ten system jest tak niedoskonaly to można by było wyjąć czujniki z kol i wozić czujniki w bagażniku i zmieniać koła dowoli bez obaw o świecąca kontrolke

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #47 dnia: 24 Listopada 2018, 11:21:29 »
[...] o jaką wartość musi zmienić się ciśnienie żeby czujnik wywalił błąd i czy błąd wyskoczy tylko jak ciśnienie spadnie czy jak jest większe to też?
Lampka zapala się przy spadku ciśnienia o ok. 0,2-0,3 atm od ostatniej kalibracji. Przy podwyższeniu ciśnienia nie zapali się. Za to powinna zapalić się po odczycie nadmiernej temperatury, temperatura jest znana "komputerowi". Nikt mi tego nie potwierdził, ale tak na logikę powinno być.
Cytuj (zaznaczone)
Po zmianie opon i przykreceniu kol  przypadkowo na strony i osie też nie wyskoczył błąd
Wystarczy, że koła są w zasięgu TPMS, a ten zasięg to ok. 10m. Możesz wozić koła w bagażniku albo w przyczepce, system je znajdzie.
Cytuj (zaznaczone)
Próbował ktoś setowac czujniki do ciśnienia atmosferycznego czyli np kół bez powietrza?
bo jeśli ten system jest tak niedoskonaly to można by było wyjąć czujniki z kol i wozić czujniki w bagażniku i zmieniać koła dowoli bez obaw o świecąca kontrolke
Na "zero" nie skalibrujesz czujników. Ale możesz je wozić w ciśnieniowym pojemniku (byle nie metalowym).
Ale po co?
PS. Lampka Ci się zapali, cierpliwości.
Spalanie - Motostat.pl

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 24 Listopada 2018, 15:52:42 »
Wystarczy, że koła są w zasięgu TPMS, a ten zasięg to ok. 10m. Możesz wozić koła w bagażniku albo w przyczepce, system je znajdzie.
Tu miałem akurat na myśli wymianę opon na felgach które posiadają czujniki
Na "zero" nie skalibrujesz czujników. Ale możesz je wozić w ciśnieniowym pojemniku (byle nie metalowym).
Ale po co?
Zerowego ciśnienia nigdy nie uzyskasz bo zawsze na czujnik będzie działało ciśnienie atmosferyczne nawet jak opona będzie pusta
Z tad moje pytanie czy do niego skalibruje się czujnik
W przyszłym tygodniu spróbuję wypuścić powietrze z kół i skalibrowac przyciskiem w schowku
Kontrolka zapaliła się dzisiaj po około 15 minutach jazdy chwilę pomryga puzniej świeci na stałe

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 24 Listopada 2018, 17:17:03 »
Dalej nie jestem pewien o co pytasz. Czujniki mogą być zamieniane miejscami (razem z kołami lub niezależnie). Będą widziane przez system, bo będą w zasięgu.
Co do "zero", to miałem na myśli różnicę ciśnienia w oponie a na zewnątrz, czyli kiedy powietrze spuszczone. Nie testowałem, ale ktoś tu już pisał, że czujniki nie dają się skalibrować poniżej określonego ciśnienia granicznego i wożenie ich w schowku nie rozwiąże problemu świecącej lampki (trzeba by użyć pojemnika ciśnieniowego). Ale próbuj, może coś odkryjesz.
PS. Skoro lampka w końcu zapaliła Ci się, to znaczy, że system TPMS jest sprawny. Tak to działa.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2018, 19:22:57 wysłana przez fazibazi »
Spalanie - Motostat.pl

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 24 Listopada 2018, 20:23:25 »
Dobrze zrozumiałeś moje pytanie
System toyoty nie ma znaczenia gdzie dany czujnik jest bo komputer pokładowy nie pokazuje ciśnień z poszczególnych kół
A wiesz może do jakiego minimalnego ciśnienia w kole skalibruje się czujnik?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 24 Listopada 2018, 22:11:49 »
Jak bym wiedział, to bym napisał od razu, nie trzeba mnie prosić.
TPMS ma w poważaniu, gdzie znajduje się jaki czujnik, ważne, że jest w zasięgu radiowym i jest "zaprogramowany". Każdy czujnik ma swój niepowtarzalny (w zasadzie) 7-mio znakowy identyfikator, komputer odczytuje parametry znanych sobie (zaprogramowanych) czujników i wie, jakie jest ciśnienie i temperatura na danym czujniku. Nie wie, gdzie czujnik się znajduje fizycznie. A użytkownikowi poprzez lampkę podaje, że wszystko gra z ciśnieniami (i temperaturą?), albo coś nie gra - sprawdź (trochę uprościłem). Poprzez program diagnostyczny można odczytać z ECU parametry "własnych" czujników, ale dalej nie można ustalić ich położenia (przód, tył, lewo, prawo, bagażnik). Jak byłem u bystrego gumiarza, to za pomocą przyrządu ATEQ VT56 był w stanie zidentyfikować, jaki czujnik jest w którym kole. Osobiście mam spisane, na którym kole jaki jest czujnik. W ASO czasami to wpisują na końcu książki serwisowej, ale mnie nie wpisali. 

Po co cytujesz poprzedni post skoro jest powyżej?
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2018, 00:13:59 wysłana przez fazibazi »
Spalanie - Motostat.pl

Offline mikael666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Marca 2019, 21:30:22 »
Dzisiaj:
Aso Bielany:
120 zł wymiana, wyważenie, czujniki
120 zł przechowanie;
razem: 240
Od poniedziałku ma być
130 zł
150 zł
razem: 280

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Marca 2019, 13:04:03 »
Dzisiaj:
Aso Bielany:
120 zł wymiana, wyważenie, czujniki
Mi dzisiaj zaproponowali wymianę opon na alufelgach 17 za 183 zł. A jaki ty miałeś rozmiar?

Offline mikael666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Marca 2019, 21:02:50 »
17... nieźle próbują z Ciebie zerżnąć...
Chociaż chwila;
U mnie wymiana, to mowa o wymianie 1 do 1 (czyli nie wymiana opon, a zdjęcie kół i założenie pozostawionych, letnich)
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2019, 06:57:50 wysłana przez fazibazi »

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Marca 2019, 21:39:05 »
Zmiana kół za ponad stówe :wallbash:

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Marca 2019, 17:09:19 »
17... nieźle próbują z Ciebie zerżnąć...
Chociaż chwila;
U mnie wymiana, to mowa o wymianie 1 do 1 (czyli nie wymiana opon, a zdjęcie kół i założenie pozostawionych, letnich)
Za 100 (lub niewiele więcej) to w normalnym zakładzie przełożą opony, a nie koła.
Czyli zdzierają jak to w ASO.

Offline rasz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Marca 2019, 19:20:22 »
Dziś zakładałem nowe opony na aluski 17" plus jeszcze sprowadzenie samych felg czy nie krzywe, cena w zakładzie wulkanizacyjnym w Łodzi to 130zł.

Offline Matyjasz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Września 2019, 23:53:09 »
Dziś zakładałem nowe opony na aluski 17" plus jeszcze sprowadzenie samych felg czy nie krzywe, cena w zakładzie wulkanizacyjnym w Łodzi to 130zł.

Cześć, podasz w którym konkretnie warsztacie wymieniałeś?

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Września 2019, 17:55:58 »
Ja zmieniam opony 17' za 90 zł.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl