A ja mam pytanko, tak przy okazji. Dowiedziałam się, że (orientacyjnie) max pojemność zbiornika w mojej Corolci wynosi 50 dm3 (a przyznam, że tego nie wiedziałam do tej pory, bo mam ją dopiero niecałe 5 miechów). Może mnie ktoś oświecić w dość głupiej kwestii: Czy benzynę wlewa się bezwzględnie do pełna (tzw. "oporu"), czy do pogrubionej górnej kreski?? Pytam się o to, bo raz chciałam zatankować do pełna (słyszałam, że jak zbiornik jest pełny to licznik pokazujący stan benzyny się zatrzymuje i jednocześnie nie możemy wlać więcej benzyny) i benzyna się lała i lała. W pewnym momencie doszłam do wniosku, że starczy (mimo, że nie miałam żadnego "oporu"). Gdy chciałam ruszyć zobaczyłam, że wskaźnik benzyny był powyżej górnej grubej kreski (nie wiem czy tak może być, czy nie więc się pytam "fachowców).
Mam również pytanie: Ile mniej więcej benzyny jest w baku, po zapaleniu się kontrolki informującej nas o rezerwie benzyny i mniej więcej na przejechanie ilu km to starczy?
Dodam, że mam Corolcię z 95 roku z instalacją gazową, pojemność silnika 1332 cm3
Proszę o "oświecenie" mnie