Cześć,
jak wcześniej pisałem, zniechęciłem się nieco do tego wynalazku (mirrorlink), zwłaszcza po zmianie telefonu na szybszy

. No, ale chęć wykorzystania dużego ekranu w samochodzie przeważyła...
Teraz eksperymentuję z zestawem na 2 telefony.
I9300 stale podłączony, bez karty sim, na nim uruchamia się mirrorlink + na razie waze (oraz pomocne narzędzia: "keepscreen (now free)" , "Back Button (no root)").
Drugi telefon (też android) dostarcza internet pierwszemu i obsługuje dzwonienie. Używając program "automate" skonfigurowałem go tak, że po połączeniu BT z TT2 włącza hotspot (dla tel. nr 1), a po rozłączeniu BT wyłącza hotspot.
plusy:
1. "nawigacja" na dużym ekranie
2. działa odbieranie połączeń głośnomówiące - przez tel. 2
3. nie trzeba rozstawać się z nowszym telefonem
4. nie potrzeba karty sim na tel.1
minusy:
1. nie da się zadzwonić z poziomu mirrorlinka (tel.1 bez karty sim - ale głośnomówiący działa z poziomu 2 telefonu)
2. na razie i tak trzeba mieć pod ręką tel. 1.
3. nie działa muzyczka z tel.2 w głośnikach samochodu
problemy:
tel.1 ma być "bezobsługowy" (schowany) więc:
1. trzeba wykombinować system automatycznego odblokowania tel.1, bo inaczej nie startuje mirrorlink. To, że nie startuje zawsze za pierwszym razem po odblokowaniu (na razie "ręcznym") też nie świadczy dobrze o tym programie - czasami trzeba rozłączyć telefon (kabelkiem) i włączyć ponownie, żeby TT2 go raczyło zauważyć.
2. jeżeli tel.1 miałby zostać stale w samochodzie, trzeba pomyśleć o systemie automatycznego blokowania i odblokowywania, bo tel. jest wciąż na koncie google - czy to będzie działać bez konta??? Hmmm.
3. Nie wiem jak zmusić 2 telefon, żeby grał muzyczkę przez BT...
Ciekawe, czy powstanie emulator mirorrlink 1.0 na mocniejsze telefony... ;-)