Autor Wątek: Usztywnienie karoserii - przedlift 3 gen  (Przeczytany 8485 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Usztywnienie karoserii - przedlift 3 gen
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Kwietnia 2017, 11:22:25 »
To powierzchowna korozja, ale masz rację, przejadę szlifierką i czymś pomaluję.

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Kwietnia 2017, 14:44:05 »
Pan listonosz uprzejmie doniosl element nr 2 - ten od RAV4 kupiony. Stan idealny, jak z pudełka nieomal.

Powiem, że to poważny temat, waży sobie to ze 2 kg... można po tym skakać i ani drgnie :)

Material: stal na oko 3 mm.

To to (foto z neta):

« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2017, 14:53:17 wysłana przez wojtekS »

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Maja 2017, 18:39:07 »
Blaszysko zamontowane. Należy wywalić jedną z plastikowych osłon, blaszysko ją zastępuje.

Znalazłem w necie fotke - lepsze to niż słowa:

« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2017, 18:50:42 wysłana przez wojtekS »

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Czerwca 2017, 13:47:04 »
wojtekS - oplacalo sie montowac dodatkowe usztywnienie ? jest to odczuwalne ?

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Czerwca 2017, 20:53:32 »
Finansowo jest to całkowicie nieopłacalne. Bo po co skoro i bez tego auto jeździ ?

Odczuciowo jest sztywniejsze, nie buja się aż tak w zakrętach, choć żaden WRC to nie jest wciąż.

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Sierpnia 2017, 17:24:11 »
Robiłem to trochę na raty, ale w końcu wymieniłem wszystkie 3 wzmocnienia karoserii, które zmieniły się po lifcie. Polecam wszystkim ten zabieg, w tej chwili praktycznie nie słyszę pracy nadwozia, nawet na większych dziurach. Dziękuję koledze wojtekS za pomysł.

Jak ktoś potrzebuję to mam do oddania prawe wzmocnienie, sprzedawca wysłał mi przez pomyłkę i nie chciał z powrotem :)

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Sierpnia 2017, 13:44:45 »
Domontuj sobie jeszcze to od RAV4 wzmocnienie.

Ja zrobiłem właśnie 3000 kilometrów po Ukrainie (gdzie drogi są albo bardzo dobre albo bardzo złe). Dopiero tam można docenić te usztywnienia.

Prowadzi się jak po szynach :)

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Września 2017, 19:04:43 »
Przeprowadziłem kolejny zabieg :)

Wymieniłem cherlawe wzmocnienie zderzaka na porządne amerykańskie. Dobrze, że w EU jest w ogóle cokolwiek, ale to jest taka blaszka stalowa co jak się dobrego kopa przyłoży to sie wygnie. Do tego pomiędzy tą blaszką a zderzakiem jest pusta przestrzeń, można kolanem odkształcić zderzak.

W wersji usa pomiędzy potężną aluminiową belką a zderzakiem jest styropianowa wkładka - to jest jakiś z NASA styropian swoją drogą, twardy i śliski - i zderzak nie ugina się wcale bo ma wewnętrzny punkt podparcia.

Koszt zabawy:

300 zł belka alu (istnieje dobry zamiennik z Polcaru, oryginał to około 200 euro :O )
120 zł element pomiędzy karoserią a belką lewy ASO (inny niż wersja EU)
120 zł element pomiędzy karoserią a belką prawy ASO (inny niż wersja EU)
180 zł styropianowa wkładka pomiędzy aluminiową belkę a zderzak ASO
18 zł 4 specjalne nakrętki belka - element pośredni, dziwne takie, z taką jakby fazką ASO.

Ktoś oczywiście powie po co wydawać tyle kasy. Ale ja mam uraz z civica jeszcze, jak się okazało, że w wersji EU nie było kompletnie nic w zderzaku, kupiłem tam szynę plus styropian z wersji USA.

Nie minęły 2 tygodnia, jak pewna pani, mająca prawo jazdy od tygodnia zresztą, wybrała się swoim świezo kupionym matizem za całe 800 zł w trase w ciężkie warunki drogowe - marznący deszczośnieg......

Pani spowodowała karambol w którym uczestniczyło 6 aut, karambol zaczął się od wjazdu z dość dużą energią w tył civica którym jechała żona z dzieckiem. Potem kolejni jadący za panią dobijali do siebie...

Gdyby nie ta belka - została zmiażdżona i zatrzymała się dosłownie 0.5 cm przed tylnym pasem auta (hatchback wersja) to powstałaby w tyle wyrwa w kształcie V wchodząca w bagaznik i tylne siedzenie. Brrrrrrrrr.

A z rzeczy miłych to taka właśnie zderzakowa konfiguracja jest w owym G-Sport priusie japońskim :D

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Września 2017, 09:24:50 »
Tu foto po akcji z civicem, nie wygląda to niby źle z zewnątrz, ale prawa lampa rozbita na dole, pogięty tylny błotnik (pofalowany), pogięta podłoga bagażnika, pogięta klapa bagażnika... auto aż obróciło o prawie 180 stopni, pogiął się też fotel kierowcy od uderzenia w tył... Początkowy impakt uderzenia przejęła owa belka i styropian. Gnąc się przejęła dużą część energii, reszta poszła w auto...

Pobojowisko po akcji pani... Nie chcę używać brzydkich słów, więc niech zostanie "pani"...

Amerykańskie wzmocnienie w prius 3 gen wygląda tak (zdjęcia z netu bo nie wiem jak tu wstawiać swoje :( )

A to owa blacha w wersji EU. Nie wiem jak gruba ale jest dość wiotka i jak pisałem dobrego kopa jakby ktoś zapakował to ją wygnie...

« Ostatnia zmiana: 28 Września 2017, 09:49:06 wysłana przez wojtekS »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl