Autor Wątek: Auris 2016 a system automatycznego parkowania - SIPA  (Przeczytany 14731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rakosz

• Prawie Toyot
Auris 2016 a system automatycznego parkowania - SIPA
« dnia: 02 Kwietnia 2017, 23:14:20 »
Mam Aurisa w wersji  II Touring Sports z roku 2016. Posiadam tam system SIPA ale korzystałem z tego może 2 razy w życiu bo zawsze mam wiele obaw jak mam z tego korzystać. Zastanawiam się czy ważna jest odległość samochodu od pojazdów zaparkowanych? Jeżeli tak to jak najlepiej zmierzyć/ustawić daną odległość tak aby była najbardziej efektywna. Soki.... wszystkie filmy na youtubie przestawiają ten system ale nie znalazłem wzmianki co do odległości pomiędzy samochodem parkującym a samochodami już zaparkowanymi. Z Góry dzięki za wytłumaczenie tej kwestii...

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris 2016 a system automatycznego parkowania - SIPA
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Kwietnia 2017, 06:54:01 »
Witam,

Nie bardzo rozumiem Twojej rozterki. Wszystko jest w instrukcji np. do hybrydy strona 297 punkt 2 mówi: odległość od pojazdów około 1m od zaparkowanych pojazdów i do 30km/h.

Offline blooop

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Kwietnia 2017, 07:36:28 »
Na początku też się wahałem co do używania tego i traktowałem jako niepotrzebny wodotrysk fajnie wyglądający na reklamie, aż kiedyś z ciekawości wcisnąłem ten niesczęsny guzik... i teraz się z nim nie rozstaję :good: Powiem nawet, że powinien być w na kierownicy zamiast wyłącznika LDA.

A co do samego użycia to nie ma się co za dużo zastanawiać, ja zwyczajnie trochę zwalniam, wciskam guzik i czekam aż wyświetlacz pokąże żebym wbił R, bez zbyniego przykładania wagi do odległości. Za każdym razem auto wpasowuje się idealnie równo  :-)

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Kwietnia 2017, 08:57:54 »
Ja korzystam od samego początku. Bardzo wygodna funkcja - parkuje w miejscach, w którym sam manualnie bałbym się trochę parkować, a na pewno nakręciłbym się sporo kierownicą :) Odległość od samochodów taka jakbyś sam parkował równolegle. Wciskasz guzik i powoli jedziesz, aż do komunikatu o wolnym miejscu. Reszta to już magia ;)

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Kwietnia 2017, 10:03:26 »
Korzystam kiedy tylko mogę. Ba, czasem nawet celowo szukam miejsca żeby z tego skorzystać.

Kilka uwag:
- na odległości trzeba uważać - ostatnio parkowałem w miejscu, gdzie w połowie stał jakiś pojemnik i zakłócił ocenę odległości od prawej krawędzi. Auto zaparkowało skośnie...
- trzeba uważać na żywopłoty i płotki metalowe (siatka, pręty itp.) bo również mogą zakłócić ocenę odległości
- trzeba uważać czy auto nie pakuje się na krawężnik (tzn. wpakuje się jeśli inne auta też na nim stoją)

Poza tym to mega fajny bajer :) - pod warunkiem że oczy ma się dookoła głowy

Offline rakosz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Kwietnia 2017, 13:36:42 »
A jak jest z krawężnikami? Mieliście problem z parkowaniem na krawężniku czy bardziej omijacie nierówności?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Kwietnia 2017, 15:34:58 »
Raz próbowałem użyć systemu w sytuacji gdy auta stały dwoma kołami na krawężniku i nie wykrywał miejsc do zaparkowania.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Kwietnia 2017, 15:45:05 »
A jak jest z krawężnikami?

Ja miałem taki problem ze gdy stały np 2 matizy to auris parkował tak samo jak one - czyli obdzierał felgi o kraweżnik bo jest szerszy.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Kwietnia 2017, 19:48:29 »
nie wiem czemu pytasz o odleglosci, bo od tego jest komputer jak bedzie za mala odleglosc to nie wyswitli komunikatu i nie zaparkujesz jak bedziesz za daleko od zaparkowanych samochodow bedzie dokladnie tak samo ... musisz jednak pamietac ze to ty jestes kierowca nie toyota wiec jak w cos przydzwonisz lub uszkodzisz kola to wciaz twoja wina nie toyoty  :cool: powodzenia

Offline Matus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Kwietnia 2017, 20:59:04 »
Ze swoich obserwacji zauważyłem że jeśli parkujemy między 2 autami bardzo wąskimi tak jak kolega pisał to niestety ale auto idzie na całość i uderzy w krawężnik jeśli samemu się nie przypilnuje. Wtedy kończymy manewr i samemu trzeba auto ustawić :) Tak samo miałem przypadek parkuję między 2 autami a przy krawężniku była lampa i auto zaparkowało pod skosem nie wyprostował się równolegle do krawężnika  :-)
Toyota Yaris 1.33 VVT-I 2007
Toyota Auris 1.8 Hybrid 2016 Prestige+Executive+Safety
Nissan Qashqai 2021 Tekna 1.3 165km
Seat Leon III 2016 FR 1.4 TSI 150KM
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37533.180.html

Offline supermajku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Kwietnia 2017, 16:42:18 »
Należy też uważać na znaki i słupki. Oraz pamiętajmy to nie jest mercedes i samo nie hamuje, ani nie parkuje prostopadle:( To tylko służy do kręcenia kierownicą i sugestia włączenia biegu.

Natomiast jeżeli chcemy płycej zaparkować to wcześniej przełączmy bieg do przodu, wówczas auto tak głęboko nie wjeżdża.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Kwietnia 2017, 18:50:21 »
Skusiłem się dzisiaj o spróbowałem 2 razy zaparkować z SIPA (kiedyś też chciałem, ale okazało się, że pierwej muszę "wykalibrować" kierownicę, więc sobie tylko pokręciłem na maksa w lewo i w prawo, i już czasu nie starczyło na samo parkowanie).

Pierwsze parkowanie - klasyczny układ, parkowanie po lewej stronie, wszystko poszło bardzo dobrze. Jedyne moje zastrzeżenie, to że SIPA mogła się nie wyłączyć a jeszcze zaproponować przesunięcie do przodu (by być równo pomiędzy autami).

Drugie parkowanie - parking galerii handlowej, słup - dziura - słup - auto (słupy trochę w głębi, nie w linii auta!), SIPA załapała mijając auto, potem poprowadziła tak, jakby drugiego słupa by nie było, więc słuchając się jej przód auta by zahaczył o drugi słup.  Czyli nie wyszło, trzeba było wyjechać i wjechać samemu, ale rzeczywiście warunki geometryczne były niesprzyjające.

Generalnie gadget, ale kierownica sama się kręcąca robi wrażenie. Brakowało pasażera, by w pełni szpanować. :)
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline IOSIS

• Początkujący
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Listopada 2018, 19:49:34 »
Cześć,

Czy ktoś mógłby potwierdzić działanie systemu SIPA przy braku w samochodzie czujników ciśnienia powietrza w kołach? Chodzi mi o sezon zimowy i drugi komplet kół. Wiem, że to pytanie z kategorii: "co ma piernik do wiatraka", ale w instrukcji obsługi jest zapis: "Kierownica nie mogła zostać obrócona w ostatecznym stopniu ze względu na ciśnienie w oponach, zużycie bieżnika (...)".

Dzięki za odpowiedź.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Listopada 2018, 08:51:22 »
zapis: "Kierownica nie mogła zostać obrócona w ostatecznym stopniu ze względu na ciśnienie w oponach, zużycie bieżnika (...)".
Ale próbowałeś i Ci jakimś błedem rzuciło?
Wydaje mi się (podkreślam - wydaje) że w instrukcji bardziej chodzi o to, iż jak będziesz robił to na sflaczałych oponach to samochód mimo uprzedniej kalibracji w teorii może nie robić takiego łuku jak powinien. Aczkolwiek jest to mało prawdopodobne bo to oznacza że miałbyś problem z prowadzeniem pojazdu w normalnej jeździe...

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Kwietnia 2019, 21:31:32 »
Ciekawy temat, bo sam rozważam zakup używanego Aurisa z SIPA (wersja TS), więc instrukcji obsługi samochodu jeszcze nie mam.
Czy w celu rozpoczęcia manewru należy ustawić się obok pojazdu, który będzie zaparkowany przed naszym autem i czekać na komendę "R"? Czy może należy ustawić się obok luki, w której docelowo ma auto zaparkować?
Auris II HSD Touring Sports 2015

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl