Autor Wątek: Prius III hak holowniczy  (Przeczytany 31682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Prius III hak holowniczy
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Kwietnia 2019, 10:52:13 »
Przekonujący jest nacisk amerykańskiego haka. Muszę nad tą opcją pomyśleć, bo też chcę kupić hak do wożenia rowerów.
Tylko czy aby na pewno to będzie pasować...

Offline pwtwsw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 16 Kwietnia 2019, 11:51:54 »
_wa_ dzięki bardzo za super robotę :good: A czy może znalazłeś gdzieś dyszel to tej konstrukcji z kulą? Potrzebuję kulę ponieważ mam wieszak na rowery montowany na kuli, a na zdjęciach widać tylko jakąś płaską końcówkę.

Offline _wa_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Kwietnia 2019, 12:23:44 »
No więc to jest właśnie mój przypadek  :grin: Mam już platformę na 4 rowery na hak z poprzedniego samochodu, ale teraz potrzebuję mieć hak. Wydawałoby się, że nic trudnego... wystarczy pojechać i założyć  :wallbash:

Na Amazonie znajdziesz gotowy zestaw Curt'a + zaczep (bez kuli). Teoretycznie powinno pasować na długość (odległość od zderzaka, itd), bo to zestaw do Prius'a (akurat do Plus'a / V, bo taki znalazłem dla siebie).

https://www.amazon.com/Curt-Manufacturing-112763-Class-Receiver/dp/B007JEJP9W/ref=sr_1_3?keywords=curt+11276&qid=1555406873&s=gateway&sr=8-3

Kulę można kupić u nas, albo też dobrać z Amazon'a. (nie wiem, czy akurat gwint będzie pasować, ale wrzucam jako przykład)

https://www.amazon.com/gp/product/B0009TAOBC/ref=ox_sc_saved_title_3?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1

Czasem zdarzają się kompletne zestawy. U nas też widziałem mocowania pod kulę, które powinny pasować. Ważne jest, że tam jest złącze 1 1/4 cala.

U nas też można kupić taki uchwyt pod kulę, z tego co zdążyłem już znaleźć

https://allegro.pl/oferta/mocowanie-kuli-haka-uchwyt-montazowy-32x32mm-1-1-4-7523367401

Powoli składa się to wszystko w całość.  <taniec>

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 16 Kwietnia 2019, 13:29:47 »
@_wa_ Jaką masz platformę do rowerów?

Offline _wa_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Kwietnia 2019, 14:16:15 »
Wydaje mi się, że nazywa się Interpack Eco, to było pare lat temu, jak ją kupowałem....

Coś takiego: https://autobox-online.pl/pl/p/Inter-Pack-ECO-PLATFORMa-4-Platforma-na-4-rowery-mocowana-na-haku%2C-ze-swiatlami-/271

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **

Offline _wa_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Kwietnia 2019, 15:41:07 »
Generalnie tak. Ta z linku jest akurat na 3 rowery, ale generalnie można coś takiego z pominięciem haka kupić. Wtedy wpinamy się bezpośrednio w mocowanie. Nie ukrywam, że kupując taką platformę wyszedłem z założenia, że hak zawsze będę mógł do samochodu założyć, jaki by on nie był. A tu proszę...

Dziś na Amazonie będę zamawiał zestaw stelaż + uchwyt + kula. Dam znać, jaka na koniec wyszła kwota do zapłaty.

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Kwietnia 2019, 16:10:32 »
W moim P+ jest zamontowany tzw hak typu euroclick. Platforma na rowery też jest na euroclick. Samą platformę (Thule w sumie) można kupić w dobrym stanie na znanych portalach albo faktycznie w Holandii. Jest taka apka Marktplats i tam można znalesc co kogo interesuje do hybryd. Na zdjęciach są numeru zam. Toyoty jakby ktoś szukał.

Wysłane z telefonu przy użyciu Tapatalka

Offline pwtwsw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 16 Kwietnia 2019, 16:34:55 »
_wa_ czekam na info dotyczące całkowitej ceny. Jak możesz to wklej linki skąd kupowałeś. Dzięki Bardzo

Offline _wa_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 17 Kwietnia 2019, 10:33:12 »
Złożyłem wczoraj zamówienie na Amazon'ie. Zamówiłem:

CURT 40065 Chrome Trailer Hitch Ball, 3,500 lbs., 2-Inch Diameter Tow Ball with 3/4-Inch x 2-1/8-Inch Shank
Sold by: Amazon Export Sales LLC
$8.05

CURT Black 1-1/4" 112763 Class 1 Trailer Hitch Ball Mount, 1-1/4-Inch Receiver for Select Toyota Prius
$124.16

CURT 22271 Rubber Trailer Hitch Cover Fits 1-1/4-Inch Receiver
$4.88

Podsumowanie kosztów zamówienia (dostawa, cło...) wygląda następująco:

Order Summary
Item(s) Subtotal: $137.09
Shipping & Handling: $100.98
Total before tax: $238.07
Estimated tax to be collected: $0.00
Import Fees Deposit $54.76
Grand Total: $292.83

Czyli łączenie do zapłaty wyszło $ 292,83 Praktycznie drugie tyle wychodzi opłat transportowych i celnych. Ale cóż...

Na razie jeszcze moja karta nie została obciążona, więc nie wiem, ile dokładnie będzie to w PLN. Płatność za zamówienie można było od razu wykonać w PLN, ale przelicznik wydawał mi się nieatrakcyjny.

Planowana dostawa w przyszłym tygodniu.

Offline _wa_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Kwietnia 2019, 16:50:13 »
Instalacja do haka dotarła wczoraj. Więc dostawa zajęła 5 dni roboczych (w tym poniedziałek wielkanocny). Czas bardzo przyjemny. Koszt w złotówkach wyniósł 1200 PLN (żelastwo, transport, cło).

Dziś pojechałem zamontować swoje zakupy i udało się. Wszystko pasowało. Do tego musiałem oczywiście dokupić na miejscu wiązkę i gniazdo (7 pin). Dobrze, że kupiłem wersję z zaczepem, bo byłby problem z dokupieniem zaczepu kuli z takim kwadratowym wtykiem (w tym warsztacie). Za części (gniazdo, wiązka z modułem) i montaż zapłaciłem 620 zł.

Razem więc wszystkich kosztów wyszło 1820 zł. To naprawdę dużo. Ale w porównaniu do ceny samego oryginalnego haka Brink'a (2.000 zł nowy / 950 zł używany + montaż) to wcale nie tak najgorzej (ceny z ASO przez przyzwoitość już nie będę ponownie przywoływał...). Tym bardziej, że udźwig jest zdecydowanie większy.

Teraz Wasz ruch  :beer:
 <taniec>

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Kwietnia 2019, 17:35:51 »
Używany rzeczywiście niewiele taniej wychodzi, biorąc pod uwagę fakt, że ten z Amazona ma większą nośność.

Dobra robota

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline pwtwsw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Lipca 2019, 23:35:28 »
To, że nie wolno holowac przyczepki hybrydą np priusem 3 generacji to już wiem, bo nie ma homologacji. Ale dlaczego,  co się może stać jeżeli się uprę i będę holował. Nie chodzi mi o sankcje prawne tylko o to co się  może stać z samochodem?

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 18 Maja 2020, 13:04:44 »
Będę zamawiał hak Curt do Priusa Plusa przez Amazon.
Czy ktoś chętny do wspólnego zamówienia?

Offline Pilarson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Czerwca 2020, 21:49:58 »
To, że nie wolno holowac przyczepki hybrydą np priusem 3 generacji to już wiem, bo nie ma homologacji. Ale dlaczego,  co się może stać jeżeli się uprę i będę holował. Nie chodzi mi o sankcje prawne tylko o to co się  może stać z samochodem?

Podbijam pytanie.
Teraz mi na myśl przychodzi inny scenariusz, holowanie drugiego auta. Skoro nie można przyczepki, bo szkodzi napędowi to i nie można pewnie innego pojazdu. Jako użytkownik Prusaka III od dwóch tygodni uświadamiam sobie kolejne rzeczy :grin:
W sumie to nie widziałem żadnego haka holowniczego do ciągnięcia innego pojazdu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl