Autor Wątek: Test baterii trakcyjnej, wyniki, diagnoza  (Przeczytany 241001 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: prius II
Odp: Test baterii trakcyjnej, wyniki, diagnoza
« Odpowiedź #315 dnia: 05 Kwietnia 2024, 09:49:09 »
Witam
Mam problem z baterią w auris 2015 r . wymieniłem 8 ogniw (4 bloki) były słabe na prawie nowe z chr i teraz jest problem z duża delta. Wyrzuca błedy . Może trzeba zbalansować ogniwa.

https://ibb.co/JzB6kSf

Oczywiście, że trzeba balansować bo te dziady z toyoty pożałowali parę groszy na balaser dla go te baterie padają. mam zamiar zamontować własne balansery

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #316 dnia: 08 Kwietnia 2024, 21:25:27 »
Dzień dobry,
Szukam pomocy, a nie umiem sam znaleźć rozwiązania na forum. Pacjent: Prius II (2007); błędy: P0A80 [0x0A80] Hybrid battery pack Deterioration oraz P3000 [0x3000] High Voltage Battery Fault; HV Battery Malfunction - opisane "Car Scannerem" z OBD II.
Jak sądzę, czeka mnie naprawa baterii trakcyjnej. Problem w tym, że mi się zachciało hybrydy na wsi w lubuskim. Do Zielonej Góry mam 75 km, do Zgorzelca jakoś podobnie, a do Wrocławia 187 km.
Pytanie: czy jest godny polecenia w południowo-zachodniej Polsce warsztat naprawiający baterie EV (z dojazdem oczywiście)? Ostatecznie jakikolwiek godny polecenia warsztat naprawiający baterie EV w Polsce, który tu dojedzie.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2024, 21:27:24 wysłana przez Uranik »

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #317 dnia: 11 Kwietnia 2024, 15:34:07 »
Może ktoś, coś z Panem z Mierzynka pod Toruniem? Sprzedają złom czy w miarę dobry produkt?

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #318 dnia: 16 Kwietnia 2024, 15:36:39 »
Wiadomość dla poszukujących: w dniu 11.04.2024 dostałem nast. oferty baterii do Priusa II (2007) z firmy "Hybrydy24.pl" bodajże z Otwocka, z roczną gwarancją za 5500,00 lub dwuletnią za 7000,00 :shock:; oraz z firmy "info.hybrid24" Zbigniewa Stępniewskiego z Mierzynka od 3200,00 chyba 3 m-ce gwarancji do 4700,00 zł z roczną gwarancją.
Postaram się opisać "wrażenia z montażu".
Jak widać, kto może i potrafi, niech sobie lepiej sam naprawi, bo tanio nie jest, ani nie mam żadnej pewności, czy "nowa" bateria nie odmówi chęci współpracy po okresie gwarancji (a nawet w okresie gwarancji masakra, bo to mega kłopot - miałem szczęście w nieszczęściu, że mi zdechła pod domem).
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2024, 15:45:03 wysłana przez Uranik »

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #319 dnia: 19 Czerwca 2024, 20:39:56 »
Cześć, słabo ten pan z Mierzynka. Jak ktoś nie ma możliwości przeprowadzić sobie naprawy samemu, to tego gościa zdecydowanie NIE polecam. Facet przyjechał do mnie z nowym-starym aku i zaczął mi wygłaszać polityczne tyrady na temat wspaniałości PiSu - mając problem z autem, polityka mnie wtedy kompletnie nie obchodzi. No właśnie tego najbardziej od niego oczekiwałem ;-) zamiast jakiegoś wyjaśnienia, skąd się wziął w tym fachu i jakie ma doświadczenie. Jak można się domyślić, po takim zawodniku niewiele można się spodziewać. Zamontowana bateria okazuje się jeszcze bardziej zdechlawa niż ta, którą miałem, zanim w końcu padła. Zobaczymy, co to będzie, bo gość mi dał roczną gwarancję na tę baterię. Odważny chłop, albo w razie czego nie wywiąże się z umowy, o co go najbardziej podejrzewam.
Wniosek jest jeden: te samochody są albo dla mechaników/elektryków bardziej lub mniej zawodowych, albo dla ludzi z kasą. Jeżeli nowa bateria będzie kosztowała podobnie do tego, co musiałem wydać na starego zdechlaka, to wtedy to ma sens. Gdyby mnie nie ratował LPG w tym aucie, to w ogóle byłby dramat.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2024, 20:42:13 wysłana przez Uranik »

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #320 dnia: 24 Czerwca 2024, 16:26:41 »
Zabawne, wczoraj, 23.06.2024 zaświeciła mi się "choinka" kontrolek łącznie z trójkątem śmierci. No, wyglądało jak poprzedni problem z baterią. Najdziwniejsze, że po kilku jazdach i kilometrach kontrolki zaczęły gasnąć, świecił się tylko check engine, po czym i ta zgasła. Jestem ciekawy, co to znów za niespodzianka. Czyżby bateria?? Dziś dzwoniłem do gościa z Mierzynka/Lubicza, a ten z pewnością pisowskiego mędrca stwierdził, że to na pewno nie bateria  :police:. No zobaczymy, bo w środę mam umówiony test systemu hybrydowego w serwisie (portfel znowu schudnie). Coś mi mówi, że jeśli test w serwisie w Zielonej Górze wykaże, że to jednak błąd/usterka baterii, to będzie niejaki problem z wyegzekwowaniem gwarancji udzielonej przez pana mechanika spod Torunia. Oby to nie było to! Aczkolwiek jak to będzie co innego, to też się nie ucieszę. Aha, a propos, nie ma tu kogoś chętnego na taniego Priusa z 2009 idealnego na taxi, bo ja już się wyleczyłem.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #321 dnia: 01 Sierpnia 2024, 00:53:29 »
I jak ta bateria "pisowska"? ;)
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #322 dnia: 12 Sierpnia 2024, 22:29:27 »
No kurde słabo. Szukam pomocy, bo sam nie wiem już, co robić. "Hybrid Doctor" z OBDII melduje, że jest "błąd P0A80; Rezystancja wewnętrzna - wszystkie IR prawidłowe; Temperatura aku w normie; Testowanie przy obciążeniu - górne napięcie: Ostrzeżenie! Słabe równowaga bloku #12; Testowanie przy obciążeniu - dolne napięcie: podejrzewany problem z blokiem #9."
Dla odmiany:
Car Scanner ELM OBD2
P0A80 [0x0A80], P3000 [0x3000].

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #323 dnia: 12 Sierpnia 2024, 22:30:47 »
Mega zabawnie. PiSowska bateria okazała się elektro-szrotem? Podczas wymiany prosiłem go, żeby sprawdził, czy wentylator ukł. Hybrydowego działa poprawnie, ale tego nie zrobił.
Pan mi łaskawie wystawił roczną gwarancję - już widzę to oczami wyobraźni, jak pójdzie jej egzekwowanie.
Czy ktoś wie na tym forum, gdzie jest jakiś uczciwy naprawiacz baterii HV Toyoty? Jakoś mi się nie uśmiecha wyrzucanie co chwila tysięcy złotych w błoto tylko dlatego, że mam Lidera Niezawodności.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #324 dnia: 13 Sierpnia 2024, 07:28:02 »
Skąd jesteś? Ja wymieniałem baterię w Dakro e-mobility w Lublinie, jestem mega zadowolony

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #325 dnia: 13 Sierpnia 2024, 14:30:17 »
Skąd jesteś? Ja wymieniałem baterię w Dakro e-mobility w Lublinie, jestem mega zadowolony
Cześć, problem w tym, że mieszkam nad granicą polsko-niemiecką w lubuskim. Do Lublina trochę daleko, ale jestem zdesperowany na tyle, żeby i tam pojechać - jest A-4 niemalże do celu. Nie wiem, cóż tu robić, bo jeżelibym miał ten samochód sprzedać tak jak jest, to poniosę mega stratę; trochę szkoda, bo wszystko inne zadbane.

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #326 dnia: 13 Sierpnia 2024, 14:33:24 »
Teoretycznie powinienem się skontaktować z gościem spod Torunia i niech naprawia, bo w przeciwnym razie 4700 zł w plecy. Do Torunia też mam kawał światu, a z pewnością trzeba będzie zostawić auto na kilka dni i nie wiem, co ze sobą zrobić - jakżeż było wygodnie mieszkać w mieście wojewódzkim! Ale wtopiłem - masakra.

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #327 dnia: 13 Sierpnia 2024, 14:42:27 »
Ja wymieniałem baterię w Dakro e-mobility
A tak swoją drogą, to ile już jeździsz z wymienioną baterią?

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #328 dnia: 13 Sierpnia 2024, 14:49:30 »
Każdemu zdarza się przyżydzić, ale w tym wypadku nie radzę, bo poza problemami z błędami i brakiem mocy P2 i P3 lubią sie zapalić jeśli robota jest wykonana nieprawidłowo (ostatnio jeden P3 zapalił się w centrum Lublina).

Cała usługa była nietania bo wyniosła 6000, ale wymieniono całą jednostkę i robota zajęła jeden dzień roboczy. Po serwisie zrobiłem już chyba z 1500km i wszystko jest okej, samochód się odmulił, stan naładowania baterii nie lata jak szalony od maxa do minimum jak działo się wcześniej i oczywiście żadne błędy już niewyskakują.

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #329 dnia: 13 Sierpnia 2024, 18:57:25 »
wymieniono całą jednostkę
U mnie zasadniczo gość przyjechał z baterią. Wymontował tę uszkodzoną i wmontował inną, "sprawną". Czyli jak mniemam, została wymieniona cała jednostka. "Przyżydzić" (jakie śmieszne słowo) według mnie to jest kupić używaną baterię. Gdybym w tamtym momencie miał dość gotówki, tobym brał z serwisu w Zielonej. Powiedzieli mi, że u nich nowa kosztuje 12000 z wymianą. Gwoli ścisłości za ten samochód dałem tuż przed pandemią 18000.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl