Autor Wątek: Test baterii trakcyjnej, wyniki, diagnoza  (Przeczytany 241110 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin Gru

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius 2014 Usa
Odp: Test baterii trakcyjnej, wyniki, diagnoza
« Odpowiedź #300 dnia: 13 Listopada 2022, 14:07:45 »
Witam chciałem się upewnić bo spotkałem się ze sprzecznymi wersjami. Od której strony liczy się bloki od wentylatora baterii czy od drugiej strony tam gdzie sterowniki i bezpiecznik. Dwa czy wszystkie aplikacje podają tą samą kolejność bloków? Tzn. tak samo liczone nie ma różnicy między Ha a Dr.Prius?

Cześć,

Udało Ci się w jakiś sposób zdiagnozować baterie?
Mam Prius III plug in 2014 US, w wersji phev jak naładuję do pełna to pkazuje 11mil, obecnie w trasie przejeżdzam między 10-12 km.

Czy macie więdzę jak zbudowana jest bateria, czy jest tam podział na nimh i lion?
Kolejna kwestia to szukam tematu związanego z nieprzyjemnym zapachem, mam wrażenie, że jak bateria grzeje się to do kabiny dostaję się jakiś zapach z baterii? Nie zawsze jest to czuć.

Offline SAKAJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #301 dnia: 13 Listopada 2022, 23:43:28 »
Cześć wszystkim,
 Już nie muszę wkejać testu. Wywaliło CHECK HYBRIS SYSTEM . Jeżdżę na spalinowym.
Czy ktoś poleci kogoś w ok. Krakowa , kto solidnie podejmie się regeneracji trakcyjnej baterii ??????

Proszę o pomoc !
dziękuję

Offline agaes

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #302 dnia: 16 Listopada 2022, 10:23:29 »
https://www.facebook.com/hybrid4you

Nie patrz na to że Lublin. Jest szansa, że na miejscu w Krakowie zrobią.

Powodzenia

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #303 dnia: 29 Listopada 2022, 10:58:33 »
Marcin Gru, test baterii w Plug-in możesz zawsze zrobić w Toyocie, dostaniesz certyfikat. Możesz spróbować wykonać test w Hybrid Assistant ale nie mam pewności czy faktycznie zbada. Możesz również w Hybrid Assistant przejechać na 'Test baterii' i będziesz miał wtedy informacje o stanie poszczególnych modulów.
Co do baterii to jest ona cała jonowa, powiedzmy że jest 'podzielona' na cześć  dla zwykłej hybrydy do 20-23% i pozwala przejechać teoretycznie do 2 km, pojemność powyżej jest przeznaczona na tryb EV czyli 23-85% pojemności i pozwala na przejechanie  ok 15 km . Ja w lecie mam teoretyczny zasięg 14 km w zimie 12-13 km. Zasięg jest teoretyczny ponieważ uzależniony jest temperatura zewnętrzną, degradacją baterii oraz trasą. Bardzo często w długich trasach np . na odcinku 60-70km miałem >30 km na EV. Bateria jest doładowywana cały czas podczas hamowania lub jeździe bez wciskania gazu np z górki.  W hybrydach trzeba jeździć i z wyprzedzeniem przewidywać możliwości doładowywania baterii.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline pawelci

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 Hybrid
« Odpowiedź #304 dnia: 02 Stycznia 2023, 12:04:34 »
Cześć, nie chce zakładać nowego postu. Możecie  pomóc w ocenie mojej baterii, wszystko jest w poście dla aurisa: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=54105.0

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Właściciel
Auris hybrid 2FL Touring Sports  1.8 i 134KM

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #305 dnia: 02 Stycznia 2023, 20:14:46 »
Z baterią wszystko ok patrząc na wyniki z testu. Możesz dla porównania zerknąć na 19 stronę w wątku jest tam test z mojego auta Priusa z 2008 roku.
Przy ocenie najważniejsze dane są w tej tabeli i jeśli tam wartości są do siebie zbliżone to nie ma się czym martwić.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline Marcin Gru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #306 dnia: 05 Marca 2023, 13:51:43 »
Marcin Gru, test baterii w Plug-in możesz zawsze zrobić w Toyocie, dostaniesz certyfikat. Możesz spróbować wykonać test w Hybrid Assistant ale nie mam pewności czy faktycznie zbada. Możesz również w Hybrid Assistant przejechać na 'Test baterii' i będziesz miał wtedy informacje o stanie poszczególnych modulów.
Co do baterii to jest ona cała jonowa, powiedzmy że jest 'podzielona' na cześć  dla zwykłej hybrydy do 20-23% i pozwala przejechać teoretycznie do 2 km, pojemność powyżej jest przeznaczona na tryb EV czyli 23-85% pojemności i pozwala na przejechanie  ok 15 km . Ja w lecie mam teoretyczny zasięg 14 km w zimie 12-13 km. Zasięg jest teoretyczny ponieważ uzależniony jest temperatura zewnętrzną, degradacją baterii oraz trasą. Bardzo często w długich trasach np . na odcinku 60-70km miałem >30 km na EV. Bateria jest doładowywana cały czas podczas hamowania lub jeździe bez wciskania gazu np z górki.  W hybrydach trzeba jeździć i z wyprzedzeniem przewidywać możliwości doładowywania baterii.

Dziękuję za informacje.
Aktualnie w warunkach zimowych przejeżdzam około 11-13km na EV, okres jesienny to dystans około 14-16 km.
Aktualnie jak ładuje baterię to licznik ładowarki pokazuje mi, żę załadował około 2.4kwh. Według danych producenta aku ma pojemność 4.4kWh, a do hybrydy przeznaczone jest około 1.4kWh.
Pojadę do Toyoty na test baterii będę wiedział wszystko. Dam znać po wizycie.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #307 dnia: 05 Marca 2023, 13:53:17 »
Będziesz wiedział tyle samo co obecnie. Szkoda Twojego czasu i pieniędzy
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #308 dnia: 07 Marca 2023, 07:21:11 »
Nigdy nie załadujesz 4,4kWh  z prostej przyczyny, mianowicie jest limit dolny rozładowania 20-23% i górny naładowania 85%, zatem pozostaje 65% do użycia tj ok. 2,85kWh. Przy ładowaniu odliczyć trzeba ok 10% na straty. Ja max co załadowałem to było 2,8kWh przy max rozładowanym accu.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline Marcin Gru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #309 dnia: 07 Marca 2023, 09:53:45 »
Nigdy nie załadujesz 4,4kWh  z prostej przyczyny, mianowicie jest limit dolny rozładowania 20-23% i górny naładowania 85%, zatem pozostaje 65% do użycia tj ok. 2,85kWh. Przy ładowaniu odliczyć trzeba ok 10% na straty. Ja max co załadowałem to było 2,8kWh przy max rozładowanym accu.

Interpretując Twoją wypowiedź, mogę przyjąć, że jeśli załaduje ładowarką około 2.3-2.4kWh przy założeniu, że bateria od hybrydy pokazuje 80% (1- kreski od góry) to akku jest w dobrej kondycji? 

Offline Marcin Gru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #310 dnia: 22 Marca 2023, 12:11:09 »

Byłem w Toyota Grudziądz. Niestety nie udało mi się uzyskać informacji o stanie baterii. Serwisant twierdzi, że za pomocą interfejsu który posiada nie mógł połączyć się z modułami sterującymi napędem hybrydowym. Zastanawiam się czy to rzeczywiście jest taka blokada, że w regionie EU nie sprawdzisz wersji US, czy może niewiedza serwisanta. Spotkał się ktoś z Was z takim przypadkiem?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #311 dnia: 22 Marca 2023, 12:36:56 »
że w regionie EU nie sprawdzisz wersji US

bzdura
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #312 dnia: 22 Marca 2023, 14:04:02 »
Może tak być. Ileś lat temu w MB nie mogli serwisować aut z USA ponieważ mieli blokowane opcje w StarDiagnosis. Samo oprogramowanie jest jedno, ale uprawnienia różne.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #313 dnia: 01 Czerwca 2023, 12:48:00 »
I to co powtarzam non-stop - najważniejsza jest systematyczne sprawdzanie układu chłodzenia baterii HV.
Jeżeli nie jest to wykonywane w interwale minimum co przegląd to bateria ugotowana.

ASO NIE MA tej czynności NA KARCIE PRZEGLĄDOWEJ

Przykładowy temat z dzisiejszego RX400h z USA. Zapewne filtry jeszcze mają na sobie kurz z Boston - Massachusetts

Offline krzychsolecki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #314 dnia: 19 Sierpnia 2023, 21:57:02 »
Witam
Mam problem z baterią w auris 2015 r . wymieniłem 8 ogniw (4 bloki) były słabe na prawie nowe z chr i teraz jest problem z duża delta. Wyrzuca błedy . Może trzeba zbalansować ogniwa.

https://ibb.co/JzB6kSf

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl