Autor Wątek: Auris 1.8 hybryda - pytania  (Przeczytany 4034 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ienes

• Prawie Toyot
Auris 1.8 hybryda - pytania
« dnia: 12 Kwietnia 2017, 13:34:51 »
Witam serdecznie  :-)

Przymierzam się do zakupu benzynowej Toyoty Auris 1.8 z napędem hybrydowym. Auto z rocznika 2013, 130k na liczniku. Samochód będzie użytkowany w większości w mieście, ale nie w korkach - raczej płynna jazda, sporo obwodnic.

Pytanie brzmi - czy decydując się na tego typu samochód, narażam się na ewentualne spore koszty napraw ze względu na "prund"? Jak wygląda trwałość tego napędu? Również pytanie dotyczy skrzyni CVT - do tej pory jeździłem samochodem z dwusprzęgłową przekładnią (Ford PowerShift), która pracuje znakomicie i dynamicznie, ale jest koszmarnie kosztowna w naprawi - jak z trwałością tej przekładni zakładając, że jednak większość czasu poruszamy się po mieście?

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Maciek!

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Auris 1.8 hybryda - pytania
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwietnia 2017, 14:13:10 »
W hybrydzie jest eCVT która z typową skrzynią bezstopniową stosowaną w autach spalinowych ma bardzo mało wspólnego.  To jest prosty planetarny rozdzielacz mocy w którym nie ma żadnych mechanicznych suwów, jedynie zestaw kół zębatych w stałej konfiguracji. Proponuję abyś najpierw przeczytał opis Hybrid Synergy Drive na wiki.  Wtedy będziesz mógł zadać bardziej konkretne pytania.

Offline ienes

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwietnia 2017, 14:37:39 »
Myślę, że moje pytanie było wystarczająco konkretne  :)  Trwałość konstrukcji w typowej eksploatacji i średni koszt napraw. Samo rozwiązanie techniczne przekładni lub też charakterystyka pracy - to faktycznie można doczytać, ale nie to, o co pytałem :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2017, 14:47:05 »
Rozwiązanie techniczne powoduje że profil jazdy ma znikomy wpływ na trwałość przekładni.  Koszty napraw są słabo udokumentowane bo to się nie ma prawa zepsuć.

Offline HPQ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwietnia 2017, 15:24:09 »
Skrzynia ta jest również bardzo dynamiczna, jednak należy się przyzwyczaić do wysokich obrotów przy gwałtownym przyspieszaniu. Poki co nie natrafiłem na wątek że ktoś się skarżył na problemy ze skrzynią.

Sent from my LG-H818 using Tapatalk

Offline ienes

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwietnia 2017, 15:57:02 »
Dzięki za odpowiedź. Obroty mi nie przeszkadzają w zupełności. Chodziło wyłącznie o trwałość konstrukcji, ponieważ przerabiałem naprawę przekładni dwusprzęgłowej i były to koszta kosmiczne.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwietnia 2017, 16:23:56 »
Dwusprzęgłowe potrafią szwankować po 100 kkm.

eCVT powinna mieć trwałość porównywalną z silnikiem albo lepszą.

Czy to auto miało przeglądy baterii po przekroczeniu 100 tys. Km?

Offline ienes

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwietnia 2017, 16:42:43 »
Tego jeszcze nie wiem, samochód przyjechał ze Szwecji. Mogę oczywiście zrobić przegląd w ASO przed ewentualnym zakupem.

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwietnia 2017, 17:20:48 »
jak będziesz robił test w ASO to zobacz, czy jest jakaś możliwość sprawdzenia stanu akumulatorów, w sensie nie stan naładowania tylko żywotność.

też planuję za jakiś czas zakup używanej hybrydy i wydaje mi się, że taki test może ustrzec przed wydatkiem rzędu 10kpln na nowy akumulator.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Kwietnia 2017, 17:46:21 »
Poki co nie natrafiłem na wątek że ktoś się skarżył na problemy ze skrzynią.

Bo tak naprawdę to nie skrzynia biegów - to prosta przekładnia planetarna bez możliwości zmiany przełożeń.
Dlatego to takie trwałe.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Kwietnia 2017, 22:59:26 »
jak będziesz robił test w ASO to zobacz, czy jest jakaś możliwość sprawdzenia stanu akumulatorów, w sensie nie stan naładowania tylko żywotność. też planuję za jakiś czas zakup używanej hybrydy i wydaje mi się, że taki test może ustrzec przed wydatkiem rzędu 10kpln na nowy akumulator.
Po upływie gwarancji na układ hybrydowy 5 lat / 100 tys km można co rok / 15 tys km robić test układu za 200 zł i przedłużać gwarancję na akumulator trakcyjny do 10 lat użytkowania pojazdu.

Offline bbolek

• Początkujący
    • fotografia reklamowa częstochowa
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Kwietnia 2017, 16:23:16 »
Orientuje się ktoś, gdzie może leżeć przyczyna, że gaśnie mi podświetlenie tablicy prędkości co jakiś czas np. na 10 minut a potem zapala się, świeci np. 40 minut a potem znowu gaśnie i tak nieregularnie... Ktoś wie, gdzie może być przyczyna?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Kwietnia 2017, 16:53:50 »
Myśle że to dział nieodpowiedni do takiego pytania...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl