Niestety Auris HSD posiada tryb serwisowy pozwalający obejść PRAWIE KAŻDE standardowe odcięcia instalowane przez Dealerów. Problem polega na tym, że wiedzą o problemie ale nie potrafią go (oficjalnie) obejść. Mnie się udało przypadkiem odpalić moją hybrydę mimo aktywnego zabezpieczenia. Złodzieje zapewne też wiedzą jak to zrobić bo jest to opisane w instrukcji użytkownika. W serwisie zapytano jak to zrobiłem (tak jakby sami nie zdawali sobie z tego sprawy). Próbowali to poprawić ale za każdym razem odpalałem auto. Zwodzili mnie że zapytają centralę Toyoty ale nic nie wymyślili. Ponoć to taka przypadłość Hybrydy, w której prawie wszystko jest pod kontrolą komputera i każda głębsza "wcinka" powoduje błąd komputera.
Co do rozwiązania to powiem tylko tyle, że da się to dobrze zabezpieczyć ukrytym wyłącznikiem ale trzeba podejść do problemu indywidualnie, poczytać dostępne w internecie (na oficjalnej choć płatnej stronie Toyoty) schematy, skorzystać z rady dobrego elektryka mającego doświadczenie z hybrydami. Można wtedy doprowadzić do sytuacji, że odpalenie przy użyciu trybu serwisowego będzie niemożliwe.