Autor Wątek: Częste kradzieże Auris'ów - Warszawa  (Przeczytany 108895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
Odp: Częste kradzieże Auris'ów - Warszawa
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Kwietnia 2017, 19:51:59 »
  Trzeba pastylką dotknąć odpowiedniego miejsca w samochodzie (sami ustalacie gdzie). Po dotknięciu jest piknięcie i dopiero można odpalić auto. System uzbraja się automatycznie 20 sekund po wyłączeniu auta.
swego czasu to maluchy miały takie ....
I cała idea systemów bezkluczykowych w pi...du  :cheesy: Zawsze uważałem że to jest bezsens
+1

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Kwietnia 2017, 21:45:27 »
A ja osobiście uważam to za zarąbistą rzecz i uważać będą. Skoro potrafią ukraść samochody warte po kilka milionów to i biednego Aurisa ukradną.

Offline tomekkr777

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Kwietnia 2017, 12:31:22 »
Niestety Auris HSD posiada tryb serwisowy pozwalający obejść PRAWIE KAŻDE standardowe odcięcia instalowane przez Dealerów. Problem polega na tym, że wiedzą o problemie ale nie potrafią go (oficjalnie) obejść. Mnie się udało przypadkiem odpalić moją hybrydę mimo aktywnego zabezpieczenia. Złodzieje zapewne też wiedzą jak to zrobić bo jest to opisane w instrukcji użytkownika. W serwisie zapytano jak to zrobiłem (tak jakby sami nie zdawali sobie z tego sprawy). Próbowali to poprawić ale za każdym razem odpalałem auto. Zwodzili mnie że zapytają centralę Toyoty ale nic nie wymyślili. Ponoć to taka przypadłość Hybrydy, w której prawie wszystko jest pod kontrolą komputera i każda głębsza "wcinka" powoduje błąd komputera.
Co do rozwiązania to powiem tylko tyle, że da się to dobrze zabezpieczyć ukrytym wyłącznikiem ale trzeba podejść do problemu indywidualnie, poczytać dostępne w internecie (na oficjalnej choć płatnej stronie Toyoty) schematy, skorzystać z rady dobrego elektryka mającego doświadczenie z hybrydami. Można wtedy doprowadzić do sytuacji, że odpalenie przy użyciu trybu serwisowego będzie niemożliwe.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Kwietnia 2017, 20:12:57 »
Niestety Auris HSD posiada tryb serwisowy pozwalający obejść PRAWIE KAŻDE standardowe odcięcia instalowane przez Dealerów.

Pozostaje więc blokada mechaniczna typu ZEDER albo uśmiechnąć się do Straży Miejskiej i wycyganić blokadę na koło...  :grin:

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 23 Kwietnia 2017, 11:13:55 »
albo zabierać ze sobą kierownicę do pracy :D

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Kwietnia 2017, 14:41:33 »
albo wyprowadzic sie z Warszawy  <zalamka>

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 23 Kwietnia 2017, 15:21:32 »
albo wyprowadzic sie z Warszawy

Niezbyt dobry pomysł... Zasadniczo w statystykach kradzionych pojazdów toyoty zwyżkują prawie wszędzie...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Kwietnia 2017, 16:39:56 »
Na podkarpaciu Toyot nikt nie kradnie. Zginęły dwie w tamtym roku w Rzeszowie i to wszystko. Same Wieśwageny i Audi.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Kwietnia 2017, 19:05:00 »
Proponuję złącze diagnostyczne przenieść w inne miejsce (o ile przewody na to pozwolą), a na jego miejsce wstawić drugie.. Podejrzewam, że złodziejowi nie będzie się chciało szukać czemu nie może się podpiąć pod kompa.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Kwietnia 2017, 20:18:34 »
Więcej cudowania niż to wszystko warte ;) Jeśli będzie chciał to i tak ukradnie. Pojedzie za wami i przyjdzie w nocy skoro samochód zostanie upatrzony to amen w pacierzu.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 23 Kwietnia 2017, 21:29:11 »
To właśnie na tym polega, że cała akcja trwa krótko. Takie poszukiwanie problemu może zniechęcić. A jeszcze lepiej to pod te "lewe" złącze diagnostyczne podpiąć zasilanie, najlepiej odwrotnie biegunami, tak żeby była możliwość uwalenia urządzenia złodziejowi.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 23 Kwietnia 2017, 21:58:49 »
Pomysł kolegi szwagru11 jest dobry z tą zamianą biegunów, tyle, że oddając auto do serwisu trzeba o tym powiedzieć, niestety...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 24 Kwietnia 2017, 10:29:36 »
albo wyprowadzic sie z Warszawy

Niezbyt dobry pomysł... Zasadniczo w statystykach kradzionych pojazdów toyoty zwyżkują prawie wszędzie...
Znalazłeś gdzieś dane po markach / modelach za 2016? Bo nigdzie nie ma...

Offline mrdominik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Kwietnia 2017, 13:23:02 »
Więcej cudowania niż to wszystko warte  Jeśli będzie chciał to i tak ukradnie. Pojedzie za wami i przyjdzie w nocy skoro samochód zostanie upatrzony to amen w pacierzu.

Dokładnie tak. Dlatego pamiętajcie o wcześniej wspominanym GAP i uważajcie na rzeczy, które zostawiacie w samochodzie...

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Kwietnia 2017, 17:24:00 »
Znalazłeś gdzieś dane po markach / modelach za 2016? Bo nigdzie nie ma...

Nie muszę szukać...  Jestem na bieżąco. :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl