Po tygodniach lektury w końcu zaryzykowałem i nabyłem droga kupna zabytkowego galaxy S3 co by spróbować ożywić stację medialną C-HR , jakoś nie bardzo chciało mi się ryzykowac tysiak na i tak już zabytkowego S6 wiec zacząłem ekspetymety budżetowo od s3 za 200 zł.
a wiec tak co potrzebujemy :
Galaxy S3 system Adnroid 4....
Drivelink
https://android-apk.org/app.scm/ ja zainstalowałem ten 027 dedykowany S3
instalujemy , dodatkowo możemy sobie zainstalować Yanosika , Sygnic
na uruchomionym radiu podpinamy telefon za pierwszym razem trwało to paręnaście sekund , na ekranie gdzie jest mail pojawi się wam ikonka Drivelink jak ją klikniemy to odpala się na tablecie właśnie ta aplikacja jest to taki luncher pod którym możemy sobie podpiąć skróty ulubionych apek z telefonu .
I tu jest klu programu teoretycznie tylko niektóre apki będą działać w czasie jazdy tj. te z certyfikatem mirrorlink , ale prawda jest trochę inna apki działają ale ich uruchomienie jest możliwe tylko gdy samochód się nie porusza. Nie jest to wielki problem bo na postoju np. odpalamy Yanosika po ruszeniu on sie teoretycznie zamyka ale na ekranie mamy "pływająca ikone" yanosika i możemy zgłosić np. suszarkę i tez w czasie jazdy wyświetlaja się komunikaty innych użytkowników.
Sygnic działa w czasie jazdy i tez się uruchamia (ma certyfikat Mirror..) nie sprawdziłem maps. od gugla , oraz Automaty bo tą mam na telefonie który normalnie używam a musiałbym przenieść licencje na nowe urządzenie. Jak znajdę jakąś testową to przetestuje .
Dwa ten Drivelink ma wbudowana apkę do obsługi mp3 czyli na telefonie można będzie mieć muzuczkę bo niestety złącze USB będzie zajęte przez kable do telefonu i pena się nie wepchnie .
Plan na najbliższe dni , planuje telefon na długim kablu wrzucić do schowka i cieszyć się nawigacją za 200 zł

plus dodatki jakie daje smark z androidem. a internet udostępniam dla tego Galaxy , przez hotspot "normalnej" komórki tj. polecam apkę Automatelt możemy sobie ustawić np. aby hotspot się aktywował gdy telefon widzi stację medialną TT .