Autor Wątek: Zakłócenia pola - niemożność uruchomienia silnika w HSD  (Przeczytany 6748 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline racibornio

• Toyot Leżący
  • *
Zakłócenia pola - niemożność uruchomienia silnika w HSD
« dnia: 17 Kwietnia 2017, 22:32:18 »
Zdarzyło mi się kilka dni temu, że po zamknięciu drzwi gdy wsiadłem do auta, przycisk Start włączył tylko radio ale nie podświetlił nic na desce. Sytuacja nastąpiła na parkingu centrum handlowego. Przez kilka prób zupełnie nic nie było w stanie uruchomić czegokolwiek więcej niż radia - gdy wysiadałem z samochodu z kluczykiem keyless w kieszeni, to na wyświetlaczu świecił ciągle żółty trójkąt z wykrzyknikiem, gdy wsiadałem ponownie to po chwili na wyświetlaczu środkowym pokazywał się kluczyk i informacja o włączonym zasilaniu, ale reakcji układu hybrydowego nie było. Zatelefonowałem na infolinię z naklejki na szybie - skierowano mnie do serwisu w salonie - odebrała dziewczyna z recepcji, ale wszyscy serwisanci byli zajęci - obiecała, że oddzwoni pierwszy wolny. Niepocieszony wysiadłem z auta raz jeszcze i zobaczyłem inną Auris - już czystą spalinową - odjeżdżającą zza mojego samochodu. Wsiadłem i wszystko zadziałało idealnie. Kilka tygodni wcześniej przeorałem na tym forum wątek zakłóceń w czujnikach ciśnienia - hmm…stwierdziłem, że te systemy elektroniczne mogły sobie coś poblokować. Ale po jakiejś godzinie oddzwonił do mnie serwisant i wytłumaczył, że one na siebie wzajemnie tak nie działają (czujniki ciśnienia owszem, ale nie główne komputery), i że to w kontekście centrum handlowego i potencjalnej dużej liczby różnych mocnych urządzeń doszło do zakłócenia pola magnetycznego kluczyka. Powiedział też, że nie ma tygodnia, żeby z dwóch klientów z tym samym nie zadzwoniło, i że jest to znany problem. No to teraz pytam forumowiczów - znany jest to problem?

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zakłócenia pola - niemożność uruchomienia silnika w HSD
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Kwietnia 2017, 23:08:36 »
Głupie pytanie ale nacisnąłeś hamulec mocniej?

Tapatalk @ Xperia Z5C

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwietnia 2017, 20:18:47 »
Tak po pierwsze to upewnij się, że odpowiednio mocną wcisnąłeś hamulec. Po drugie upewnij się, że kluczyka nie trzymałeś w jednej kieszeni/blisko telefonu komórkowego. Mi raz się zdarzyło tak, że kluczyk miałem w jednej kieszeni z telefonem i mimo, że bez problemu otworzyłem samochód to jak usiadłem w fotelu i chciałem odpalić to miałem żółty trójkącik na desce rozdzielczej, że brak kluczyka. Nie sądzę żeby zakłócenia pochodziły z zewnątrz samochodu. Jeśli tak to ten market musi mieć poważny problem i to nie tylko z kluczykami samochodzów klientów.

Offline racibornio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwietnia 2017, 22:27:36 »
No pytanie o siłę głupie nie jest...do podłogi to nigdy nie wciskam i problemu nie było. Ale faktycznie tu pewnie przyczyną była zbytnia bliskość telefonu - choć dopiero po miesiącu! Zdarzyło się to równo miesiąc po odebraniu auta - nie było dnia, żebym nie jeździł, i za każdym razem (!) kluczyk kładłem razem z telefonem do tego wgłębienia na napoje i wszystko hulało. Czytałem o tych minimum 10 cm w instrukcji - teraz daję kluczyk do drugiej kieszeni a tylko telefon w tej wnęce. Problem tylko z alarmowaniem o kluczyku poza samochodem, jak np. idę na moment do bagażnika. Ale swoją drogą od serwisanta też się dowiedziałem ciekawostki - miewa ta jeżdżąca elektrownia problemy i zapewne większość właśnie przez telefony.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwietnia 2017, 22:36:07 »
Instrukcja obsługi (wersja pełna) str. 521:
1. Wcisnąć pedał hamulca zasadniczego.
2. Dotknąć przycisku rozruchu
elektronicznym kluczykiem
stroną z emblematem Toyoty.
Gdy zostanie wykryty elektroniczny
kluczyk, rozlegnie się sygnał
akustyczny i przyciskiem rozruchu
zostanie wybrany stan ON.
Jeżeli system elektronicznego kluczyka
został wyłączony w funkcjach
podlegających zmianie ustawień,
przyciskiem rozruchu zostanie wybrany
stan ACCESSORY.
3. Mocno wcisnąć pedał hamulca zasadniczego i sprawdzić, czy na
wyświetlaczu wielofunkcyjnym pojawił się symbol elektronicznego kluczyka .
4. Nacisnąć przycisk rozruchu.

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Kwietnia 2017, 14:51:25 »
Ale faktycznie tu pewnie przyczyną była zbytnia bliskość telefonu - choć dopiero po miesiącu! Zdarzyło się to równo miesiąc po odebraniu auta - nie było dnia, żebym nie jeździł, i za każdym razem (!) kluczyk kładłem razem z telefonem do tego wgłębienia na napoje i wszystko hulało. Czytałem o tych minimum 10 cm w instrukcji - teraz daję kluczyk do drugiej kieszeni a tylko telefon w tej wnęce. Problem tylko z alarmowaniem o kluczyku poza samochodem, jak np. idę na moment do bagażnika. Ale swoją drogą od serwisanta też się dowiedziałem ciekawostki - miewa ta jeżdżąca elektrownia problemy i zapewne większość właśnie przez telefony.

No to witaj w klubie, ja czytałem instrukcję dwa razy i dopiero po miesiącu się zorientowałem, że w klapie bagażnika jest przycisk do zamykania samochodu. Jak wypakowywałem zakupy z bagażnika to szedłem do drzwi kierowcy/pasażera żeby dotknąć "kreseczek" na klamce :cheesy:

A z informowaniem, że zamykasz drzwi bez kluczyka a z odpalonym zapłonem to nie jest takie złe. Z opowieści z tego forum podobno da się to ignorować tą sygnalizację nawet tak, że ktoś inny wsiada do samochodu i odjeżdża :) taka ludzka natura, a ludzie tłumaczą to źle zaprojektowanymi systemami :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl