Autor Wątek: Spotowe zawieszenie w Yaris (amortyzatory i sprężyny)  (Przeczytany 67675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wwtcka

• Gość
Spotowe zawieszenie w Yaris (amortyzatory i sprężyny)
« dnia: 11 Lipca 2004, 13:13:26 »
Otóż zaczynam pomału poszukiwania amorków do Yarka. Wybór póki co padł na Koni Sporty z regulowaną twardościa, koszt ok 1700-1800 PLN. Znacie może jakiś inne firmy produkujące amortyzatory do naszych bolidów, może coś polecicie?  :roll:  :D

FOKA

• Gość
Odp: Spotowe zawieszenie w Yaris (amortyzatory i sprężyny)
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lipca 2004, 17:01:22 »
ja te ztakie kupilbym. jak uzbieram kase to kupie :-)

JaryÂś

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lipca 2004, 17:19:57 »
seryjne sa takie dobre ze nikomu od 2000 nie siadly i nie wyminiał jeszcze :mrgreen:  :wink: ...
Pozdry
 Y

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lipca 2004, 19:27:58 »
hehe ja wymieniam profilaktycznie ;), a tak serio to jeszcze trochęto będzie mus  :roll:

Mario

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lipca 2004, 09:06:19 »
Cytat: Yaryś
seryjne sa takie dobre ze nikomu od 2000 nie siadly i nie wyminiał jeszcze :mrgreen:  :wink: ...
Pozdry
 Y

No bez przesady...moje wytrzymały do 40  :wink: i wymienili je na gwarancji.  Stukały, pukały i jęczały.

JaryÂś

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lipca 2004, 10:11:19 »
60tys przy przegladzie rok temu 40tys zuzyte w 15%...jak 12%klocki...thats japanese shit :evil:  :)

pirzol

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lipca 2004, 13:45:53 »
Mam Yarka z 1999r w sumie przejechalem nim juz 81 000 km...
amortyzatory na tescie w ASO wyszly na 42% i 50%.

Czy ktos wie czy trzeba je zmieniac ?  do jakiej wartosci jest poziom dobry ?
Zaskoczylo mnie to ze po zmianie z opon zimowych na letnie (BArum Brawuris 174/60 R14) slychac glosny szum przy predkosci powyzej 60km/h .....

W serwisei ogum. stwierdzili ze "to wina amortyzatorow ze nie rowno zdzieraja sie gumy i robi asie na nich faldy "
?!

pzdr
P

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lipca 2004, 15:03:42 »
znalazłem do Yarisa jeszcze Cup Kit H&R-a tyle ze nie ma on żadnej rgulacji, pewnie jest twardy jak kamień a do tego przód idzie -60mm a tył -40mm co powoduje że mogęzapomnieć wjeździe na jakikolwiek krawężnik a cena to 3200PLN

Kohoshi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lipca 2004, 00:52:55 »
Ja brałbym Koniki, dlatego że użytkuje takowe i jestem zadowlony, spełniają swoje zadanie, tylko auto trzeba poskręcać co jakiś czas. Pewnie jak zwykle w żółtych Koni przód regulowany z zewnątrz a tył już nie bardzo?  A do kosztów to potrzebaby doliczyć cenę4 sprężynek, co daje już kwotękita H&R, ale nieregulowanego, no cóż  :chmmm   choice is yours.

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lipca 2004, 08:33:56 »
sprężynki już mam więc tu chodzi tylko o koszt samych amortyzatorów  :)
zresztą już i tak jestem zdecydowan na Koni, teraz to już tylko kwestia czasu :)

Crit

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Sierpnia 2004, 12:28:34 »
Zdecydowałem sięna Koni Sport i jutro przychodzi paczka kurierem zobaczymy jak będzie, mam nadziejęże będzie super. Będzie kilka dni zabawy z dostrojeniem zawieszenia ale to sama radocha coś takiego ustawiać  :lol:

Crit

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Sierpnia 2004, 09:22:06 »
Jestem po instalacji amorków i jako posiadacz prawie sportowego zawieszenia (jeszcze trochębrakuje) opiszępierwsze obserwacje.
Najpierw, co jest, aby był obraz:
Sprężyny obniżające Lesjofors – 40 mm
Amortyzatory Koni Sport z regulacją siły tłumienia
Koła 195/45 16 cali – to ma znaczenie :)

Sama wymiana to pikuś, kilka godzin przyjemnego dłubania i autko wyjechało na drogęz nowymi żółtymi i świecącymi sięjak psu jajca amorami i pierwsze spotkanie z progiem o wysokości 3 cm okazało siębardzo bolesne a to, dlatego że regulacjęzacząłem od najtwardszego ustawienia i już wiedziałem, że to tylko na tor wyścigowy sięnadaje, więc zmiana ustawień na max miękko i ponowny wyjazd, dzięki temu miałem obraz o rozpiętości regulacji. Dziś mam ustawione przód i tył na pół gwizdka i można jeździć komfortowo i sztywno zarazem.
Auto prowadzi siętak, że nie można uwierzyć, że nie łamie siępraw fizyki, jest po prostu fantastycznie, pozostało mi jeszcze wyregulowanie siły tłumienia obu osi względem siebie, co nie jest takie proste jak może sięwydawać a ma ogromne znaczenie jak okazało sięprzy awaryjnym blokowaniu kół przy 150 km/h, jeśli ustawi sięzbyt miękko tył względem przodu yaris zaczyna zarzucać tyłem jak RWD na zakrętach, ale robi to płynnie, jak za twardo też to robi, ale skokami i można sięnieźle spocić, sęk w tym, aby utrafić i nad tym będępracował w tym tygodniu, niestety, ale przednie amorki mają regulacjęna tak zwany bajer, czyli na pokrętła, natomiast tylnie trzeba wyciągać do regulacji, na szczęście można to zrobić bez podnoszenia auta, jeśli ma siękanał ;).
Generalnie jest tak, że z czystym sumieniem mogępolecić taką modyfikacjęwszystkim, bez różnicy czy przerabiają auto czy mają seryjne i nie obniżone, tym bardziej, że cena 1800 zł za komplet jest niewiele wyższa aniżeli seryjne w serwisie.
W miarętestowania będęopisywał kolejne doświadczenia z ustawianiem i obserwacje, co jeszcze można wyciągnąć z tego zawieszenia, na pewno trzeba będzie reaktywować przednią dolną rozpórkęi pomyśleć o poliuretanowych tulejkach i gumach stabilizatora.

P.S.
Po kilku akcjach wczorajszych na zakrętach i związanych z nimi problemach kierowców z tyłu zrobięsobie chyba naklejkęna tył o treści „ nie staraj sięnadążyć w zakręcie, bo czeka cięplener” a to, dlatego że kilku „ambitnych” o mało nie przepłaciło tego właśnie zwiedzaniem poboczy, rowów i latarni, gdy próbowali po zakrętach nadążyć he he.

JaryÂś

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Sierpnia 2004, 10:23:28 »
no to gratulacje! :mrgreen:  masz chyba jeszcze takze rozpórke nieprawdaż? no widze ze juz powazniejsze inwestycje dokonane. :aclap

Crit

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Sierpnia 2004, 10:28:41 »
Rozpórki są trzy sztuki, ale niestety przednia dolna wisi w garażu, bo rozwaliłem, ale czas będzie ją reaktywować  :twisted:

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Sierpnia 2004, 10:28:52 »
no to ładnie  :D
ja będękupował za jakieś dwa-trzy tygodnie, dobrze wiedzieć do kogo siępóźniej udać na wyregulowanie  :wink: , a co do zakretów to norma hehe już siędo tego przyzwyczaiłem że prawie wszyscy wymiękają  :lol:

BTW: mijałem Cięw zeszłą sobotęjak jechałem nad morze ok 6.30 koło Lubina  :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl