Jestem po instalacji amorków i jako posiadacz prawie sportowego zawieszenia (jeszcze trochębrakuje) opiszępierwsze obserwacje.
Najpierw, co jest, aby był obraz:
Sprężyny obniżające Lesjofors – 40 mm
Amortyzatory Koni Sport z regulacją siły tłumienia
Koła 195/45 16 cali – to ma znaczenie

Sama wymiana to pikuś, kilka godzin przyjemnego dłubania i autko wyjechało na drogęz nowymi żółtymi i świecącymi sięjak psu jajca amorami i pierwsze spotkanie z progiem o wysokości 3 cm okazało siębardzo bolesne a to, dlatego że regulacjęzacząłem od najtwardszego ustawienia i już wiedziałem, że to tylko na tor wyścigowy sięnadaje, więc zmiana ustawień na max miękko i ponowny wyjazd, dzięki temu miałem obraz o rozpiętości regulacji. Dziś mam ustawione przód i tył na pół gwizdka i można jeździć komfortowo i sztywno zarazem.
Auto prowadzi siętak, że nie można uwierzyć, że nie łamie siępraw fizyki, jest po prostu fantastycznie, pozostało mi jeszcze wyregulowanie siły tłumienia obu osi względem siebie, co nie jest takie proste jak może sięwydawać a ma ogromne znaczenie jak okazało sięprzy awaryjnym blokowaniu kół przy 150 km/h, jeśli ustawi sięzbyt miękko tył względem przodu yaris zaczyna zarzucać tyłem jak RWD na zakrętach, ale robi to płynnie, jak za twardo też to robi, ale skokami i można sięnieźle spocić, sęk w tym, aby utrafić i nad tym będępracował w tym tygodniu, niestety, ale przednie amorki mają regulacjęna tak zwany bajer, czyli na pokrętła, natomiast tylnie trzeba wyciągać do regulacji, na szczęście można to zrobić bez podnoszenia auta, jeśli ma siękanał

.
Generalnie jest tak, że z czystym sumieniem mogępolecić taką modyfikacjęwszystkim, bez różnicy czy przerabiają auto czy mają seryjne i nie obniżone, tym bardziej, że cena 1800 zł za komplet jest niewiele wyższa aniżeli seryjne w serwisie.
W miarętestowania będęopisywał kolejne doświadczenia z ustawianiem i obserwacje, co jeszcze można wyciągnąć z tego zawieszenia, na pewno trzeba będzie reaktywować przednią dolną rozpórkęi pomyśleć o poliuretanowych tulejkach i gumach stabilizatora.
P.S.
Po kilku akcjach wczorajszych na zakrętach i związanych z nimi problemach kierowców z tyłu zrobięsobie chyba naklejkęna tył o treści „ nie staraj sięnadążyć w zakręcie, bo czeka cięplener” a to, dlatego że kilku „ambitnych” o mało nie przepłaciło tego właśnie zwiedzaniem poboczy, rowów i latarni, gdy próbowali po zakrętach nadążyć he he.