Autor Wątek: Spotowe zawieszenie w Yaris (amortyzatory i sprężyny)  (Przeczytany 67761 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dman-666

• Gość
Odp: Spotowe zawieszenie w Yaris (amortyzatory i sprężyny)
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Sierpnia 2004, 13:47:06 »
Cytat: pirzol
amortyzatory na tescie w ASO wyszly na 42% i 50%.
Czy ktos wie czy trzeba je zmieniac ?  do jakiej wartosci jest poziom dobry ?
Zaskoczylo mnie to ze po zmianie z opon zimowych na letnie (BArum Brawuris 174/60 R14) slychac glosny szum przy predkosci powyzej 60km/h .....
W serwisei ogum. stwierdzili ze "to wina amortyzatorow ze nie rowno zdzieraja sie gumy i robi asie na nich faldy "
P

Bezpiecznie jest nie schodzic ponizej 50-60%...czyli wymiana w Twoim przypadku.
Wina amortyzatorow? Zmien lepiej gumiarza...aha i nie zazdroszcze wyboru opon bo wg uzytkownikow Brawurisow, w pelni zasluguja na swoja nazwe...Niektorzy sugeruja naet, zeby nakleic z tylu wlepke "Uwaga! Jestem na Baruma'ach"...

Pedro

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Sierpnia 2004, 16:00:40 »
Cytat: Crit
Jestem po instalacji amorków i jako posiadacz prawie sportowego zawieszenia (jeszcze trochębrakuje) opiszępierwsze obserwacje.
Najpierw, co jest, aby był obraz:
Sprężyny obniżające Lesjofors – 40 mm

A jakie masz opinie o sprężynkach, warto? ile dałeś??
jak bardzo utwardzają zawieszenie ?? :athunbsup

Crit

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Sierpnia 2004, 09:35:59 »
Cytat: Pedro
A jakie masz opinie o sprężynkach, warto? ile dałeś??
jak bardzo utwardzają zawieszenie ?? :athunbsup

Nie znam lepszych samych sprężyn do yarisa, a cena ja dałem coś koło 110 euro, utwardzenie jest takie że można spokojnie jeździć bez obawy o kręgosłup, jak dasz niski profil i sportowe twarde amorki to napewno bedzie twardo, ale same sprężyny nie przyczyniły sięspecjanie do pogorszenia komfortu. Za to poprawiły znacznie prowadzenie auta  :twisted:

GAK

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Sierpnia 2004, 09:43:38 »
Cytat: Crit
[...] ale same sprężyny nie przyczyniły sięspecjanie do pogorszenia komfortu. Za to poprawiły znacznie prowadzenie auta  :twisted:

a jak dlugo jezdzisz/jezdziles na sportowych sprezynach z seryjnymi amorkami? i przy jakim przebiegu amorkow dorzuciles sprezynki?
musiales cos podginac, wyginac, ciac zeby nie ocieralo czy wszystko ladnie sie spasowalo?
g.

Crit

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Sierpnia 2004, 09:51:23 »
Cytat: GAK

a jak dlugo jezdzisz/jezdziles na sportowych sprezynach z seryjnymi amorkami? i przy jakim przebiegu amorkow dorzuciles sprezynki?
musiales cos podginac, wyginac, ciac zeby nie ocieralo czy wszystko ladnie sie spasowalo?
g.

Sprężynki zakładałem jak miałem przejechane 3000 km a seryjne amory padły całkiem po przejechaniu 40000 km czyli wytrzymały 37000 km, ale im później dasz sprężyny tym amorki szybciej padną bo są już ułożone do pracy w innym zakresie. Nic nie podginasz ani wycinasz, wszystko jest seryjne, sprężyny są dedykowane i musi wszystko pasować, co innego jak zrobisz jak ja czyli wsadzisz wielgaśne koła to wtedy może pojawić sie problem z ocieraniem ale nie ma on nic wspólnego z zawieszeniem a z samymi kołami.

GAK

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Sierpnia 2004, 10:05:05 »
a jak tam krawezniki? da rade wjechac na taki "zwykly" czy takie parkowanie juz zupelnie odpada?
g.

Crit

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Sierpnia 2004, 10:18:11 »
a jak tam krawezniki? da rade wjechac na taki "zwykly" czy takie parkowanie juz zupelnie odpada?
g.

Ja nie mam problemu z tym, początki możesz mieć stresowe, ale jak sięprzyzwyczaisz do tego aby pamiętać jak jesteś wysoki to nie ma problemu, najlepiej sprawdź teraz ile masz przerwy do krawężników które najczęściej zwiedzasz i będziesz wiedzieć czy po obniżeniu dasz radęczy zawadzisz i po problemie, dostępne masz sprężynki obiżające o 20,30,35,40,45,50 i 60 mm zawsze można coś wybrać dla siebie :D

GAK

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Sierpnia 2004, 10:39:46 »
a masz jakis konkretny namiar na ta Twoja firme? maja jakis e-shop? dostepne sa w polsce czy trzeba do sasiadow skoczyc?
g.

Crit

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Sierpnia 2004, 11:38:51 »
803,72 zł brutto w InterCars, możesz szukać taniej u innych, naprzykład wwtcka kupował w maxtuning.pl i tam teraz cena to 550 zł z tym że ENZO a nie Lesjofors, ale tak naprawdęto to samo tylko inny napis na pudełku ;) za napis Lesjofors dopłacasz 253,72 he he

GAK

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Sierpnia 2004, 11:53:27 »
a za 110 euro to gdzie mozna kupic? ;)

Crit

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Sierpnia 2004, 12:05:54 »
a za 110 euro to gdzie mozna kupic? ;)

Trzeba sięprzejechać do zachodnich sąsiadów, ja tak zrobiłem i kupiłem u dystrybutora, masz blisko do granicy więc jedź ;)

GAK

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Sierpnia 2004, 12:54:46 »
no wlasnie do sasiadow mam rzut beretem z krzywa antenka... dlatego chyab predzej tam kupie ;)

thx za info.

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Sierpnia 2004, 21:28:14 »
ja kupilem sprezyny od Grzybka EIBACH -30mm i dalem 450zl z przesylka. Crit Twoje pewnie sa bardziej twarde nuiz moje, bo EIBACH to chyba robi bardziej takie komfortowe.
Sprezyny zalozylem przy przebiegu 30tys km, czyli niebawem padna :-( po czym poznac ze amory sa juz slabe i nalezy wymienic?jak bede zmienial to zaloze KONI SPORT :-)

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Sierpnia 2004, 17:22:58 »
te sprężyny które mamy z Critem są naprawdębardzo komfortowe, nie wyobrażam sobie żeby inne obniżającące mogłyby być jeszcze bardziej miękkie, a co amorów to moje przejechały już 30 tys km na sportowych sprężynach (założyłem przy przebiegu 23 tys km) i jeszcze żyją, może dlatego że zdecydowana większość kilometrów zrobiona jest na trasie a nie w mieście

Crit

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Sierpnia 2004, 09:21:50 »
Cytat: wwtcka
te sprężyny które mamy z Critem są naprawdębardzo komfortowe, nie wyobrażam sobie żeby inne obniżającące mogłyby być jeszcze bardziej miękkie

Tak to prawda, ale twardsze są jedynie H&R których na nasze drogi bym nie polecił  :twisted:  a Eibach jest tak komfortowy w yarisie, że można zaryzykować stwierdzenie że bardziej od orginala czyli jest ofertą dla tych co chcą mieć niżej bez utraty walorów komfortu.

Co do amorków zrobiłem koleiny tysiąc na koni sportach i to jest to  :twisted: gdyby nie inni użytkownicy drogi to na trasie można nie hamować wcale, łuki które kiedyś leciałem 120-130 teraz wchodzę150 bez kropli potu na skroni i mam jeszcze zapas, ostatnio uratowały mi skóręi pozwoliły zmienić pas na szybko pokonywanym zakręcie, czego kiedyś nie mógłbym zrobić bo plener murowany, był uślizg ale pacjent jadący za mną całkiem niezłym autem nie miał tyle szczęścia i wyparkował w tył tego którego ja zdołałem ominąć.
Jednym słowem zbierajcie kasęna dobre amory z regulacją, i tu ważne, ta regulacja to nie bajer do lansowania się, ponieważ sportowe amory są dużo bardziej twarde i jeśli nie ma sięregulacji a dużo jeździ w max 2 osoby i nagle wsadzi 4 plus bagaż to auto całkiem inaczej jeździ, yaris jak ma załadowany tył to jeszcze lepiej trzyma siędrogi, problem pojawia sięjak jest pusty i ma twarde amorki z tyłu to zaczyna zamiatać tyłem jak RWD na zakrętach, i może sięokazać, że nie zdążymy zrobić kontry i zobaczymy skąd przyjechaliśmy, dlatego regulacja bardzo sięprzyda, mam ustawiony tył na 1/4; a przód na 1/2; , jak mam zamiar go załadować na dłuższą trasęto tył przestawiam na 1/2; ale gdybym zostawił tył na 1/2; i był pusty to któryś zakręt mogęzobaczyć z innej perspektywy. Od razu chcęuspokoić, że to, co piszędotyczy tylko ostrej i szybkiej jazdy, przy normalnym użytkowaniu takiego wózka na zakupy takich zabiegów nie ma potrzeby wykonywać. Koni sport tył mają regulowany w stary sposób, czyli bez pokręteł i wymaga to za każdym razem wyciągania amortyzatorów, ale spokojnie można to zrobić pod domem, bez podnoszenia auta i cudowania, wystarczy mieć dwa klucze 17 i imbus 6, roboty na 20 minut dla wprawnego usera.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl