Autor Wątek: Spotowe zawieszenie w Yaris (amortyzatory i sprężyny)  (Przeczytany 67713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dagon

• Gość
Odp: Spotowe zawieszenie w Yaris (amortyzatory i sprężyny)
« Odpowiedź #75 dnia: 25 Marca 2009, 00:51:19 »
Jeśli nie będziesz jeździł po lejach po bombie a na drogach gruntowych zmniejszysz prędkość do rozsądnej dla tego zawiasu, to się nie masz co przejmować gumami i poduchami... Po zmianie coś po pewnym czasie może się posypać teoretycznie bo zmienią się parametry pracy, ale to raczej już musiałaby być guma nieźle sparciała lub wytłuczona...

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 25 Marca 2009, 01:14:17 »
Rozumiem. Hms tylko nie wiem co zrobić z tyłem. Przód rozumiem, że koni, bo już je mam. Tył...hms koni drogie 440zł...może ultra sr-y kayaby? Po 220zł sztuka.

Ogólnie to na razie tylne amorki działają chyba dobrze, jednak po założeniu sprężyn różnie to może być. Będą pracowały w innym zakresie.

Twoje autko siadło o więcej niż 35 mm na Vogtlandach?

Co do Dars Tuning to widzę, że w aukcjach ma sprężyny Vogtlanda też do innych aut http://moto.allegro.pl/sklep/656103_dars_tuning?shop_id=656103&category=0&order=t&view=gtext&string=&description=0&shop=0&buy=0&personal_rec=0&p=1
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2009, 01:30:13 wysłana przez izotopek »

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 25 Marca 2009, 01:35:11 »
Siadło mi o 40 mm równo, zarówno z przodu jak i z tyłu... Z początku wydawało mi się, że z tyłu nawet o 4,2 ale potem się zorientowałem, że nie mierzyłem idealnie do tego samego punktu błotnika... Cały zestaw układał się ze 2 tygodnie... Głównie oczywiście o amortyzatory chodzi... ale to standard nawet przy seryjnych springach. Z mojego doświadczenia wynika, że różnice rzędu 5mm to standard... Przy dobrych firmach nie pojawiają się większe różnice...

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 25 Marca 2009, 01:42:57 »
Powyżej uaktualniłem swój post. Przejrzyj ofertę dars tuning z allegro. Tych tanich sprężyn ma masę. Ciekawe z jakiego kraju to ściąga:D za taką cenę.
Chodzi oczywiście o Vogtlandy.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2009, 01:47:09 wysłana przez izotopek »

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #79 dnia: 25 Marca 2009, 01:57:40 »
jesli te springi są autentyczne i są w tej cenie to
albo ktoś jest glupi, albo nabral kiedys tego strasznie duzo i kompletnie mu to nie schodzi, to puszcza w promocji;)

EDIT:
jakim cudem springi do cariny e są niemal dwa razy droższe niz te do mercedesa slk to nie pojmuje :D
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2009, 02:00:12 wysłana przez barte.k »
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 25 Marca 2009, 02:06:02 »
Eh wątpię, że ktoś jest głupi.:D Chyba, że okradli transport;D

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 25 Marca 2009, 09:37:26 »
Nooo to czekamy na fotki.... Byle by karta gwarancyjna dla zakładu montującego springi była, gwarancja i paragon by jeszcze dawali....
Jakim cudem one są takie tanie, to nie pojmuję.... Ale jeśli się okaże, że są oryginalne, to nic tylko brać, brać, brać....

A co do różnic Bartek, to po prostu popyt na springi do Cari jest mały i robią je w małych ilościach... co podnosi koszta, bo przestawienie maszynerii trochę trwa ;] Taka moja teoryja na podstawie pewnego programu, w którym pokazywano jak eibach robi swoje springi ;]

zmieniłem temat wątku na bardziej odpowiedni
kafara1
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2009, 10:11:22 wysłana przez kafara1 »

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 25 Marca 2009, 16:22:21 »
Więc tak wymiary:

Przód
śr dr. 11,5mm
zw. 6
wys. 322mm
śr. 124 / 149mm
tył
śr dr 11,75mm
zw 8
wys 300mm
śr 89/25/89mm

Wymiary podobne do oryginalnej sprężyny wyciągniętej z yarisa. Mówie tutaj akurat o przodzie. I oczywiście po rozprężeniu. Praktycznie to samo. Zobaczę jeszcze średnice druta.
Żeby nie było tak, że autko będzie wyżej siedzieć na tych springach niż na oryginałach:D

1. Czy czasem na sprężynach nie powinno pisać VOGTLAND?
2. Nic nie napisał o gwarancji itd...spytałem znowu...może odpisze:D

Pisać co myślicie Panowie.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2009, 16:26:00 wysłana przez izotopek »

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #83 dnia: 25 Marca 2009, 18:18:53 »
wygląda o wszystko dość autentycznie..
napisy i numery sie zgadzają..
co do napisów na sprezynach to niech sie Dagon wypowie, czy mial jakies;)

co do ceny..
ponowie, albo jest głupi :D
albo ma wielkie i hojne podejscie :D
no a na serio,
to moze one są stare?
paroletnie? bez gwarancji?
moze sie jeszcze czegos dowiesz od sprzedawcy..
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 25 Marca 2009, 20:00:35 »
Odpisał mi jeszcze to: Odpowiedzi są pogrubione.

Gwarancja na jaki jest okres?
12 miesięcy

I czy jest karta która wypełnia uprawniony warsztat podczas montażu?
Vogtland tego nie wymaga, więc nie ma.

Wystawia Pan jakieś potwierdzenie zakupu?
Paragon lub faktura, do wyboru.

Gościu z Vogtland.pl powiedział mi, że sprężyny powinny mieć dożywotnią gwarancję.
Wysłałem także mu fotki i niby ma ocenić co i jak. Dam znać.

Hms obok kodu kreskowego jest 11.08.2004...czyli chyba data produkcji... 5 lat.

Odpowiedz od Pana z vogtland.pl :

koni votlgang peka 20:30:30

no to sa normalne sprężyny, może uzywane albo ktos zaliczkę zostawił i nie odebrał, a jak coś będziecie chcieli kupic to pewnie już nie będzie ich miał bo to na poczatku stycznia mieliśmy wietrzenie magazynu i wtedy taki jeden zestaw był w ofercie.

Napisał niby też, że wygląda na oryginał.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2009, 20:37:19 wysłana przez izotopek »

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #85 dnia: 25 Marca 2009, 20:37:05 »
Wiekszość ludzi jak chce obniżyć utwardzić autko zaczyna od spreżyn obnizajacych po czasie trzeba wymienić amorki ,potem szukaja sportowych amortyzatorów a znowu dopiero kupują gwint . Nie piszcie ze gwint jest twardy lub za dużo obniza . Taki Tein to raczej górna półka zawieszenia no i przeznaczony na ulice i auto siadnie góra -40mm . Szkoda że do Yarisa niema spreżyn progresywnych można by dociąć zwoje .

Co do spreżyn tych co pokazałeś na razie ich nie kupuj . Założ amory koni z spreżynami z TS może bedzie wystarczające . Chyba że chcesz auto bardziej obniżyć bo Ts jest słabo obnizony .Rozebranie mcphersona to sama przyjemnośc , chwila roboty 

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 25 Marca 2009, 20:38:53 »
Tak tylko trzeba mieć czas na te chwilę. A czasu brak. Więc, albo wszystko od razu, albo w ogóle. Jak mam się babrać kilka razy to wolę od razu zrobić jak się należy.
Jak rozbiorę Mc phersony to muszę jechać na ustawienie geometrii. Nie chcę tego robić kilka razy.

Poniżej sprężyna od Yarisa TS-a... śr druta to przeszło 12mm. Wysokość po rozprężeniu podobna do Vogtlanda.
Hms... w Vogtlandzie jest śr druta 11,5 mm.  Czyżby oryginały ts-owskie były twardsze?
Nie wiem czy dobrze widzę, ale chyba Vogtlandy mają jeden zwój więcej.

« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2009, 21:35:36 wysłana przez izotopek »

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 25 Marca 2009, 23:32:41 »
Jedna sprawa to brak czasu, a druga to troszkę zmożone sprężyny w yarisie. Znaczy się wygląda jakby tylna lewa sprężyna była zmorzona bardziej od tylnej prawej. Nie wiem od czego, może od tego, że cały czas jeździła jedna osoba autkiem. Może amorki są wysrane z tyłu... Tył jest przechylony na lewą stronę, pewnie przód też troszkę choć tego za bardzo nie widać.
I po prostu szkoda wydawać kasę na oryginały lub zamienniki oryginałów z ts-a ponieważ są drogie. Na sam tył sprężyny kosztują bagatela 340-450zł, to może lepiej i taniej te Vogtlandy kupić.

Chyba, że zrobić tak:

Przełożę bardziej zmożone sprężyny z lewej strony na prawą. Skoro z lewej się zmorzyły to może teraz wyrówna się jak je zamienię. Teraz ciężarem swojego ciała bym dociążał sprężyny mniej zmożone.
Jakiś powód zmożenia lewej strony musi być. Jak się wsiada do yarisa to widać jak całe autko się ugina. Z czasem chyba to może się zmorzyć.

Jak sądzicie?

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 26 Marca 2009, 00:36:40 »
Cytuj (zaznaczone)
co do napisów na sprezynach to niech sie Dagon wypowie, czy mial jakies;)
Powinien być obok numeru jeszcze logotyp Vogtland czego tutaj nie ma. Powinno to wyglądać TAK. Niemniej jednak na nadruku na opakowaniu widać starą datę produkcji. Być może te kilka lat temu logotypu nie było. Głowy nie dam... Trzeba by zapytać kogoś, kto kupił springi vogtland te kilka lat temu.
Cytuj (zaznaczone)
Gwarancja na jaki jest okres?
12 miesięcy
Bzdura... Producent daje gwarancję 24 miesięcy + dożywotnia gwarancja na pęknięcie sprężyny.
Cytuj (zaznaczone)
I czy jest karta która wypełnia uprawniony warsztat podczas montażu?
Vogtland tego nie wymaga, więc nie ma.
Wymaga. Bez tej karty żadna gwarancja nie będzie uznana. Na karcie vogtland lub na ich stronie jest napisane, że podstawą do przyjęcia reklamacji jest poświadczenie (wypełniona karta), że montażu dokonał wyspecjalizowany serwis.

Mimo wszystko za takie pieniądze możesz zaryzykować ;] Wyglądają na oryginalne i jedyne co, to możesz mieć problem z gwarancją... Ale i tak obejmuje Cię rękojmia 24 miesięczna u sprzedawcy...

Cytuj (zaznaczone)
Nie piszcie ze gwint jest twardy lub za dużo obniza .
A kto tutaj coś takiego napisał? Regulacja gwintu pozwala zazwyczaj na regulację od jakiś -30 (a czasem i mniej) do... do prawie pełnej gleby :P Twardość też jest regulowana... można sobie fajnie dostroić zawieszenie pod siebie.
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2009, 00:40:10 wysłana przez Dagon »

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 26 Marca 2009, 00:55:48 »
A poradzisz mi coś też odnośnie tych zmożonych sprężyn? Czy przekładać stronami? czy może kupić te obniżone i mieć z głowy tamte problemy.

Coś mi się wydaję, że te springi to podróby. Na stronie vogtland.com widziałem wzór sprężyny. I rzeczywiście jest made in germany, logo i model.
Tutaj jakieś na pół starte napisy... nie wróży to nic dobrego.
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2009, 01:04:50 wysłana przez izotopek »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl