Autor Wątek: Kiepskie paliwo na znanych sieciówkach?  (Przeczytany 6488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gawith

• Gość
Kiepskie paliwo na znanych sieciówkach?
« dnia: 09 Maja 2017, 23:00:58 »
Co sądzicie o kiepskiej jakości paliw na sieciówkach?
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2017, 23:36:46 wysłana przez Gawith »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Kiepskie paliwo na znanych sieciówkach?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2017, 07:01:34 »

Nie trafiło mi się zatankować kiepskiej jakości paliwa na sieciówce. Prędzej to miało miejsce na stacjach typu No Name......
Obi

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maja 2017, 07:06:36 »
Że właściciele sprowadzanych wiekowych vw i audi z kręconymi licznikami szukają wytłumaczenia dlaczego ich wyklepane wraki szwankują.
Natomiast jeżeli chcesz poznać jakość naprawdę kiepskiego paliwa zachęcam do tankowania na stacjach krzak w kozich wólkach.

Offline hazet3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2017, 07:26:30 »
A na jakiej podstawie sądzisz że paliwo jest kiepskie ?Miałeś jakieś doświadczenia ?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2017, 10:41:02 »

Ja na przykład nic nie sądzę.
Czy to jest dobra odpowiedź ?  :cheesy:

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2017, 11:21:58 »
Co to jest "znana sieciówka"? Czy chodzi o stacje typu Auchan, Tesco etc. czy raczej o sieci stacji jak BP, Shell, Orlen?
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maja 2017, 13:26:50 »
To pytanie zawiera w sobie twierdzenie. Nieprawdziwe twierdzenie. Marna prowokacja. To właśnie sieciówki są niemal gwarantem dobrej jakości paliwa. przynależność do sieci daje im większy obrót oraz dostęp do pewnego źródła dostaw (a nie ściągane zza wschodniej granicy i pokątnie mieszane z wodą i rozpuszczalnikami żeby było taniej), wpadka oznaczałaby natychmiastowe przerwanie tego łańcucha i duże problemy finansowe. Tyczy się to również stacji przy hipermarketach. To właśnie poza sieciówkami masz ogromną szansę zatankowania paliwa gorszej jakości.

Offline Barti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2017, 13:42:36 »
OD 10 lat tankuje na Orlenie wcześniej Vervę On teraz Vervę 98 nigdy nie miałem problemów - staram się trzymać jednej stacji wiadomo w trasie różnie bywa . Polecam zerknąć na https://www.uokik.gov.pl/kontrole_stacji_hurtowni_paliw.php
Rodzynki znajdą się nawet wsród "zaufanych stacji" ale i dużo prywatnych ma kiepskiej jakości paliwa.
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2017, 13:44:35 wysłana przez Barti »
Corolla E12 HB 1.4 D4D SOL => Auris II FL 1.6 Comfort

Offline HPQ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Maja 2017, 16:41:14 »
Wolnossący z wtryskiem pośrednim Prius. Tankuje w różnych miejscach i nie ma szans tego odczuć. Inaczej w dieslu w drugim samochodzie, wspomnianym wyzej passacie, tu już łatwiej o takie odczucia. Nastoletnie i wyklepane diesle z Niemiec to bardziej zaawansowane i wrażliwsze konstrukcje niż proste silniki benzynowe Toyoty.
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2017, 16:43:47 wysłana przez HPQ »

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maja 2017, 20:04:18 »
Ja tankuję na Auchan i też nigdy nie miałem żadnych problemów  :-)
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Maja 2017, 20:07:32 »
Odkąd tankuje na Auchan to prawie codziennie dopala mi się DPF. Przez miesiąc tankowałem na innych stacjach i ani razu się nie dopalał. W sobote ponownie zalałem na Auchan i od poniedziałku znów codziennie dopala DPF. Nie jest to podejrzane? Z jakiegoś powodu bardziej dymi i zawala DPF na paliwie z tej sieciówki. Za każdym razem mam ten problem z tą stacją.

Offline Marcin_G

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Maja 2017, 20:32:30 »
Osobiście mam mieszane uczucia jeśli chodzi o tankowanie na stacjach przy marketach. Jak postawili u mnie w mieście Auchana to zacząłem tam tankować auto, wcześniej tylko Orlen. Zauważyłem jednak że na baku zacząłem robić mniej kilometrów niż do tej pory. Jednak cena paliwa na Auchan sprawiała że dalej tam tankowałem przez kilka miesięcy. Potem Orlen zrobił jakąś promocje na Verve i się skusiłem. Automagicznie przebiegi na baku wróciły do stanu przed Auchanem. Promocja się skończyła zatankowałem więc zwykłe paliwo na Orlenie. Ten sam przebieg co na Vervie. Trochę tak pojeździłem na paliwie z Orlenu i znowu spróbowałem paliwa z Auchana. Przebieg na baku znowu spadł. Wróciłem więc do Orlenu.
Również jeden z kolegów jeżdżący dieslem także twierdzi że na paliwie z Auchana robi miej kilometrów.
W moim wypadku różnica w kilometrach to około 40 km mniej na pełnym baku na paliwie z Auchan. Nie wiem może brało się to z tego że mocniej naciskałem gaz jeżdżąc po taniości? Niemniej odpuściłem sobie stacje marketowe.

Offline plonkas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Maja 2017, 20:41:22 »
Moim zdaniem w sieciówkach paliwo chrzczone jak i dobre możesz trafić z takim samym prawdopodobieństwem. Osobiście nie kręci mnie już (ale kiedyś tak) wlanie superduper ultra fine paliwa. Tak naprawdę nie potrafię zauważyć jakiejś różnicy - oprócz większej kwoty wydanej na tankowanie. Howgh !.

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Maja 2017, 21:43:45 »
Podaję odpowiedź: okoń  :grin:

A co do paliwa, to mam też bełkota 307 w benzynie. Strasznie wrażliwa maruda na to co ma w baku i staram się tankować na jednej stacji u siebie, sprawdzonej, bo ze 3-4 razy wlałem paliwo, raz na stacji typu Bliska, od razu wywaliło antypollution fault, raz z Shella też wywaliło błąd, no i na zadupiu Huzarze jakimś, tez beep i zółta dioda. Wszystko zależy od właściciela.

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Maja 2017, 10:51:42 »

Sądzę, że to jest TOTALNA bzdura!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl