Autor Wątek: dwa szybkie pytania RAV4 II PB AT - foto  (Przeczytany 5255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klev

• Toyot Leżący
  • *
dwa szybkie pytania RAV4 II PB AT - foto
« dnia: 10 Maja 2017, 16:41:34 »
Witam, w sobotę kupiłem ravke 2.0 benzynę automat z 2005r lift (klimatronik itp) hehe oczywiście czarną  :grin:

Mam szybkie 2 pytania odnośnie mojego autka:

1 - co to za zielony przełącznik między włącznikami grzania foteli? (czy go włączam i się świeci czy nie nic się nie dzieje)
20170510_170747.jpg

2 - czy automat na 1 biegu tak dziwnie gwiżdże to jest normalne ? (potem już tego nie słychać, tylko na 1 biegu) Czy to nie jest tak ze samochód rusza z 4x4 a potem odłącza tył od jakiejś prędkości czy drugiego biegu? jak to dokładnie wygląda bo w instrukcji nic nie ma na ten temat... a mi tak właśnie gwiżdże jakby na środku auta a nie od silnika jak by kręcił też tylnym wałem.... nie wiem czy to tak ma być czy może coś już jest do wymiany ?

z góry dziękuje za odpowiedzi
Krzysiek
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2017, 17:33:03 wysłana przez klev »

Offline igoor1983

• Toyot Leżący
  • *
Odp: dwa szybkie pytania RAV4 II PB AT
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2017, 17:05:00 »
1 - nie wiem nie mam tego
2 - mi gwiżdże pod koniec pierwszego biegu delikatnie i jest raczej coś od skrzyni, napewno jeszcze daleko do renowacji skrzyni więc puki nie szarpie mocno ani nie problemu ze zmianą biegów nie przejmuj się tym, jedynie olej w skrzyni wymien, chyba że niedawno był wymieniany

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

Offline klev

• Toyot Leżący
  • *
Odp: dwa szybkie pytania RAV4 II PB AT
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maja 2017, 17:17:39 »
odnośnie pkt 1 - zapodaje zdjęcie tego przełącznika

co do pkt 2 - dokładnie, na końcówce 1 biegu..... auto z niemiec wiec nie mam pojęcia czy olej ktoś wymieniał, wiec wymienię przy najbliższej okazji. Mam nadzieje ze pomoże i przestanie "świszczeć/gwizdać"  :o

20170510_170747.jpg
https://zapodaj.net/10f9e9c336f1a.jpg.html

Offline igoor1983

• Toyot Leżący
  • *
Odp: dwa szybkie pytania RAV4 II PB AT - foto
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2017, 17:53:12 »
No to tak jak mówię pewnie jest to co u mnie, to jest coś ze skrzynią ale zrobiłem już ok 20tys i ten dźwięk się nie zmienił ani nic ze skrzynią się na dzieje wiec tylko wymień olej i się nie przejmuj. Być może kiedyś skrzynia będzie do remontu ale to napewno nie prędko. A może po prostu te skrzynie tak mają - niestety nikt kogo znam nie ma tej ravki w automacie i nie mam jak tego sprawdzić. Po wymianie napisz czy coś pomogło. Aha i nie sugeruj się spalaniem wg komputera bo pokazuje bajki. To auto w automacie pali dużo i koniec kropka. W trasie 8-10 w zależności od prędkości jaka jedziemy no a w mieście heh to zależy od mnóstwa czynników mi 14-18 , poniżej 13 w mieście nie się zejść nie udało, a jeżeli jeździsz tak jak ją czyli 2km do sklepu potem 1km odebrać dziecko i prawie cały czas na zimnym silniku to trzeba liczyć 18 jak w mordę strzelil

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

Offline klev

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2017, 18:03:36 »
no to czekamy aż odezwie się trzeci posiadacz naszego modelu :) możliwe ze te skrzynie po prostu tak mają..... Moja też chodzi  idealnie tylko ten dźwięk. Po wymianie dam znać czy coś się zmieniło.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2017, 19:11:29 »
Nic się nie zmieni, one tak po prostu brzmią na jedynce. W naszej jest to samo, a auto ma ledwo 28kkm nalotu.
3VZ.pl

Offline Bogdano

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maja 2017, 22:21:31 »
Co do tego zielonego przełącznika to nie jest na pewno fabryczny.
Ktoś coś doinstalował i trzeba by teraz szukać do czego jest podłączony.

Offline zbyh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Maja 2017, 19:59:38 »
Czy to nie jest tak ze samochód rusza z 4x4 a potem odłącza tył od jakiejś prędkości czy drugiego biegu? jak to dokładnie wygląda bo w instrukcji nic nie ma na ten temat

Napęd rozłożony jest cały czas równo 50/50 więc nic tam się nie załącza ani nie odłącza.
Co do hałasu na 1 biegu, to ja u siebie nic takiego nie słyszę, a słuch pod tym względem mam wyczulony. Też mam 2005r BP w automacie. Przebieg 130.000 i w zeszłym roku wymieniałem olej w skrzyni.

Offline klev

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Maja 2017, 08:14:51 »
Napęd rozłożony jest cały czas równo 50/50 więc nic tam się nie załącza ani nie odłącza.

Niestety tu się mylisz.... stały permanentny napęd 50/50 to miały rav I generacji (ja miałem taki w foresterze I gen). Od II gen. napęd jest fakt "stały" ale pod znaczeniem słowa, że nie można go samemu przepinać na 1 czy 2 osie. To znaczy "stały" w tym przypadku. A faktycznie auto ma sprzęgło wiskotyczne między osiami (co widać w zimę na śniegu, jak najpierw mieli przód a potem dołącza tył)

Co do gwizdu, wnioskując z poprzednich postach trzy na cztery ravki AT tak brzmią. A ja i tak mam nadzieję, że po wymianie oleju się to poprawi (może chociaż trochę ucichnie)

pozdrawiam
Krzysiek
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2017, 08:20:15 wysłana przez klev »

Offline klev

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Maja 2017, 07:37:16 »
Widać tak musi gwizdać, zmieniłem olej i nie ma żadnej różnicy. Poza moim spokojnym snem :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Maja 2017, 10:41:40 »
Niestety tu się mylisz.... stały permanentny napęd 50/50 to miały rav I generacji (ja miałem taki w foresterze I gen). Od II gen. napęd jest fakt "stały" ale pod znaczeniem słowa, że nie można go samemu przepinać na 1 czy 2 osie. To znaczy "stały" w tym przypadku. A faktycznie auto ma sprzęgło wiskotyczne między osiami (co widać w zimę na śniegu, jak najpierw mieli przód a potem dołącza tył)

Proszę nie głosić herezji i nie powielać wiadomości z pogranicza iluzji.

Ravki 00-05 mają trzy dyfry i stały podział 50:50, było o tym wielokrotnie pisane. Wiskoza jest w transferze i wspomaga centralny, a całość działa tak, jak pisze zbyh.
3VZ.pl

Offline klev

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Maja 2017, 12:10:53 »
ok, przyjąłem wiadomość ze mam stały 50/50, ale proszę wytłumacz mi dlaczego na śniegu najpierw "mielą" przednie koła a dopiero za momencik (widoczny gołym okiem) zaczyna "mielić" tylna oś? W teorii przy stałym 50/50 powinny wszystkie koła równocześnie zerwać przyczepność. Forek I gen tak właśnie zrywał na śniegu, wszystkie 4 od razu, a ravka nie.

(pisze nie po to żeby się wykłócać, chce po prostu to zrozumieć......)
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2017, 12:16:38 wysłana przez klev »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Maja 2017, 09:52:10 »
Odciążasz przednią oś, więc łatwiej jej stracić przyczepność. Wiskoza też potrzebuje chwilę, żeby skleić, a im bardziej zużyta tym dłużej. Teoria, o której piszesz występuje we wszystkich, które mają na sztywno dopinaną drugą oś (choćby Hilux/Tacoma). Centralnego nie ma, i rzeczywiście można zmielić wszystkie 4 z miejsca nie tylko na śniegu ;)

Forek ma silnik przed osią i ogólnie trochę inną koncepcję napędu/zawieszenia, więc nie do końca można to bezpośrednio porównać.

Dość przystępnie (choć nie idealnie) jest to rozrysowane na awdwiki - myślę, że kilka obrazków tam da Ci więcej niż tysiąc słów tutaj :)

3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl