1. Generalnie nie, ale jeśli handlowcowi zależy to może zejść ze swojej marży i z tego np. dokładają dodatki. Dywaniki i tak byś zapewne dostał

więc gadanie że są ekstra to taki "marketingowy chłyt". Przed zakupem zrób sobie listę tego, co chciałbyś dokupić i w trakcie rozmowy poczekaj co Ci zaproponują. To czego nie ma - wymień z listy. I negocjuj, negocjuj...

. Jeden z dealerów stanowczo ale grzecznie odmówił upustów i nie ukrywał że skoro w innym miejscu dostałem lepszą cenę to on jej nie przebije. Drugi kombinował i wykombinował fajne warunki, na które przystałem - cena auta generalnie była "cennikowo/wyprzedażowa" ale dodatki + opony miały bardzo atrakcyjną cenę.
Kupowałem Verso z salonu rok temu i takie rzeczy mi zaproponowano/poprosiłem i uważam że są potrzebne (mam wersję 7 osobową)
- mata do bagażnika
- listwy boczne - kupowałem kolor auta biały 'nie perła' i z czarnymi listwami wygląda bardzo ładnie + jakaś tam ochrona na parkingach. Najlepiej obejrzyj zdjęcia albo na parkingu te listwy bo nie każdemu pasują
- listwa ochronna na tylny zderzak żeby dzieciaki nie rysowały go przy wyciąganiu i wkładaniu plecaków do bagażnika. Mały hint: nie bierz zupełnie błyszczącej tylko matowy metal lub ten utwardzany plastik. Przy chromie podczas cofania w kamerze potrafią się strasznie refleksy od chromu odbijać
- koniecznie chlapacze przód i tył na koła
- folie ochronne pod klamki przód + tył opcjonalnie
- nakładki ochronne na progi w Verso są w standardzie (ja miałem czarny plastik na zatrzaski). Pupy nie urywają i możesz powalczyć o jakieś ładniejsze
- alarm jest taki, że nie warto za niego dopłacać - jeśli dostaniesz gratis to bierz
Pamiętaj że ubezpieczenie u dealera też jest z jakąś tam jego prowizją, o której możesz podyskutować. Albo posprawdzać u innych ubezpieczycieli i kupić taniej w innym miejscu.
- opony - auto wyjeżdża z fabryki na letnich oponach więc czeka Cię zakup zimówek. W zależności od rozmiaru felg to trochę szarpie po portfelu. Negocjuj z dealerem to może sprzedać Ci opony w cenie hurtowej swojego zakupu. Tylko załatw to w momencie kupna auta a nie później. Mi doradzono żeby zakupić same opony bez dodatkowych felg i czujników ciśnienia. I przekładać co sezon - co niniejszym czynię i jestem zadowolony.
- do opon dostałem komplet śrub zabezpieczających na koła - naprawdę warto nawet jeśli trzeba dopłacić
- blokada skrzyni biegów - dopłaciłem za nią ale zamontowano Bearlocka profesjonalnie w ASO i było gotowe w dzień odbioru.
2. Perłowy biały jest ponoć najmocniejszy i ma najwięcej warstw - no i taki bielszy jest chyba

. Sam biały jest twardy ale też i kruchy. Jak oberwiesz kamieniem na autostradzie to może zrobić się odprysk albo pajęczynka. Ja mam ten zwykły biały i jest mi z nim ok - aczkolwiek jak stoi obok perły to widać różnicę i trochę serce boli że to nie perła...
3. Zabezpieczenia to temat rzeka i możesz poprzeglądać to forum. Fabryczny alarm to raczej niewielkie wyzwanie dla złodzieja . Rozwiązania niekonwencjonalne to znacznie lepsza opcja. Ja wierzę w mechaniczne blokady skrzyni biegów - i taką też zamówiłem od dealera. Trochę kłoci się z "bezkluczykowym" otwieraniem i zamykaniem auta

ale już się przyzwyczaiłem.
Z zabezpieczeń polecam też dobre AC z GAPem - sen spokojniejszy
4. Czujniki lepiej fabryczne - brałem pakiet City i Park czy jakoś tak i wtedy na tył montowane są jakieś lepsze w fabryce (pokazują odległość w kamerce) a na przód montowane w Polsce (chińskie

) - ale przynajmniej na gwarancji i ładnie zgrane z lakierem auta.