Autor Wątek: Kilka pytań przed zakupem Verso z salonu  (Przeczytany 11517 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline korbiela

• Toyot Leżący
  • *
Kilka pytań przed zakupem Verso z salonu
« dnia: 13 Maja 2017, 13:57:57 »
Witam

To moje pierwsze pytanie na forum - jeśli jest bardziej pasujący dział, proszę o przeniesienie.

Przymierzam się do kupna Verso z salonu, to mój pierwszy taki zakup.
1. Słyszałem, że generalnie Toyota nie daje rabatów. Czy ktoś się orientuje ile w praktyce można wynegocjować? Np. Ford czy Hyundai z marszu daje 8-10 tys rabatu, w przypadku Verso mam cennikowy rabat 3 tys. Da się w praktyce coś ugrać?
2.Jaka jest praktyczna różnica między kolorem białym a białą perłą? Trwałość taka sama? Różnica w cenie jednak dość znacząca (3500 zł). Akurat na placu stały 2 białe auta obok siebie, jeden mleczno biały drugi wpadający w ecru / kremowy. Pewnie ten kremowy to biała perła?
3. Czy warto dokupić jakieś dodatkowe zabezpieczenie, alarm lub taką "monetę" która włącza obwody. Oba zabezpieczenia po ok. 1000 zł.
Czy ubezpieczalnie nie wymagają 2 zabezpieczeń, a fabrycznie jest tylko immobilizer?
4. Standardowo jest tylko kamera cofania. Czy w praktyce warto dokupić czujniki parkowania przód i tył (2000 zł). Czy sama kamera wystarcza? Czy przód się kiedyś przydaje? Do tej pory nigdy nie miałem ani czujników ani kamery.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Kilka pytań przed zakupem Verso z salonu
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maja 2017, 18:43:00 »
1. Malo ugrasz - jakis alarm czy dywaniki.
2. Idz do salonu i poogladaj - perla ma wiecej warstw
3. Fabrycznie masz alarm (wystarczy dolozyc syrene) - ale jak masz keeless to koniecznie cos do tego doloz byle poza salonem
4. Czujniki tylko fabryczne - nie te z doposazenia.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maja 2017, 21:04:26 »
Mam kamerę oraz czujniki przód/tył. Moim zdaniem wszystkie są przydatne przy parkowaniu. Przy tak kiepskiej widoczności kopertę robi się bajkowo. Co do ceny nie wypowiadam się, moje były chyba w standardzie, więc nie wiem, ile są warte.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maja 2017, 21:05:47 »
1. Generalnie nie, ale jeśli handlowcowi zależy to może zejść ze swojej marży i z tego np. dokładają dodatki. Dywaniki i tak byś zapewne dostał :) więc gadanie że są ekstra to taki "marketingowy chłyt". Przed zakupem zrób sobie listę tego, co chciałbyś dokupić i w trakcie rozmowy poczekaj co Ci zaproponują. To czego nie ma - wymień z listy. I negocjuj, negocjuj... :) . Jeden  z dealerów stanowczo ale grzecznie odmówił upustów i nie ukrywał że skoro w innym miejscu dostałem lepszą cenę to on jej nie przebije. Drugi kombinował i wykombinował fajne warunki, na które przystałem - cena auta generalnie była "cennikowo/wyprzedażowa" ale dodatki + opony miały bardzo atrakcyjną cenę.

Kupowałem Verso z salonu rok temu i takie rzeczy mi zaproponowano/poprosiłem i uważam że są potrzebne (mam wersję 7 osobową)
- mata do bagażnika
- listwy boczne - kupowałem kolor auta biały 'nie perła' i z czarnymi listwami wygląda bardzo ładnie + jakaś tam ochrona na parkingach. Najlepiej obejrzyj zdjęcia albo na parkingu te listwy bo nie każdemu pasują
- listwa ochronna na tylny zderzak żeby dzieciaki nie rysowały go przy wyciąganiu i wkładaniu plecaków do bagażnika. Mały hint: nie bierz zupełnie błyszczącej tylko matowy metal lub ten utwardzany plastik. Przy chromie podczas cofania w kamerze potrafią się strasznie refleksy od chromu odbijać
- koniecznie chlapacze przód i tył na koła
- folie ochronne pod klamki przód  + tył opcjonalnie
- nakładki ochronne na progi w Verso są w standardzie (ja miałem czarny plastik na zatrzaski). Pupy nie urywają i możesz powalczyć o jakieś ładniejsze
- alarm jest taki, że nie warto za niego dopłacać - jeśli dostaniesz gratis to bierz :)

Pamiętaj że ubezpieczenie u dealera też jest z jakąś tam jego prowizją, o której możesz podyskutować. Albo posprawdzać u innych ubezpieczycieli i kupić taniej w innym miejscu.
- opony - auto wyjeżdża z fabryki na letnich oponach więc czeka Cię zakup zimówek. W zależności od rozmiaru felg to trochę szarpie po portfelu. Negocjuj z dealerem to może sprzedać Ci opony w cenie hurtowej swojego zakupu. Tylko załatw to w momencie kupna auta a nie później. Mi doradzono żeby zakupić same opony bez dodatkowych felg i czujników ciśnienia. I przekładać co sezon - co niniejszym czynię i jestem zadowolony.
- do opon dostałem komplet śrub zabezpieczających na koła - naprawdę warto nawet jeśli trzeba dopłacić
- blokada skrzyni biegów - dopłaciłem za nią ale zamontowano Bearlocka profesjonalnie w ASO i było gotowe w dzień odbioru.

2. Perłowy biały jest ponoć najmocniejszy i ma najwięcej warstw - no i taki bielszy jest chyba :) . Sam biały jest twardy ale też i kruchy. Jak oberwiesz kamieniem na autostradzie to może zrobić się odprysk albo pajęczynka. Ja mam ten zwykły biały i jest mi z nim ok - aczkolwiek jak stoi obok perły to widać różnicę i trochę serce boli że to nie perła... :)

3. Zabezpieczenia to temat rzeka i możesz poprzeglądać to forum. Fabryczny alarm to raczej niewielkie wyzwanie dla złodzieja . Rozwiązania niekonwencjonalne to znacznie lepsza opcja. Ja wierzę w mechaniczne blokady skrzyni biegów - i taką też zamówiłem od dealera. Trochę kłoci się z "bezkluczykowym" otwieraniem i zamykaniem auta :) ale już się przyzwyczaiłem.
Z zabezpieczeń polecam też dobre AC z GAPem - sen spokojniejszy :)

4. Czujniki lepiej fabryczne - brałem pakiet City i Park czy jakoś tak i wtedy na tył montowane są jakieś lepsze w fabryce (pokazują odległość w kamerce) a na przód montowane w Polsce (chińskie ;)  ) - ale przynajmniej na gwarancji i ładnie zgrane z lakierem auta.

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Maja 2017, 21:13:50 »
Czy w praktyce warto dokupić czujniki parkowania przód i tył (2000 zł). Czy sama kamera wystarcza? Czy przód się kiedyś przydaje?

czujniki z przodu polecam, jesli kupujesz auto dla tesciowej. Nic jej tak nie zohydzi zycia jak wariujace czujniki daleko od przeszkody.
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2017, 21:16:46 wysłana przez wito »
auto-niemcy.prv.pl

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Maja 2017, 21:40:43 »
Tylne czujniki widoczne w kamerce tez sa zakladane w Polsce.

Blokada skrzyni w verso jest niestety do obejscia w kilkadziesiat sekund.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Maja 2017, 22:19:24 »
Blokada skrzyni w verso jest niestety do obejscia w kilkadziesiat sekund.

No właśnie któryś raz to już słyszę... :) Możesz zdradzić jakieś szczegóły?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Maja 2017, 22:41:56 »
Oj, ale akurat ubezpieczenia - jeśli zależy Ci na dobrych warunkach - to ja bym nigdzie indziej nie kupował niż w salonie. Chyba że CCC (Cena Czyni Cuda) jest najważniejszym argumentem, to co innego - ale jeśli nie, to wiedz, że pakiet ogólnopolski ma zawsze lepsze warunki: albo jest trochę taniej za to samo co "samemu" albo cena jest podobna, ale zakres ubezpieczenia istotnie szerszy. :cool:
wita nie słuchaj - ma marną teściową :cheesy: Nie każde czujniki są wadliwe - a też takie miałem w Avenie, ale to nie znaczy, żeby rezygnować. :-)

Offline Arczi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Maja 2017, 23:19:38 »
1. Da sie ugrac fajne rabaty ale zalezy tez czy prywatnie czy firma. Ja firmowo jestem bardzo zadowolony :)
2. Roznica jest taka ze bialy jest ladny a perla piekna.... i dlatego mam perle <taniec>
3. OC&AC obowiazkowe i wystarcza to co daje Toyota + to jakies tam zabezpieczenie komputera ktore daja.
4. W/G mnie warto bo to wygoda :good:

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Maja 2017, 08:36:21 »
Nie pytaj o upusty czy rabaty. Spakietuj swoje oczekiwania co do auta i wyślij zapytanie do 3-4 dealerów. Ja odpytalem telefonicznie i mailowo 3 z okolic Wrocławia i wybralem tam gdzie cena była najlepsza i ten kto z mojej listy chciejstw dał najwięcej od siebie lub zaoferowal w bdb cenie.

A kolor? Wybrałem zwykły biały bez dopłat. Chciałem perle ale za 3 tys wolalem zabrać rodzinę na wyjazd.  Kolor okazal sie ok, a czarne detale jak listwy podkreślają fajność auta. Udanych wyborów
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2017, 08:38:34 wysłana przez gmarcin »
Toyota Verso 1.8 Premium & Nissan Note 1.4 I-Way

Offline korbiela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Maja 2017, 11:28:04 »
@mechu:
1. Różnica między ugraniem alarmu a dywaników jest dość istotna :)
3. Akurat wybieram wersję z normalnym kluczykiem. Dlaczego sugerujesz dołożenie poza salonem? Mniej standardowe rozwiązanie?

@EliEli:
Zadzwoniłem niedawno do salonu w innym mieście dopytać o dostępność Verso w konkretnym kolorze - na wstępie dostałem cenę całości niższą o 1 tys od tego co w moim mieście. Dzięki za post i wszelkie sugestie, przygotuję sobie listę tego co chciałbym mieć.

Roczne opony zimowe 16" na felgach stalowych mam akurat z obecnego auta więc te pewnie wykorzystam.

Offline knorski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Maja 2017, 12:04:42 »
Dochodzi jeszcze kwestia czujników ciśnienia w felgach. No chyba, że masz zamonotowane.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Maja 2017, 15:03:43 »
korbiela
1. Dla salonu kosztowo wychodzi podobnie - nawet nie wiem czy alarm nie taniej nie licząc kosztu montażu syreny.
2. Wszystkie salonowe rozwiązania są prawie identyczne i ogólnie znane.

Podaj specyfikację jaka cię interesuje bo rabat 1000 na Activie to dużo a  na innych wersjach już nie.

Zastanów sie też gdzie bedziesz serwisował - przeważnie jeśli kupisz w tym samym salonie co bedziesz serwisował to przychylniej patrzą.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Maja 2017, 21:26:54 »
1. Słyszałem, że generalnie Toyota nie daje rabatów. Czy ktoś się orientuje ile w praktyce można wynegocjować? Np. Ford czy Hyundai z marszu daje 8-10 tys rabatu, w przypadku Verso mam cennikowy rabat 3 tys. Da się w praktyce coś ugrać?
rabat zależy od handlowca, jego dyrektora i Twoich zdolności negocjacyjnych. Po za tym dywaniki, mata do bagażnika itp., może jakieś koła zimowe z rabatem.
Czy ubezpieczalnie nie wymagają 2 zabezpieczeń, a fabrycznie jest tylko immobilizer?
Chyba allianz czy pzu nie wymaga do jakiejś tam kwoty 2 zabezpieczeń. Zadzwoń do salonu i zapytaj, a potem sam sprawdz w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia.
Standardowo jest tylko kamera cofania. Czy w praktyce warto dokupić czujniki parkowania przód i tył (2000 zł). Czy sama kamera wystarcza? Czy przód się kiedyś przydaje? Do tej pory nigdy nie miałem ani czujników ani kamery.
Przód sie przydaje przy parkowaniu przodem do ściany - wjazd do garażu , czy na parkingach podziemnych w centrach handlowych itp. Nie trzeba sie zastanawiać gdzie przód sie kończy i ile do ściany zostało.   
Tył też sie przydaje - czasem są mocno słoneczne dni i jak pada pod kątem intensywne światło słoneczne na wyświetlacz, może być słabo widać gdzie cofasz. Zawsze lepiej mieć coś co jeszcze zapiszczy ,  w szczególności jak masz pannę co nie patrzy w lusterka, zapomina o kamerze tylko R i gaz.
Na różne ponastawiane dziadostwa też sie przydają:
! No longer available
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2017, 21:32:10 wysłana przez bazi »

Offline korbiela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Maja 2017, 20:52:26 »
mechu - chodzi o Verso 1.8 wersja Premium + metalik (2300) + automat (5000) + pakiet Comfort (4000) to katalogowo 96 200 minus rabat 3000 (ale taki zwykły cennikowy) = 93 200 (w innym mieście dostałem rabat 4000, czyli pewnie handlowiec dorzucił 1000 od siebie)

bazi - dzięki za filmik

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl