Autor Wątek: kilka pytań przed zakupem Aurisa I HSD  (Przeczytany 13476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: kilka pytań przed zakupem Aurisa I HSD
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Maja 2017, 13:14:10 »
Mikelloo ogólnie polecam, jeżeli możesz sobie na to pozwolić (poczekać, dołożyć) kupić Priusa III - niższe opory przy prędkościach powyzej 100km/h (spalanie Pb Aurisa I HSD z autostardy 140km.h na wskaźniku, tempomat to 8l/100km PriusyIII robią to lepiej) w mieście i przy niższych prędkościach to praktycznie to samo co PIII.

Ad.1 Nie, ale/teoretycznie jest możliwość dołożenia autostartu (czekam na moduł) ale jest to rozwiązanie niefabryczne, docelowo przeznaczone dla PIII więc zobaczę czy będzie działać.
Ad.2 Nagłośnienie ogólnie dla mnie ocena 4/5  :good: (wersja navi - bez JBL) pisałem już gdzieś na forum o tym: za dużo basów (mam skręcone na 0) i za mocne (tym samym ) "autopodbicie" przy wzroście prędkości (szumu). Nie wiem o czym piszesz ale może to nawiew na szybę nie głośnik pośrodku zależny od wersji klimatyzacji?!? Ja mam wysokie i średnie/niskie w drzwiach (2+2) i drzwi tył (1+1).
Ad.3 W AurisI jest isofix (standard w EU chyba od produkcji 2004 w każdym aucie).
Ad.4 Nie. Jest fajnie , przestronnie i ogólnie więcej miejsca i przestrzeni niż w PIII i innych porównywalnych autach (moje odczucie) i wcale nie jest wysoko.  :good:
Ad.5 Tak to ten sam układ: 1.8 2ZR-FXE Ct200h = Prius III = Auris I  (C-HR i Prius v chyba też  :o)

« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2017, 13:21:48 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Maja 2017, 16:00:02 »
Po od 10 sek. od naciśnięcia przycisku START silnik sam się uruchamia wygrzewając katalizator i dogrzewając kabinę. T
To ja chyba miałem jakiegoś trefnego Priusa (auto zastępcze) - zimą podczas startu na zimno silnik spalinowy uruchamiał się natychmiast po wciśnięciu przycisku start.
Auto ma ponad 200Nm i prawie 140KM tak wiec o problemach z podjazdem nie może być mowy, w takim rozumieniu że słabnie, dusi się itp, nie da rady jechać. 
Może, może - spora część tych cyferek pochodzi od silnika elektrycznego, który uzyskuje je przy najniższych obrotach, podczas gdy na autostradzie (wysokie obroty) oddaje tej mocy zdecydowanie mniej. W trasie za napęd odpowiada głównie jednostka spalinowa czyli silnik o niezbyt dużej mocy i niezbyt dużym momencie jak na dośc ciężkie auto. Oznacza to, że na podjazdach trzeba wysłuchiwać wycia silnika, a przy załadowanym aucie, gdy pojawi się wzniesienie, prędkość autostradowa może być równocześnie maksymalną (co nie miałoby miejsca w klasycznym silniku benzynowym mającym 140KM/200Nm).
Ad.5 Tak to ten sam układ: 1.8 2ZR-FXE Ct200h = Prius III = Auris I (C-HR i Prius v chyba też :o)
Samo oznaczenie jest mylące, w samym CT200h były dwie wersje systemu, bodajże od 2012 roku wyraźnie spadło zużycie paliwa. C-HR niby ma to samo oznaczenie dla napędu, a ma mniej mocy i inną przekładnię.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Maja 2017, 18:24:28 »
 Kilka uwag:
> "wycie" - Po pierwsze nic nie wyje, jak się wciśnie gaz do oporu to się pojawia dźwięk zbliżony do działania turboszczotki w odkurzaczu. Odczucie wycia wynika z przyzwyczajenia do korelacji pomiędzy prędkością a wysokością obrotów silnika. Tutaj przy przyspieszaniu silnik spalinowy od razu wychodzi na wysokie obroty, gdzie ma wysoką sprawność, a ich nadmiar oddaje przez generator na silnik elektryczny. Bynajmniej nie jest głośniej od innych aut, w testach porównawczych pomiaru hałasu podczas przyspieszania Auris HSD wcale nie był głośniejszy od spalinowych kompaktów.
> osiągi – Oczywiście nie jest to jakaś rakieta, no bo w końcu 11 sekund do setki to nie jest żaden super wynik w tej klasie.  Chodzi o to że konstrukcja HSD umożliwia bardzo wydajne wykorzystanie energii generowanej przez silniki.  Po pierwsze nie musimy się zastanawiać nad głębokością redukcji, po prostu wciskamy gaz i zawsze jest tak samo, elastyczność jest nie gorsza niż w dieslach 140-150 KM na 4 biegu, ok. 7 sekund 60-100 km/h.  Po drugie od 0 km/h dysponujemy momentem ponad 200 Nm, bardzo płaskim w całym zakresie prędkości, bez żadnych turbodziur.  Włączanie się do ruchu tym autem lub szybka zmiana pasa to czysta przyjemność.
> problemy z podjechaniem pod górę po śliskiej nawierzchni mogą wynikać z braku półsprzęgła lub możliwości ruszenia z wyższego biegu – trzeba po prostu bardzo delikatnie wciskać gaz

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Maja 2017, 19:08:53 »
Kilka uwag:
> "wycie" - Po pierwsze nic nie wyje, jak się wciśnie gaz do oporu to się pojawia dźwięk zbliżony do działania turboszczotki w odkurzaczu. Odczucie wycia wynika z przyzwyczajenia do korelacji pomiędzy prędkością a wysokością obrotów silnika. Tutaj przy przyspieszaniu silnik spalinowy od razu wychodzi na wysokie obroty, gdzie ma wysoką sprawność, a ich nadmiar oddaje przez generator na silnik elektryczny. Bynajmniej nie jest głośniej od innych aut, w testach porównawczych pomiaru hałasu podczas przyspieszania Auris HSD wcale nie był głośniejszy od spalinowych kompaktów.

Zgadzam się w Aurisie HSD nawet jak jest głośno to i tak jest to ciągle ciszej jak w przypadku innych napędów. Problem jest raczej kontrast, zmiana tonu silnika wynikający z tego że raz jest bezszelestnie, a później nagle coś zaczyna pomrukiwać. Jak dla mnie e-CVT jest po prosu [cenzura] fajne i nie wyobrażam sobie jazdy z inną przekładnią, a mam niemałe doświadczenia użytkowe z innymi konstrukcjami.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Maja 2017, 00:06:52 »
> "wycie" - Po pierwsze nic nie wyje, jak się wciśnie gaz do oporu to się pojawia dźwięk zbliżony do działania turboszczotki w odkurzaczu
Czyli wycie. Jednostajne. Ciągłe. Przy konwencjonalnym napędzie maksymalne obroty utrzymywane są przez chwilę - zmiana biegu i jest dużo ciszej do czasu aż się silnik znowu nie wkręci. Niby chwila, ale robi różnicę.
elastyczność jest nie gorsza niż w dieslach 140-150 KM na 4 biegu
Jest, tym bardziej że porównujesz trzymanie na biegu i niskich obrotach, z automatem i wyciem hybrydy. Druga, ważniejsza sprawa - hybrydy (ani żadnego innego auta z CVT) nie da się wyczuć. Moc narasta "gumowato", nie wiesz ile przyspieszenia dostaniesz. Tymczasem dobre wyczucie możliwości auta jest kluczowe przy wyprzedzaniu dla bezpieczeństwa tego manewru.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Maja 2017, 02:14:48 »
Czyli wycie. Jednostajne. Ciągłe. Przy konwencjonalnym napędzie maksymalne obroty utrzymywane są przez chwilę - zmiana biegu i jest dużo ciszej do czasu aż się silnik znowu nie wkręci. Niby chwila, ale robi różnicę.

Otóż wcale nie jest dużo ciszej.  Mnie akurat DSG w Octavii 2.0 TDI irytowało znacznie bardziej, a już start stop telepiący Passatem jest zdecydowanie wk...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Maja 2017, 02:27:17 »
Jest, tym bardziej że porównujesz trzymanie na biegu i niskich obrotach, z automatem i wyciem hybrydy. Druga, ważniejsza sprawa - hybrydy (ani żadnego innego auta z CVT) nie da się wyczuć. Moc narasta "gumowato", nie wiesz ile przyspieszenia dostaniesz. Tymczasem dobre wyczucie możliwości auta jest kluczowe przy wyprzedzaniu dla bezpieczeństwa tego manewru.

W obu przypadkach masz niskie obroty gdy jedziesz za wyprzedzanym obiektem i czekasz na to aż zrobi się przestrzeń do manewru.  Nie wiem co chcesz "wyczuwać". Właśnie jednostajne narastanie mocy jest dobre, bo wiadomo czego się spodziewać.  W dieslu jest najpierw dziura, potem kop i za chwilę znowu dziura.  W efekcie prawie każde wyprzedzanie wymaga przekładania biegu w trakcie co nie jest ani fajne ani bezpieczne.  Turbo benzyna jest trochę lepsza ale znacznie bardziej żarłoczna w szczególności w mieście.

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Maja 2017, 07:49:16 »
Druga, ważniejsza sprawa - hybrydy (ani żadnego innego auta z CVT) nie da się wyczuć. Moc narasta "gumowato", nie wiesz ile przyspieszenia dostaniesz.
"Gumowato" to właśnie narasta w dieslu, o responsywności na gaz nie wspominając.
Chyba nie chcesz powiedzieć że w kosiarce 1.4 przy wyprzedzaniu TIR-a jest ciszej i szybciej ?? :laugh:
CVT nie ma co porównywać eCVT to całkiem inna para kaloszy.

Otóż wcale nie jest dużo ciszej.  Mnie akurat DSG w Octavii 2.0 TDI irytowało znacznie bardziej, a już start stop telepiący Passatem jest zdecydowanie wk...

2.0 TDI DSG w Passeratti przy gazie w podłodze zmienia biegi przy 5000obr/min i to ledwo się dokręcając. Już przy 3000obr/min jest głośniej niż przy 5200 w Aurisie HSD. Skrzynia w trybie "D" jest tak ospała przy ruszaniu i kick downach, że masakra. Jedyny normalny najmniej ospały tryb to "S" (reakcja na pedał gazu jest już ok), ale paradoksalnie nie nadaje się do jazdy w mieście, bo nie dość że szarpie jak kursant w eLce (potrafi nagle zbić z 2 na 1), jeszcze zmienia biegi po przekroczeniu 3000obr/min. Nie pominę faktu że DSG w mieście przy 60km/h wbija (eko) 6 bieg w TDI i utrzymuje 1100obr/min trzęsąc budą. Słabe to.
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2017, 07:56:15 wysłana przez smiecho84 »

Offline Mikelloo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Maja 2017, 07:56:14 »
.[/quote]
Ad.2 Nagłośnienie ogólnie dla mnie ocena 4/5   (wersja navi - bez JBL) pisałem już gdzieś na forum o tym: za dużo basów (mam skręcone na 0) i za mocne (tym samym ) "autopodbicie" przy wzroście prędkości (szumu). Nie wiem o czym piszesz ale może to nawiew na szybę nie głośnik pośrodku zależny od wersji klimatyzacji?!? Ja mam wysokie i średnie/niskie w drzwiach (2+2) i drzwi tył (1+1).

Zobacz na tym zdjęciu https://img38.otomoto.pl/images_otomotopl/844187733_7_1080x720_toyota-auris-hybryda-naglosnienie-jbl-glosniki-wzmacniacz-subwoofer-.jpg, to nad nawiewami tuż nad radiem, to głośnik czy co ?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Maja 2017, 08:01:58 »
Dodatkowy nawiew. Możesz dać powietrze na te dwa nad radiem lub na ten wyżej, wtedy bardziej idzie na całość kabiny (klima). Na pewno nie ma to związku z JBL'em.
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2017, 08:06:43 wysłana przez fazibazi »

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Maja 2017, 08:03:47 »
Mikello czy to przypadkiem nie jest nawiew na szybę ?
Przyjrzyj się uważnie zdjęciom z przed i po FL. Widzisz na pierwszym pas nawiewowy przy szybie? Po FL tego nie ma, więc obstawiam nawiewy.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Maja 2017, 08:08:45 »
Na szybę bezpośrednio jest tu i tu, a ten duży to tak jak napisałem nawiew bardziej na górę kabiny. Mam identyczną wersję jak na zdjęciu na dole (bez półskóry). Sub jest pewnie gdzieś w bagażniku/dojazdówce (nie wiem czy to do tego modelu):

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3296087.html
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2017, 08:14:13 wysłana przez fazibazi »

Offline eurotarget.uk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Maja 2017, 22:41:34 »
Witam wszystkich, jestem tutaj nowy. Właśnie przymierzam się do takiego Aurisa 2012 i chciałem zapytać dośwaiadczonych kolegów o płyn przekładniowy w skrzyni i aktualizację map w nawigacji. Jaki jest interwał wymiany płynu i jak wgrać nową mapę? Czy język polski jest na liście języków w systemie multimedialnym? Z góry dziękuję za informacje

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Maja 2017, 22:49:12 »
Olej w e-cvt mozna zmienic co 90000km.
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline eurotarget.uk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Maja 2017, 07:05:09 »
Dzięki za info. Ile oleju tam wchodzi i czy tylko lać tam Toyota ATF WS?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl