Autor Wątek: Hałas jakby niedomkniętej szyby przy wyższej prędkości  (Przeczytany 64400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Hałas jakby niedomkniętej szyby przy wyższej prędkości
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Maja 2017, 12:26:22 »
Sprawdziłem i istotnie od mniej więcej 140 jest jakiś dodatkowy "szum wiatru" słyszalny, ale nie przeszkadza w mówieniu ani słuchaniu radia, a silnik i podwozie raczej daje głośniej.
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Maja 2017, 16:16:40 »
Sprawdziłem i istotnie od mniej więcej 140 jest jakiś dodatkowy "szum wiatru" słyszalny, ale nie przeszkadza w mówieniu ani słuchaniu radia, a silnik i podwozie raczej daje głośniej.

Ja u siebie słyszę od 100 km/h jeśli jest duży wiatr to nawet od 80. Zgadza się nie przeszkadza w mówieniu i słuchaniu radia ale nie jest to naturalny szum opływającego powietrza tylko ewidentnie efekt jakiejś nieszczelności.

Offline Devidet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Maja 2017, 17:21:28 »
Mam to samo z tyłem auta. Pasażerowie często zwracają mi uwagę, że mam niedomknięte okno. Na serwisie nasmarowali uszczelki - nie pomogło. Mam się umówić na dniach na wymianę uszczelek. Czy komuś z was wymienili uszczelki ?

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Maja 2017, 11:48:21 »
Mam to samo z tyłem auta. Pasażerowie często zwracają mi uwagę, że mam niedomknięte okno. Na serwisie nasmarowali uszczelki - nie pomogło. Mam się umówić na dniach na wymianę uszczelek. Czy komuś z was wymienili uszczelki ?

Tak - mi wymieniali i nic to nie dało - na poprzedniej stronie w tym wątku pisałem

M.

Offline racibornio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Maja 2017, 13:28:17 »
Potwierdzam - wychwyciłem to już na jeździe próbnej przy prędkości autostradowej i osobiście uważam to za jakąś niedoróbkę. Co prawda w aspekcie pracy silnika auto jest cichsze więc czyni szybką jazdę znośniejszą, ale to zakręcanie powietrza gdzieś tam pewnie w narożniku szyby którychś drzwi jest wyraźne. W ogóle - być może czytaliście w artykułach motoryzacyjnych - Auris ‘fruwa’ na autostradach…jest jakieś takie boczne znoszenie. Kwestia profilu bryły? Na to mi wygląda. A efektem słyszalnym właśnie to, z czym zaczął się wątek.

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Maja 2017, 15:38:30 »
Auris ‘fruwa’ na autostradach…jest jakieś takie boczne znoszenie.

Auris II FL HB "fruwa na autostradach"? Kompletnie tego nie odczułem. Powiem tak jest to jeden ze stabilniejszych pojazdów jakimi się poruszałem, w porównaniu do np. Cordoby, Corolli, Octavii i Avensis.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Maja 2017, 17:01:44 »
Mam takie same wrażenia. Dla prędkości, którymi jeździ, to jest przyklejony do drogi.

No chyba, że porównujemy do bolidu F1 :D

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Maja 2017, 20:11:06 »
Również posiadam Aurisa II FL HSD i nie odczuwam nawet przy 150 jakiś "wiatrów" :D Co silnik to inna buda?

Offline blooop

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Maja 2017, 07:33:05 »
Na jakimś zagranicznym forum też jest o tym wątek i tam gościowi serwis odpisał, że to przez budowę lusterek, a inni userzy potwierdzili, że po ich złożeniu hałas ustawał. Może jak ktoś z was będzie dzisiaj jechał po autostradzie to może sprawdzić?

A co do trzymania się drogi, to potwierdzam, jest bardzo dobrze w porównaniu np z poprzednim avensis
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2017, 07:35:42 wysłana przez blooop »

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Maja 2017, 12:23:45 »
To muszę sprawdzić to... jakbym miał jeszcze gwarancję to bym nie odpuszczał - może drzwi trzeba lekko spasować - znajomy tak miał w Avensis - drzwi mu spasowali po dokręcali i ustało

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Maja 2017, 17:18:15 »
Na jakimś zagranicznym forum też jest o tym wątek i tam gościowi serwis odpisał, że to przez budowę lusterek, a inni userzy potwierdzili, że po ich złożeniu hałas ustawał. Może jak ktoś z was będzie dzisiaj jechał po autostradzie to może sprawdzić?

Od dzisiaj jak zobaczę Aurisy jadące autostradą ze złożonymi lusterkami, będę wiedział że to Forumowicze :laugh:
To będzie nasz znak rozpoznawczy.  <taniec>
Składałem lusterka i nie zauważyłem poprawy. Fakt, że gdy przy 130 otworzyłem okno złożyłem lusterko to już mi po tym manewrze wszystko w uchu huczało (nie mam automatycznego składania). Może faktycznie niech przetestuje jeszcze raz ktoś kto ma automatyczne składanie lusterek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Maja 2017, 19:13:26 »
Testowałem dziś przy HSD przy 150 z lusterkami czy bez, różnicy nie widziałem. Zatem chyba rasowe benzyniaki musza kombinować.

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Maja 2017, 19:21:41 »
Testowałem dziś przy HSD przy 150 z lusterkami czy bez, różnicy nie widziałem. Zatem chyba rasowe benzyniaki musza kombinować.

Proszę nie traktować jako jakąkolwiek złośliwość.  :)  Może jednak w HSD przy 150 bardziej słychać e-CVT niż drobną nieszczelność w uszczelce? W innych moich samochodach było o wiele głośniej (silnik, ogólny szum opływającego powietrza, opony itp) więc nie było najmniejszych szans usłyszenia np. dziurki w uszczelce. W Aurisie  z "rasowym benzyniakiem" jest w "miarę cicho" i dlatego czepiamy się dziwnych rzeczy. Naprawdę poza tą "głupotą" ciężko mi do czegokolwiek się przyczepić w tym samochodzie, no może jeszcze do miejsca na nogi na tylnej kanapie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Maja 2017, 20:53:55 »
HSD przy 150 km/h będzie miał znacznie niższe obroty niż 1.6 Valvematic, więc to raczej nie jest przyczyna.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Maja 2017, 15:54:04 »
Dokładnie, przy 150 jeszcze kawałek do słyszalnych obrotów :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl