Autor Wątek: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje  (Przeczytany 59187 razy)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
Odp: Pre Collision System
« Odpowiedź #120 dnia: 10 Lipca 2017, 19:30:59 »
pluto - jak ustawiony PCS ? Ja ustawiłem u siebie aby reagował najwcześniej jak to możliwe

Też tak ma.

że kilka miesięcy temu została w ramach gwarancji dołożona mapa podgrzewająca system kamer, jakaś nowa wiązka oraz przeprogramowanie całego systemu.
możesz rozwinąć temat ? Czegoś brakuje w naszych samochodach ?

Może w waszych nic nie brakuje, ale kilka osób i ja też miało problem z parującymi kamerami na przedniej szybie - wyłączał cały system.
W ramach gwarancji ASO likwidowało ta usterkę montując matę podgrzewającą (łącznie z przeprogramowaniem całego systemu) i mi także to naprawili podczas ostatniego przeglądu.
Temat był szeroko opisywany na tym forum.
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2017, 19:33:55 wysłana przez pluto »
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje
« Odpowiedź #121 dnia: 10 Lipca 2017, 19:35:50 »
Auto na suchym potrzebuje około 13m, żeby się zatrzymać z 50km/h. Niech mi ktoś tu powie, że podjechał do stojącego auta ze stałą prędkościa 50km/h np na 20 m

Offline Marcin_G

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #122 dnia: 10 Lipca 2017, 20:59:10 »
W kwestii parametrów które mierzy i ocenia PCS.  Zauważyłem, że system wykazuje różną wrażliwość w zależności od sytuacji drogowej.  Najbardziej czuły jest gdy jedziemy z w miarę stałą prędkością a auto przed nami zacznie hamować.  Natomiast gdy to my przyspieszamy podjeżdżając "na zderzak", to w ogóle trudno go zmusić do reakcji.  Po ponad roku użytkowania mam wrażenie, że algorytm PCS jest dużo bardziej skomplikowany niż wynikało by to z dostępnych opisów.

Mam podobne spostrzeżenia. Wielokrotnie gdy to ja zbliżyłem się do auta przede mną z dużą prędkością, nie ważne czy to auto stało czy też jechało, system nawet nie pisnął. Natomiast nie raz gdy moja prędkość była stała od jakiegoś tam momentu, system "krzyczał" żebym hamował gdy tylko zbliżałem się do pojazdu przede mną.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #123 dnia: 10 Lipca 2017, 21:05:21 »
Pluto jezeli twierdzisz ze system dohamowuje samochod to czemu nie odwazyles sie wiechac na gazie w steropian przeciez system by wyhamowal ?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #124 dnia: 10 Lipca 2017, 22:01:52 »
To jest tylko system oparty na algorytmach obliczeniowych działających w zaprogramowanych warunkach - może nie zadziałać w 1 na milion przypadku a nie jestem idiotą aby z premedytacją walić w mur nawet ze styropianu za bardzo szanuję swoją pracę i zarobione pieniądze. :wallbash:

W programie "Automaniat" wykonali taki test i tylko Toyota C-HR zaliczyła go i zatrzymała się sama przed przeszkodą  (Audi Q2 oraz Suzuki Vitara wjechały w przeszkodę).
Jeszcze raz z pełną świadomością potwierdzam że system działa (może zbyt często) ale skutecznie w sytuacjach krytycznych.
Jeśli coś się zmieni to nie omieszkam to zakomunikować, na razie co to tego systemu to nie mam większych uwag i wart jest każdej złotówki.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 11 Lipca 2017, 04:22:10 »
Proszę Was piszecie tutaj o testach przez AutoSwiat, Automaniak, Zachar, Zietarski i inni, a bierzecie pod uwagę, że robią to za pieniążki? Suche fakty: auto wyłączając czynnik ludzki (tutaj działa elektronika) auto potrzebuje: przy 30km/h - 5 m ( tutaj faktycznie nie jesteśmy w stanie odczuć czy hamulce same reagują czy równocześnie z nami ) przy 50km/h - 13 m ( tutaj to już naprawdę musimy czuć w razie draki ) i 70km/h - 25 m ( w tym przypadku to już ślepy i w wieku 80 lat nie jest wstanie poczuć reakcji hamowania. 25m!!! Co najmniej 5 długości auta i musi już hamować, aby zatrzymać przed przeszkoda!!!

Dlatego mój musi iść na diagnostykę, bo tylko biedak puszczy ze strachu że mu blachę pogniotę.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 11 Lipca 2017, 09:16:04 »
..."To jest tylko system oparty na algorytmach obliczeniowych działających w zaprogramowanych warunkach - może nie zadziałać w 1 na milion przypadku"...

Przepraszam, że wyjąłem z kontekstu, ale to oznacza, że ten system jest w fazie testów, czyli software beta lub nawet wczesna beta.

.."W programie "Automaniat" wykonali taki test i tylko Toyota C-HR zaliczyła go i zatrzymała się sama przed przeszkodą  (Audi Q2 oraz Suzuki Vitara wjechały w przeszkodę)"...

To tylko potwierdza co napisałem wcześniej, że producenci robią z Nas królików doświadczalnych, tylko dlaczego za Naszą kasę i łaskawie nie poinformowali o tym klientów? Co do tej Toyoty C-HR to ... wiecie... tak samo są testy na jej spalanie, twierdzą, że spala mniej niż komputer pokazuje  :laugh:
Fachowcy od siedmiu boleści, jadą 150 km i potem tankują ponownie zbiornik do odbicia, nie uwzględniając tolerancji błędu nalanego paliwa za pierwszym i za drugim razem.
[/quote]
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2017, 09:19:40 wysłana przez MMZabrze »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #127 dnia: 11 Lipca 2017, 12:38:10 »
..."To jest tylko system oparty na algorytmach obliczeniowych działających w zaprogramowanych warunkach - może nie zadziałać w 1 na milion przypadku"...

Przepraszam, że wyjąłem z kontekstu, ale to oznacza, że ten system jest w fazie testów, czyli software beta lub nawet wczesna beta.
Widzę, że znasz się też na informatyce  :good: <taniec>

Cytuj (zaznaczone)

Fachowcy od siedmiu boleści, jadą 150 km i potem tankują ponownie zbiornik do odbicia, nie uwzględniając tolerancji błędu nalanego paliwa za pierwszym i za drugim razem.
A jak by mieli uwzglednić ową "tolerancję błędu" cokolwiek ona oznacza? ;-)  I dlaczego pierwszy raz ma znaczenie?

Jeżeli znają sie na rzeczy i tankowali "pod korek" to popełniony błąd będzie na poziomie 2-3% czyli zupełnie akceptowalnym do takich testów.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 11 Lipca 2017, 15:40:09 »

Widzę, że znasz się też na informatyce  :good: <taniec>

Cytuj (zaznaczone)

A jak by mieli uwzglednić ową "tolerancję błędu" cokolwiek ona oznacza? ;-)  I dlaczego pierwszy raz ma znaczenie?

Jeżeli znają sie na rzeczy i tankowali "pod korek" to popełniony błąd będzie na poziomie 2-3% czyli zupełnie akceptowalnym do takich testów.

A ja widzę, że lubisz z ludzi idiotów robić ????

Profesorze zbiornik paliwa ma przypuśćmy 45 l plus gardziel. Za pierwszym razem zalejesz do pierwszego obicia, ale nie do pełna, braknie przypuśćmy 3 l, potem jedziesz 150 km i znowu do pierwszego odbicia i tym razem nalało się jeszcze mniej to gdzie Twój dopuszczalny błąd i rzetelność pomiaru co? Gdyby wyjeździli cały baniak i lali aż do ulania to jest mniejsze prawdopodobieństwo właśnie takiej sytuacji  co opisałem wcześniej. Tym razem trafiłeś kulą w płot, bo zajmuje się tym zawodowo od 13 lat. Precyzyjne określenie zużycia robi się to przy pomocy bajpasów i testowych zbiorników paliwa, gdzie jest precyzyjnie odlewane paliwo do 10cm sześć. , ale co ja się znam skoro Ty już przedstawiłeś swój pogląd na ten temat.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #129 dnia: 11 Lipca 2017, 16:01:08 »
Pozwolę sobie zauważyć, że przy teście C-HR leli pod sam korek, co było pokazane na filmie. Więc tu raczej większej pomyłki być nie mogło. Bardzo dziwi mnie jednak, że komputer pokazuje więcej niż w rzeczywistości... :shock:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #130 dnia: 11 Lipca 2017, 16:36:57 »
A ja widzę, że lubisz z ludzi idiotów robić ????
Zazwyczaj nie ma takiej potrzeby :-)

Cytuj (zaznaczone)
Tym razem trafiłeś kulą w płot, bo zajmuje się tym zawodowo od 13 lat.
Znam takich co się kilkadziesiąt lat czymś zajmują i twierdzą, że codziennie się uczą czegoś nowego... :-)

Cytuj (zaznaczone)
Precyzyjne określenie zużycia robi się to przy pomocy bajpasów i testowych zbiorników paliwa, gdzie jest precyzyjnie odlewane paliwo do 10cm sześć.
Taki poziom dokładności jest jak najbardziej uzasadniony przy prowadzeniu badań technicznych w pełni kontrolowanych warunkach.  Do testu na drogach publicznych na potrzeby pisma motoryzacyjnego nie ma żadnego sensu, bo jest cała masa innych czynników wpływajacych na wynik.  Jak lejesz pod korek przy obydwu tankowaniach, to skoro przewód doprowadzający ma średnicę może ze 2,5 cm, to jaki błąd możesz popełnić lejąc na oko? Raczej nie większy niż 0,1 litra.  Jak na tym odcinku 150 km spalisz 10 litrów to masz błąd 1%.  Legalizowany dystrybutor ma błąd graniczny 0,5%, niech będzie że nawet 1% ponieważ to tylko 10 litrów i odbije nie raz tylko 2-3 jak dolewamy na styk.  To sumarycznie oznacza błąd oceny spalania 0,1-0,2 litra na 100 km, na potrzeby takiego testu do przyjęcia.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 11 Lipca 2017, 17:04:32 »
Sposób z testowym zbiornikiem to właśnie test drogowy. Testy laboratoryjne wykonywane są na hamowni. To co zrobili w przypadku czasopisma to można uznać jako ciekawostka, ale nie ma nic wspólnego z faktycznym zużyciem paliwa, bo przy następnym tankowaniu wyjdzie o 30% w drugą stronę.

Nigdy nie zatwierdzą mi testu po jednej jeździe nawet tej 500km. Muszę wykonać 5 tankowań z kierowcą i wtedy uznajemy reklamację lub wysyłamy kierowcę na szkolenie.

Tak człowiek uczy się całe życie i umiera głupi to muszę potwierdzić.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #132 dnia: 11 Lipca 2017, 20:38:53 »
Panowie porownanie Auris do C-HR nie ma sensu, no chyba ze chcecie zeby w Aurisie byly te same systemy - to rozumiem ja tez bym chcial  :song:

a tak na marginesie to system tak dziala ze dzisiaj na autostradzie malo brakowalo a sprawdzilbym zawartosc ladunku w vanie ktory nagle zachmowal (system mam ustawiony na najczulszy aby wlasnie sprawdzic jego dzialanie )  <zalamka> :wallbash: 
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2017, 20:42:43 wysłana przez Draco »

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #133 dnia: 11 Lipca 2017, 20:45:50 »
Draco, po tym co czytam od zadowolonych kolegów, to ja na pewno zgłoszę usterkę PCS-a a przeglądzie. Mam nadzieję, że system zacznie działać poprawnie.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #134 dnia: 11 Lipca 2017, 20:47:10 »
chyba tez bede musial porozmawiac z "fachowcami" juz sie boje  :shock:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl