Autor Wątek: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje  (Przeczytany 59186 razy)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje
« Odpowiedź #135 dnia: 11 Lipca 2017, 21:48:51 »
Wróciłem dziś z weekendu w stolicy, zagapiłem się padnięty w telefon wybierając numer bo radio (standardowo) nie wiem dlaczego po włączeniu muzyki z YT zamiast albumów czy innych aplikacji rozłącza moduł BT (ktoś też tak ma?). I musiałem napisać Smsa że oddzwonie.  System piknął dwa razy po czym wyrwało mi telefon z ręki i rozwaliłem szybkę. Nie zdążyłem nawet popatrzeć na drogę co się dzieje. Byłem pewny że zatrzymałem się na dupie poprzedzającego mnie samochodu bo taka była odległość. Ale kierowca nie wyszedł, mój przód jest cały a telefon odsyłam na gwarancje. Jestem pewny że system działa a czy zatrzymał się metr czy 1mm jest w tym momencie dla mnie bez różnicy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #136 dnia: 11 Lipca 2017, 22:00:53 »
Przykład z dzisiaj.  Jadę środkowym pasem zbliżając się do świateł.  Zapala się zielone.  Ponieważ buspas po prawej kończy się kilkadziesiąt metrów przed skrzyżowaniem, nie wyhamowuję tylko utrzymuję prędkość i zmieniam pas na prawy omijając samochody które jeszcze nie zdołały ruszyć po zmianie świateł.  Tuż przed rozpoczęciem manewru zapikało, i tylko to.  I dobrze, bo bardzo bym nie chciał aby system zaczął w tej sytuacji hamować.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #137 dnia: 11 Lipca 2017, 22:11:50 »
Podobno jeśli wykonujesz ruchy kierownicą bądź zmieniasz siłę nacisku pedałów to system nie zacznie hamować tylko ostrzega a może nawet i tego nie robi.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #138 dnia: 11 Lipca 2017, 23:08:49 »
Podobno jeśli wykonujesz ruchy kierownicą bądź zmieniasz siłę nacisku pedałów to system nie zacznie hamować tylko ostrzega a może nawet i tego nie robi.
Wg instrukcji jak już rozpocznie to przerywa przy mocnym wciśnięciu gazu albo ostrym lub gwałtownym skręcie kierownicy. 

Chodzi mi o to że nie zdejmując nogi z gazu podjechałem na tyle blisko że wg mojej oceny nie mogłem już zrezygnować ze zmiany pasa.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #139 dnia: 11 Lipca 2017, 23:16:54 »
nie podobno tylko na pewno.
Panowie zamiast wyzywać co poniektórych tutaj od ortodoksyjnych idoli Toyoty - przeczytajcie raz jeszcze dokładnie jak powinien działać PCS w Waszych samochodach, zamiast powodować celowe zagrożenie na drogach aby sprawdzić czy PCS wyhamuje samochód (chyba zacznę z daleka omijać Aurisy, bo jeszcze ktoś mi zaparkuje w bagażniku testując PCS  :grin:).
Ponownie załączam wyciąg z instrukcji - meritum dla tej dyskusji
"PCS za pomocą kamery i czujnika laserowego wykryje przeszkodę (np. zbliżanie się ze stałą prędkością na niebezpieczną odległość do samochodu z przodu), powiadomi o tym kierowcę wizualnie na ekranie TFT oraz za pomocą sygnału dźwiękowego.
Dodatkowo maksymalnie zwiększy ciśnienie w hamulcach, aby przygotować się do hamowania awaryjnego. Jeśli mimo ostrzeżeń kierowca nie zareaguje, system zrobi to za niego i rozpocznie awaryjne hamowanie. Na suchej nawierzchni i przy prędkości 10-30 km/h auto zatrzyma się przed przeszkodą. Podczas jazdy z większą prędkością system spowolni pojazd, zmniejszając skutki kolizji"
Osobiście poza ostrzeżeniem, nie doświadczyłem awaryjnego hamowania i przyznam szczerze, że lepiej aby taka sytuacja mi się nie przytrafiła. Jeżeli macie wątpliwości co do prawidłowego działania PCS - jedźcie do ASO i złóżcie reklamację, a o rezultatach nie zapomnijcie nas powiadomić. I nie jest to ironia tylko sam chętnie zapoznam się ze stanowiskiem Toyoty w tej sprawie i z tym czy Wasze podejrzenia są uzasadnione czy nie
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #140 dnia: 11 Lipca 2017, 23:35:46 »
ortodoksyjnych idoli Toyoty
... grasujących w internecie in blanco ;-)

Hihihi, studium wojskowe mi się przypomniało, tam podobne teksty leciały LOL

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: 12 Lipca 2017, 04:29:00 »
nie podobno tylko na pewno.
Panowie zamiast wyzywać co poniektórych tutaj od ortodoksyjnych idoli Toyoty - przeczytajcie raz jeszcze dokładnie jak powinien działać PCS w Waszych samochodach, zamiast powodować celowe zagrożenie na drogach aby sprawdzić czy PCS wyhamuje samochód (chyba zacznę z daleka omijać Aurisy, bo jeszcze ktoś mi zaparkuje w bagażniku testując PCS  :grin:).
Ponownie załączam wyciąg z instrukcji - meritum dla tej dyskusji
"PCS za pomocą kamery i czujnika laserowego wykryje przeszkodę (np. zbliżanie się ze stałą prędkością na niebezpieczną odległość do samochodu z przodu), powiadomi o tym kierowcę wizualnie na ekranie TFT oraz za pomocą sygnału dźwiękowego.
Dodatkowo maksymalnie zwiększy ciśnienie w hamulcach, aby przygotować się do hamowania awaryjnego. Jeśli mimo ostrzeżeń kierowca nie zareaguje, system zrobi to za niego i rozpocznie awaryjne hamowanie. Na suchej nawierzchni i przy prędkości 10-30 km/h auto zatrzyma się przed przeszkodą. Podczas jazdy z większą prędkością system spowolni pojazd, zmniejszając skutki kolizji"
Osobiście poza ostrzeżeniem, nie doświadczyłem awaryjnego hamowania i przyznam szczerze, że lepiej aby taka sytuacja mi się nie przytrafiła. Jeżeli macie wątpliwości co do prawidłowego działania PCS - jedźcie do ASO i złóżcie reklamację, a o rezultatach nie zapomnijcie nas powiadomić. I nie jest to ironia tylko sam chętnie zapoznam się ze stanowiskiem Toyoty w tej sprawie i z tym czy Wasze podejrzenia są uzasadnione czy nie

No to q...wa mamy inne instrukcje, bo u mnie stoi co innego. Strony od 230-257 i nie ma nic o treści, że zatrzymuje pomiędzy 10-30 km/h a później to już tylko zmniejsza skutki. W takim przypadku nie miałbym o czym pisać, ale jak już wspomniałem ja mam chyba książkę z bazaru :-)

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 12 Lipca 2017, 09:47:08 »

Teraz proszę mi wskazać gdzie jest mowa: ..."Jeśli mimo ostrzeżeń kierowca nie zareaguje, system zrobi to za niego i rozpocznie awaryjne hamowanie. Na suchej nawierzchni i przy prędkości 10-30 km/h auto zatrzyma się przed przeszkodą. Podczas jazdy z większą prędkością system spowolni pojazd, zmniejszając skutki kolizji"...

Dokładnie zapis o całkowitym zatrzymaniu w zakresie 10-30 km/h, ja tam widzę zapis o awaryjnym hamowaniu w zakresie 10-80 km/h i tylko ten zapis? Czyżby były różne wersje instrukcji? Oficjalna, konsumencka, właściwa?

Gdyby sprzedawca poinformował mnie o tym fakcie, a nie makaron na uszy nawijał, że moja rodzina będzie chroniona w zakresie 10-80 km/h i w razie zagapienia się samochód podejmie decyzję o awaryjnym hamowaniu jak to mowa w MOJE INSTRUKCJI, to zaproponowałbym mu wsadzić sobie to COŚ w buty. Trzy patyki za ochronę do 30km/h??? Co to Melex?
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2017, 09:49:54 wysłana przez MMZabrze »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #143 dnia: 12 Lipca 2017, 16:23:25 »
Faktycznie masz książke z bazaru. U mnie jest całkowicie inna instrukcja i obrazki.  Nie trzy a dwa patyki PLNów więc dla Ciebie to 500 euro. Do 80 albo nawet troszkę więcej automatycznie hamuje. Tyle że nie ma pewności że wyhamuje  :laugh:

do 140 km ostrzeżenia do 80 hamowanie...

właśnie sprawdzałem w iatrukcji
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2017, 16:38:33 wysłana przez Stivo »

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 12 Lipca 2017, 17:20:43 »
Faktycznie masz książke z bazaru. U mnie jest całkowicie inna instrukcja i obrazki.  Nie trzy a dwa patyki PLNów więc dla Ciebie to 500 euro. Do 80 albo nawet troszkę więcej automatycznie hamuje. Tyle że nie ma pewności że wyhamuje  :laugh:

do 140 km ostrzeżenia do 80 hamowanie...

właśnie sprawdzałem w iatrukcji

Nie no nie róbcie sobie jak z tą instrukcja. Ja mam wóz z sierpnia 2015 czyli pierwsze które zeszły z taśmy, a instrukcja z Toyota Tech wg VIN. Czyli, że co późniejsze wydanie już poprawili ???
W sumie już bym się nie zdziwił, skoro mam w niej obsługę innych urządzeń niedostępnych na rynek europejski.
Podałem ostatnia cene z cennika Toyota.pk - sensie Toyota koszt 3200 PLN

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #145 dnia: 12 Lipca 2017, 17:38:06 »
Ja posiadam samochód z Lipca 15' więc nieco wcześniejszy niż Ty.  To chyba jakiś error masz bo na stronce głównej jest nieco inne info. (Ja płaciłem 2000zł więc cena podskoczyła o 300zł)
Wyposażenie Pakietu Safety.
Dopłata 2 300 PLN w wersjach
Life, Active, Premium i Comfort.
Standard w wersjach Dynamic i Prestige.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #146 dnia: 12 Lipca 2017, 18:56:05 »
Czyżby były różne wersje instrukcji
Pewnie masz tę "skróconą" wersję. Nie porównam teraz ze swoją, bo nie chce mi się lecieć do garażu, ale:
to co cytowałem, brałem ze strony internetowej - instrukcja PCS dla Aurisa, Corolli i innych modeli (bez ochrony pieszych). Zanim wydano mi samochód ściągnąłem ze strony Toyoty instrukcję, w której jest napisane że:
Przedkolizyjne automatyczne hamowanie
Układ wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia (PCS) może nie
zadziałać jeżeli kierowca wykonuje pewne czynności. Jeżeli pedał przyspieszenia
zostanie mocno wciśnięty lub gdy kierownica zostanie obrócona, system
oceny ryzyka stwierdzi, że kierowca wykonuje manewr wymijający,
a układ wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia (PCS) prawdopodobnie
nie pozwoli na uruchomienie automatycznego hamowania.
W niektórych sytuacjach, gdy układ wczesnego reagowania w razie ryzyka
zderzenia (PCS) działa, działanie układu może zostać przerwane,
jeżeli pedał przyspieszenia zostanie mocno wcisnięty lub gdy kierownica
jest obracana, a system oceny ryzyka stwierdzi, że kierowca wykonuje
manewr wymijający.
W trakcie działania funkcji przedkolizyjnego automatycznego hamowania
używana jest znaczna siła hamowania. Ponieważ funkcja działania przedkolizyjnego
automatycznego hamowania zostanie anulowana po około 2
sekundach po zatrzymaniu samochodu, jeżeli samochód został zatrzymany
przez działanie przedkolizyjnego automatycznego hamowania, kierowca
powinien w razie potrzeby wcisnąć pedał hamulca zasadniczego.
Jeżeli pedał hamulca zasadniczego zostanie wciśnięty, a układ oceni, że
kierowca wykonuje manewr wymijający, moment zadziałania funkcji
przedkolizyjnego automatycznego hamowania może zostać opóźniony.
oraz
Warunki dzia?ania układu wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia
(PCS)
Układ wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia (PCS) jest włączony
i ustala wysokie prawdopodobieństwo ryzyka kolizji czołowej.
Każda z poniższych funkcji działa przy następujących prędkościach:
Przedkolizyjne ostrzeganie:
? Prędkość samochodu wynosi od około 15 km/h do 140 km/h.
? Względna prędkość zbliżania się samochodu do innego pojazdu znajduj?cego
się przed samochodem jest większa niż około 15 km/h.
Przedkolizyjne wspomaganie hamowania:
? Prędkość samochodu wynosi od około 30 km/h do 80 km/h.
? Względna prędkość zbliżania się samochodu do innego pojazdu znajdującego
się przed samochodem jest większa niż około 30 km/h.
Przedkolizyjne automatyczne hamowanie:
? Prędkość samochodu wynosi od około 10 km/h do 80 km/h.
? Względna prędkość zbliżania się samochodu do innego pojazdu znajdującego
się przed samochodem jest większa niż około 10 km/h.

Najlepsze jest to:  :cheesy:
W żadnym wypadku nie należy w nadmierny sposób polegać na działaniu
układu wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia (PCS) zamiast
normalnego hamowania. Układ ten nie zminimalizuje ani nie zapobiegnie
ryzyku zderzenia w każdej sytuacji. Nadmierne poleganie na układzie
stwarza ryzyko spowodowania wypadku, w wyniku którego może dojść
do śmierci lub poważnych obrażeń ciała.
E18_Prestige_MultidriveS

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: 12 Lipca 2017, 19:49:45 »
Nie no musze... co Ty mi tu opowiadasz...

Zaczynam podejrzewać, że albo ja coś biorę, albo inni spożywają grzybki  :o

Przecież cytujesz to co napisane jest w instrukcji, którą przedstawiłem, więc gdzie jest mowa o zakresie działania systemu podczas awaryjnego hamowania czyli tych 10-30km/h, że auto się zatrzyma?
Czyżby wolna interpretacja?
Ja widzę tylko:..."Ponieważ funkcja działania przedkolizyjnego
sekundach po zatrzymaniu samochodu, jeżeli samochód został zatrzymany
powinien w razie potrzeby wcisnąć pedał hamulca zasadniczego"...
Dalej:Przedkolizyjne ostrzeganie:
Prędkość samochodu wynosi od około 15 km/h do 140 km/h.
Względna prędkość zbliżania się samochodu do innego pojazdu znajduj?cego
się przed samochodem jest większa niż około 15 km/h.

Przedkolizyjne wspomaganie hamowania:
Prędkość samochodu wynosi od około 30 km/h do 80 km/h.
Względna prędkość zbliżania się samochodu do innego pojazdu znajdującego
się przed samochodem jest większa niż około 30 km/h.

Przedkolizyjne automatyczne hamowanie:
Prędkość samochodu wynosi od około 10 km/h do 80 km/h.
Względna prędkość zbliżania się samochodu do innego pojazdu znajdującego
się przed samochodem jest większa niż około 10 km/h.

TEGO SIĘ CZEPIAM(kolor różowy), BO NA TYM OPIERAŁA SIE REKLAMA TOYOTY W 2015 ROKU JAKO INNOWACYJNE ROZWIAZANIE W AURIS FL

Jak to jest z tym zdaniem:..."Jeśli mimo ostrzeżeń kierowca nie zareaguje, system zrobi to za niego i rozpocznie awaryjne hamowanie. Na suchej nawierzchni i przy prędkości 10-30 km/h auto zatrzyma się przed przeszkodą. Podczas jazdy z większą prędkością system spowolni pojazd, zmniejszając skutki kolizji"...

To że ostrzega to wszyscy potwierdzają, to, że zwiększa ciśnienie w pompie - całkiem możliwe, ale stoi jak wół o całkowitym zatrzymaniu w zakresie 10-80km/h przy różnicy 10km/h pomiędzy pojazdami!!! Naturalnie chodzi o ten moment, kiedy samochód przejmuje kontrolę z powodu braku reakcji ze strony kierowcy. Czy tylko ja to widzę, czy jak?
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2017, 19:53:13 wysłana przez MMZabrze »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #148 dnia: 12 Lipca 2017, 20:20:30 »
Przedkolizyjne automatyczne hamowanie:Prędkość samochodu wynosi od około 10 km/h do 80 km/h.Względna prędkość zbliżania się samochodu do innego pojazdu znajdującegosię przed samochodem jest większa niż około 10 km/h.
ale tu jest napisane tylko o automatycznym hamowaniu - nie o zatrzymaniu, więc nie rozumiem co masz na myśli.
TEGO SIĘ CZEPIAM(kolor różowy), BO NA TYM OPIERAŁA SIE REKLAMA TOYOTY W 2015 ROKU JAKO INNOWACYJNE ROZWIAZANIE W AURIS FL
nie wiem jaka była wtedy reklama - nie interesowałem się tym wtedy jeszcze  :o
Jak to jest z tym zdaniem:..."Jeśli mimo ostrzeżeń kierowca nie zareaguje, system zrobi to za niego i rozpocznie awaryjne hamowanie. Na suchej nawierzchni i przy prędkości 10-30 km/h auto zatrzyma się przed przeszkodą. Podczas jazdy z większą prędkością system spowolni pojazd, zmniejszając skutki kolizji"...
tego nie znalazłem w instrukcji elektronicznej, nie wiem co jest napisane w mojej książce, bo nie mam jej pod ręką. Ten zapis stoi na stronie internetowej.
E18_Prestige_MultidriveS

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 12 Lipca 2017, 21:13:26 »
..."Ponieważ funkcja działania przedkolizyjnego
sekundach po zatrzymaniu samochodu,
jeżeli samochód został zatrzymany
powinien w razie potrzeby wcisnąć pedał hamulca zasadniczego"...

Przecież to jasne jest opisane: ..."po zatrzymaniu"... nie "przyhamowaniu" i dalej ..."kierowca
powinien w razie potrzeby wcisnąć pedał hamulca zasadniczego"... czyli po zatrzymaniu przez system PCS.

.."Jeśli mimo ostrzeżeń kierowca nie zareaguje, system zrobi to za niego i rozpocznie awaryjne hamowanie. Na suchej nawierzchni i przy prędkości 10-30 km/h auto zatrzyma się przed przeszkodą. Podczas jazdy z większą prędkością system spowolni pojazd, zmniejszając skutki kolizji"... czyli co?

Jest to w instrukcji papierowej, elektronicznej tak-nie, proste pytanie, czy jest to wolna interpretacja? Pytam, bo to ma ścisły związek z tematem, czy jest to błąd w tłumaczeniu, czy radosna twórczość zainteresowanych. Nie można opierać swojej teorii na swoich przypuszczeniach, jak jest mowa o konkretnym wpisie w książce serwisowej.

Rozumiem, że nie musisz znać reklamy z 2015 roku. Ja je pamiętam i dlatego mam żal, że wprowadzono mnie w błąd, bo zapewniano mnie to co pisze w instrukcji, czyli automatyczne zatrzymanie zadziała w zakresie 10-80km/h pod warunkiem, że nie wykonam czynności określonych w tejże instrukcji.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2017, 21:20:00 wysłana przez MMZabrze »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl