Autor Wątek: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje  (Przeczytany 59213 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje
« Odpowiedź #75 dnia: 05 Lipca 2017, 06:36:28 »
Dlaczego ciagke piszesz o tym automatycznym zatrzymaniu już każdy Ci napisał że to system który ma zminimalizować skutki stłuczki dlatego "per" anie "anty" crash. A testów jak nie zrobiłeś tak dalej rzucasz słowami na wiatr.  W instrukcji nie jest napisane że podczas jazdy nnie można opuszczać pojazdu. Też wysiadziesz i będziesz mieć pretensje że samochód się rozbił bo nie napisali?
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2017, 06:38:17 wysłana przez Stivo »

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 05 Lipca 2017, 12:34:32 »
No właśnie jest napisane, że samochód się zatrzymuje przed przeszkoda ( strona podana przez kolegę Zbig ) ..."awaryjne zatrzymanie"... wg Ciebie co oznacza? Wyjamowanie, dohamowanie czy zatrzymanie ??? ..."system wyłącza się 2 sek po zatrzymaniu"... co wg ciebie oznacza ???

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #77 dnia: 05 Lipca 2017, 15:03:28 »
[size=0px]"awaryjne zatrzymanie"...  [/size]tak byc powinno w QQ dokladnie tak mialem (nawet az do przesady), Toyota jak dotad tylko "denerwuje glosowo" :czerwona:

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 05 Lipca 2017, 15:17:04 »
To może zgódźmy się, że ten system z założenia powinien doprowadzić do uniknięcia kolizji przez zatrzymanie pojazdu w razie W.
A że w Aurisie jest gównianie zrobiony, to niestety może co najwyżej tylko pobrzęczeć i spróbować zmnimalizować straty.

I tak to powinno być napisane w instrukcji. Wtedy nikt by się nie czepiał :D

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #79 dnia: 05 Lipca 2017, 15:26:07 »
kurde nie ma o co kruszyć kopii - lepiej aby nigdy nie było potrzeby jego aktywacji....
E18_Prestige_MultidriveS

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 05 Lipca 2017, 15:49:55 »
To może zgódźmy się, że ten system z założenia powinien doprowadzić do uniknięcia kolizji przez zatrzymanie pojazdu w razie W.
A że w Aurisie jest gównianie zrobiony, to niestety może co najwyżej tylko pobrzęczeć i spróbować zmnimalizować straty.

I tak to powinno być napisane w instrukcji. Wtedy nikt by się nie czepiał :D

Tak właśnie mi o to chodzi!!!
Opisują barwnie jaka to technologie, czego to nie zrobi i co? Brązowa copa na dywanie.
Jeżeli coś opisują konkretnie to niech to działa jak jest to opisane, a filmiki demonstrujące zachowanie się pojazdu przy prędkości 10 km/h to jest żenujące - taka firma... jakość, precyzja ... ojojo

kurde nie ma o co kruszyć kopii - lepiej aby nigdy nie było potrzeby jego aktywacji....

Masz rację, tylko jakie będzie zdziwienie Pana jak wjedzie w zadek innemu ... przecież miałem PCS!!! Przecież Toyota pisała, że do 80km/h samochód się zatrzyma.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2017, 15:52:52 wysłana przez MMZabrze »

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 05 Lipca 2017, 15:55:33 »
Ja opisywałem Priusa 3 Gen rok produkcji 08.14
który w wersji Plug in kosztował 155 tys zł.
https://www.autocentrum.pl/publikacje/testy-aut-nowych/toyota-prius-plug-in-zimna-kalkulacja/920119802/

Czy ja pisałem o cenie dodatków czy całego pojazdu??? Prosiłem nie porównywać całej kwoty, ale samych opcji, tylko Wy nie chcecie przyjąć do wiadomości i za każdym razem próbujecie wyjść na swoje, dlatego nie przekonam takich zapaleńców ja Wy.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #82 dnia: 05 Lipca 2017, 19:49:55 »
a poprzesz to w końcu dowodami czy będziesz strzelać z tyłka że nie działa bez testowania. Mi zadziałał dwa razy skoro Tobie nie działa to jedź do serwisu i im udowodnij że nie działa a nie tylko Ci się tak wydaje.

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 05 Lipca 2017, 19:57:55 »
Pisałem już w wątku o Corolli. Cały ten safety sense to jedna wielka porażka. Powstała tylko po to aby producent mógł powiedzieć, że takie systemy są (bo przecież konkurencja już je ma to głupio ich nie mieć). Działa to kiepsko. Zarówno Pre Collision jak i pozostałe. Dla przykładu Pre Collision potrafi generować fałszywe alarmy co dezorientuje kierowcę. Pan Zientarski w reklamie mówił, że system sam zatrzyma samochód, fakt że nie mówił iż samochód pozostanie w jednym kawałku :)
Automatyczne światła przełączają się z opóźnieniem co powoduje oślepianie kierowców z przeciwka. Asystent zmiany pasa ruchu potrafi rozpoznać piasek w rynsztoku jako linię. System rozpoznawania znaków nie potrafi odwołać ograniczenia po minięciu skrzyżowania, a same znaki odczytuje średnio dobrze. Wystarczyłoby pobierać sygnał z nawigacji o skrzyżowaniach i byłoby duże lepiej ale po co jak klient i tak zapłaci i jeszcze się z tego cieszy.
Piszecie,  że to auto jest tanie to i system adekwatny do ceny. A czy ABS, ESP, poduszka powietrzna działają lepiej w droższych samochodach? Producent czytając ten wątek zacierałby ręce, klient kupił kiepski system który być może kiedyś dopracujemy a oni się cieszą, że go mają :)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 05 Lipca 2017, 20:02:04 »
Masz rację, tylko jakie będzie zdziwienie Pana jak wjedzie w zadek innemu ... przecież miałem PCS!!!
Nie rób ze mnie debila - jak wjadę komuś w tyłek pretensje mogę mieć tylko do siebie, a nie do tego czy PCS zadziałał czy nie. Posiadanie tego systemu nie zwalnia z myślenia i koncentracji na drodze - PCS ma ostrzegać i ewentualnie pomagać w zatrzymaniu, a nie działać za kierowcę. Fizyki nie oszukasz - na drogę hamowania wpływa prędkość, odległość od poprzedzającego pojazdu i szybkość reakcji kierowcy, przy czym to ostatnie może nie mieć znaczenia jak jedziemy za szybko i jesteśmy za blisko. Wtedy żadne PCSy nie pomogą, dzwon murowany. Nie będę się wymądrzał jak ten PCS ma działać, czy działa prawidłowo czy nie ,bo przyznam, że nie doczytałem tego w instrukcji, ale napiszę, że u mnie zadziałało kilka razy ostrzeżenie, kiedy na łuku na przeciwległym pasie stało auto i kamera/radar ? wykrył stojące auto na wprost i dostałem sygnał "hamuj" bez wspomagania hamowania (ja nawet nie zdejmowałem nogi z gazu), natomiast kiedy szybko zbliżam się do poprzedzającego auta będącego w ruchu takiego ostrzeżenia nie ma, ale może o chodzi ?
E18_Prestige_MultidriveS

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 05 Lipca 2017, 20:09:26 »
Automatyczne światła przełączają się z opóźnieniem co powoduje oślepianie kierowców z przeciwka
Do mnie też mrugają, ale wg mnie wynika to bardziej z tego, że widzą nadjeżdżający samochód na długich i mrugają bo pewnie myślą, że jedzie jakiś na długich. Sprawdzałeś - czy rzeczywiście zanim nastąpi automatyczne przełączenie na krótkie to zostałeś oślepiony ?

Wystarczyłoby pobierać sygnał z nawigacji o skrzyżowaniach
Navi Toyoty to akurat słaby produkt i nie wszyscy kupują ten gadżet, więc nie do końca byłoby to dobre rozwiązanie. Z drugiej strony to wyświetlanie znaków trochę ogłupia - sam się złapałem na tym, że zamiast skupić się na drodze i znakach ją otaczających to skupiam się na tym jakie znaki są wyświetlane pomiędzy zegarami
E18_Prestige_MultidriveS

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 05 Lipca 2017, 20:23:27 »
Panowie zanim zaczniecie dalej kruszyć kopie, jak działa/ma działać ten system przeczytajcie dokładnie poniższy opis. Dodatkowo pod tym linkiem są jeszcze obrazki.
https://www.toyota.pl/world-of-toyota/safety/pre-collision-system-how-it-works.json
Moim zdaniem aby merytorycznie rozmawiać, narzekać i chwalić, należy najpierw doprowadzić do sytuacji jak opisano poniżej

Pre-Collision System (PCS)
Układ wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia
System ma 3 funkcje, które pomagają kierowcy uniknąć uderzenia w tył innego pojazdu:

1. informacja o zagrożeniu
2. asysta w hamowaniu
3. automatyczne hamowanie.
PCS działa w dwóch trybach: miejskim i pozamiejskim.
Jazda w mieście

Kiedy podczas jazdy przy małej prędkości w dużym natężeniu ruchu system PCS za pomocą kamery i czujnika laserowego wykryje przeszkodę (np. zbliżanie się ze stałą prędkością na niebezpieczną odległość do samochodu z przodu), powiadomi o tym kierowcę wizualnie na ekranie TFT oraz za pomocą sygnału dźwiękowego.
Dodatkowo maksymalnie zwiększy ciśnienie w hamulcach, aby przygotować się do hamowania awaryjnego. Jeśli mimo ostrzeżeń kierowca nie zareaguje, system zrobi to za niego i rozpocznie awaryjne hamowanie. Na suchej nawierzchni i przy prędkości 10-30 km/h auto zatrzyma się przed przeszkodą. Podczas jazdy z większą prędkością system spowolni pojazd, zmniejszając skutki kolizji.
Jazda poza miastem

Podczas jazdy z większą prędkością (do 140 km/h), kiedy np. inny samochód jadący wolniej zmieni nagle pas ruchu na ten, którym się poruszamy, system PCS wykryje zagrożenie, a następnie ostrzeże kierowcę dźwiękowo i wizualnie. Jeśli natomiast jedziemy z prędkością do 80 km/h, system zwiększy ciśnienie w hamulcach, po czym w przypadku braku reakcji ze strony kierowcy i dalszego przyspieszania sam zmniejszy prędkość jazdy i dostosuje ją do prędkości pojazdu poprzedzającego*.

* Gdy różnica prędkości pomiędzy autami jest w zakresie 10-30km/h.
System dezaktywuje się w momencie, gdy kierowca podejmie jakiekolwiek działanie ? wykona skręt kierownicą lub rozpocznie ostre hamowanie.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2017, 20:29:43 wysłana przez YogiBabo »
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #87 dnia: 05 Lipca 2017, 20:27:01 »
Yogi ale większość To wie chyba skoro to kupiła. A jeśli nie wie jak Pan MMZabrze i inni to znaczy że nie musi wiedzieć bo jego autobusy go mają i toyota ma zrypany bo nie działa i już. Szkoda szczępić ryja na temat tego systemu. Dla jednych działa bo wiedzieli co kupują dla innych nie działa bo nie potrafią czytać zanim coś kupią.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 05 Lipca 2017, 20:44:57 »
Ale to wszystko jest przecież na stronie Toyoty opisane. Prius, Rav4 i chyba CHR teraz mają całkowicie inne systemy niż Auris i reszta floty Toyoty
To się chyba nazywa... marketing. Chcesz mieć lepsze Toyota Safety Sense to kup inny samochód, taki model, który my chcemy aby sprzedawał się lepiej lub kosztował drożej. To chyba normalne podejście biznesowe spółki giełdowej
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #89 dnia: 05 Lipca 2017, 20:47:16 »
Niektórzy tego nie pojmują. Dla nich Toyota safety sense to jedna rzecz dla wszystkich i tylko bez podstaw zmieniają ceny i obcinają bez słów dodatki. Ja wybrałem jak większość świadomie akurat te bajery i wiedziałem (bo potrafie czytać ze zrozumieniem) co auto posiada a co nie. I nie żałuję ani grosza ani na to ani na navi. Chociaż na navi teraz już trochę tak skoro jest mirrorlink i mam telefon w radiu :D

Wszyscy dużo gadają, nie wiedzą do końca o czym i jak działa.Dla nich nie działa ale nie sprawdzą bo się im nie chce. Wolą rzucać słowa na wiatr z stwierdzeniem że to dla innych by wiedzieli "to szajs".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl