Autor Wątek: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje  (Przeczytany 59244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MMZabrze

• Gość
Odp: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Lipca 2017, 22:02:05 »
Reasumując: Wy czytaliście biuletyny serwisowe, instrukcje, studiowaliście techniczne parametry zanim pojechaliście do salonu. Ja pojechałem, wybrałem kolor posłuchałem sprzedawcy i kupiłem. Wy jesteście szczęśliwi ja marudzę. Wy uważacie, że jest super, ja że to g... dalej będziesz nawracał innych? Nie chce mi się już pisać z Tobą. Nie dziwie się, że jeden gość dał sobie spokój, bo Wy jesteście nawiedzeni. Dobrej nocy, idź pogłaskać Auris ma dobranoc.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 05 Lipca 2017, 22:20:04 »
Masz rację, tylko jakie będzie zdziwienie Pana jak wjedzie w zadek innemu ... przecież miałem PCS!!!
Nie rób ze mnie debila - jak wjadę komuś w tyłek pretensje mogę mieć tylko do siebie, a nie do tego czy PCS zadziałał czy nie. Posiadanie tego systemu nie zwalnia z myślenia i koncentracji na drodze - PCS ma ostrzegać i ewentualnie pomagać w zatrzymaniu, a nie działać za kierowcę. Fizyki nie oszukasz - na drogę hamowania wpływa prędkość, odległość od poprzedzającego pojazdu i szybkość reakcji kierowcy, przy czym to ostatnie może nie mieć znaczenia jak jedziemy za szybko i jesteśmy za blisko. Wtedy żadne PCSy nie pomogą, dzwon murowany. Nie będę się wymądrzał jak ten PCS ma działać, czy działa prawidłowo czy nie ,bo przyznam, że nie doczytałem tego w instrukcji, ale napiszę, że u mnie zadziałało kilka razy ostrzeżenie, kiedy na łuku na przeciwległym pasie stało auto i kamera/radar ? wykrył stojące auto na wprost i dostałem sygnał "hamuj" bez wspomagania hamowania (ja nawet nie zdejmowałem nogi z gazu), natomiast kiedy szybko zbliżam się do poprzedzającego auta będącego w ruchu takiego ostrzeżenia nie ma, ale może o chodzi ?

Nie zrozumiałeś mnie. Nie robię z nikogo debila. To marketing Toyoty to robi. Analizując reklamy odnoszę wrażenie, że z nas robią debilów.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #92 dnia: 05 Lipca 2017, 23:22:45 »
Wy czytaliście biuletyny serwisowe
nie
instrukcje
częściowo (2)
studiowaliście techniczne parametry zanim pojechaliście do salonu
tak (1)
Kolejność w nawiasach.
Ja akurat byłem zdecydowany na corolle i czekałem na facelifting - jak tylko zobaczyłem pierwsze zdjęcia to od razu stwierdziłem, że to będzie mój nowy samochód, ale zanim byłem w salonie ( nawiasem mówiąc - byłem kilka razy oglądać, zanim zrobiłem jazdę próbną, a dodatkowo jeździłem także ravką i CHR) przejrzałem specyfikację i przyznam, że byłem nieco rozczarowany, że nie ma wielowahacza z tyłu, asystenta parkowania (ten system, który informuje o nadjeżdżającym pojeździe), kontroli martwego pola w lusterku i kamery 360, ale aby mieć większość z tego musiałbym zmienić model na CHR, Rav lub Ave. Przemyślałem temat i mimo braków wszedłem w corollę świadom jej zalet i wad. I nie narzekam, bo w przeciwnym razie bym ją sprzedał.
E18_Prestige_MultidriveS

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 06 Lipca 2017, 17:52:36 »
Jestem pełen podziwu dla Was Panowie. Kurcze kupujecie auta za 100 patyków, nie podoba się i sprzedajecie...
Widzę, że tylko ja marnie zarabiam 10 tyś PLN na miesiąc i mnie nie stać na taką ekstrawagancję.
Jedni lekką ręką wydają 3200 na PCS, drudzy 4000 na lampy i w poważaniu mają czy działają prawidłowo czy nie.
Widocznie coraz lepiej jest w kraju, czyżby czas wracać do kraju? Kto by pomyślał, dobrobyt i spokój duszy.  :good:

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #94 dnia: 08 Lipca 2017, 20:42:01 »
NO PANIE I PANOWIE ZACZYNAMY sie licytowac kto ile zarabia  :laugh:

KTO przebije PANA MMZABRZE  :cool:  10 000 po raz pierwszy 10 000 po raz drugi ...  <taniec>

chlopie po co to ? jak ktos chce to wydaje, jak ty nie masz takiej ochoty to wydajesz pieniadze gdzie indziej, albo nie
... spokojnie  :beer:

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 08 Lipca 2017, 22:05:37 »
Wracając jednak do tematu, to dzisiaj zrobiłem sobie test drogowy i podjeżdżałem ostro do TIR-a, a ta cholera, tu pisze o PCS-ie, ani jednego piknięcia nawet. O hamowaniu nie było nawet mowy. Myślałem, że będę robił za naczepę :D

Widocznie system zorientował się, że symuluję i pokazał mi gest Kozakiewicza :D

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 08 Lipca 2017, 22:58:45 »
NO PANIE I PANOWIE ZACZYNAMY sie licytowac kto ile zarabia  :laugh:

KTO przebije PANA MMZABRZE  :cool:  10 000 po raz pierwszy 10 000 po raz drugi ...  <taniec>

chlopie po co to ? jak ktos chce to wydaje, jak ty nie masz takiej ochoty to wydajesz pieniadze gdzie indziej, albo nie
... spokojnie  :beer:

Co wnosi Twój post do tematu ???

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 09 Lipca 2017, 00:25:09 »
Powiedz mi szczerze, co Twój post wnosi do tematu?
Mój był odpowiedzią na Wasze stwierdzenia, że jak się nie podoba to należy zmienić auto (ot kupiłem Auris to sobie je sprzedam i kupię inne - prawie jak zakupy w Lidlu).
Tak się zastanawiam, skąd w Polakach tyle żółci i jadu do innego Polaka co? Wyssaliście to z mlekiem matki czy raczej wynieśliście to z domu co?

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 09 Lipca 2017, 00:29:28 »
Wracając jednak do tematu, to dzisiaj zrobiłem sobie test drogowy i podjeżdżałem ostro do TIR-a, a ta cholera, tu pisze o PCS-ie, ani jednego piknięcia nawet. O hamowaniu nie było nawet mowy. Myślałem, że będę robił za naczepę :D

Widocznie system zorientował się, że symuluję i pokazał mi gest Kozakiewicza :D

Mystik ja poważnie Ci radzę zakończ takie zabawy, bo skończysz jako kaleka w najlepszym wypadku. Nie ma co ufać i liczyć, że to zatrzyma Auris przed przeszkodą. No tak reklamy mówią, że tak, ale pod warunkiem poruszania się z zawrotną prędkością 10km/h, bo nikt inny nie zamieścił dowodu na zadziałania tego systemu ponad tą prędkość.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #99 dnia: 09 Lipca 2017, 07:50:39 »
Powiedz mi szczerze, co Twój post wnosi do tematu?
Mój był odpowiedzią na Wasze stwierdzenia, że jak się nie podoba to należy zmienić auto (ot kupiłem Auris to sobie je sprzedam i kupię inne - prawie jak zakupy w Lidlu).
Tak się zastanawiam, skąd w Polakach tyle żółci i jadu do innego Polaka co? Wyssaliście to z mlekiem matki czy raczej wynieśliście to z domu co?

Zle to odebrales, nie bylo to zrobione ze zlosci tylko zartobliwie - stad piwko na koncu a jezeli cie urazilem to przepraszam  :|

jednak twoj post o tym ile zarabiasz tez nic nie wnosi do tematu, ktory tak na marginesie jest wyczerpany (moim zdaniem), generalnie na forach zawsze sa zapalency danych marek / modeli ktorzy nie przyznaja za prawde ze ich samochod nie jest najlepszy na swiecie i sa tacy ktorzy kupili i spodziewali sie "cudow" wiec po zakupie narzekaja na wszystko co sie da ... tak juz jest, bylo i bedzie  <zalamka>

co do Polskosci (bo o tym wspomniales a jak mniemam nie mieszkasz z PL), trzeba zmienic nastawienie do samochodu co nie jest latwe placac 100tys za samochod.

Porownaj sobie ceny 1/1, bo mniej wiecej tyle samo ludzie zarabiaja za granica co w PL (3000 pln do np. 3000euro), co mozesz kupic za 100tys euro ?! moze to wyjasni ci troche logike mojego postu  :beer:

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 09 Lipca 2017, 08:42:35 »
Mój post nie miał nic wspólnego z chęcią poinformowania wszystkich o zarobkach, ale słabi mnie to jak co chwilę czytam, że: ..." gdyby mi się nie podobał samochód z tego powodu to bym go sprzedał i kupił inny"... pisaliśmy o rzeczach, które kosztują sporo pieniędzy i nie uwierzę, że połowa tutaj osób stać na taką rozrzutność, a mistrzem jest Pan S, który był taki łaskawy poinformować, że trzeba było sobie kupić auto za bańkę. Czytam te posty i zastanawiam się czy jestem na forum gdzie są poważni ludzie czy raczej portalu o tematyce gier komputerowych i konsol do gier video.

Faktycznie temat jest wyczerpany i do czasu kiedy nikt nie przedstawi dowodu na to czy działa czy nie działa nie rozwiążemy tego problemu.
Nie chciałbym usłyszeć, że jednak ktoś zaliczył dzwona w zaparkowany pojazd, płot, filar itp w prędkości do 60km/h i jednak Auris się nie zatrzymała (nawet awaryjnie)

(filmiki na youtube odnośnie PCS i prędkości pojazdu 10km/h to sobie darujmy)

P.S. Ale ja Draco nie narzekam na wszystko, mam tylko kilka punktów i one mnie słabą i nie pozwalają mi twierdzić, że to auto jest tego warte ( odliczając koszt tych fatalnych elementów to tak i drugi raz bym tyle wydał)
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2017, 08:46:46 wysłana przez MMZabrze »

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #101 dnia: 09 Lipca 2017, 17:29:16 »
Dziś po raz trzeci od kupna auta PSC zadziałał w odpowiednim momencie ratując od nieuchronnej kolizji.
System naprawdę działa i jest wart każdej wydanej złotówki.  :good:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 09 Lipca 2017, 18:53:56 »
Dziś po raz trzeci od kupna auta PSC zadziałał w odpowiednim momencie ratując od nieuchronnej kolizji.
System naprawdę działa i jest wart każdej wydanej złotówki.  :good:

To zapytam z ciekawości: w jakiej odległości Ci wyhamował samochód? Faktycznie na zderzaku?

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 09 Lipca 2017, 19:13:58 »
Właśnie. Bądź tak uprzejmy i dokładnie opisz co się stało.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #104 dnia: 09 Lipca 2017, 20:59:49 »
to dzisiaj zrobiłem sobie test drogowy i podjeżdżałem ostro do TIR-a, a ta cholera, tu pisze o PCS-ie, ani jednego piknięcia nawet.
Panowie przeczytajcie dokładnie instrukcję jak działa PCS, bo wydaje mi się, że tam jest rozwiązanie Waszych problemów. Gdyby auto miało samoczynnie hamować w każdej sytuacji jak będziecie się zbliżać do poprzedzającego pojazdu, to stwarzalibyście na drodze niesamowite zagrożenie, podejrzewam, że wielokrotnie by Wam ktoś zaparkował w bagażniku.
Mystik - ostatnio jechałem na tempomacie 70 km/h. Z boku wyjechał gość Pugiem i zaczął się wlec, więc Toyota zaczęła się do niego szybko zbliżać - dostałem ostrzeżenie "hamuj", ale ponieważ sam rozpocząłem hamowanie nic się więcej nie zadziało.
MM Zabrze - krezusem finansowym nie jestem, bo dopiero kupiłem drugie auto w salonie ( poprzednio 13 lat pomykałem Corollą), ale te dwa zakupy były mega przemyślane, aczkolwiek gdyby się okazało że się pomyliłem, przełknąłbym stratę kilkunastu tysięcy i wymienił auto na inne z dopłatą. Tak już mam - nie użytkuję rzeczy z których jestem niezadowolony, a które można sprzedać.  W gry video czy nie gram, bo jestem już na to za stary. A, aby nie być gołosłownym - żonę też kiedyś wymieniłem (nie spełniała moich oczekiwań)
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl